Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen

Gerst werd verbouwd door de oude Egyptenaren, Joden en Romeinen. Ze gebruikten deze graansoort niet alleen om tot meel of biermout te malen, maar ook om lekkere en gezonde granen te bereiden. We zullen je vertellen wat een gerstekorrel is, welke soorten granen er van worden gemaakt en waar dit graan nog meer goed voor is.

Beschrijving en kenmerken van het graan

Gerst - een van de oudste graansoorten die door de mensheid worden verbouwd... Sporen van zijn wilde granen werden gevonden in opgravingen van nederzettingen van meer dan 17.000 jaar oud. Ongeveer 10 duizend jaar geleden werd gerst verbouwd en begon het doelbewust te worden gezaaid.

In het oude Egypte werd gerst gebruikt in plaats van valuta. Het is bekend dat arbeiders bij de bouw van piramides graan of gerstbrood en bier kregen als betaling. De bijbel vermeldt dat de joden uit de oudheid gerstekorrels aan God offerden. Deze graansoort was een van de zeven vruchten van het beloofde land.

In het oude Rome werden gladiatoren gevoed met gerst: men geloofde dat op pap de spieren er sneller uit groeien en dat de jagers zelf sterker worden. In Rusland was gerst ook lange tijd bekend: vanwege zijn bescheidenheid werd het verbouwd waar tarwe of rogge niet rijpte.

Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granenOp zichzelf is gewone gerst een eenjarig kruid van het geslacht Gerst van de familie Granen. De stengels zijn recht, kaal, 30-60 cm hoog bij wilde gerst en tot 90 cm bij gecultiveerde variëteiten De bladeren zijn ongeveer 30 cm lang, recht, glad en gelijkmatig.

Aartjes zijn zeshoekig met een lange (tot 10 cm) awn; ze bestaan ​​uit meerdere aartjes, gegroepeerd per drie. In juli-augustus rijpen caryopses erin, die door mensen worden gebruikt.

Aanvankelijk werden alleen rassen van zomergerst geteeld... Deze plant komt van oorsprong uit het zuiden, waar hij tijdens een lange en warme zomer tot volle wasdom komt. Echter, tweeduizend jaar na het begin teelt experimenten met het zaaien in de herfst begonnen.

Nu maakt het aandeel wintergerst ongeveer 10% uit van het totaal. In sommige landen (bijvoorbeeld in Roemenië en Bulgarije) wordt de lente praktisch niet verbouwd, omdat er volledig op is overgeschakeld winter zaaien.

Chemische samenstelling, sporenelementen en gunstige eigenschappen van gerst

Gerstekorrel bevat:

 • eiwit - tot 16%;
 • koolhydraten - ongeveer 75%;
 • plantaardige vetten - 3-5%;
 • vezels - tot 10%.

In gerstekorrels zitten nogal wat vitamines van de groepen A, B, D, E. Het caloriegehalte van een portie van 100 g volle granen is ongeveer 288 kcal. Dit is ongeveer 18% van de ADH voor een volwassene. Afhankelijk van de regio, bodem en groeiomstandigheden bevat gerst ook sporenelementen - koper, ijzer, kalium, selenium, zink, enz.

Gerst heeft een aantal gunstige eigenschappen:

 1. Vanwege de overvloed aan vezels normaliseert het het werk van het maagdarmkanaal, stabiliseert het lichaamsgewicht en voorkomt het de ontwikkeling van darmkanker.
 2. Normaliseert de bloedsuikerspiegel.
 3. Voorkomt de ontwikkeling van artritis. De korrel bevat koper, dat betrokken is bij de synthese van collageen, wat nodig is voor het herstel van kraakbeenweefsel.
 4. Verhoogt de immuniteit en stabiliseert het endocriene systeem.

Welke soorten granen worden verkregen uit gerst

De hele gerstekorrel wordt gegeten. Het is voldoende om het te schillen, op te winden en aan de kook te brengen. Gerst, omgezet in granen, is echter een product van geraffineerd en gemalen graan dat meer voordelen voor de mens oplevert. Laten we vervolgens uitzoeken wat voor soort ontbijtgranen het is en wat er nog meer van gerst wordt gemaakt.

Parelgort

Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen

De bekendste gerstgrutten zijn gerst. Het wordt als volgt verkregen uit zaadpitten:

 1. Achenes van glasvocht en semi-glasvocht (met een hoog eiwitgehalte) worden zorgvuldig van de schil gepeld.
 2. Vervolgens wordt het geplet zodat de korrels in feite alleen het endosperm (zaadproteïne) blijven met onbeduidende overblijfselen van de schelpen.
 3. Ze worden tegen elkaar gepolijst en krijgen bij de uitgang gladde, ronde korrels van witte of gelige kleur.

De parelgort dankt zijn naam aan het feit dat de korrels qua kleur en glans lijken op kleine parels - parels.

Het eindproduct wordt gesorteerd met een zeef. De meest waardevolle worden beschouwd als granen met korrels van 1,5 tot 2,5 mm. Hoe groter de korrelgrootte, hoe goedkoper de parelgort.

Gerstepap is een traditioneel Russisch gerecht. Vanwege het feit dat in de jaren 30 van de vorige eeuw de industriële productie van goedkope en lang opgeslagen granen in de USSR werd gevestigd, werd gerst actief gebruikt in kantines van scholen, militaire eenheden en correctionele instellingen. Om deze reden wordt parelgort vaak gezien als een product met een lage waarde. Dit is natuurlijk niet zo: goed bereide gerst is zowel lekker als gezond.

Naast de landen van de voormalige USSR wordt parelgort actief gebruikt in Italië voor de bereiding van ordzotto (een analoog van rijstrisotto), in Zweden, Denemarken en Finland. Daar worden pappen, bijgerechten van gemaakt en ze worden ook in graansoepen gegoten.

Belangrijk! Bij het koken zwellen de gerstekorrels alleen op, maar koken ze niet in tot een homogene massa, zoals een jak.

Gerstkorrels

Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen

Een ander type gerstgrutten is gerst. Het wordt als volgt geproduceerd:

 1. Gerstekorrels van elk variëteiten ontdaan van puin en gewanst.
 2. Vervolgens worden ze met een molen vermalen.

In tegenstelling tot parelgort wordt de pit niet gemalen of gepolijst, dus:

 • heeft een onregelmatige vorm en scherpe randen;
 • bestaat uit de hele korrel als geheel - niet alleen het endosperm, maar ook de schelpen.

Yachka wordt gebruikt voor het koken van granen, minder vaak als ingrediënt in pudding en ovenschotels. In de Scandinavische en Finse keuken wordt het toegevoegd aan soepen.

Vanwege het hoge gehalte aan zetmeel, ingekookt tot een pasta, blijkt gerstepap klonterig, homogeen te zijn en als het afkoelt, hardt het snel uit en wordt het smaakloos. Bovendien is yachka zelfs goedkoper dan parelgort, en de houding van de meeste Russen ten opzichte ervan is zelfs nog negatiever. Als gerst wordt beschouwd als een smakeloos legervoedsel, wordt de gerst beschouwd als een pap voor gevangenen.

Anderen

Gerst en gerst vormen het grootste deel van de verwerking van gerst tot voedingsproducten.

Er zijn echter nog een aantal opties voor granen:

 1. Geplooid jacht. Het wordt verkregen door de korrels niet door molenstenen te voeren, maar door een paar snel roterende rollen. Het resultaat is een graansoort met platte granen, meer als vlokken.
 2. "Nederlands". In feite is dit dezelfde parelgort, maar dan van een bijzonder klein formaat, dat zorgvuldig is geselecteerd. In tegenstelling tot gewone gerst, wordt het beschouwd als een elitegraan voor de haute cuisine.

Welke andere manieren zijn er om gerst te gebruiken?

Niet alleen granen worden verkregen uit gerstekorrels, maar ook andere producten:

 1. Mout. De productie is niet onderdoen voor granen in termen van volume, en de beste variëteiten van dit graan, wanneer ze aan de liften worden geleverd, worden gewoon gecrediteerd als "brouwgerst". In Groot-Brittannië, Ierland, VS wordt het ook gebruikt om whisky te maken.Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen
 2. Meel. Het deeg komt er niet uit; in het beste geval worden platte, stevige cakes verkregen. Daarom wordt het toegevoegd aan tarwe- of roggemeel. In Finland wordt het traditionele Rieska-brood gebakken met gerstemeel.Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen
 3. Grondstoffen voor de productie van kwas... Door het hoge koolhydraatgehalte fermenteren gerstekorrels goed.Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen
 4. Gerst koffie - geroosterd gerstepoeder. Bij het brouwen wordt een drank verkregen die vaag op koffie lijkt. Het heeft geen volwaardige smaak en wordt als een surrogaat beschouwd, maar het wordt vaak geconsumeerd door mensen die medisch gezien geen cafeïne mogen gebruiken.Welke granen zijn gemaakt van gerst en de gunstige eigenschappen van granen
 5. Grondstoffen voor gebruik in cosmetologie en geneeskunde. Het wordt verkregen uit gerst zaailingen en wordt intern en extern gebruikt.

Een aanzienlijke hoeveelheid eiwitarme gerst gaat naar voer.

Gerstekorrels worden gebruikt voor het voederen van dieren in de volgende vormen:

 • heel - gekookt of gestoomd met kokend water;
 • als grondstof voor de productie van diervoeder - vervolgens worden ze gemalen, gemengd met bloem van andere culturen, verrijkt met premixen en gegranuleerd.

Mogelijke schade en contra-indicaties van gerst

Gortgrutten, afkooksels van granen en andere producten kunnen schadelijk zijn wanneer:

 1. Individuele intolerantie. Niemand is er immuun voor, dus mensen met dergelijke indicaties kunnen alleen een ongeband dieet volgen.
 2. Ziekten van het maagdarmkanaal. Bij gastritis, darmzweren of maagzweren, cholecystitis van gerstepap of bouillon is het beter om ervan af te zien. Ze worden alleen gebruikt na overleg met de behandelende arts.

Volgens de traditionele geneeskunde vermindert gerstinfusie met honing het libido.

Gevolgtrekking

Nu weet je welk graan wordt gebruikt om parelgort en biermout te maken. Gerst is een oud graangewas. Granen ervan worden al duizenden jaren door mensen gebruikt.

Gerstproducten zijn in de meeste gevallen lekker en gezond, maar af en toe kunnen ze schadelijk zijn. Houd bij het gebruik zorgvuldig toezicht op uw welzijn en ga bij twijfel naar uw arts.

1 een reactie
 1. Avatar
  Balzhan Gomboev

  Zamba (talkan, tsampa) wordt ook gemaakt van gerst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen