Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

Type 2-diabetes komt het meest voor bij oudere mensen. Het klinkt als een zin: gisteren kon je alles eten, maar vandaag schrijft de dokter een streng dieet voor. Betekent dit dat je nu niets zoets kunt eten?

Rode biet, een favoriete groente, heeft ook een zoete smaak. Is het ook echt gecontra-indiceerd bij diabetes type 2? Laten we eens kijken of het mogelijk is om een ​​wortelgewas met deze ziekte te eten.

Bieten in het dieet voor diabetes type 2

Bij het diagnosticeren van diabetes mellitus type 2 schrijven artsen eerst een vrij streng dieet voor aan de patiënt. Het is moeilijk, want van de ene op de andere dag moet je de gebruikelijke smakelijke en favoriete gerechten opgeven.

Het blijkt zelfs dat er niet zo veel producten zijn die categorisch verboden zijn voor een patiënt met diabetes. Het belangrijkste is om te weten wanneer u moet stoppen, om de graaneenheden te berekenen en om de voorgeschreven medicijnen (tabletten of injecties) niet te vergeten.

Rode biet is geen verboden voedsel, maar er zijn enkele nuances in het gebruik en de beperkingen die zorgvuldig moeten worden gelezen en niet vergeten. Het blijkt dat deze groente zelfs gebruikt kan worden om diabetes type 2 te behandelen.

Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

Voordeel en nadeel

Onder groenten behoren bieten tot de leiders in termen van gunstige eigenschappen. Het verwijdert gifstoffen, zouten van zware metalen en radionucliden uit het lichaam, versterkt de wanden van bloedvaten en verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel.

De groente bevat enorm veel vitamines, mineralen, macro- en micro-elementen. Bovendien geven bieten het lichaam kracht en energie, verhogen ze de efficiëntie en verlichten ze katers.

De knolgewas heeft een sterk laxerend effect gebruik voor gewichtsverlies... Artsen adviseren zwangere vrouwen om de groente in hun dieet op te nemen. Ook helpen bieten bij het omgaan met menstruele onregelmatigheden, menopauze en mastopathie. Voor mannen is het nuttig omdat het hun seksuele activiteit verhoogt.

Een aparte lijst met nuttige eigenschappen heeft bietensap... Ze gebruiken het in een mengsel met de sappen van andere groenten, fruit en kruiden. Iedereen kan een recept vinden voor een mix die het gewenste effect helpt bereiken.

Rode biet en zijn sap helpen bij de behandeling van verschillende ziekten. Deze omvatten oncologie, angina, loopneusbloedarmoede, hypertensie, astma, cataracten, hormonale onevenwichtigheden, maculaire degeneratie en constipatie.

Ondanks zo'n overvloed aan nuttige eigenschappen, kunnen bieten veroorzaken schade aan het lichaam... Dit komt door het feit dat het een grote hoeveelheid vezels en glucose bevat, en het ook een diuretisch en laxerend effect heeft.

Als u alle beperkingen en contra-indicaties kent en opvolgt, heeft het gebruik van deze groente geen nadelige invloed op uw gezondheid, maar geeft het alleen een positief resultaat.

Samenstelling en glycemische index

De samenstelling van bieten is echt rijk te noemen. Naast vitamine A, B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, K en PP bevat de groente betaïne en bètacaroteen, evenals kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, ijzer, mangaan, koper , selenium en zink.

De voedingswaarde van rauwe en gekookte bieten varieert enigszins. 100 g rauwe groente bevat 1,6 g eiwit, 0,2 g vet en 9,6 g koolhydraten. Energetische waarde - 43 kcal. 100 g gekookte groenten bevat 1,7 g eiwitten, 0,2 g vet en 10 g koolhydraten. Energetische waarde - 44 kcal.

De glycemische index van gekookte bieten is echter tweemaal die van rauwe bieten. De glycemische index is een maatstaf voor het vermogen van een voedingsmiddel om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Voor diabetespatiënten worden alle voedingsmiddelen conventioneel verdeeld in drie zones: groen, geel en rood - afhankelijk van de glycemische index.

Belangrijk! Hoe hoger de glycemische index, hoe meer en sterker het geconsumeerde product suiker verhoogt, wat betekent dat het schadelijker is voor diabetici.

Wat bieten betreft, de ruwe glycemische index is 30, terwijl die bij gekookt 65 is. Aldus komen ruwe bieten in de "groene" zone, worden ze langzaam in het lichaam afgebroken en veroorzaken praktisch geen sprongen in de bloedsuikerspiegel.

Gekookte bieten bevinden zich helemaal bovenaan de "gele" zone (aangezien voedingsmiddelen met een glycemische index van 70 en hoger in de "rode" zone vallen). Het breekt veel sneller in het lichaam af dan rauw en kan een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Dat is duidelijk diabetici zijn gezonder en veiliger om rauwe bieten te eten dan gekookte bieten... Dit is vooral belangrijk bij diabetes type 1.

Voor mensen met diabetes type 2 is het dieet milder, dus soms kunnen ze een beetje gekookte bieten betalen. Het belangrijkste is om te weten wanneer u moet stoppen en te onthouden over de hoge glycemische index.

Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

Verhoogt de suiker

Op basis van de indicatoren van de glycemische index van rauwe en gekookte bieten, concluderen we: rauwe groenten verhogen bijna geen suiker en zullen zeker geen scherpe sprong veroorzaken.

Hetzelfde kan niet gezegd worden over een gekookte knolgewas. Diabetici moeten het met de grootste zorg gebruiken. De glycemische index van de groente is 65, wat aangeeft dat gekookte bieten de bloedsuikerspiegel dramatisch kunnen verhogen.

Regels voor het gebruik van bieten

Patiënten met diabetes weten uit de eerste hand dat het nodig is om elk product correct te gebruiken om hun lichaam niet te beschadigen. Dit geldt ook voor bieten.

Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende toepassingen van deze groente: rauw, gekookt en sap.

Rauw

Rauwe bieten hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze kunnen worden opgenomen in de voeding van diabetici. Het bevat meer nuttige elementen die tijdens warmtebehandeling verdwijnen.

Tegelijkertijd hebben verse bieten een sterker effect op het lichaam, overmatige consumptie van een groente in zijn rauwe vorm zal het nog meer schade toebrengen dan bijvoorbeeld gekookt. Daarom moet men de contra-indicaties en beperkingen met betrekking tot de opname van verse bieten in de voeding zorgvuldig overwegen.

Het dieet voor mensen met diabetes type 2 is niet zo streng als voor insulineafhankelijke diabetici. Artsen raden aan om niet meer dan 70 g rauwe groenten per dag te eten voor diabetes type 1 en niet meer dan 150 g voor diabetes type 2.

Gekookt

Hoewel de glycemische index van gekookte bieten hoger is dan die van rauwe bieten, zijn de beperkingen voor het gebruik ervan bij diabetes type 2 ongeveer hetzelfde: tot 100-120 g per dag. Maar diabetici type 1 zouden deze groente zo min mogelijk gekookt moeten gebruiken.Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

Er zijn verschillende manieren om het risico op een suikerpiek te verkleinen wanneer u gekookte wortelgroenten aan uw eten toevoegt.

U kunt bijvoorbeeld gekookte aardappelen uit een vinaigrette-recept halen, dan bevat het gerecht minder broodeenheden en heeft het niet zo veel invloed op de bloedsuikerspiegel.

Het koken van borsjt zonder aardappelen en met de toevoeging van mager vlees (niet vet) elimineert ook het risico op bijwerkingen bij gebruik door diabetici.

Het toevoegen van dergelijke gerechten aan het dieet zal niet alleen helpen om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en onder controle te houden, maar ook om een ​​normaal gewicht te behouden. Vaak beginnen mensen met diabetes type 2 aan te komen, het wordt voor hen moeilijker om in vorm te blijven.

Bietensap

De gunstige eigenschappen van bietensap worden vooral gewaardeerd: het is in staat om keelpijn en loopneus te genezen, te redden van brandend maagzuur en kater, te helpen bij de behandeling van oncologie, hypertensie en leveraandoeningen.

Bietensap is ook gunstig voor diabetici type 2.Aangenomen wordt dat het een anticonvulsief effect heeft, het hemoglobinegehalte verhoogt en de wanden van bloedvaten reinigt.

Tegelijkertijd moet u natuurlijk heel voorzichtig zijn bij de bereiding en het gebruik van deze drank. Er zijn twee manieren om bietensap te maken. De gemakkelijkste is met een sapcentrifuge. Als er geen in de keuken is, moet u de tweede methode gebruiken. We nemen kaasdoek, rasp, sterke en heldere knolgewas. We wassen en reinigen de groente, snijden in borden, malen en persen door kaasdoek.

Belangrijk! We moeten het resulterende sap twee uur in de koelkast bewaren: je kunt het niet vers geperst drinken!

Voor mensen met diabetes type 2 zijn er verschillende regels voor het drinken van bietensap:Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

 1. Na aandringen wordt het aanbevolen verwijder het schuim en giet de drank in een andere container zonder bezinksel.
 2. De dagelijkse inname van sap voor diabetici is maximaal 200 ml. U kunt maximaal 50 ml per keer drinken. Daarom moet u de inname van bietensap gedurende de dag in ten minste vier benaderingen verdelen.
 3. U moet de drank geleidelijk in het dieet introduceren. Begin met 1 theelepel. per benadering en elke dag de portie lichtjes verhogen tot je de vereiste 50 ml bereikt.

De hoeveelheid en frequentie van gebruik

Het is onmogelijk om diabetes type 2 te bestrijden zonder een specifiek dieet. Zelfs als het niet zo streng is als bij diabetes type 1, is het toch nodig om de maatregel te kennen bij het gebruik van een product.

Zoals eerder vermeld, raden artsen diabetes type 2 aan om niet meer dan 150 g rauwe bieten per dag te eten, 100-120 g gekookt en niet meer dan 200 ml bietensap te drinken (verdeeld over vier doses van 50 ml). Bij type 1-diabetes moeten deze doseringen met ongeveer de helft worden verlaagd.

Wat betreft de frequentie van consumptie van bieten door diabetici, verschillen de aanbevelingen van artsen hier ook, afhankelijk van het type ziekte. Insuline-afhankelijke diabetici moeten zo min mogelijk bieten eten, terwijl de reactie van het lichaam nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

Diabetes type 2 is veel beter. Artsen laten toe dat bieten in de dagelijkse voeding worden opgenomen, waarbij ze de bovenstaande beperkingen zeer zorgvuldig in acht nemen.

Behalve het verhogen van de bloedsuikerspiegel, hebben bieten veel andere bijwerkingen. Lees de beperkingen en contra-indicaties zorgvuldig door voordat u een rode knolgewas eet.

Contra-indicaties

Vaak kan diabetes mellitus worden opgemerkt als een van de contra-indicaties voor het gebruik van bieten. Maar we zijn er al achter dat je jezelf een rode groente niet helemaal hoeft te onthouden. Het volstaat om de door endocrinologen voorgeschreven maatregel te volgen. Hoe zit het met de rest van de contra-indicaties?

Bieten (vooral rauw) mogen niet worden gebruikt voor gastritis en urolithiasis, evenals voor andere nieraandoeningen... Vanwege het sterk laxerende effect zijn bieten gecontra-indiceerd bij mensen met chronische diarree, darmzweren en andere darmaandoeningen.

Door de verhoogde zuurgraad van de maag kan geen rauwe groente aan voedsel worden toegevoegd, maar deze kan worden vervangen door een gekookte. Het is duidelijk dat het, zelfs met individuele intolerantie voor de componenten van het rode wortelgewas, in geen geval mag worden geconsumeerd.

tips & trucs

Het is het beste om bieten te gebruiken in dieetmaaltijden voor diabetes type 2. Hieronder staan ​​de recepten voor enkele van hen.

Kool en bietensalade

Ingredienten:Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

 • kool, 150 g;
 • bieten, 1 st .;
 • plantaardige olie, 10 g;
 • zout;
 • xylitol;
 • citroenzuur.

Snijd de kool fijn, zout het en pers het sap uit. Voeg fijngeraspte gekookte bieten toe. We verdunnen citroenzuur met een kleine hoeveelheid water. Breng de salade op smaak met een mengsel van plantaardige olie verdund met citroenzuur en xylitol.

Snoepje van rode biet, komkommer en mierikswortel

Ingredienten:

 • komkommer, 1 st .;
 • bieten, 1 st .;
 • mierikswortel, 10 g;
 • zure room, 10 g;
 • groen.

Snijd de komkommer doormidden en snijd het vruchtvlees eruit. Wrijf de bieten op een fijne rasp, meng met komkommerpulp en mierikswortel.We verspreiden het resulterende mengsel over komkommerhelften, schenken zure room en voegen greens toe.

Rode biet

Ingredienten:Is het mogelijk om bieten te eten bij diabetes type 2: voor- en nadelen, gebruiksbeperkingen

 • bietenbouillon, 0,5 l;
 • bieten, 1 st .;
 • komkommer, 1 st .;
 • aardappelen, 2 stuks;
 • ei, 1 stuk;
 • zure room;
 • zout;
 • citroenzuur;
 • xylitol;
 • groen.

Koel de bietenbouillon, bak de bieten. Maal kruiden (peterselie, dille, ui), aardappelen, komkommer en gebakken bieten. We vullen het resulterende mengsel met zure room, citroenzuur en xylitol. Voeg de ingrediënten toe aan de gekoelde bouillon en zout naar smaak.

Gevolgtrekking

Ondanks de wijdverbreide overtuiging dat diabetici geen bieten kunnen eten, moet u niet van tevoren van streek raken. Het blijkt dat je met deze ziekte de rode knolgewas kunt eten. En bij diabetes type 2 laten artsen het zelfs opnemen in de dagelijkse voeding.

Het belangrijkste is om de beperkingen, contra-indicaties en dagelijkse inname van deze groente zorgvuldig te bestuderen. Er zijn ook verschillende bijwerkingen die rauwe, gekookte bieten en bietensap kunnen veroorzaken. Raadpleeg een endocrinoloog voordat u een groente in uw dieet opneemt.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen