Middelvroeg, pretentieloos aardappelras "Red Fantasy" met heldere ovale knollen

Duitse aardappelrassen worden gewaardeerd om hun hoge productiviteit, sterke immuniteit en onberispelijke presentatie. Red Fantasy (Red fantasy) - voldoet volledig aan deze criteria. De cultuur is niet veeleisend om water te geven en is vaak tevreden met neerslag. Als topdressing worden complexe minerale samenstellingen en een minimale hoeveelheid stikstof gebruikt.

Het artikel bevat uitgebreide informatie over de Red Fantasy aardappelen met een beschrijving van het ras en foto's.

Oorsprong en beschrijving van het ras

Het medium late aardappelras Red Fantasy is een product van het veredelingswerk van medewerkers van het Duitse bedrijf Europlant pflanzenzucht GMBH. Cultuur werd in 2011 opgenomen in het staatsregister van Rusland. In de volksmond bekend als Fantasy Potatoes, Red Fantasy en gewoon Fantasy.

De foto toont Red Fantasy-aardappelen.

Middelmatige vroege, pretentieloze aardappelvariëteit Red Fantasy met heldere ovale knollen

De tabel bevat een beschrijving van het ras.

Indicatoren Kenmerkend
Rijpingstijd 90-110 dagen
Struik Hoog, rechtopstaand, stamtype
Het aantal knollen in de struik 10-12
Gewicht 92-140 g
Het formulier ovaal
Kleur De schil is rood, met veel kleine ogen, het vruchtvlees is rijk geel
Bladeren Grote, tussenliggende, lichtgroene kleur, met lichte golving langs de rand, intense anthocyaankleuring op de rug
Corolla kleur Violet-roze
Zetmeel inhoud 15-16,3%
Smaak Goed (4 op een vijfpuntsschaal)
Kookles / groep B (medium kruimelig)
Opbrengst Gemiddeld - 256-379 c / ha, maximaal - 393 c / ha
Verhandelbaarheid 90-96%
Kwaliteit behouden 95%
Afspraak Eetkamer
Duurzaamheid Aan aardappelkreeften, gouden aardappelnematode, gerimpelde en gestreepte mozaïek, bladrolvirus
Transporteerbaarheid Hoog

Chemische samenstelling

De tabel toont de vitamine- en mineralensamenstelling van rauwe aardappelen met schil.

Naam Inhoud Norm
Beta-caroteen 0,001 mg 5 mg
Vitamine B1 0,081 mg 1,5 mg
Vitamine B2 0,032 mg 1,8 mg
Vitamine B4 12,1 mg 500 mg
Vitamine B5 0,295 mg 5 mg
Vitamine B6 0,298 mg 2 mg
Vitamine B9 15 mcg 400 mcg
Vitamine C 19,7 mg 90 mg
Vitamine E 0,01 mg 15 mg
Vitamine K 2 μg 120 mcg
Vitamine PP 1061 mg 20 mg
Kalium 425 mg 2500 mg
Calcium 12 mg 1000 mg
Magnesium 23 mg 400 mg
Natrium 6 mg 1300 mg
Fosfor 57 mg 800 mg
Ijzer 0,81 mg 18 mg
Mangaan 0,153 mg 2 mg
Koper 110 mcg 1000 mcg
Selenium 0,4 μg 55 mcg
Zink 0,3 mg 12 mg

Voor welke regio's is het geschikt

De cultuur kreeg toelating om te groeien in de volgende regio's van het land:

 • Centraal (Bryansk, Kaluga, Ivanovo, Vladimir, Moskou, Tula, Ryazan, Smolensk-regio's);
 • Volgo-Vyatsky (Kirov, Nizhny Novgorod, Sverdlovsk regio's, Republiek Mari El, Perm Territory, Tsjoevasj en Udmurt republieken);
 • Srednevolzhsky (Penza, Ulyanovsk, Samara-regio's, Republiek Mordovië, Republiek Tatarstan).

Voor-en nadelen

Verscheidenheid voordelen:

 • hoge productiviteit;
 • aantrekkelijk uiterlijk;
 • gelijkmatigheid van fruit;
 • aangename smaak;
 • kwaliteit behouden;
 • hoog transportniveau;
 • optimaal zetmeelgehalte;
 • universeel gebruik bij het koken;
 • sterke immuniteit.

Te oordelen naar de enthousiaste recensies van tuinders, heeft Red Fantasy geen tekortkomingen.

Interessant feit. Aardappelen zijn de eerste knolgewas die in de ruimte wordt verbouwd.Het experiment werd in 1995 uitgevoerd op het Amerikaanse ruimtestation "Columbia".

Kenmerken van planten en groeien

Red Fantasy-aardappelen verdragen een korte luchttemperatuurdaling tijdens het groeiseizoen, maar zijn gevoelig voor lage bodemtemperaturen. Om hoge opbrengsten te behalen is er op het terrein een druppelirrigatiesysteem geïnstalleerd, worden de struiken gevoed met organisch materiaal en mineralen.

Knol voorbereiding

14-20 dagen voor de geschatte landen de knollen worden aan het licht gebracht, opnieuw gesorteerd, zodat alleen gezond materiaal overblijft. De zaden worden gedrenkt in een desinfecterende oplossing met kaliumpermanganaat of kopersulfaat:

 • 5 g kopersulfaat;
 • 1 g kaliumpermanganaat;
 • 40 g ureum;
 • 10 g boorzuur;
 • 60 superfosfaat.

Giet de componenten met heet water van 80 ° C, goed roeren en afkoelen. De knollen worden in het resulterende mengsel gedompeld en 20 minuten bewaard. Daarna worden ze op de vloer gelegd om te drogen.

De optimale temperatuur voor kieming is + 14 ° C.

Direct voor het planten wordt het materiaal behandeld met groeistimulerende middelen - "Epin" of "Zircon".

Grondvereisten

Aardappelen groeien op losse en voedzame grond - zwarte grond, leem - met neutrale zuurgraad (pH 5,2-5,7). Een goede grondbewerking is de sleutel tot een succesvolle teelt van gewassen. Gebruik lakmoesstrips of een apparaat met een lange sonde om de pH te bepalen. Zure grond wordt gedesoxideerd door dolomietmeel, krijt, as, gebluste kalk toe te voegen. Mest, compost, zaagsel en naaldnaalden helpen de zuurgraad van alkalische grond te verhogen.

Om de schaarse grond te verrijken, wordt de site ingezaaid met groenbemester. Lupine, haver, rogge, tarwe, erwten, bonen zijn het meest geschikt. Gemaaide en verrotte greens dienen als een uitstekende meststof, verzadigen de grond met stikstof en worden los.

Timing, schema en landingsregels

Aardappelen worden half april - begin mei geplant, afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden. De bodemtemperatuur moet + 8 ... + 10 ° С zijn, de luchttemperatuur - + 16 ... + 18 ° С.

Gezien de hoogte en spreiding van de struiken, worden de knollen geplant met een interval van 30-40 cm tot een diepte van 10 cm, de breedte van de rijafstand is 50-60 cm.

Aan elk putje wordt een handvol superfosfaat en houtas toegevoegd. Zaden zijn bedekt met spruiten. De putten zijn bedekt met aarde, maar niet verdicht.

Het perceel wordt mulch met hooi, stro, zaagsel om de groei van onkruid te voorkomen en vocht in de grond vast te houden.

De nuances van zorg

De Red Fantasy-variëteit vereist geen strikte naleving van het bewateringsregime. De plant is tevreden met neerslag en tijdens een langdurige droogte worden de struiken met de hand bewaterd - 2-3 keer per 10 dagen. Op grote landingsplaatsen is druppelirrigatie geïnstalleerd om de luchtvochtigheid te regelen.

Je kunt niet zonder de bovengrond los te maken en te wieden. Ondiep loslaten voorkomt de vorming van een harde korst op het bodemoppervlak, bevordert de penetratie van zuurstof naar het wortelstelsel. Onkruid wordt verwijderd terwijl ze groeien.

Hilling wordt in twee fasen uitgevoerd:

 • de eerste (3-4 cm) - na het verschijnen van spruiten om de aardappelen te beschermen tegen vorst en de coloradokever;
 • de tweede (met 16-20 cm) - na 3-4 weken, tijdens de ontluikende periode, om gunstige omstandigheden te creëren voor de vorming van fruit.

Tijdens het seizoen worden aardappelen drie keer gevoerd:

 1. De eerste portie wordt 14 dagen na het planten aangebracht met een minimale hoeveelheid stikstofhoudende meststoffen die de groei van groenmassa bevorderen. Neem voor 10 liter water 0,5 liter toorts en 15 g ureum. Verbruik per struik - 0,5 liter.
 2. De tweede portie - 14-20 dagen na de eerste, met minerale meststoffen met kalium, fosfor, magnesium, boor en mangaan om knollen te vormen. Neem voor 10 liter water 15 g kaliumsulfaat, 100 g houtas, 15 g dubbel superfosfaat. Verbruik per struik - 0,5 liter.
 3. De derde portie - organische stof - wordt een maand voor de oogst binnengebracht om de plant te verzadigen met nuttige stoffen. Neem voor 10 liter water 300 g paardenstaartgroenten, kook gedurende 20 minuten, koel af en gebruik om de struiken te besproeien.Als aanvullend middel gebruikt u "Epin-Extra" (1 ampul per 5 liter). Verbruik per struik - 0,5 l.

Groeiende functies

Medium vroege, pretentieloze aardappelvariëteit Red Fantasy met heldere ovale knollen

Een interessante methode om in zakken te planten, wordt gebruikt voor het telen van aardappelen. Een van de voordelen is mobiliteit. De tassen kunnen naar behoefte van de ene plaats naar de andere worden verplaatst. Telen in zakken is economisch - met minimaal gebruik van de oppervlakte is het mogelijk om een ​​groot gewas te verzamelen.

Om te landen zijn zakken van dichte, ademende stof, bijvoorbeeld van kristalsuiker of bloem, geschikt. De randen van de zak worden opgetrokken en gevuld met vochtige vruchtbare grond met een laag van 20 cm. In de groeven tot 10 cm worden gekiemde knollen afgedicht en wordt 20 cm aarde gestort.

De zakken worden op een zonnige plaats, bij een hek of muur, neergezet en gedruppeld. Planten krijgen water nadat de bovenste laag van de aarde is uitgedroogd, en besprenkelen deze terwijl ze groeien.

Technologie voordelen:

 • aardappelen rotten niet en raken niet besmet met Phytophthora;
 • het is niet nodig om te wieden en los te maken.

Minpuntjes:

 • de noodzaak om een ​​grote hoeveelheid compost toe te passen;
 • constante monitoring van bodemvocht.

Ziekte en ongediertebestrijding

De Duitse cultivar is immuun voor kanker, gouden aardappelnematode, gerimpeld en gestreepte mozaïek en bladrolvirus. Volgens de maker zijn toppen en knollen matig resistent tegen Phytophthora.

Phytophthora manifesteert zich meestal tijdens de periode van langdurige regenval. Op de bladeren worden bruine vlekken met een onregelmatige vorm gevonden, een witachtige bloei op de rug. Na het graven zijn er donkere vlekken zichtbaar op de aardappelen.

Voor de preventie van de ziekte:

 • knollen worden behandeld met desinfecterende oplossingen van kaliumpermanganaat, kopersulfaat;
 • tijdig oogsten van onkruid en aardappeltoppen;
 • controleer het stikstofgehalte in de bodem;
 • bemest aanplant met kalium en fosfor;
 • laat geen wateroverlast van de grond toe.

Voor de behandeling worden medicijnen gebruikt: "HOM", "Oxyhom", "Bravo", "Ridomil Gold".

Fungiciden zullen helpen bij het omgaan met aanvallen van de coloradokever en draadworm: "Aktara", "Inta-Vir", "Protection", "Coloradokever NO!", "Confidor", "Prestige", "Commander".

Volksmethoden tegen de coloradokever:

 • afstoffen met berkenas (10 kg as per 1 m³);
 • de bedden mulchen met vers naaldzaagsel;
 • sproeien met stinkende gouwe-infusie (giet 1,5 kg gras met 5 liter kokend water, blijf 3-4 uur staan ​​en voeg 1 liter van een 1,5% oplossing van calciumchloride toe);
 • behandeling met een oplossing van berkenteer (100 ml teer per 10 liter water).

Om draadworm te bestrijden, worden infusen gebruikt:

 • brandnetel (500 g per 10 liter water);
 • paardenbloem (200 g per 10 liter water);
 • moeder en stiefmoeder (200 g per 10 liter water);
 • stinkende gouwe (100 g per 10 l water).

Verzameling, opslag en gebruik van het gewas

Medium vroege, pretentieloze aardappelvariëteit Red Fantasy met heldere ovale knollen

Oogstregels:

 • 's ochtends graven met zonnig en droog weer;
 • laat de knollen tot de avond drogen;
 • schil de aardappelen van de grond en zet ze twee weken op een warme, droge plaats;
 • sorteer de knollen en gooi de rotte weg, met tekenen van infectie;
 • verzamel de toppen en onkruid volledig van de site;
 • doe het gewas na twee weken in dozen van hout of plastic, netten, ademende zakken;
 • bestrooi de knollen met as om rotten te voorkomen;
 • leg er bieten of appels op om overtollig vocht te absorberen.

referentie... De optimale bewaartemperatuur voor gewassen in de kelder is + 3 ... + 4 ° С

Red Fantasy-aardappelen hebben een uitstekende smaak, het vruchtvlees wordt na het koken niet donkerder. Ze bakken het, stoven het, B' olie, gebakken. Door het matige zetmeelgehalte kan het ras worden gebruikt voor dieetvoeding.

Tips van ervaren tuiniers en recensies

Recensies van Red Fantasy-aardappelen zijn positief. Tuinders houden van deze variëteit vanwege de ongebruikelijke rijke huidskleur en evenwichtige smaak.

Valentin, Krasny Yar: «Ik hou echt van deze Duitse variëteit vanwege zijn absoluut gemakkelijke verzorging en hoge opbrengst. Bovendien worden de struiken zelden ziek met Phytophthora, wat hun zorg enorm vergemakkelijkt. Ik bemest de aardappelen tegelijkertijd met water geven.Ik legde slangen voor druppelirrigatie op de site en voordat ik water toevoer, meng ik vloeibare minerale bemesting. In een emmer van 10 liter los ik 2 theelepels op. kaliumzout, en 's morgens vroeg toevoegen. "

Igor, Saransk: "Ik plant fantasieaardappelen als paardebloemen bloeien. Dit is een zeker teken dat de grond warm genoeg is. Ik sluit zelden knollen, omdat de struiken uitgestrekt groeien. Bij een verdikte beplanting worden de knollen klein.

Veronica, Nizhnekamsk: "Een vriend heeft me kennis laten maken met deze geweldige variëteit. Zij en haar man verbouwen aardappelen voor de verkoop en Red Fantasy staat op de lijst met favorieten. Haar smaak is uitstekend, het valt niet uit elkaar tijdens het koken, het verkruimelt niet tijdens het bakken. Het wordt lang in de kelder bewaard, kiemt niet en rot niet. "

Lees ook:

Wat is het caloriegehalte van aardappelen en krijgen ze er vet van?

Middelvroege tafelaardappelvariëteit "Laura" met uitstekende smaak en aroma.

Binnenlandse aardappelras "Aurora".

Gevolgtrekking

Red Fantasy is een zeer productief Duits aardappelras met een sterke immuniteit en een uitstekende smaak. Door het optimale zetmeelgehalte kunt u aardappelen in het dieet opnemen en er verschillende gerechten van bereiden. Kopers worden vooral aangetrokken door de ongebruikelijke rode kleur van de schil en het rijke gele vruchtvlees. Boeren waarderen het gewas vanwege het onderhoudsgemak, de hoge opbrengst en de lange houdbaarheid.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen