Hoe bieten op de juiste manier water te geven met zout water - verhoudingen van de oplossing en instructies voor het verwerken van een groente vanwege het suikergehalte

Als groentegewas begonnen bieten te groeien vóór onze jaartelling. Voor het eerst werd deze groente gedomesticeerd en verbouwd op de eilanden van de Middellandse Zee. Dit komt mede doordat deze groente graag met zout water voedt.

In de kustgebieden van de Middellandse Zee heeft de zeewind de bodem al eeuwenlang verzadigd met fijne kristallen zeezout. Na verloop van tijd werd de aanwezigheid van zout in de bodem een ​​voorwaarde voor normale groei en rijping van het wortelgewas. Verrassend genoeg worden de bieten af ​​en toe bewaterd met water en zout om suikerachtig en smakelijk te worden. Hoe en wanneer zout water op bieten moet worden gegoten zodat ze zoet zijn, zullen we in het artikel vertellen.

De voordelen van zoutvoeding

Om een ​​goede oogst van wortelgewassen te verkrijgen, worden planten gedurende de gehele groeiperiode gevoerd. De meest effectieve methode om te bemesten is water geven met water waarin minerale mengsels worden opgelost. Zo krijgen de planten sneller de nodige voedingsstoffen binnen.

Rode bietgroenten hebben tijdens de groei en ontwikkeling een verhoogde behoefte aan natrium. Dit chemische element ontbreekt vaak in zware, dichte bodems van centraal Rusland. Daarom geeft de teelt van bieten hier niet de beste opbrengsten.

Hoe bieten op de juiste manier water te geven met zout water - verhoudingen van de oplossing en instructies voor het verwerken van een groente vanwege het suikergehalte

Wat geeft bieten water met water en zout

Alle soorten bietengewassen zijn gevoelig voor het gebrek aan natrium in de bodem. Dit chemische element is het hoofdbestanddeel van gewoon keukenzout. Regelmatige toediening van pekel aan de grond vult het natriumgehalte van de grond aan.

Het is belangrijk om te weten. De aanwezigheid van rode strepen op de bietentoppen en roodheid bladeren duidt op een gebrek aan natrium.

De uitstekende smaak en het suikergehalte van wortelgewassen wordt bepaald door de aanwezigheid van voldoende voedingsstoffen in de bodem. Wanneer u bieten in het open veld kweekt, kunt u met een goed georganiseerde bewatering, inclusief bewatering met zout water, grote en smakelijke groenten kweken.

Bovendien is het besproeien van de toppen met pekel een uitstekende preventieve maatregel tegen ongedierte.

Correcte bereiding van zoutoplossing

Hoe bieten op de juiste manier water te geven met zout water - verhoudingen van de oplossing en instructies voor het verwerken van een groente vanwege het suikergehalte

Regelmatige inspectie van het uiterlijk van bietentoppen zal u helpen om op tijd te leren over het gebrek aan natrium in de aarde. Wanneer het bietenblad rood begint te kleuren, verschijnen er rode strepen, wat betekent dat het tijd is om de bietenbedden met zout water te besproeien.

Aandacht... Bij het besproeien met zout is het belangrijk om de maat te volgen. Het principe “je kunt pap niet bederven met boter” werkt hier niet. Overtollig natrium, evenals andere elementen, is schadelijk voor het wortelgewas.

Instructies voor het bereiden van een oplossing voor irrigatie

Bij het besproeien van bietenplantages met zout water, worden de verhoudingen van de zoutoplossing bepaald op basis van het uiterlijk van de toppen. Als de bietengranen er gezond uitzien, maak dan geen sterke oplossing. Genoeg 1 theelepel keukenzout in 10 liter warm water. Deze hoeveelheid vloeistof wordt gebruikt om 1 m² van de tuin water te geven.

Wanneer de bladeren rood worden, wat duidt op een tekort aan natrium, wordt de dosis zout verhoogd tot 2 eetlepels per 10 liter water. Deze hoeveelheid oplossing wordt over 1 m² aanplant gegoten.

De vermelde verhoudingen zijn voor de bereiding van een mengsel van grof steenzout. Bij gebruik van fijn zout "Extra", wordt de hoeveelheid 2-3 keer verminderd.

Het recept voor zoutdressing bevat slechts twee ingrediënten: water en zout.

De procedure voor het bereiden van een oplossing voor irrigatie is als volgt:

 • verwarm een ​​glas water in een kleine container;
 • Voeg zout toe;
 • roer grondig totdat de zoutkristallen volledig zijn opgelost;
 • Verdun het resulterende mengsel met het resterende volume water.

Het water dat voor de irrigatie wordt gebruikt, wordt van tevoren in de container opgevangen, zodat deze de tijd heeft om op te warmen tot omgevingstemperatuur. Gebruik voor het besproeien van bieten, net als andere tuingewassen, geen koude vloeistof. Overtreding van deze regel remt de plantengroei en veroorzaakt de ontwikkeling van ziekten.

Als u chloorwater gebruikt voor irrigatie, giet dit dan van tevoren in een geschikte bak en laat het enkele dagen staan. Tap vervolgens het water voorzichtig af en zorg ervoor dat u het chloor dat op de bodem is neergeslagen niet roert.

Wat is de beste manier om groenten water te geven? Ervaren tuinders zijn van mening dat zacht regenwater het beste is voor het irrigeren van tuingewassen. Om regenwater op te vangen zijn op de site verschillende speciale containers geplaatst. Was het niet mogelijk om regenwater op te vangen, dan wordt hard kraanwater onthard door houtas toe te voegen (ongeveer 50-60 g per 20 liter water).

Zoutbehandeling en verwerking van bietentoppen

De eerste watergift met een zoutoplossing wordt uitgevoerd wanneer zich 4-5 jonge bladeren aan de plant ontwikkelen. De optimale hoeveelheid zoutverbanden is twee of drie per seizoen. De laatste keer dat de bieten water krijgen, is ongeveer 30 dagen voordat de wortels uit de tuin worden verwijderd.

Naast water geven is er nog een andere bekende methode voor het aanbrengen van zoutdressing: sproeien. Gebruik voor de procedure dezelfde oplossingen.

Naast het verrijken van de bodem met voedingsstoffen, beschermt de zoute vloeistof de aanplant tegen insectenplagen, schimmelziekten en infecties. Voor preventieve doeleinden worden de planten besproeid met een zwakke zoutoplossing.

Hoe bieten op de juiste manier water te geven met zout water - verhoudingen van de oplossing en instructies voor het verwerken van een groente vanwege het suikergehalteAls er al ongedierte of schimmels zijn verschenen, helpt het om de bladeren te verwerken met een sterke zoutoplossing (2 eetlepels per 10 liter water). Bij de verwerking wordt niet alleen de bovenkant, maar ook de onderkant van het blad bevochtigd, evenals de grond rond de planten.

De procedure wordt uitgevoerd met conventionele spuitapparatuur. Dit kan een elektrische of handmatige sproeier zijn, maar ook diverse door ons vervaardigde apparaten.

Zout is geen gevaarlijke giftige stof, maar het kan slijmvliezen en huid irriteren. Daarom wordt het dragen van een veiligheidsbril en handschoenen aanbevolen.

Frequentie en intensiteit van water geven

Om een ​​goede bietenoogst te verkrijgen, wordt worteldressing gecombineerd met het juiste irrigatieregime. Het vochtgehalte van de grond is van bijzonder belang op het moment van kieming. zaad en voordat de scheuten verschijnen. Op dit moment zal uitdroging van de grond leiden tot de dood van het gewas.

Hoe bieten op de juiste manier water te geven met zout water - verhoudingen van de oplossing en instructies voor het verwerken van een groente vanwege het suikergehalteNa het opkomen van zaailingen worden de gewassen bewaterd terwijl de bovenste laag van de grond opdroogt. Diepe bevochtiging van de grond in deze periode is nog niet nodig.

Wanneer er een uitloop van meerdere groene bladeren verschijnt, wordt de eerste voeding met zout water uitgevoerd. Als er geen duidelijke tekenen van natriumtekort zijn, wordt water gegeven met licht gezouten water (1 theelepel zout per 10 liter water).

Tijdens de ontwikkeling en vorming van wortelgewassen worden bietenbedden eens in de 7-10 dagen overvloedig bewaterd. Gekweekte planten nemen vocht op op een diepte van 10-15 cm, dus het is noodzakelijk om diep bodemvocht te controleren. Gebruik voor irrigatie 2-3 emmers water per m².

De tweede keer wordt de zoutoplossing ongeveer een maand voor de oogst aangebracht, wanneer de diameter van de vruchten 5-6 cm bedraagt. Afhankelijk van de ernst van het natriumtekort wordt een zwakke of sterke oplossing gebruikt.

Het water geven van de bietenbedden wordt ongeveer 3 weken voordat de wortelgewassen uit de tuin worden verwijderd volledig gestopt. Hierdoor worden de bieten meer suikerachtig en droog voordat ze worden geoogst.

tips & trucs

Hoe bieten op de juiste manier water te geven met zout water - verhoudingen van de oplossing en instructies voor het verwerken van een groente vanwege het suikergehalte

Periodieke inspectie van de bietentoppen zal helpen bepalen of de wortels natrium, boor, kalium of andere sporenelementen nodig hebben. Bij gebrek aan voedingsstoffen worden de bladeren klein, plat en kleuren ze rood.

Belangrijk... Gezonde bietenbladeren zijn groot, licht golvend, rijke smaragdgroene kleur. Afhankelijk van het ras kunnen alleen de bladsteel of ook de nerven rood zijn.

U kunt de wortelgewassen voeren met speciale complexe meststoffen voor bieten. De fabrikant geeft de verhoudingen aan in de instructies voor de bereiding. Maar periodiek water geven met gezouten water geeft ook goede resultaten.

In koud water lost zout langzaam op. Als u koud water gebruikt voor irrigatie, zorg er dan voor dat het zout volledig in het water is opgelost. Laat bij het water geven geen zoutkristallen op de planten komen.

Een te hoge concentratie pekel is gevaarlijk voor bieten, vooral voor jonge planten. Let daarom bij het klaarmaken van de vloeistof voor het voeren op de verhouding tussen zout en water.

Naast het toevoegen van natrium aan de grond, is het handig om de bieten te voeren met boor, kalium en fosfor. Om de grond met boor te verrijken, wordt 10 g boorzuurmeststoffen opgelost in 10 liter water.

Houtas helpt de samenstelling van de grond te verbeteren. Het wordt gezeefd, met water gegoten, aangedrongen en gedrenkt met de resulterende oplossing.

Complexe meststoffen worden gebruikt om de grond te verzadigen met kalium en fosfor, die nodig zijn voor de vorming van een wortelgewas en de ophoping van suikerhoudende stoffen daarin. Topdressing wordt aangebracht in overeenstemming met de instructies voor de bereiding.

Lees ook:

De beste recepten voor ingelegde bieten voor de winter in potjes.

Hoe bieten correct in de winter te planten.

Wanneer bieten uit de tuin verwijderen voor opslag.

Gevolgtrekking

Periodiek gebruik van zout water bij het besproeien van bietenbedden geeft het fruit zoetheid en verbetert de smaak. Bij het berekenen van de zoutconcentratie laten ze zich leiden door de ernst van het natriumtekort. Als de planten er gezond uitzien, water geven met een licht gezouten oplossing. Als de bietentoppen klein en rood van kleur zijn, gebruik dan een geconcentreerde compositie.

Het is belangrijk om de verhoudingen te observeren bij het wijzen van de compositie voor irrigatie. Te veel natrium is net zo slecht voor bieten als te weinig natrium.

2 commentaar
 1. Avatar
  Olga

  Bedankt! Het is jammer dat ik de eerste watergift heb gemist.

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Niets, de volgende keer niet vergeten)

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen