Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Aardappelen zijn een pretentieloos gewas dat op alle grondsoorten groeit. Om de maximale opbrengst van een groente uit een klein areaal onder verschillende agroklimatologische omstandigheden te halen, zijn er verschillende mogelijkheden voor de teelt gecreëerd. In het artikel vertellen we je op welke manieren aardappelen worden gezaaid.

Hoe een grote oogst aardappelen te laten groeien

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

De aardappelopbrengst is afhankelijk van:

 • kwaliteit van plantmateriaal;
 • bodemvruchtbaarheid;
 • plaats bedden;
 • landingsmethode;
 • weggaan;
 • ziektepreventie en ongediertebestrijding.

Aardappelen voorbereiden om te planten

Aardappelen voorbereiden om te planten omvat behandeling met ontsmettingsmiddelen en groeistimulerende middelen, en kieming van knollen... Zaadmateriaal wordt gedesinfecteerd om schade door ziekten en plagen te voorkomen. De verwerking wordt uitgevoerd door knollen te laten weken in gekochte desinfecterende oplossingen volgens de instructies. Om de opkomst van zaailingen te versnellen, nemen ze hun toevlucht tot groeistimulerende middelen, waarbij ze de gekiemde knollen 2 dagen voor het planten in de volle grond water geven.

Aandacht! Als de aardappelen zijn gekocht bij een onbekende fabrikant of tijdens het regenseizoen zijn ontvangen, wordt desinfectie met fungiciden aanbevolen.

Voor ontkieming worden de knollen in het licht geplaatst, elke dag met water besprenkeld en eenmaal per 3 dagen omgedraaid. Bij de natte methode worden de aardappelen in dozen gedaan, besprenkeld met turf of perliet en naar een koele plaats gebracht. Door het substraat regelmatig te hydrateren, krijgen ze het uiterlijk van scheuten en wortels.

De gecombineerde methode omvat de vorige twee. Ten eerste wordt het plantmateriaal enkele weken in het licht gehouden bij een temperatuur van + 10 ° C, onder voorbehoud van dagelijks draaien en sproeien. Nadat de eerste scheuten verschijnen, worden de aardappelen gedurende 3 weken overgebracht naar een vochtige omgeving om wortels te vormen.

Traditionele plantmethoden

Traditionele plantmethoden zijn onder meer gladde, geribbeld en sleuven graven.

Basislandingspatronen

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

De afstand tussen de knollen is afhankelijk van het aardappelras. Regeling voor vroege rassen: afstand tussen rijen - 60 cm, tussen knollen - 30 cm Bij het planten van late variëteiten nemen de indicatoren toe met 10 cm De plantdiepte varieert van 4-5 cm op kleigronden tot 10-12 cm op zandgronden.

Schop landen

Op losse en vochtige grond worden aardappelen ondergeplant schop... In de daarvoor bestemde rijen worden kleine gaatjes gemaakt waarin de knollen worden gelegd. Elke aanplant is bedekt met aarde vanuit een gat in een parallelle rij.

Landend in ruggen

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Ruggen zijn smalle stroken uitgegraven aarde. Ze kunnen enkel of dubbel zijn. In het laatste geval zijn de landingsgaten versprongen. Het interval tussen de ruggen is 25-30 cm.Deze opstelling helpt om het aantal knollen en hun massa te vergroten, en helpt ook om besmetting van aardappelen met Phytophthora te voorkomen.

In de loopgraven

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

De sleufplantmethode heeft zich goed bewezen bij onvoldoende vocht. Ontkiemde knollen worden gelegd in diepe (tot 0,5 m) sleuven gevuld met plantenresten en aarde gemengd met houtas. Het plantmateriaal wordt besprenkeld met een turfmengsel en bedekt met een film. Na het verschijnen van zaailingen wordt de film verwijderd en worden de spruiten besprenkeld met compostmassa en opnieuw bedekt. Na de tweede kieming wordt de procedure herhaald, waarna gaten in de film voor jonge planten worden gesneden.

Referentie. De film onderdrukt de groei van onkruid en elimineert ook de noodzaak om de grond op te hakken en los te maken.

In de ruggen

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Het wordt gebruikt in gebieden met veel grondwater en op zware gronden. Aardappelen worden geplant in ruggen van 15 cm hoog, met een tussenruimte van 70 cm. De inbeddingsdiepte is van 6 tot 8 cm. Gaten worden gegraven op een afstand van 25-30 cm vanaf de rand van de dijk.

Diepe landing

Bij de Amerikaanse methode worden knollen volgens het 22 × 22 cm-schema op dezelfde diepte geplant. Geschikt voor late aanplant, wanneer de grond tot grote diepte opwarmt, maar ook voor lichte bodems die snel vocht verliezen.

Nieuwe plantmethoden

Als er niet genoeg ruimte is om een ​​grote oogst te krijgen, nemen ze hun toevlucht tot nieuwe methoden om aardappelen te zaaien - in containers.

In zakken

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Telen in zakken gaat als volgt:

 1. De bodem van de container is gevuld met een laag humus (tot 30 cm).
 2. Gekiemde knollen worden op een afstand van 25 cm van elkaar verspreid.
 3. Bestrooi aardappelen met een mengsel van aarde en humus (laag 8-10 cm).
 4. Geef direct na het planten water en indien nodig.
 5. Giet het voedingsmengsel erbij, want de scheuten groeien voor elke 5-6 cm in een hoeveelheid van tweemaal de hoogte van de plant.
 6. Oogst nadat de toppen zijn gedroogd.

In vaten

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Het kweekschema voor vaten is vergelijkbaar met het inpakken. Het verschil zit in de kenmerken van de container: de bodems van houten vaten worden verwijderd voordat ze worden geplant en er worden drainagegaten gemaakt in de plastic containers op de wanden en bodem.

In dozen

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Naast vaten en tassen wordt het gebruik van andere geïmproviseerde verpakkingen geoefend: houten en plastic dozen, verschillende containers. De teelttechniek blijft hetzelfde als bij vaten en zakken.

Belangrijk! De belangrijkste vereiste voor het telen van aardappelen in containers is een goede drainage.

Onconventionele methoden

Nieuwe methoden voor het planten en verzorgen van aardappelen verschillen van traditionele methoden doordat ze niet de aarde graven en de bedden ophopen.

Landen zonder te graven

Het graven en losmaken van de aarde vernietigt de bovenste vruchtbare laag, waardoor de wortels van planten een gebrek aan noodzakelijke stoffen voelen. De technologie van het telen van aardappelen zonder te graven omvat het verkrijgen van knollen op horizontale stolonscheuten die groeien vanaf de basis van de stengel.

Planten in het gras

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Het met gras begroeide gebied wordt niet afgegraven en de bedden worden direct gemarkeerd op maagdelijke grond op een afstand van 50 cm van elkaar. Gekiemde aardappelen worden in elk plantnest in 2-3 stukken gelegd met een interval van 25 cm en bedekt met een verdonkend luchtdicht materiaal (hooi, droge bladeren, gedroogde compost). Ter bescherming tegen de wind is het tuinbed bedekt met lutrasil of jute. Later wordt het vervangen door organisch afval, waarbij regelmatig de compostlaag wordt vernieuwd.

In hoge bedden

Het planten in hoge bedden (ruggen) vergemakkelijkt het cultiveren van een aardappelveld. Op de voorbereide site worden rovts gemaakt die de bedden afbakenen. Gekiemde knollen worden 25 cm uit elkaar op een rij gelegd, bedekt met aarde met een schoffel en vormen een hoog bed.

In zaagsel

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

De methode is zeer geschikt voor het telen van vroege aardappelrassen.Ontkiemd plantmateriaal wordt op het oppervlak van de grond gelegd, besprenkeld met een laag oud zaagsel vermengd met verrotte mest zodat de knollen volledig bedekt zijn. Terwijl het zaagsel uiteenvalt, wordt hun laag vernieuwd.

Referentie. Gebruik alleen oud zaagsel om te voorkomen dat de aardappel gaat rotten.

Square-nest-methode

Bij een vierkant nestelende beplanting is het terrein afgebakend zodat de aardappelstruiken in de hoeken van denkbeeldige vierkanten staan. Dit vermindert de concurrentie van planten om zonlicht, water en voedingsstoffen. Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van een goede oogst is het grondig harken en water geven van het gewas.

Onder de mulch

De zorg voor aardappelen wordt gemakkelijker gemaakt door ze met mulch te bedekken. De beschermende laag verlicht het onkruid en wieden en vermindert ook aanzienlijk de hoeveelheid water. Hooi of stro dat vocht condenseert, wordt gebruikt als mulchmateriaal.

Onder het stro

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Planten onder stro gebruikt op maagdelijke grond en zware bodems. Wanneer aardappelen op een plat oppervlak of in ondiepe gaten worden gestrooid, besprenkelen ze deze niet met aarde, maar bedekken ze met een dikke laag stro en voegen ze toe naarmate de scheuten groeien.

Cascade

Bij het cultiveren van het land in heuvelachtig terrein, gebruiken ze een cascade-methode, waarbij ze voren en ruggen over de helling vormen. Aardappelen worden in depressies geplant en bedekken ze met aarde vanaf de ruggen. De gevormde sloten vangen water op, wat de kwaliteit van het gewas waarborgt.

Onder telling

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

De paal is een staaf met tanden om gelijkmatig gaten te maken. De aardappelknollen worden in de verkregen gaten gelegd en gestrooid, een beetje in de grond gedrukt. Met de methode kunt u de benodigde tijd en moeite verminderen.

In de heuvels

De knollen worden in gaten gelegd, om de 25-40 cm langs de diameter van de gemarkeerde cirkels gemaakt en met aarde bestrooid. Terwijl de struiken groeien, kruipen ze samen en vormen ze een heuvel, in het midden waarvan een diep gat is om te drenken.

Chinese manier

Ontkiemde knollen worden in diepe (minimaal 70 cm) en brede putten neergelaten, bedekt met een mengsel van aarde met mest en superfosfaat met een laag van niet meer dan 10 cm. De rest van de put wordt leeg gelaten. Wanneer de struik opgroeit, strooi je hem opnieuw en laat je niet meer dan 5 cm van de plant boven het oppervlak. Door de procedure meerdere keren te herhalen, wordt een kleine heuvel rond de struik verkregen.

Belangrijk! Aardappelen hoeven niet te worden gehakt en onkruid te wieden.

Onder karton

Het oppervlak van de site is bevochtigd en bedekt met een overlapping met vellen dik karton, waarin X-vormige sneden worden gemaakt op een afstand van 25-30 cm van elkaar. Gekiemde knollen worden daar geplaatst en de randen van de bladeren worden gesloten. Terwijl de scheuten ontkiemen, mulchen ze met stro en vullen ze het indien nodig aan.

Landing met een walk-behind tractor

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

In kleine gebieden worden aardappelen geplant met behulp van een achterlooptrekker met heuvel. De grondnokken van het mechanisme maken gelijkmatige voren waarin de aardappelen die uit de bunker stromen worden geplaatst. Vervolgens worden de knollen met behulp van een heuvel bedekt met aarde en tegelijkertijd aangestampt.

Kas planten

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

In verwarmde kassen worden eind augustus en eind februari aardappelen geplant. Gebruik alleen groen gekiemde knollen die zijn behandeld tegen ongedierte. Ingeplant bevrucht bodem, waarvan de oppervlaktetemperatuur niet minder is dan + 5 ° С tot een diepte van 6-7 cm. In dit geval varieert de rijafstand van 60 tot 65 cm en de afstand tussen de gaten in een rij van 25 tot 30 cm.

Aandacht! Bij het planten van aardappelen in een kas mogen de knollen niet worden gesneden, omdat de geur van vers sap ongedierte zal aantrekken.

In onverwarmde kassen worden aardappelen alleen in het voorjaar geplant onder spingebonden.

Planten onder folie en agrofibre

Met folie of agrofibre kunt u vroege aardappelen telen zonder risico op vorstschade.

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Kenmerken van onder film groeien

Na het planten worden de aardappelen bedekt met een film die langs de randen wordt gedrukt om niet door de wind te worden weggeblazen. Na het opkomen wordt polyethyleen regelmatig verwijderd voor ventilatie.Als de omgevingstemperatuur stijgt, staan ​​de zaailingen op een kier om oververhitting te voorkomen. Ze zijn 's nachts volledig bedekt.

Telen onder agrofibre

In tegenstelling tot folie is agrofiber vocht- en luchtdoorlatend, wat het onderhoud van de bedden vergemakkelijkt. Bij dreigende strenge vorst wordt het vlies extra geïsoleerd met een folie.

Originele methoden

Ongebruikelijke, maar wetenschappelijk bewezen methoden om aardappelen te telen, helpen om een ​​rijke oogst te krijgen met een minimum aan arbeid.

Fokine's methode

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Fokin is de maker van de platte snijder, een apparaat dat het boerenproces vergemakkelijkt. Bij het telen van aardappelen maakt het de vorming van voren en bedden mogelijk, evenals hilling.

Gezamenlijke aanplant met peulvruchten

Zaden van peulvruchten worden na aardappelen in dezelfde rij gezaaid en tussen aardappelstruiken geplaatst. Deze buurt draagt ​​bij aan de verdichting van aanplant, verrijking van de bodem met stikstofverbindingen en bescherming tegen de coloradokever.

Volgens Meatlider

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Methode voorziet in het gebruik van smalle richels met brede doorgangen ertussen. Aardappelen krijgen toegang tot voedingsstoffen terwijl ze spaarzaam met water omgaan.

Gülich-technologie

De knollen worden gelegd in de nesten die zijn gelegd met mest, gevormd in het midden van vierkanten met een zijde van 49 cm. Vervolgens wordt het plantmateriaal opnieuw bedekt met mest en bedekt met een hoop aarde in de vorm van een piramide. De zorg bestaat uit het verwijderen van onkruid en het toevoegen van piramides.

Nederlandse techniek

Er worden aardappelen geplant in lange groeven in een kleine diepte, die zorgt voor een vrije penetratie van lucht naar de wortels, goede verlichting en voorkomt de ophoping van overtollig vocht.

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Balabanovs methode

Knollen worden in ruggen geplant, begrensd door brede gangpaden (tot 120 cm). De aarde wordt niet uitgegraven, maar het plantmateriaal wordt in kleine gaatjes aan de bovenkant van de nok neergelaten.

Volksmethode

De ringvormige insnijding van knollen tot een diepte van 1 cm voor het planten bevordert een massale groei van de onderste knoppen en een gelijkmatige verdeling van voedingsstoffen.

Andere

De bloeiende knoppen van aardappelen worden afgesneden en de stelen worden afgebroken om de opbrengst te verhogen. Deze methode gaat echter gepaard met schade aan de plant en kan averechts werken.

tips & trucs

Nieuwe manieren om aardappelen te planten en verzorgingsfuncties

Tips van ervaren telers:

 1. Goede verlichting van de site.
 2. Hoe natter de grond, hoe ondieper de knollen worden ingebed.
 3. De afstand tussen de plantgaten is minimaal 25 cm.
 4. De rijafstand is vanaf 50 cm.
 5. Aardappelen worden in warme grond geplant.
 6. Het is beter om de struiken niet bij elkaar te kruipen, maar ze te bedekken met aarde.

Gevolgtrekking

Het verbouwen van aardappelen op de traditionele manier kost veel tijd en moeite. Om dit proces te vereenvoudigen en een rijke oogst uit een klein gebied te krijgen, helpt het gebruik van niet-standaard methoden, bijvoorbeeld zonder te harken, de aarde te graven, containers te gebruiken, enz.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen