Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Om een ​​goede oogst van frambozen te laten groeien, is het belangrijk om landbouwtechnieken en zorgregels te volgen: de struiken water geven, de grond losmaken, de scheuten afsnijden. Tuinmannen vergeten ook de voorjaarsvoeding niet. Laten we in detail bekijken hoe frambozen in het voorjaar te voeren en wat hiervoor nodig is.

Doelen van frambozen in de lente

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Met de komst van de lente worden frambozen wakker - de groei van jonge scheuten, het wortelsysteem wordt geactiveerd... Na de winter is de plant verzwakt en om hem kracht te geven voor ontwikkeling, regelen tuinders de lentevoeding. Ze introduceren organische en minerale meststoffen die de immuniteit van frambozen versterken.

Een ander doel van voorjaarsvoeding is bescherming tegen ziekten en plagen. Om het verschijnen van een framboos, mot, bladluis te voorkomen, besproeien tuinders bessenstruiken met beschermende chemische, biologische, folkremedies.

Wanneer voeden in de lente

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Wanneer tuinframbozen voeren? Het wordt aanbevolen om dit te doen nadat alle sneeuw is gesmolten. De timing van topdressing is afhankelijk van de regio. In het zuiden van het land is het ongeveer half april, in de middelste rijstrook en in de noordelijke regio's - begin mei.

De beste tijd om te eten is na regen. Vocht dient als geleider van voedingsstoffen; hoe meer het is, hoe beter vitamines en mineralen worden opgenomen. Als de lente droog is, worden de struiken vóór de bevruchting overvloedig bewaterd met warm water. Het wordt aanbevolen om dit in de ochtend of avond te doen als er geen zon is.

Als een frambozen worden verbouwd op laagvruchtbare gronden worden in het voorjaar twee keer meststoffen aangebracht: in april en twee weken na de eerste voeding. Op vruchtbare gronden zijn ze beperkt tot één topdressing. Een beproefde methode helpt om de gereedheid van de aarde te bepalen: een stok wordt in de grond gestoken. Komt ze zonder problemen binnen en staat ze rechtop, dan is de grond ontdooid. Als dit niet het geval is, wordt aanbevolen om nog eens 2-3 dagen te wachten en de procedure te herhalen.

Hoe frambozen in het voorjaar te voeren

In het voorjaar hebben frambozen organische en minerale bemesting nodig. Het belangrijkste is om de dosering correct te bepalen, zodat de plant geen teveel aan vitamines en voedingsstoffen krijgt. Overweeg populaire meststoffen voor het voeren van frambozen in de lente.

Organische meststoffen

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

In het voorjaar wordt de frambozenplant bemest met drijfmest of toorts, verdund met water tot een vloeibare toestand. Organische stoffen stimuleren de ontwikkeling van groen en geven de wortels de ontbrekende elementen. Als er geen toorts is, brengen zomerbewoners vogelpoep of turf binnen.

Het is belangrijk om de dosering en toepassingsmethoden in acht te nemen:

 • kippenuitwerpselen worden opgelost in water en de struik wordt met vloeistof gegoten, ongeveer 5 liter wordt aan één struik besteed;
 • drijfmest of compost wordt bij de wortel aangebracht, per vierkante meter. m duurt 4-6 liter;
 • om de toortsoplossing te bereiden, worden 10 liter water en 1 toortsenschep gebruikt.

Bij het introduceren van organisch materiaal proberen ze niet op de stam te komen om geen brandwonden te veroorzaken. Na de procedure wordt mulchen uitgevoerd om het effect van bemesting langer te behouden. Frambozen worden besprenkeld met strochips of gemaaid gras. Bij het ontbinden dient mulch als een aanvullende biologische voeding.

Minerale meststoffen

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Minerale meststoffen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bessen, de smaak van frambozen en hun uiterlijk zijn hiervan afhankelijk. Lente plant heeft stikstof, kalium en fosfor nodig. Ze worden in april of mei voor de knopbreuk in de grond gebracht.

Het wordt aanbevolen om speciale aandacht te besteden aan stikstof.Het vormt een bladmassa, beschermt tegen ziekten en plagen, verlengt de vruchtperiode van frambozen. Ureum (carbamide) wordt gebruikt voor de verwerking, een werkoplossing wordt bereid uit 10 liter water en 20 g kunstmest. De struik wordt bij de wortel bewaterd, waarna de aarde wordt besprenkeld met kalksteen, omdat de oplossing de grond oxideert (500 g per 1 liter water). Als er geen kalksteen voorhanden is, gebruiken tuinders droge houtas.

Heeft een gunstig effect op frambozen en superfosfaat - een stikstof-fosforcomplex. Meststof normaliseert het metabolisme van planten, remt veroudering, verbetert de smaak. Voor voorjaarsvoeding wordt een concentraat bereid - 350 g kunstmest wordt in 3 liter kokend water gegoten. Na het oplossen van de korrels wordt het concentraat verdund met water in een verhouding van 1:10. De oplossing wordt 1-2 keer in het voorjaar geïntroduceerd, afhankelijk van de toestand van de grond. Voordat een topdressing wordt aangebracht, wordt de grond losgemaakt.

Aandacht! Een eenvoudige en effectieve minerale topdressing is houtas. Het verbetert de bodemstructuur en stimuleert de bloei. Een glas as wordt verdund in 10 liter water, geroerd en gedurende een week geïnfuseerd. Een struik kost 2-3 liter oplossing.

Afgewerkte gekochte meststoffen

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Gekochte meststoffen zijn handig in gebruik, zomerbewoners verspillen geen tijd met het mengen van verschillende elementen, het volstaat om alleen een kant-en-klare compositie te kopen.

Gebruik voor voorjaarsvoeding het Zdraven Turbocomplex.Het is geschikt voor wortel- en bladvoeding en wordt geleverd in een handige vloeibare vorm. Het medicijn wordt gewaardeerd om zijn rijke minerale samenstelling (stikstof, fosfor, kalium, mangaan, koper, zink, kobalt) en de afwezigheid van chloor, wat de immuniteit van frambozen vermindert. Gebruik 10 l water en 15 g van de stof om een ​​werkende oplossing te bereiden. Voor 1 m2. m vereist 7-10 liter. Gebruik ook "Zdraven Turbo" voor bladdressing: 10 g van de stof wordt verdund in 10 liter water en besproeid met frambozen.

De kant-en-klare meststof "Gumi-Omi" is ook populair. Het bevat stikstof, fosfor, boor, koper, natriumhumaten, organisch materiaal. De korrels worden opgelost in water, de resulterende samenstelling wordt 1-2 keer in de lente met frambozen bewaterd.

Koop "Gumi-Omi" en "Zdraven Turbo" in gespecialiseerde winkels voor de tuin en moestuin. Ook tuinders gebruiken kant-en-klare producten - "Humat + 7 Jodium", "Krepysh", "Bessenstruiken".

Volksrecepten

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Volksrecepten voor het voeren van frambozen zijn het meest betaalbaar. Zomerbewoners gebruiken aardappelschillen: giet er kokend water overheen, laat ze 2-3 dagen staan ​​en geef de planten water met de resulterende oplossing. Het is veilig, gratis en gemakkelijk te bereiden. Aardappelschillen worden zowel in gedroogde als in rotte vorm gebruikt.

Gistmeststoffen helpen de ziekteresistentie te verhogen en het wortelstelsel te ontwikkelen. Voor het bereiden van droge dressing is 10 g gist, 100 g suiker en 10 liter warm water nodig. De oplossing wordt gedurende twee uur geïnfundeerd en verdund met water in een verhouding van 1: 5. Geef de framboos op een warme dag, bij voorkeur 's avonds, water zodat de grond opwarmt. De oplossing wordt direct na bereiding gebruikt en is niet geschikt voor opslag.

Een ander effectief recept voor folkremedies - uienoplossing... Voeg 50 g uienschillen toe aan 10 liter water. Sta erop 14 dagen en geef de struiken water. De oplossing voedt frambozen met kalium, beschermt tegen ziekten en insectenplagen.

Een topdressing kiezen voor een goede oogst

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Om een ​​goede oogst te krijgen, wordt het aanbevolen om frambozen te bemesten met complexe meststoffen.

Koken vereist 10 liter water, 2 liter verdunde toorts, een luciferdoosje ureum. De componenten worden met elkaar gemengd en de framboos water geven. Meststof vult het gebrek aan voedingsstoffen aan en bereidt de plant voor op de bloei. Ook wordt een dergelijke samenstelling gebruikt voor sproeien - het beschermt de struiken tegen insecten. Bij het koken is het belangrijk om de verhoudingen in acht te nemen, anders krijgen de frambozen ernstige brandwonden.

Hoe te voeden voor de bloei

Voor de bloei kunnen frambozen worden gevoerd met ammoniumnitraat. Voor 10 l water is 30-40 g van de stof nodig. Na de bevruchting wordt de frambozenboomstam gemout met compost of humus.

Compost verrijkt de bodem, bevat kalium, humus, fosfor, ijzer en stikstof. Het is gemakkelijk om een ​​compostmassa te maken; hiervoor worden fruit- en groenteschillen, mest, stro, hooi, krullen, hout en bladeren gemengd.

Aandacht! Bij het toevoegen van organische en minerale componenten is het belangrijk om hun compatibiliteit te onthouden. Zo zijn natrium-, calcium- en ammoniumnitraat niet compatibel met superfosfaat in poedervorm. En calciumnitraat kan niet goed overweg met verbindingen die zwavel bevatten.

Hoe goed te voeden

Voordat u een topdressing aanbrengt, is het aan te raden om de bedden op orde te brengen: afval, onkruid, de overblijfselen van de planten van vorig jaar verwijderen en verbranden. Struiken afsnijden, verwijder oude en droge takken, laat gezonde en jonge groene scheuten achter. Zomerbewoners verwijderen ook scheuten en droge bladeren. Voor en na de bemesting wordt de grond losgemaakt - de procedure verbetert de lucht- en vochtdoorlatendheid van de grond.

Frambozen worden regelmatig onderzocht door tuinders. Als er gele vlekken op de bladeren verschijnen, duidt dit op een tekort aan kalium; droge takken - over een gebrek aan stikstof of fosfor. Topdressing wordt aangebracht op natte grond. Als het een wortelmeststof is, geef de plant dan water onder de wortel of in de buurt van de stamcirkel. Als het blad is - spray en spuit op een afstand van 20-30 cm van de struik.

Hoe, wanneer en hoe frambozen in het voorjaar te voeren voor een goede oogst

Frambozen voeden tijdens het planten

Frambozen worden begin mei geplant. Ze graven de aarde op, voegen mest of compost toe. Ook worden voor de eerste voeding folkremedies of een asoplossing gebruikt.

Na 2-3 weken worden ook bladmeststoffen gebruikt: de zaailingen worden besproeid met beschermende middelen. Bijvoorbeeld, een oplossing van ammoniak: 10 liter water vereist 30-40 g van de afgewerkte stof. De oplossing wordt geroerd, ongeveer 2 liter wordt onder één plant gegoten. Het product beschermt frambozen tegen bladluizen, bladwespen, motten, beren. Complexe meststoffen worden pas 1-2 maanden daarna aangebracht landen.

Gevolgtrekking

Dan werkwijze en frambozen bemesten in het voorjaar? Voor vroege verwerking worden biologische en folkremedies gekozen: infusie van uienschillen of aardappelschillen, infusie van koningskaars of kippenuitwerpselen. Van de latere minerale en complexe meststoffen geven ze de voorkeur aan "Zdraven Turbo", "Krepysh", ureum, ammoniumnitraat.

Meststoffen worden aangebracht nadat de sneeuw is gesmolten en de luchttemperatuur is opgewarmd tot + 10 ° C. Voor het voeren krijgen de planten overvloedig water - vocht bevordert een betere opname van voedingsstoffen. Het wordt ook aanbevolen om de grond los te maken en na bemesting de struiken te mulchen. Hooi, gras, zaagsel, gevallen bladeren worden gebruikt als mulch.

2 commentaar
 1. Avatar
  Vyacheslav

  De auteur is erg in de war, in verschillende paragrafen suggereert hij verschillende meststoffen in hetzelfde seizoen. Ik heb informatie uit verschillende artikelen gehaald. Maar in principe zijn alle aanbevelingen correct.

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Bedankt, laten we de informatie over de meststof nogmaals controleren.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen