Waarom worden bietenbladeren rood en wat kunnen we eraan doen?

Bieten eten al meer dan een millennium. Aanvankelijk werden de gerechten alleen bereid met bietentoppen en werden de wortelgroenten niet gegeten. Aanvankelijk werd een gezonde groente alleen verbouwd op de eilanden van de Middellandse Zee. Late bieten verspreiden zich naar alle continenten

De cultuur is pretentieloos en vereist geen speciale zorg. Er doen zich echter problemen voor bij het kweken ervan. Een indicator voor de gezondheid en goede ontwikkeling van een groente is de toestand van de toppen. Fouten in de zorg leiden ertoe dat de bladeren drogen, van kleur veranderen, vlekken krijgen. In het artikel zullen we uitzoeken waarom de bladeren van bieten rood worden en hoe we de groente moeten voeren als deze achterblijft in de groei.

Oorzaken van rood worden van bietenbladeren

Waarom worden bietenbladeren rood en wat kunnen we eraan doen?

Roodheid van de toppen duidt niet altijd op de ongezonde groente. er is bietensoorten, een onderscheidend kenmerk daarvan is de roodachtige tint van de bladeren (suiker- en Bourgondische variëteiten). In dit geval is de ongebruikelijke kleur van de toppen de norm. Dergelijke kenmerken van het ras worden door de zaadfabrikant op de verpakking aangegeven, dus voordat u gaat planten, moet u alle informatie op de verpakking zorgvuldig bestuderen.

Als de geselecteerde variëteit niet zo'n karakteristiek kenmerk heeft, duidt het rood worden van de toppen op een overtreding van de zorgregels of een ziekte van de wortelgewassen. Er zijn verschillende redenen voor dit fenomeen.

Onvoldoende natriumgehalte in de bodem

Het normale natriumgehalte in de bodem is belangrijk in de beginfase van plantengroei en ontwikkeling. Vooral jonge bietenspruiten nemen natrium, calcium en magnesium op uit de bodem. Gebrek aan natrium heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van planten, waardoor ze niet in voldoende hoeveelheden fosfor en stikstof kunnen opnemen.

Natrium bevordert de groei van toppen, verhoogt de enzymatische activiteit, bevordert de ophoping van suiker in wortelgewassen.

Onvoldoende gehalte aan kalium en fosfor in de bodem

Een andere reden voor het verschijnen van bordeauxrode bladeren is het gebrek aan kalium en fosfor. Als de bietenbladeren aan de randen donkerrood worden, duidt dit op een onvoldoende kaliumgehalte in de grond. Dit fenomeen wordt ook wel randvormige bietennecrose genoemd. Bij een acuut kaliumgebrek in planten krullen en drogen de bladeren uit.

Bij een fosfortekort krijgen de toppen eerst een donkergroene kleur en na verloop van tijd worden ze rood.

Verhoogde zuurgraad van de grond

Bietencultuur is gevoelig voor de zuurgraad van de bodem. Zuurgraad is de meest voorkomende oorzaak van rood en paars blad in bietenbedden.

Aandacht. In zure grond groeien bieten lelijke kleine bladeren en ontwikkelen wortelgewassen zich slecht.

Het is niet moeilijk om de zuurgraad van de grond thuis te controleren. Hiervoor zijn speciale zuurgraadanalysatoren geschikt, die in tuinbouwcentra worden verkocht (lakmoespapier, Alyamovsky's apparaat, bodemsamenstellingsanalysatoren).

Van traditionele methoden gebruiken ze een test met azijn en zoutzuur. Dergelijke methoden zijn niet zo betrouwbaar, maar ze zijn snel in gebruik en betaalbaar. Een kluit aarde uit de tuin wordt bewaterd met sterk zoutzuur of tafelazijn. Als bevochtigde grond reageert met de vorming van bellen, dan is de grond alkalisch. Als er geen reactie is, neutraal of zuur.

Manieren om het probleem op te lossen

Wat te doen als de toppen rood worden en het wortelgewas zelf niet goed groeit? Hoe bepaal je wat er ontbreekt in een groente en hoe je de bedden water geeft om het probleem op te lossen? Afhankelijk van de oorzaak van roodverkleuring van het loof worden de volgende maatregelen toegepast.

Het natriumgehalte van de grond wordt op eenvoudige wijze verhoogd. Bietenplantages worden bewaterd met water en zout (200 g keukenzout per 10 liter water). Gebruik 1-2 liter oplossing voor 1 m² tuin. In dit geval wordt water gegeven niet bij de wortel, maar direct langs de toppen.

Aandacht. Het teveel aan natrium in de bodem, dat kenmerkend is voor alkalische bodems, heeft een nadelig effect op de opbrengst van bieten.

De introductie van geschikte meststoffen helpt het gebrek aan kalium en fosfor in de bodem te vullen. Regelmatig voeren verhoogt de opbrengst van wortelgewassen met 1,5 keer. Bij het toedienen van meststoffen is het belangrijk om de door de fabrikant aanbevolen dosering in acht te nemen. Een teveel aan voedingsstoffen leidt tot de ophoping van nitraten in de vrucht.

Moet weten. De introductie van kalium-fosfor-meststoffen in zure grond geeft niet het gewenste effect. In een zure omgeving verandert fosfor in verbindingen die moeilijk te assimileren zijn en niet door planten worden opgenomen.

Houtas helpt de zuurgraad van de grond te verminderen. Bietenbedden worden er overvloedig mee besprenkeld. Het is goed om topdressing te combineren met water geven. Om een ​​oplossing te bereiden, worden 2-3 glazen houtas gemengd met 10 liter water. Voor het besproeien wordt de oplossing grondig gemengd.

Om de zuurgraad in de herfst te verminderen, worden bij het graven van de tuin dolomietmeel en krijt (500 g per 1 m²) aan de grond toegevoegd.

Goede verzorging van bieten

Een rijk gewas met wortelgewassen kan niet worden verbouwd zonder de juiste verzorging van de planten. De bedden met bieten moeten onkruid verwijderen en losmaken, verdunnen, water geven en kunstmest toedienen.

Verwijderen van onkruid en losmaken van grond

De dreiging van onkruid is groot in de vroege stadia van gewasgroei. Totdat een rozet van 4-6 bladeren is gevormd, groeien bieten langzaam. Indien onbehandeld, zal onkruid voorkomen dat jonge planten groeien.

Het verwijderen van onkruid wordt gecombineerd met het losmaken van de bovengrond. Deze procedure verhoogt de gasuitwisseling in de bovenste bodemlaag en helpt om vocht vast te houden.

Verdunnen

Bietenzaden hebben meerdere vruchten, dat wil zeggen dat er 2 tot 4 planten uit één zaadje verschijnen, dus uitdunnen kan niet worden voorkomen.

Dichtgroeiend fruit neemt middelen van elkaar weg, wat een slecht effect heeft op de opbrengst, grootte en kwaliteit van wortelgewassen. Het wortelstelsel van bieten die zonder uitdunning worden gekweekt, is klein en onderontwikkeld.

Raad. Verplant gezonde planten die tijdens het uitdunnen zijn weggegooid naar vrije ruimte. Bieten verdragen het verplanten goed.

De eerste uitdunning wordt uitgevoerd wanneer de eerste 2 volle bladeren op jonge planten worden gevormd. In dit stadium wordt een afstand van 2-3 cm gelaten tussen de zaailingen op een rij.Waarom worden bietenbladeren rood en wat kunnen we eraan doen?

Het uitdunnen wordt herhaald wanneer zich een rozet van 5-6 bladeren op de planten heeft gevormd. Nu wordt een interval van 4-6 cm tussen planten aangehouden.

Begin augustus worden de bieten voor het laatst uitgedund. Dit keer blijven er gaten van 8-10 cm tussen de planten.

Het niet naleven van de voorwaarden voor uitdunning heeft een nadelige invloed op de kwantiteit en kwaliteit van het gewas. De optimale tijd voor de procedure is na het besproeien of zware regenval. Planten zijn gemakkelijker te extraheren uit natte grond en getransplanteerde exemplaren zullen gemakkelijker wortel schieten op een nieuwe plek.

Water geven

Rode biet groeit goed in gelijkmatig vochtige grond, maar zonder overtollig vocht. In droge zomers worden de bietenbedden regelmatig en overvloedig bewaterd. De groente is vooral veeleisend om water te geven aan het begin van de groei en in het stadium van actieve groei van fruitmassa.

Aandacht. Door de bovengrond te mulchen, blijven vocht en bodemstructuur behouden. Met deze techniek kunt u het aantal gietbeurten verminderen en het onderhoud vereenvoudigen.

In augustus wordt de watergift verminderd en 2-3 weken voor het oogsten stoppen ze. Dit zal de wortels helpen om meer suikers op te slaan en beter te smaken.

Bevruchting

Bieten worden bemest als jonge planten 3-4 bladeren hebben.Droge meststoffen worden gelijktijdig met het losmaken op de gangpaden aangebracht. Per m² wordt ongeveer 8 g kaliumzout en 7-9 g ammoniumnitraat gebruikt.

De tweede keer wordt er kort voor het sluiten van de rijen kunstmest gegeven. Dit keer worden meer meststoffen toegediend: voor 1 m² - 16-20 g kalimeststoffen en 10-15 g stikstofmeststoffen.

Lees ook:

Bordeaux rode biet.

Geliefd bij boeren vanwege het gemak van verzorging en smaak, de Cylindra-bietensoort.

Waarom tuinders de voorkeur geven aan de Wodan F1 rode biethybride.

Gevolgtrekking

Gezonde, heldere groenten zijn de sleutel tot een goede bietenoogst. Als het blad van kleur verandert, opdroogt, opkrult, betekent dit dat de wortelgewassen geen voedingsstoffen hebben. Een andere mogelijke reden is de verhoogde zuurgraad van de grond. Competente en regelmatige bemesting, evenals het bekalken van de grond (indien nodig), voorkomt problemen zoals rood worden van bietenbladeren.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen