Hoe te kweken en wanneer bietenzaden te oogsten: een stapsgewijze handleiding en belangrijke tips

Voor de meeste beginnende en ervaren tuinders kan de keuze van zaad voor een bepaald gewas problematisch zijn. En hoewel het kopen van hun eigen zaden voor veel zomerbewoners een verspilling van tijd en moeite lijkt, verdwijnt het ras dat je leuk vindt gewoon uit de verkoop. De meeste gewassen, bijvoorbeeld bieten, wortelen, tomaten, hebben verschillende variëteiten.

Zoet groeien in één seizoen bietenoogst, zul je zo'n groente de hele tijd uit je tuin willen halen. Maar wat als u de naam van het ras bent vergeten of dat de verpakking niet verschilt van die van vorig seizoen en de groente zelf niet zo goed groeide? In dergelijke gevallen zal uw eigen plantmateriaal een redding zijn, vooral omdat zelfs beginnende groentetelers het kunnen krijgen. Dit artikel laat zien hoe je zelf bietenzaden kunt kweken.

Hoe bieten voor zaden te kweken

Je eigen bietenzaad levert gegarandeerd een gezond gewas op. Planten die op uw grond groeien, hebben zich aangepast aan het type bodem en klimatologische omstandigheden, en hebben ook immuniteit verworven - de beste optie om ze permanent te laten groeien.

Schimmels en andere ziekten zullen uw bieten omzeilen. Deze zaden zullen grote en gezonde vruchten produceren. Bovendien zal het leuk zijn om geld en tijd te besparen voor het zoeken naar zaad door het op uw site te laten groeien.

Notitie! Biet is een tweejarige plant, dus het zaad dat in het eerste groeiseizoen van het gewas op de site wordt verzameld, zal defect zijn. Het kan zijn dat de zaden gewoon niet ontkiemen of een goede oogst opleveren.

Koningincellen planten en verzorgen

Organiseer in het voorjaar een apart bed. De zaadbiet verdiept zich tot de top, het gebied voor normale ontwikkeling is 20 bij 20 cm. Er wordt voor gezorgd als voor een conventioneel gewas - water geven, losmaken, onkruid verwijderen, tijdig voeren.Hoe te kweken en wanneer bietenzaden te oogsten: een stapsgewijze handleiding en belangrijke tips

Het bietenzaadperceel moet vruchtbaar en zelfs in reliëf zijn. De beste grond voor moederplanten is zwarte aarde op lichte of middelzware leem; zware leem is niet geschikt. Het wordt niet aanbevolen om teelballen te kweken op zandige leem en likstenen.

Het planten wordt begin mei uitgevoerd. De grond moet licht, los en verzadigd zijn met fosfor, stikstof en kalium. Voor het planten, graaf gaten en plaats moederlogen erin, bedek ze vervolgens met aarde 2-3 cm boven het wortelgewas. In droge periodes is water geven noodzakelijk.

Bietentestes worden geplant op een afstand van 70 × 70 cm, voor thuiskweek is het voldoende om 4 wortelgewassen te planten. Rode biet is een kruisbestoven plant, daarom wordt bij het planten van verschillende variëteiten, om overbestuiving en soortdegeneratie te voorkomen, aanbevolen om ze aan verschillende kanten van de site te plaatsen.

Op een briefje. Het is belangrijk om vers geplante wortelgewassen te voorzien van voedzame meststoffen, namelijk stikstof en kalium, in het eerste groeiseizoen, van het verschijnen van rozetten tot stalking.

Meststoffen worden toegepast rekening houdend met de bodem- en klimatologische kenmerken van de site.

Als de bieten meer dan 200 g wegen, kunnen ze langs de knolgewas doormidden worden gesneden, door het midden van de centrale knop. U kunt dus een grondig onderzoek van de moederlogen uitvoeren en het zieke plantmateriaal verwijderen. Bovendien zal het aantal testikels verdubbelen.

Het materiaal wordt op een vierkante nestelende manier in losse grond geplant, dat wil zeggen dat de rijafstand gelijk moet zijn aan de afstand tussen de gaten in het bed.De bietenhelften worden twee voor één in het nest geplant, de hele koppen één voor één. De grond rond de teelballen wordt geperst en de koppen worden 2-3 cm met losse aarde besprenkeld.

Zaadcollectie

Natuurlijk zijn wortelgroentezaden niet moeilijk te kopen in de winkel, maar het verdient de voorkeur om ze zelf te verzamelen, het cijfer te behouden en ze volgend jaar te zaaien - dit is precies wat onze grootmoeders deden.

Op wortelgewassen ontwikkelt zich eerst een rozet van bladeren en later bloeiende scheuten. De bloei van de testis begint eind juni en duurt 20-40 dagen. De vorming en rijping van granen eindigt 25-30 dagen na bestuiving van bloemen. Rijpheid en oogsttijd worden bepaald door kleur.

Wanneer bietenzaden oogsten

Als de zaaddozen bruin en droog worden, is het plantmateriaal klaar om geoogst te worden. Maar het is beter om niet te wachten tot ze volledig zijn gedroogd: overrijpe zaden kunnen vanzelf afbrokkelen. Alle takken worden afgesneden, gedroogd op een plaats die is afgesloten van de wind, gesorteerd en voor opslag verzonden. Het is beter om zaden in papieren zakken op een droge plaats te bewaren. Een plant geeft ongeveer 50-60 g zaad.

Hoe zaden correct te oogsten? Knip voorzichtig de teelballen met de steel af en hang ze aan de dwarsbalk, en bedek de onderkant met papier. Laat het 2-3 weken zo hangen.

Belangrijk! Droog en oogst de zaden in een warme kamer, buiten het bereik van wind en vocht.

Tik regelmatig lichtjes op de teelballen, de zaden moeten vanzelf vallen. Verwijder na de aangegeven tijd de bloeiwijzen, onthoud ze een beetje en schud.

Op deze manier kun je de beste zaden selecteren:

 • verdun een eetlepel zout in 1 liter water,
 • plaats het zaadje een uur in het water.

Zaden die drijven, zijn onbruikbaar. Selecteer degene die op de bodem van de container vallen.

Spoel de zaadjes af en laat ze een week drogen, en doe ze dan in papieren zakken.

Opslagregels en termijnen

Veel tuinders klagen over de onmogelijkheid om wortelgewassen op te slaan, naar verluidt gaan ze vaak al voor het begin van de winter achteruit. Dit kan te wijten zijn aan ongeschikte weersomstandigheden tijdens het oogsten of niet-naleving van landbouwtechnologie bij het verzamelen en opslaan van plantzaden.

Lees ook:

Hoe een bietenallergie te herkennen en snel van de symptomen af ​​te komen.

Laten we de smaak en voordelen behouden: hoe u courgette vers kunt invriezen voor de winter.

Top 15 beste recepten voor het beitsen van instant groene tomaten.

Hoe zaden voor de winter te oogsten

Tijdens het rijpen verliezen de zaden hun vochtgehalte en drogen ze geleidelijk uit. Alle fysiologische ontwikkeling in het materiaal wordt opgeschort door het gebrek aan vocht. De onderhuidse onderhuidse zaadkorrels bevatten het embryo en de aanvoer van voedingsstoffen.

Zonder de kiemrust op enigerlei wijze te verstoren, zullen zaden zich niet ontwikkelen. Als de luchtvochtigheid in de kamer hoger is dan 12%, beginnen de zaden te ontkiemen. Het handhaven van een droog microklimaat in de bewaaromgeving is de belangrijkste voorwaarde waardoor het zaad levensvatbaar blijft.

doe voorzichtig! De zaden komen slecht tot uiting in hun inhoud in een warme en vochtige omgeving.

Als de kamer waar de zaden worden opgeslagen, de temperatuur en relatieve vochtigheid worden overschreden, verliezen ze na een paar maanden hun vermogen om te klimmen. Hetzelfde zal gebeuren met temperatuurveranderingen. Het optimale temperatuurniveau voor het opslaan van materiaal is 12-15 ° C, maar de toegang van frisse lucht moet worden beperkt.

In een onverwarmde ruimte in de winter is opslag van materiaal onaanvaardbaar. Bij lage temperaturen worden de zaden vochtig en sterven ze af, vooral als de temperatuur niet boven de 0 ° C komt.

Voorbereiding voor het zaaien

Bieten planten voor beginnende tuinders lukt niet altijd: de zaden ontkiemen niet goed of de groente wordt klein. Maar bieten zijn een van de eerste groentegewassen in termen van opbrengst en de aanwezigheid van nuttige eigenschappen. De cultuur wordt bijna het hele jaar door goed onderhouden. Wat kan er mis zijn?

Bij het telen van wortelgewassen is een van de belangrijkste punten de juiste voorbereiding van het zaad.Als je de technologie negeert en alles zijn gang laat gaan, moet je niet verbaasd zijn over de ongewenste uitkomst aan het einde van het seizoen.

Zaadbehandeling

Bietenzaden ontkiemen langzaam. Voor het zaaien is het beter om de uitgekomen zaden te gebruiken.

Om de aanplant van bietenkorrels voor te bereiden op het planten, worden ze op een van de volgende manieren verwerkt:Hoe te kweken en wanneer bietenzaden te oogsten: een stapsgewijze handleiding en belangrijke tips

 1. Weken in superfosfaatoplossing. Roer in 1 liter warm water 1 theelepel van de substantie. In een dergelijke oplossing moeten de zaden 24 uur worden bewaard en vervolgens worden gedroogd.
 2. Bubbelend. De zaden worden in water met luchttoevoer geplaatst. De duur van een dergelijke verwerking is ongeveer 18-24 uur.
 3. Veroudering in houtasoplossing. Giet 1 eetlepel in 1 liter verwarmd water. l. as, roer. We bewaren de zaden minstens een dag in zo'n oplossing.

Spoel de zaden na verwerking met warm water, wikkel ze in een vochtige zachte doek en houd ze 2-3 dagen in een kamer met een temperatuur van minimaal 22 ° C. Als de stof droogt, moet deze worden bevochtigd.

Belangrijke tips

Om elk jaar een zoet wortelgewas van hoge kwaliteit te kweken, heb je een bijna perfect zaadje nodig.

Tips van ervaren agronomen helpen beginnende tuiniers om geen fouten te maken:Hoe te kweken en wanneer bietenzaden te oogsten: een stapsgewijze handleiding en belangrijke tips

 1. De gekozen wortelvariëteit voor aanplant mag niet hybride zijn. Let op in welke regio's van het land het wordt aanbevolen om te groeien. Het risico bestaat dat de gekweekte bietenzaden simpelweg niet geschikt zijn voor jouw klimaat.
 2. Zaden worden alleen in papieren zakken bewaard, omdat het zaad moet ademen. In folie, cellofaan of dik papier zullen de korrels tijdens de opslagperiode gewoon achteruitgaan.
 3. Oogst geen zaden in het eerste jaar van de oogst. Het is een feit dat in de meest voorkomende gevallen de neiging tot bloei in bieten optreedt wanneer de zaailingen worden bevroren. Het behoud van de soort is biologisch inherent aan de plant, daarom wordt het in dergelijke gevallen gedwongen al zijn kracht te geven, niet aan de vrucht, maar aan de steel.

Uitvoer

Zaden krijgen van een gewas dat je lekker vindt, is niet al te bewerkelijk. Wees niet bang om de tijd te nemen om het zaadje zelf voor te bereiden. Hun zaden zullen meerdere keren groter zijn dan in de winkel gekochte zaden, en bijgevolg zal de oogst zoeter, gezonder, grootser en van hoge kwaliteit zijn. Hoe beter je een plant kiest om op zaden te planten, hoe beter de resulterende bloeiwijzen zullen zijn.

Interessante informatie over het verkrijgen van gezonde bietenzaden in deze video:

4 commentaar
 1. Avatar
  Irina Viktorovna

  Eén boltologie, geen timing, geen soort zaden voor het oogsten ...

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Irina, bedankt voor je feedback, maar misschien heb je het artikel niet zo goed gelezen. Informatie over de ophaaltijd staat in het artikel, onder de juiste kop. Houd er rekening mee dat het tijdsbestek per regio verschilt:

   “De bloei van de testis begint eind juni en duurt 20-40 dagen. De vorming en rijping van granen eindigt 25-30 dagen na bestuiving van bloemen.
   Rijpheid en oogsttijd worden bepaald door kleur... Als de zaaddozen bruin en droog worden, is het plantmateriaal klaar om geoogst te worden. Maar het is beter om niet te wachten tot het volledig droog is. "

 2. Avatar
  Evgeniya

  Hoe deze zin te begrijpen? "Verzamel geen zaden in het eerste jaar van de oogst." Ik zal in de herfst zaden verzamelen, maar kunnen ze ze niet in de lente zaaien?

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   De auteur is van mening dat het beter is om in het tweede jaar te verzamelen. De eerste kan zwakker zijn. Je kunt ze natuurlijk proberen te planten, maar er kunnen veel huwelijken zijn.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen