Wat moet de plantdiepte van aardappelen zijn, waar het van afhangt en wat het beïnvloedt

Veel factoren zijn van invloed op de opbrengst van aardappelen: de variëteit van het gewas, de kwaliteit van het pootgoed, de vruchtbaarheid van de bodem en het naleven van de zorgaanbevelingen.

Een andere factor die niet alle beginnende tuinders weten, is de diepte van het planten van aardappelen. Bedenk op welke diepte u de knollen plant en hoe dit de groei en ontwikkeling van de struiken beïnvloedt.

Plantdiepte van aardappelen

De plantdiepte is de afstand van de knol tot het grondoppervlak. Deze factor bepaalt of jonge spruiten voldoende warmte, zuurstof en vocht krijgen.

Wat moet de plantdiepte van aardappelen zijn, waar het van afhangt en wat het beïnvloedt

Ervaren tuinders verdiepen de plantaardappelen met 5-15 cm. De exacte afstand van de knol tot de grond wordt bepaald op basis van de samenstelling van de grond, de kenmerken van het ras, de grootte van het zaad, de manier van zaaien en klimatologische kenmerken. Laten we elk van deze voorwaarden in meer detail bekijken.

Bodemsamenstelling

Bij het telen op dichte zware gronden (leem- en kleigrond) is het aan te raden om het zaad op een minimale afstand (5-6 cm) te begraven. Op lichtere zandleem- en veengrond neemt de afstand toe tot 8-10 cm Op lichte losse vruchtbare gronden worden aardappelen geplant tot een maximale diepte van 10-12 cm.

Advies! Bij het zaaien worden aardappelen gelijkmatig over het hele gebied van de site begraven. Dit zorgt voor een uniforme opkomst en vereenvoudigt verder onderhoud.

Kenmerken van de variëteit en grootte van knollen

De plantdiepte is afhankelijk van de eigenschappen van het gewas... Bij het kopen van zaad van een nieuw ras is het belangrijk om duidelijk te maken hoe je het op de juiste manier plant.

Hoe groter de knol, hoe dieper hij wordt begraven en vice versa. Als kleine aardappelen te diep worden geplant, bestaat de kans dat ze niet ontkiemen.

Zaaimethode en klimaat

Er zijn enkele ongebruikelijke zaaimethoden die ondiep of diep zaaien vereisen. Bijvoorbeeld voor planten onder stro Bestrooi aardappelen lichtjes met aarde.

In een regenachtige, koude lente worden groenten dichter bij het grondoppervlak geplant, zodat ze niet rotten en voldoende warmte krijgen. Bij droog en warm weer worden de planten enkele centimeters dieper gezaaid zodat de knollen voldoende vocht krijgen om te groeien.

Landen in richels en greppels

Het zaaien van aardappelen in ruggen en sleuven is in wezen tegenovergestelde zaaimethoden. Met beide kunt u met succes gezonde knollen kweken, zelfs als de locatie slecht is gelegen en in de verkeerde grond.

Wat moet de plantdiepte van aardappelen zijn, waar het van afhangt en wat het beïnvloedt

In de ruggen

Deze plantmethode wordt toegepast bij een hoog grondwaterpeil in de tuin. Het heeft zich goed bewezen in zware bodems.

De aarde wordt uitgegraven, geëgaliseerd en zelfs groeven worden op het oppervlak getekend. Handgereedschap (schoffel, schoffel, schoffel) of gemechaniseerde assistenten (achterlooptrekker, cultivator) scheppen de aarde langs elke voor en vormen een richel.

Belangrijk! Wanneer het perceel zich op een lage moerassige plek bevindt, voorkomt het planten in de ruggen rotten en groeit een gezond gewas.

De hoogte van elke rug is 15-20 cm, de afstand tussen de beide is 50-70 cm. De zaaiknollen worden op elke verhoging gelegd en 8-10 cm met aarde besprenkeld.

In de loopgraven

Aardappelen planten in loopgraven wordt getoond op lichte en losse grond. In dit geval is het zaaien van ruggen niet effectief, omdat de verhogingen zullen afbrokkelen en wegspoelen met regen.

De methode voor het graven van sleuven wordt gebruikt in droge warme klimaten, op zand- of zanderige leemgronden.

Op de site worden greppels van ongeveer 15 cm diep gegraven, op een afstand van 50-70 cm van elkaar. Leg aardappelen op de bodem en bestrooi met aarde.

De geplante knollen krijgen voldoende vocht en worden beschermd tegen oververhitting.

Traditionele soepele landing

Het landen onder een schop wordt zowel handmatig als met verschillende apparaten uitgevoerd.

Handmatig zaaien

Bij handmatig zaaien worden eerst de voren in het voorbereide gebied gemarkeerd. Dan worden de rijen gelijk, wat verder onderhoud vereenvoudigt. Daartussen wordt een interval van 50-70 cm aangehouden.

Graaf in elke rij gaten van 8-10 cm diep op een afstand van 25-30 cm van elkaar. De aanplant wordt niet dikker, anders neemt het risico op schade aan de struiken tijdens het harken en wieden toe, wat zal bijdragen aan de verspreiding van ziekten.

Nadat de voorbereidende fase is voltooid, plaatst u een aardappel in elk gat.

Nuttig! Om de opbrengst te verhogen, worden compost, humus en meststoffen in de putten gegoten.

Gaten uit de geplante rij zijn bedekt met aarde van die in de volgende rij. Dit wordt herhaald tot het einde van de sectie.

Wat moet de plantdiepte van aardappelen zijn, waar het van afhangt en wat het beïnvloedt

Met een achteroplopende tractor

Speciale apparaten vergemakkelijken het harde werk van de zomerbewoner. Een van de modernste en meest multifunctionele apparaten is een achterlooptrekker.

Deze zaaitechniek is vergelijkbaar met handmatig zaaien. Eerst worden zelfs groeven op het aardoppervlak gesneden, er wordt plantmateriaal in gelegd en met de hand bedekt met een hark of een motorcultivator.

De plantdiepte is minimaal 10-15 cm en de afstand tussen de knollen is 25-30 cm.

Bij het vormen van de voren wordt een tussenruimte van minimaal 70 cm gelaten, zodat bij de daaropvolgende bewerking de wielen vrij tussen de rijen kunnen bewegen zonder de struiken te beschadigen.

Met behulp van een aardappelpootmachine

Wat moet de plantdiepte van aardappelen zijn, waar het van afhangt en wat het beïnvloedt

De aardappelpootmachine is een bijzonder apparaat dat aan de achterlooptrekker wordt bevestigd en waarmee u in één keer aardappelen poot. De tool maakt tegelijkertijd voren, verspreidt de knollen en bestrooit ze met aarde.

Tegelijkertijd is het eenvoudig om te controleren hoe de plantdiepte van knollen wordt geregeld en indien nodig te corrigeren.

Plantdiepte afhankelijk van de regio

Wat moet de plantdiepte van aardappelen zijn, waar het van afhangt en wat het beïnvloedt

Bij het bepalen van de zaaidiepte van pootaardappelen wordt ook rekening gehouden met het teeltgebied.

In gebieden met hete en droge zomers worden groenten dieper geplant om oververhitting te voorkomen en om voor voldoende vocht te zorgen.

Wanneer gekweekt in Siberië en de Oeral, waar de zomers kort en koel zijn, wordt de plantdiepte verminderd. Hierdoor krijgen de knollen voldoende warmte en rotten ze niet tijdens het regenseizoen.

Het is interessant:

Competente aanplant van aardappelen voor de winter: stap voor stap instructies.

Hoe en van wat aardappelen te ontkiemen voordat ze worden geplant.

Welke soorten verbanden kunnen het beste worden gebruikt bij het planten van aardappelen.

Gevolgtrekking

Bij het bepalen van de optimale plantdiepte wordt rekening gehouden met de eigenschappen van de bodem, het teeltgebied, de raskenmerken, de grootte van de gezaaide knollen en de plantmethode. Aardappelen worden zowel met de hand als met behulp van moderne technologie gezaaid.

Nadat de plantdiepte correct is bepaald, is het mogelijk om uniforme zaailingen te verkrijgen, wat de verzorging van het gewas vereenvoudigt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen