Hoe aardappelen correct te bewaren en tegen welke temperatuur ze bestand zijn

In de herfst, na de oogst, staan ​​zomerbewoners voor de taak om groenten voor de winter te bewaren, en met name aardappelen, omdat niet iedereen kelders heeft uitgerust. Je moet niet boos zijn: je kunt aardappelen voor de winter laten staan balkon, is het alleen belangrijk om hiervoor de juiste voorwaarden te creëren.

Op welke temperatuur om aardappelen te bewaren, of de aardappelen bevriezen bij een temperatuur van minus 1, welke temperatuur onder het vriespunt de knollen kunnen verdragen - we zullen hierover en andere in het artikel praten.

Optimale omstandigheden voor het bewaren van aardappelen in de winter

In de ruimte waar het product wordt bewaard, is de optimale temperatuur 2 tot 4 ° C. Deze modus wordt "rusttemperatuur" genoemd, wanneer alle biochemische processen in de aardappel bevriezen. Het is in een stabiele staat, vormt geen spruiten en bevriest niet.

Belangrijk! Kies het juiste moment om te graven om uw kansen om gewassen te redden te vergroten. Alleen volledig gerijpte exemplaren worden goed bewaard.

De luchtvochtigheid in de opslag moet tussen 70-85% liggen. Overmatig vocht stimuleert de ontwikkeling van schimmel en onvoldoende vocht tast de smaak aan. Om dit te voorkomen wordt de lucht in de ruimte gedroogd of wordt er extra ventilatie gebruikt.

Ervaren zomerbewoners wordt geadviseerd om aardappelen met bieten te bewaren - het verzacht het effect van vochtschommelingen op groenten.

Belangrijk! Om overtollig vocht op opslagplaatsen te verwijderen, worden containers met ongebluste kalk of andere vochtabsorberende middelen geplaatst.

De opslagruimte moet in de schaduw staan. Wanneer de knollen worden blootgesteld aan direct zonlicht of kunstlicht, begint de productie van een giftige stof solanine. De aardappelen worden groen en worden onbruikbaar.

Aardappelreactie op temperatuur

Als het temperatuurregime wordt geschonden, begint het gewas te verslechteren. Naarmate de temperatuur stijgt, ontspruit de aardappel en wordt hij zacht. Met een afname van fruit, wordt het proces van zetmeelverwerking tot suiker gestart. Het product verliest zijn oorspronkelijke smaak, wordt overdreven zoet en traag.

Belangrijk! Alleen aardappelen van hoge kwaliteit worden langdurig bewaard. Let bij het selecteren van groenten voor de winter op hun uiterlijk. Aardappelen met een dikke schil zijn gemakkelijker bestand tegen temperatuurschommelingen.

De minimum temperatuur die aardappelen kunnen weerstaan ​​is 0 ° C. Negatieve waarden hebben een nadelig effect op de groente. Als de thermometer onder de -1 ° C komt, beginnen de aandelen te bevriezen. Het eten van dergelijke aardappelen wordt niet langer aanbevolen.

Balkon opslag

Het balkon is een goede plek voor het bewaren van groenten voor bewoners van appartementsgebouwen. Het is praktisch en handig om er een gewas of een loggia op te laten staan, maar tegelijkertijd moeten bepaalde aanbevelingen worden opgevolgd, zodat de producten behouden blijven en hun kwaliteiten niet verspillen.

Hoe een balkon uit te rusten voor opslag

Hoe aardappelen correct te bewaren en tegen welke temperatuur ze bestand zijn

Het balkon of de loggia is bij voorkeur voorzien van glas. Het gewas moet zo worden geplaatst dat er geen water en zonlicht op vallen. Zolang het buiten warm is, hoeft u zich geen zorgen te maken over de veiligheid van aardappelen, maar de eerste herfstvorst kan het schaden.

Het belangrijkste is de keuze van containers voor het plaatsen van aardappelen. Hiervoor wordt vaak een oude koelkast of isolatiedoos gebruikt. De beste optie is een thermische kast die zorgt voor een ideale bewaartemperatuur en continue ventilatie.Maar zo'n kast heeft elektrische stroom nodig.

Belangrijk! Als groenten in een goed afgesloten ruimte worden bewaard, kunnen er rotprocessen in beginnen. Voor een goede opslag is constante ventilatie en naleving van het luchtvochtigheidsregime noodzakelijk.

Op welke temperatuur bevriezen aardappelen als ze op het balkon worden bewaard

Is het balkon geïsoleerd, dan is er geen extra gewasbescherming nodig. In een kamer met dubbele beglazing en thermische isolatie kunnen aardappelen zelfs in een strenge winter worden bewaard.

Je moet er alleen voor zorgen dat de kamer niet afkoelt tot -1 ° C en lager - hiervoor heb je een thermometer op het balkon nodig. Bij een stabiele temperatuur boven 0 ° C kunnen gewassen in zakken, netten of gewone houten kisten worden geplaatst.

Opslagnuances:Hoe aardappelen correct te bewaren en tegen welke temperatuur ze bestand zijn

  1. Als de lente opwarmt, hebben aardappelen mogelijk extra koeling of een koelere plaats nodig.
  2. De temperatuur op het balkon mag niet hoger zijn dan + 17 ° C, anders gaat de groente achteruit.
  3. Aan het eind in de lente termijn opslag voor de oogst is vooral schadelijk voor temperatuurveranderingen, deze moeten worden vermeden.
  4. Aan het einde van de lente, meestal pas laat variëteiten... De rest van de exemplaren kan worden gebruikt als plantmateriaal.

Bewaaradvies

Hoe aardappelen correct te bewaren en tegen welke temperatuur ze bestand zijn

Hoe goed aardappelen de winter overleven, hangt af van een goede opslagvoorbereiding.

Voordat het voor de winter wordt gelegd, wordt het gedroogd en zorgvuldig gesorteerd. De knollen moeten vrij zijn van rot, krassen en beschadigingen. Alleen gezonde exemplaren verdragen de winterperiode goed. Zelfs één rotte 'buurman' kan het hele gewas besmetten, dus het selectieproces moet verantwoord worden benaderd.

Pootaardappelen moeten apart worden bewaard. Om volgend jaar te planten, is het beter om de sterkste exemplaren te kiezen.

Belangrijk! Gewassen aardappelen moeten lang worden gedroogd. Het wordt niet aanbevolen om aardappelen te wassen voordat u ze opbergt. Vruchten die vocht hebben opgenomen, zullen eerder rotten.

Voordat u een bladwijzer aanbrengt langdurige opslag van aardappelen het wordt aanbevolen om 7-10 dagen vast te houden bij temperaturen van +12 tot + 18 ° C en een relatieve vochtigheid van 85-95%. U kunt het gewas op zolder, zomerveranda of in een schuur onder een afdak laten liggen. Dit is de zogenaamde "behandeling" of "revalidatie" -periode. Deze methode vergroot de kans dat de geoogste groenten hun smaak lang behouden.Hoe aardappelen correct te bewaren en tegen welke temperatuur ze bestand zijn

Naar aardappelen langer is opgeslagen, kan het worden verwerkt voordat het wordt opgeslagen. De meest gebruikte remedie is kopersulfaat. Voeg 2 g van de stof toe aan een emmer water en besproei de knollen met deze oplossing. Deze methode verhoogt de weerstand van het gewas tegen bederf.

Een andere verwerkingsmethode is de bereiding van een kruideninfusie. Voor 1 liter water is 350 g alsem, 150 g sneeuw en 50 g tabaksbladeren nodig. Het resulterende mengsel wordt een dag lang geïnfuseerd en uit een spuitfles op aardappelen gesproeid. Na verwerking wordt het gewas gedroogd en in een voorbereide container geplaatst.

De container moet grondig worden gewassen. Knollen mogen niet in bulk op de vloer worden opgeslagen of in contact komen met koude vloeren of muren. De container moet gaten hebben voor luchtcirculatie. Houten kisten kunnen het beste op steunen worden geplaatst.

Stro, zaagsel, vilt helpen het gewas tegen de kou te beschermen. Deze materialen laten lucht goed door en zorgen tegelijkertijd voor hittebescherming en ventilatie.

Gevolgtrekking

Nu weet je wat de bewaartemperatuur voor aardappelen in de winter moet zijn en tegen welke temperatuur aardappelen bestand zijn.

Aardappelen zijn een van de meest pretentieloze en koudebestendige gewassen. Het is mogelijk om een ​​plaats uit te rusten voor het opslaan van de voorraden op het balkon van een flatgebouw, het is alleen belangrijk om stabiele indicatoren van vochtigheid en temperatuur te creëren. Onder voorbehoud van alle aanbevelingen, zal de oogst u verrassen tot het nieuwe zomerseizoen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen