Hoe u de toppen van aardappelen op de juiste manier snijdt en waarom u het nodig heeft

Veel boeren maaien de toppen van aardappelen. Sommigen doen het om de opbrengst te verhogen, anderen om ziekten te bestrijden. Het is in ieder geval belangrijk om de procedure correct uit te voeren en het resulterende afval verstandig te gebruiken. Het tijdig afsnijden van de toppen draagt ​​bij aan de ophoping van zetmeel, verdikking van de schil en een verbetering van de smaak van de knollen. Groene massa wordt in de tuin gebruikt als een bron van voedingsstoffen en materiaal voor het mulchen van fruitbomen. Laten we eens nader bekijken wanneer we de toppen van aardappelen moeten maaien en waarom.

Waarom de toppen van aardappelen afsnijden

Hoe u de toppen van aardappelen op de juiste manier snijdt en waarom u het nodig heeft

Er zijn verschillende redenen om aardappeltoppen te verwijderen:

 • knollen rijpen sneller en krijgen meer voedingsstoffen;
 • het drogen van de grond in de gangpaden wordt versneld;
 • de schil van de aardappelen wordt ruw;
 • het risico van Phytophthora-infectie wordt geminimaliseerd.

Als de toppen niet worden afgesneden, is het handig om deze te gebruiken om de mate van rijpheid van de aardappel te bepalen: vóór het oogsten zien zomerbewoners dat de groene massa volledig verwelkt.

Hoe u de toppen goed trimt

Het naleven van de aanbevelingen tijdens de procedure heeft een gunstig effect op de kwaliteit van het gewas.

Aardappeltoppen verwijderen:

 1. Snijd de toppen af ​​met een scherp tuinmes of een zeis.
 2. De hoogte van de wortelsteel die overblijft na het snoeien mag niet hoger zijn dan 15 cm.
 3. De procedure is verdeeld in 2 fasen: 3 weken voor de oogst worden de toppen verwijderd, na een week worden de stelen ingekort.
 4. Het gemaaide gras wordt gedroogd en als meststof gebruikt.
 5. Zieke bladeren en stengels worden verbrand.

Bij het besluit om de stelen af ​​te snijden, is het belangrijk om na te denken over het doel van het verdere gebruik van aardappelen.

Bij gebruik van jonge knollen is het maaien van de toppen niet nodig. De knollen krijgen een dunnere schil en weinig zetmeel. Voor langdurige opslag van groenten moet u de bovenkanten verwijderen. In dit geval vormen de knollen een dikke korst en hopen ze zetmeel op.

Het is interessant:

Life hacks van ervaren boeren: waarom bloemen plukken van aardappelen en wat levert het op

De redenen voor het drogen van de toppen en of de aardappelen daarna groeien

Wanneer de toppen moeten worden afgesneden

Tijdens knopvorming en bloei aardappelen ze worden gevoed met de complexe meststof "Aquarin" (10 g van het medicijn wordt verdund in 10 liter water) of brandnetelinfusie. Hierdoor kunnen de planten voedingsstoffen verzamelen die, na het verwijderen van de toppen, de knollen voeden.

Brandnetelinfusie wordt een maand vóór het geplande gebruik bereid.

Instructies:

 1. 1 kg brandnetelbladeren en stengels worden gehakt.
 2. De resulterende grondstof wordt in een emmer gedaan en gevuld met 10 liter water.
 3. De emmer is afgedekt met een deksel, het mengsel laat 30 dagen fermenteren.
 4. De geïnfuseerde samenstelling wordt door een zeef gefilterd.
 5. Voor gebruik wordt de infusie verdund met water in een verhouding van 1:10.

Stappenplan voor het verwerken van aardappelen:

 1. Voordat u met het werk begint, de meststof verdunnen volgens de instructies.
 2. Giet de resulterende samenstelling in een sproeier.
 3. Behandel de struiken 's morgens of' s avonds bij droog, kalm weer: besproei de bladeren en stengels van alle kanten.
 4. Herhaal de procedure na 14 dagen.

Snoei de toppen 30 dagen na de bloei optimaal. De belangrijkste voorwaarde voor het starten van de procedure zijn de stengels die meer dan 50% geel zijn geworden.

De exacte timing van het snoeien wordt bepaald door het aardappelras en de weersomstandigheden. Vroege variëteiten rijpen in de tweede helft van augustus, late - half september.Voor de laatste wordt minimaal 21 dagen voor de eerste vorst gesnoeid.

Referentie. Als het doel van het kweken van struiken is om zaadknollen te verkrijgen, worden de toppen 3 weken na het einde van de bloei afgesneden.

Bij aantasting door Phytophthora worden de toppen onmiddellijk afgesneden. Dit voorkomt verspreiding van de infectie naar de knollen en grond.

Maaien in geval van bladschade

Door ziekte van bladeren en stengels met Phytophthora kunt u afwijken van de regels en timing van het snoeien. Oogst direct opslaan als:

 • bladschade;
 • koude nachten, ochtendmist en dauw.

Phytophthora op aardappelen komt uit de grond waarin het mycelium met sporen leeft. Met de afwisseling van motregen en de brandende zon ontwikkelt phytophthora zich actief samen met koele nachten en ochtenddauw.

Tekenen van de ziekte:

 • donkerbruine vlekken op gebladerte, snel toenemend in omvang;
 • grijze bloei op aangetaste bladeren;
 • zwart worden van groene massa, drogen van de stengels.

Geoogste toppen met tekenen van ziekte worden van de locatie gehaald en verbrand.

Groeien aardappelen na het maaien?

Het verwijderen van groene massa houdt een opschorting van de knolgroei in.

Tegelijkertijd worden een aantal nuttige begeleidende processen opgemerkt:

 • groenten slaan voedingsstoffen op;
 • de schil begint te verharden;
 • de grond in de gangpaden verdroogt.

Gaan er aardappelen groeien als je de toppen maait? Hoewel de knollen stoppen met groeien, zullen ze verzadigd zijn met voedingsstoffen en zal hun houdbaarheid toenemen bij langdurige opslag.

De redenen voor de intensieve groei van toppen

Een grote groene massa aardappelen is kenmerkend voor rassen met een laag zetmeelgehalte. In andere gevallen duidt dit op een onbalans.

Tijdige identificatie van de redenen voor de actieve groei van toppen en het nemen van preventieve maatregelen zal het gewas redden.

Overtollige stikstof

Dit is de meest voorkomende oorzaak van het groeien van toppen. Overtollige stikstof wordt gevormd door het misbruik van toorts, humus, vogelpoep, compost in de lente en herfst als meststof.

Grote knollen

De toppen kunnen groeien als het plantmateriaal verkeerd wordt gekozen. Knollen ter grootte van een kippenei worden als optimaal beschouwd. Grote aardappelen voor landen zal grote toppen opleveren, en geen rijke oogst.

Interessant! Voor grote oppervlakken is het handig om een ​​aardappeltopper te gebruiken.

Er zijn veel voedingsstoffen in groot zaadmateriaal. Hierdoor kunnen de stengels en het loof langdurig van de moederknol eten, waardoor de groei van wortels en stolonen wordt vertraagd.

Gebrek aan licht

Hoe u de toppen van aardappelen op de juiste manier snijdt en waarom u het nodig heeft

Schaduw en halfschaduw leiden tot een verhoogde groei van groene massa. Bij gebrek aan licht strekt de plant zich uit om ernaar te zoeken, de stengels worden dun, de bladeren worden klein.

Een andere reden voor het gebrek aan licht is de dichte aanplant van knollen. Bij het nastreven van hoge opbrengsten planten boeren zaden dicht bij elkaar. Het effect is het tegenovergestelde: de knollen worden kleiner, de stengels worden uitgerekt.

Weer

De optimale omstandigheden voor het telen van aardappelen zijn warm zonnig weer bij + 22 ... + 26 ° C. Als deze temperatuur gepaard gaat met een overvloed aan regen, kan een intensieve groei van de toppen niet worden vermeden.

Wat te doen als de toppen hoog zijn

Als hoge toppen niet typisch zijn voor een variëteit, is dit reden tot bezorgdheid.

Preventieve maatregelen:

 1. Overtollige stikstof wordt verwijderd door de stikstofbemesting (compost, humus, etc.) te verminderen en fosfor te verhogen. Een superfosfaatoplossing is zeer geschikt (100 g van het medicijn wordt verdund in 10 liter water). De voltooide compositie wordt 's ochtends of' s avonds bij droog weer overvloedig op de struiken gespoten.
 2. Bij gebrek aan verlichting is het mogelijk om het probleem voor komend seizoen op te lossen. Het wordt aanbevolen om de landingsplaats, de optimale zonnige locatie, opnieuw te bekijken.

De toppen zijn laag

Hoe u de toppen van aardappelen op de juiste manier snijdt en waarom u het nodig heeft

Lage toppen zijn geen reden tot ongerustheid als de kenmerken van het ras niet de groei impliceren. Het is een andere kwestie of ziekten de oorzaak zijn van de lage groene massa van aardappelen.

Zwarte korst (rhizoctonia) treft alle delen van de plant. Zwarte gezwellen of depressieve donkere vlekken zijn zichtbaar op de knollen.Bij warm en vochtig weer verschijnt er een witachtige bloei (droogrot) op de stengels. De bladeren krullen bovenaan en er groeien luchtige groene knollen in de oksels.

Profylactische maatregelen zijn het calcineren van het zaad in de zon tot een groene schaduw verschijnt en later in de grond planten. De behandeling van geïnfecteerde struiken wordt bepaald door de fase van hun groei. Bij groeiende stengels worden planten bewaterd met een vloeibare toorts (500 g wordt verdund in 10 liter water, 0,5 liter wordt per struik geconsumeerd). In de bloeifase 2 el. de toorts wordt gekweekt in 10 liter water, 0,5 liter van de samenstelling wordt toegevoegd onder 1 plant.

Bruine bacteriële rot gemanifesteerd door verwelking van bladeren. Het blad wordt groenachtig brons, krult dan en valt eraf. De stelen worden bruin en rotten aan de basis. De knollen hebben witachtige ringen in de snede. Wanneer erop wordt gedrukt, komt er stroperig bruin slijm uit.

Methoden voor de vernietiging van bruinrot zijn niet effectief. Ze bestrijden de ziekte met een volledige vernieuwing van zaadmateriaal, tijdig wieden (elke 2 weken), naleving van de regels voor vruchtwisseling. De beste voorlopers van de cultuur zijn komkommers, kool, peulvruchten, pompoenpitten.

Fluoridedeficiëntie wordt aangegeven door een paarse ring op de snede van een jonge knol. Vul tekorten aan voedingsstoffen aan met superfosfaat. Hiervoor wordt 100 g van het medicijn opgelost in 1 l water, een dag bewaard, daarna wordt nog eens 9 l water toegevoegd. De resulterende oplossing wordt in een spuitfles gegoten en een enkele verstuiving wordt 's ochtends of' s avonds bij droog weer uitgevoerd.

Gebruik gesneden tops

De verwijderde groene aardappelmassa wordt gebruikt in huishoudelijke percelen als mulch, as, compost.

Belangrijk! Neem voor deze doeleinden gezonde tops, zonder tekenen van ziekte.

Mulchen wordt in de late herfst uitgevoerd. De stammen van fruitbomen zijn bedekt met een laag toppen, vertrekkende van de stam van 50-75 cm. Voor jonge planten is een mulchdikte van 5–6 cm voldoende, voor volwassenen - 8-10 cm.

Om fosfor-kaliummeststof te bereiden, worden de toppen verbrand in een ijzeren vat. De resulterende as wordt na afkoeling opgevangen in een droge container, afgedekt met een deksel en opgeslagen op een droge plaats.

As wordt aangevoerd bij het graven van een site in de lente of herfst (100-200 g per 1 m²) of voeg 1 eetl. l. in de gaten voor de landing.

Compost wordt bereid in een kist, greppel of hoop volgens het volgende schema:

 1. De plaats is schaduwrijk gekozen, weg van gebouwen.
 2. Onderaan wordt 20 cm turf of bladeren gegoten, bovenop - 2-3 cm aarde.
 3. Vervolgens worden er 15-20 cm toppen gelegd.
 4. In slaap vallen alle 3 cm aarde gemengd met as. Voeg 2 eetlepels toe aan een emmer aarde. l. as.
 5. Materialen worden afgewisseld totdat de paal 1,5 m hoog is.
 6. Om het proces te versnellen, wordt elke laag aarde bewaterd met 1 liter drijfmest.
 7. Leg er 5 cm turf of aarde op.
 8. Bij droog weer wordt de stapel bewaterd, tijdens de regen, bedekt met folie.
 9. De rijpingstijd van compost is van 6 maanden tot 2 jaar. De gereedheid wordt bepaald door de geur van aarde en een losse bruine massa.

De compost wordt gebruikt voor het planten: het wordt onmiddellijk aan de putten toegevoegd, 1 liter per stuk of tijdens het graven (1 emmer per 1 m²).

Gevolgtrekking

Het is belangrijk om de toppen op tijd af te knippen, gemiddeld 30 dagen na de bloei. Groenen worden niet weggegooid, maar nuttig gebruikt als meststof in de tuin.

Als u de fouten van de landbouwtechnologie corrigeert, wat leidt tot de actieve groei van groene massa, kan het gewas worden gered. Er zullen dus geen hoge toppen zijn, als u een zonnige plaats kiest om te planten, de afstand tussen de knollen 40-50 cm aanhoudt en één keer per jaar, in de lente of herfst, mest als topdressing gebruikt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen