Toepassingsgebieden van dilleparaplu's: voor behandeling, schoonheid en bereiding van heerlijke gerechten

Dilleparaplu's worden gebruikt als aromatische smaakmaker voor warme en koude gerechten, gezouten, gedroogd, gebruikt in verschillende kruidenmengsels, voor conservering. De bloeiwijzen worden in de volksgeneeskunde gebruikt als wondgenezing, diuretisch, kalmerend, krampstillend, windafdrijvend. Dille-paraplu's worden zelfs in cosmetica gebruikt.

Overweeg de samenstelling en geneeskrachtige eigenschappen van dillebloeiwijzen, de eigenaardigheden van hun gebruik in verschillende industrieën, de voordelen voor gewichtsverlies. Laten we eens kijken hoe u paraplu's op de juiste manier in elkaar zet en opbergt voor de winter.

Wat zijn dille-paraplu's

Dille is een eenjarig kruid. Het wordt overal op alle continenten verbouwd. Het heeft een enkele vertakte stengel, veervormig ontlede bladeren met een diepgroene kleur, bloeiwijzen bestaande uit kleine biseksuele bloemen en verzameld in kleine paraplu's.

Dillevruchten zijn eivormige zaden met een geribbeld oppervlak van 2-5 mm lang, 1,5-4 mm dik, donkergrijs of bruin van kleur. Op de foto - dille-paraplu's in de bloeifase.

Als referentie. Andere namen voor dille zijn til, kama, tsap, summit, koper, shivit.

Samenstelling en nuttige eigenschappen

Dille bloeiwijzen zijn een bron van proteïne, bètacaroteen, ascorbinezuur en nicotinezuur, choline, vitamines van groep B, D, E, H, K, PP.

De paraplu's bevatten nuttige stoffen voor het menselijk lichaam:

 • voedingsvezels;
 • organische zuren;
 • as;
 • zetmeel;
 • mono - en disachariden;
 • omega-3- en omega-6-vetzuren;
 • verzadigde vetzuren;
 • macro-elementen: silicium, magnesium, natrium, zwavel, fosfor, chloor, calcium, kalium;
 • sporenelementen: boor, molybdeen, vanadium, selenium, ijzer, zink, mangaan, fluor, jodium, chroom, koper, aluminium, kobalt, lithium, nikkel, rubidium, strontium.

Het nut van bloeiwijzen is in een gevarieerde chemische samenstelling. Bij veelvuldig gebruik verbeteren paraplu's de spijsvertering, versterken ze de afscheiding van de spijsverteringsklieren, activeren ze de darmperistaltiek, normaliseren ze de stofwisseling in het lichaam en verhogen ze de eetlust.

Vanwege de aanwezigheid in de samenstelling van plantaardige vezels in een groot volume, worden paraplu's gebruikt in voedingsvoeding. Vezel reinigt de darmen goed van gifstoffen en gifstoffen, verwijdert overtollig vocht, bevordert een snelle en langdurige verzadiging, versnelt het proces van het afbreken van vetten en verliest daardoor gewicht.

Dille heeft een positief effect op het hart en de bloedvaten: herstelt de bloedcirculatie, verlaagt het cholesterol, verbetert de elasticiteit van de vaatwanden en zorgt voor de normale werking van het myocardium. Bloeiwijzen dienen als een effectieve preventie van ischemie, atherosclerose, hartfalen.

Vanwege het diuretische vermogen worden dillegroenten gebruikt voor lever- en nieraandoeningen: het verhoogt de snelheid van urinevorming en vermindert het vochtgehalte in weefsels en sereuze holtes, verlicht oedeem.

Vitamine A is verantwoordelijk voor de normale ontwikkeling, de gezondheid van huid en ogen en voor de voortplanting. Kalium en magnesium verbeteren de overdracht van zenuwcellen naar excitatiespieren, stabiliseer de bloeddruk, handhaaf de water- en elektrolytenbalans, neem deel aan het eiwit- en koolhydraatmetabolisme.

Beta-caroteen vertraagt ​​het verouderingsproces in het lichaam, remt de groei van kankercellen en heeft antioxiderende eigenschappen. Vitamine C versterkt het immuunsysteem.Het is nodig voor de groei en vorming van nieuwe cellen, tanden, botweefsel en voorkomt dat infectie het lichaam binnendringt.

Toepassingsgebieden van dilleparaplu's: voor behandeling, schoonheid en bereiding van heerlijke gerechten

Het gebruik van dille-paraplu's

Dille bloeiwijzen worden gebruikt in de cosmetologie, Koken, als medicinale grondstof in de traditionele geneeskunde. Ze gebruiken de vruchten afzonderlijk, verwerken de zaden voor olie, bereiden een infusie voor, een afkooksel op basis van dille-paraplu's.

In dieetvoeding

Voedingsdeskundigen afslanken raad aan om dilleolie, kruiden, afkooksel van plantenzaden te gebruiken. Alle delen van dille bevatten praktisch geen vet, maar zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten, die het lichaam nodig heeft voor verzadiging.

Parapluzaden bevatten veel plantaardige vezels, die het lipidenmetabolisme versnellen, reinigt de darmen van gifstoffen en gifstoffen, verwijdert overtollig vocht, verbetert de spijsvertering, reguleert stofwisselingsprocessen en zorgt voor snelle en langdurige verzadiging.

Bovendien veelvuldig gebruik dillezaad Als aromatische kruiderij verbetert het de gemoedstoestand, wat op zijn beurt de behoefte aan snacks en grijpproblemen elimineert, en daarom te veel eten voorkomt.

In de volksgeneeskunde

Dille-paraplu's worden gebruikt om een ​​breed scala aan ziekten te behandelen en te voorkomen. Bij regelmatig en correct gebruik hebben ze een gunstig veelzijdig effect op het lichaam:

 1. Verbetert de spijsvertering. Essentiële oliën in de bloeiwijzen versterken de productie van spijsverteringssap, activeren de afscheiding van gal en stimuleren de darmperistaltiek.
 2. Gewicht normaliseren. Ze verwijderen gifstoffen en giftige stoffen uit de darmen, herstellen een traag metabolisme, verlagen het cholesterolgehalte en verdoven het hongergevoel.
 3. Verlicht slapeloosheid. Ze verbeteren de nachtrust, kalmeren het zenuwstelsel, verhogen de synthese van hormonen van hypnotische manipulatie van het bewustzijn.
 4. Ondersteunt de gezondheid van de botten. Ze nemen deel aan de mineralisatie van tanden, aan de processen van overdracht van zenuwimpulsen en bloedstolling, verhogen de botdichtheid en verminderen de uitscheiding van calcium door de nieren.
 5. Vergemakkelijk het beloop van diabetes. Ze reguleren de productie van insuline, verlagen het glucosegehalte in het bloed, voorkomen complicaties, de progressie van de ziekte.
 6. Voorkom constipatie. Ze normaliseren de consistentie van uitwerpselen, vergemakkelijken het ontlastingsproces en neutraliseren verhoogde gasvorming.
 7. Vorm antimicrobiële immuniteit, de weerstand van het lichaam tegen de effecten van ongunstige externe en interne factoren verhogen, dienen als een goede preventie van influenza, acute respiratoire virale infecties, acute luchtweginfecties.
 8. Hulp bij koliek bij baby's. Verlicht pijnlijke krampen in de maag, verbeter de darmfunctie, verminder gasophoping.
 9. Fris de adem op de conditie van de slijmvliezen verbeteren, de groei van microbiële infecties in de mond helpen voorkomen of stoppen, schade aan tanden en tandvlees door vrije radicalen voorkomen.
 10. Minimaliseer het risico op het ontwikkelen van kankercellen, bescherm het lichaam tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen.
 11. Zuiver bloed, nieren, lever.
 12. Verbetert de huidconditie, activeert de haargroei.
 13. Verantwoordelijk voor nachtzicht behoud van gezichtsscherpte.
 14. Verminder pijn remmen de activiteit van ontsteking bij reumatische aandoeningen.
 15. De tonus van skeletspieren verminderen, spierstijfheid elimineren, het beloop verlichten of het optreden van spasmen voorkomen.

Bloeiwijze van bloeiwijzen wordt aanbevolen voor vrouwen tijdens het geven van borstvoeding om de lactatie te verbeteren, met onregelmatige menstruatie. Een afkooksel van dilleparaplu's heeft een vaatverwijdend effect, daarom is het nuttig voor mensen die lijden aan hypertensie, ischemische ziekte, angina pectoris, coronaire insufficiëntie.

Als slijmoplossend middel wordt het gebruikt voor ziekten van de bovenste luchtwegen zonder sputumafscheiding.

Toepassingsgebieden van dilleparaplu's: voor behandeling, schoonheid en bereiding van heerlijke gerechten

In cosmetologie

Extracten van groenten en dillezaden zijn in de cosmetologie toegepast. Ze worden gebruikt om parfums en cosmetische composities te bereiden.De etherische olie van bloeiwijze fruit wordt geïnjecteerd in tandpasta, eau de cologne, crèmes. Dille-paraplumotions op de ogen worden aanbevolen om roodheid en ontsteking te verlichten.

Gebruik thuis een tinctuur gemaakt van dillebloeiwijzen. Paraplu's in een hoeveelheid van 2-3 stuks. giet 500 ml wodka en laat drie dagen op een donkere plaats trekken.

Bij correct en regelmatig gebruik droogt het product acne, reinigt en vernauwt het de poriën, vernietigt het bacteriën die ontstekingen veroorzaken en voorkomt zo nieuwe huiduitslag.

Bij het koken

In de culinaire industrie worden bloeiwijzen gebruikt in droge, verse, zoute vorm om te koken als smaakmaker, als ingrediënt in verschillende kruidenmengsels. De aromatische kruiden worden toegevoegd aan warme en koude gerechten. De zaden zijn populair als smaakstof voor zoetwaren, augurken, augurken, thee en zuurkool.

Olie wordt gemaakt uit de zaden van bloeiend groen, dat in de voedingsindustrie als specerij wordt gebruikt.

Als referentie. Groenen verliezen hun smaak en aroma tijdens de warmtebehandeling, dus worden ze aan het einde van de bereiding aan gerechten toegevoegd.

Toepassingsgebieden van dilleparaplu's: voor behandeling, schoonheid en bereiding van heerlijke gerechten

Voor wintervoorbereidingen

Gedroogde of verse dilleparaplu's worden gebruikt voor conservering tijdens de bloeiperiode. De plant bevat fytonciden, die bij gezouten groenten niet alleen een specifieke kruidige smaak geven, maar ook schimmelvorming en beschadiging voorkomen.

Hoe u paraplu's op de juiste manier verzamelt

Als medicinale grondstof of voedingsproduct is het beter om dilleparaplu's te gebruiken die onafhankelijk zijn gekweekt, zonder het gebruik van pesticiden. Let bij het kopen van dille op de conditie van de stengels en bladeren. In een goede plant moeten ze fris, heldergroen en luchtig zijn, zonder tekenen van verwelking.

De zaden worden geoogst wanneer ze beginnen te rijpen, in juli-september. De bloeiwijzen worden zorgvuldig geknipt, vormen een bos van verschillende takken, in een papieren zak gedaan met de bloeiwijzen naar beneden en 7-10 dagen in een warme, goed geventileerde ruimte gelaten. Vervolgens worden de zaden gemakkelijk gescheiden en opgeslagen in een droog afgesloten glazen container.

In een speciale droger voor groenten en fruit duurt het drogen van paraplu's minder dan een dag. U kunt de paraplu's drogen op een geventileerde donkere plaats door de bloeiwijzen uit te spreiden op een schoon materiaal.

Als referentie. Dille wordt gedroogd in de oven op een minimumtemperatuur. De droogtijd is afhankelijk van de luchtvochtigheid van de paraplu's, gemiddeld 15-30 minuten.

Toepassingsgebieden van dilleparaplu's: voor behandeling, schoonheid en bereiding van heerlijke gerechten

Hoe en waar ze te bewaren

Verse paraplu's worden in de koelkast bewaard in een geopende plastic zak of gewikkeld in een vochtige papieren handdoek. Bloeiwijzen en bladeren verdorren snel en worden geel, dus u moet ze binnen 5-7 dagen gebruiken.

Voor langdurige opslag worden de vruchten van de bloeiwijzen gedroogd, bevriezen, inblikken. Gedroogde zaden worden bewaard in een droge afgesloten container, niet in direct zonlicht. De houdbaarheid is 36 maanden.

Bij het droogvriezen worden paraplu's verpakt in speciale diepvrieszakken of droog schone plastic containers. Bewaar in de vriezer tot de volgende oogst.

Contra-indicaties

Dille is een veilig voedingsproduct dat goed wordt opgenomen door het lichaam en praktisch geen contra-indicaties heeft. U kunt dille-paraplu's niet gebruiken als medicijn of aromatische smaakmaker voor mensen met individuele intolerantie voor de componenten van de compositie.

Een allergische reactie manifesteert zich door huiduitslag, vervelling van de huid, roodheid, jeuk, Quincke's oedeem.

Dille wordt met voorzichtigheid gebruikt onder verminderde druk, tijdens de late zwangerschap, om geen vroeggeboorte uit te lokken, vóór de geplande operatie.

Toepassingsgebieden van dilleparaplu's: voor behandeling, schoonheid en bereiding van heerlijke gerechten

Gevolgtrekking

Dille bloeiwijzen, fruit, groenten worden gebruikt in de cosmetische, conservenindustrie, gebruikt in verschillende mengsels van kruiden.Infusies en afkooksels op basis van dilleparaplu's zijn toegepast bij de behandeling en preventie van ziekten van het hart, bloedvaten, ademhalingsorganen, zenuwstelsel en spijsverteringsstelsel.

Het voor de hand liggende voordeel van dille is beschikbaarheid en lage kosten, lange houdbaarheid, waardoor het op elk moment van het jaar kan worden gebruikt. Om mogelijke bijwerkingen te voorkomen, moet u echter eerst uw arts raadplegen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen