Hoe je thuis gerstemout kunt maken

Over de gevaren van alcohol kun je zoveel praten als je wilt, maar het is moeilijk je een feesttafel in ons land voor te stellen zonder zulke drankjes. Artsen ontkennen niet dat alcohol in kleine doses zelfs maar nuttig is. Het is echter problematisch om kwaliteitsproducten te kopen: zelfs dure dranken met felle labels van bekende merken zijn vaak nep.

Daarom geven veel bewonderaars van alcoholische dranken er de voorkeur aan om ze thuis zelf te bereiden. De wet verbiedt het maken van alcohol voor zelfgebruik niet, en je kunt niet alleen sterk koken maneschijn of whisky, maar ook zelfgemaakt bier. Bij het bereiden zal de vraag waar de mout vandaan komt onvermijdelijk rijzen. Gerstmout kan thuis worden gemaakt.

Wat is mout

Voor de bereiding van alcohol wordt een fermentatieproces gebruikt, dat plaatsvindt wanneer gist wordt gecombineerd met suiker. Het wordt al lang gebruikt bij de bereiding van puree, waarvan de bekende maneschijn wordt verkregen door destillatie.

Het gebruik van pure suiker maakt dit proces onbetaalbaar. Het is veel goedkoper om zetmeel in granen te gebruiken, dat ook suikercomponenten bevat. Dit zijn echter complexe polysacchariden die het fermentatieproces niet veroorzaken. Moutliefhebbers maken grapjes dat gist geen zetmeel kan kauwen. Dat wil zeggen, de suikerszymen worden geblokkeerd door andere bestanddelen.

Het wordt noodzakelijk om pure suiker te isoleren uit graanzetmeel om er een fermenteerbare monosaccharide van te maken. Hiervoor worden graankorrels rechtstreeks met mout gekookt. Zo wordt whisky thuis en industrieel bereid.

Mout is essentieel bij het brouwen van bier. Naast deelname aan het chemische proces, geeft het de dranken een eigenaardige smaak die variëteiten onderscheidt afhankelijk van het type grondstof.

Hoe je thuis gerstemout kunt maken

Belangrijk! Mout is een poeder gemaakt van kunstmatig gekiemde granen van verschillende soorten. Het bevat enzymen die polysacchariden kunnen afbreken tot monosacchariden, dat wil zeggen suiker extraheren uit graanzetmeel. Gekiemde granen worden ook wel mout genoemd.

Ontkiemen zaden tarwe, rogge, haver en zelfs maïs, maar sterke drank bereid met gerstemout wordt als van de hoogste kwaliteit beschouwd. Ze hebben een eigenaardige smaak en kleur.

Mout wordt veel gebruikt bij de productie van brood en kwas. Wit tarwebrood wordt bereid met lichte mout en donkere wordt gebruikt voor het bakken van rogge en zwart.

Gerstmout voor- en nadelen

Gerstmout wordt bleek of wit genoemd. Het gebruik ervan in het fermentatieproces heeft een aantal voordelen:

 • beschikbaarheid van grondstoffen - graan of mout zelf kan vrij worden gekocht in elke regio van Rusland;
 • de relatieve lage prijs van mout in vergelijking met suiker;
 • gemak van opslag;
 • gerstemout geeft het bier zijn karakteristieke smaak en aroma;
 • een essentieel onderdeel bij de productie van verschillende soorten whisky, vooral sterke, verkregen door het mengen van donkere en lichte mout (van tarwe en gerst);
 • volgens de regels moet mout worden gezeefd - dankzij de fijne consistentie wordt gerstemout veel sneller en beter gezeefd dan donkere mout.

Gerstmout heeft ook nadelen:

 • bij gebruik van graan van lage kwaliteit in poeder, ontwikkelt zich schimmel, waardoor de smaak en geur van op basis daarvan bereide producten aanzienlijk worden aangetast;
 • tijdens opslag vereist mout periodieke ventilatie; als deze toestand niet wordt nageleefd, krijgen de granen een karakteristieke komkommergeur.

Algoritme van acties tijdens het koken

Hoe je thuis gerstemout kunt maken

De kwaliteit van de mout hangt rechtstreeks af van de kwaliteit van het graan en het tijdstip van ontkieming. Gerst heeft 9-10 dagen nodig om te ontkiemen en rogge duurt 5-6 dagen.

Graan selectie

Let op de volgende kenmerken van het graan:

 • vers geoogste zaden mogen niet worden gebruikt, ze hebben een slechte kieming;
 • de ideale leeftijd voor moutgranen is 2 maanden tot een jaar;
 • granen moeten volledig rijp zijn, indicatoren voor een dergelijke rijpheid zijn lichtgeel van kleur en karakteristieke ernst;
 • van binnen zijn gezonde gerstzaden wit en brokkelig;
 • wanneer ze in water worden ondergedompeld, verdrinken volwaardige granen.

Geselecteerde granen worden gecontroleerd op kieming. Om dit te doen, wikkel 100 stuks met een zachte, vochtige doek. en zet op een schotel. Na 3 dagen zouden ze moeten ontkiemen. De kiemkracht van 90% wordt als standaard beschouwd en geschikt voor productie, dat wil zeggen dat 90-92 granen moeten ontkiemen.

Reiniging

Om te beginnen wordt het graan schoongemaakt:

 • zaden worden door een grove zeef gezeefd om stenen, puin, resten van droge grond en klei te verwijderen;
 • magneten worden gebruikt om mogelijke metaalverontreinigingen te verwijderen;
 • de granen worden meerdere keren in heet water gewassen;
 • volledige reiniging zonder kenmerkende troebelheid in het afgetapte water.

Geniet

De korrels worden met water gegoten en 6-8 uur bewaard. Er wordt ook een meer complexe methode gebruikt: de korrels worden een dag in water gelaten en het water wordt elke 6 uur ververst.

De op deze manier verkregen korrels hebben al een kiemomtrek, hun schil is gemakkelijk te scheiden van de pulp. Bovendien wordt aanbevolen om de korrels te desinfecteren in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

Kieming

Volgorde aanbrengen in:

 • korrels worden na het weken in natte toestand op de bodem van een bak of doos gelegd, de laagdikte mag niet groter zijn dan 5 cm;
 • de container is bedekt met een katoenen doek om snelle verdamping van vocht te voorkomen;
 • de temperatuur wordt op ongeveer + 15 ° С gehouden;
 • het graan wordt periodiek grondig gemengd.

In dergelijke omstandigheden blijft het graan ongeveer een week staan. Gedurende deze tijd moet de gekiemde gerstspruit 1,5-2 keer groter zijn dan de korrelgrootte.

Noodzakelijke voorwaarden voor mouten

De moutmethode zonder water is hierboven beschreven. Maar er is nog een andere methode genaamd gieten:

 • het graan wordt ondergedompeld in een container met gaten, bijvoorbeeld een metalen dubbelzijdige zeef in een doos;
 • geef de gerst regelmatig water met water van verschillende kanten van de zeef - van 2 tot 5 keer per dag;
 • gebruik voor snel mouten warm verwarmd water, voor natuurlijke - normale temperatuur.

Het wordt aanbevolen om de procedure vaker uit te voeren, niet alleen om de kieming te versnellen, maar ook om schadelijke microben af ​​te wassen die op nat graan kunnen verschijnen.

Gerst, bewaterd met verwarmd water, kan in 5 dagen op ware grootte ontkiemen. Onder normale omstandigheden kan het proces ongeveer een week duren.

Hoe je thuis gerstemout kunt maken

Decontaminatie en veroudering van afgewerkte mout

Desinfectie wordt uitgevoerd door de afgewerkte zaailingen te besprenkelen met een oplossing van wodka of azijn. U kunt een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat gebruiken.

Daarna worden de korrels gedroogd. U kunt dit op zolder doen of met een luchtverhitter. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Als vocht zelfs in kleine hoeveelheden aanhoudt, is schimmelbeschadiging mogelijk.

Belangrijk! Als u schimmel vindt, moet u de aangetaste korrels selecteren en verwijderen, de rest is bruikbaar.

Als ze in de grondstof blijven zitten, geven de spruiten de mout een onaangename nasmaak. Daarom worden ze na het drogen verwijderd. Dit kan op 2 manieren:

 1. Blader door de korrels in de mixer - de gedroogde spruiten vliegen eerst weg en zeven.
 2. Doe de voorbereide bonen in een zak en schud krachtig - het effect zal hetzelfde zijn.

Het graan wordt op een vochtgehalte van 2-5% gehouden en vervolgens in een koffiemolen of blender tot poeder vermalen.

Hoe je thuis gerstemout kunt maken

Mout aanbrengen en bewaren

Als je groene mout hebt gemaakt zonder het grondig te drogen, moet je het malen en gebruiken als grondstof voor het maken van een drankje.

Groene mout wordt met water gegoten om wort te produceren, die vervolgens wordt toegevoegd aan gewone tarwe of gerst, evenals gist voor fermentatie. Om de dranken een gevarieerde smaak en kleur te geven, wordt mout van verschillende granen gemengd. Een mengsel van gerst en roggekorrels maakt de kleur van het bier bijzonder rijk.

Whisky kan single malt of dubbel mout zijn. De laatste is sterker, maar de eerste is sneller.

Opslag

De geraffineerde mout wordt opnieuw gedroogd om de houdbaarheid te verlengen.

Belangrijk! De droogtemperatuur mag niet hoger zijn dan 40 ° C, anders worden nuttige moutenzymen vernietigd.

Gedroogde granen zijn moeilijker te malen en kunnen de molen kapot maken. Daarom wordt het gebruik van een graanmolen aanbevolen.

Het resulterende poeder wordt in glazen potten gedaan, ze worden goed gesloten en op een koele, droge plaats, vrij van direct zonlicht, geplaatst.

tips & trucs

Houd rekening met deze belangrijke richtlijnen wanneer u thuis mout maakt:

 • bleke kleur van dranken wordt gecorrigeerd door variëteiten te mengen en roggemout toe te voegen;
 • de smaak van groene moutdranken verschilt van de smaak van gedroogde mout;
 • hoe hoger de rang en kwaliteit van de gerst, hoe beter en rijker de smaak van het bier;
 • kieming van granen, sommige amateurs produceren met succes in de koelkast;
 • als het graan een witachtige vloeistof afgeeft, betekent dit dat het tijdens het ontkiemen overbelicht was, het is nutteloos om het te gebruiken;
 • schil op granen is een teken van een slechte reiniging;
 • om de korrels te desinfecteren, is het toegestaan ​​om mondwater te gebruiken.

Lees ook:

Is het mogelijk om "Zozulya" -komkommers in te pikken en hoe dit correct te doen.

Wat is het caloriegehalte van een watermeloen en hoe is het nuttig voor het menselijk lichaam.

Hoe haver te drinken om het lichaam thuis te reinigen.

Gevolgtrekking

Zelf mout maken van gerst is niet zo ingewikkeld als het op het eerste gezicht lijkt. Als je het verlangen en de zorg hebt, is het mogelijk om de granen eenvoudig en snel te laten ontkiemen. En dan begint een spannende, creatieve actie - thuis drankjes maken, waar je je fantasie de vrije loop kunt laten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen