Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

De koningin van tuinbloemen - een weelderige en geurige roos - heeft nodig in zorgvuldige zorg en regelmatig voeren. De samenstelling van voedingsmengsels moet micro- en macro-elementen bevatten: stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium, mangaan, zwavel. Hoe rozen in juli te voeren en welke meststoffen nodig zijn voor een overvloedige bloei, zullen we in het artikel vertellen.

Hebben rozen in juli voeding nodig?

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

Alle soorten tuinrozen hebben het hele seizoen voeding nodig, maar niet meer dan 2 keer per maand. In de zomer worden knoppen gelegd en de roos heeft vooral kalium en magnesium nodig. Voor weelderige bloei wordt topdressing zowel via wortel- als bladmethoden aangebracht.

Op schaarse bodems begin - half juli worden bloemen gevoed met minerale verbindingen. Een bijzonder gevaar is stikstof, dat een reeks groene massa veroorzaakt. In plaats van een bloeiende rozentuin, bestaat het risico dat u een uitgestrekte struik krijgt met weelderig gebladerte en zonder knoppen. Stikstof stimuleert de ontwikkeling van nieuwe scheuten en remt de rijping van hout, waardoor de winterhardheid van de bloem afneemt.

Belangrijk! Het wordt aanbevolen om stikstof uit te sluiten van 15-20 juli. Het teveel ervan leidt tot de ontwikkeling van echte meeldauw en langzame verhouting van de scheuten.

Welke bemesting heeft een roos nodig in juli

De samenstelling van zomerverbanden voor rozen moet micro- en macro-elementen bevatten. Zonder hen verliest de bloem zijn vermogen om zich normaal te ontwikkelen en te bloeien. Voedingstekorten leiden tot vervorming, uitdroging, kleurverlies van bladeren, verplettering van knoppen, gedeeltelijke of volledige afwezigheid ervan.

Lijst met essentiële elementen voor rozen:

 1. Stikstof is verantwoordelijk voor de gezondheid en levendigheid van scheuten en bladeren.
 2. Fosfor is nodig om de plant knoppen te laten vormen.
 3. Kalium helpt de plant fosfor te absorberen.
 4. Calcium is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel.
 5. Magnesium draagt ​​bij aan de synthese van chlorofyl.
 6. Mangaan, ijzer, zink, koper verbeteren het metabolisme van de plant, verlengen de bloeiperiode.

Symptomen en gevolgen van een tekort en een teveel aan stoffen worden weergegeven in de tabel.

Voedingsstof Tekort Overtollig
Stikstof Bleke kleur van bladeren, rode vlekken, vroegtijdige abscissie. Verkorte scheuten, zwakke bloei, onvolledige houtrijping. Donkergroen blad, snelle groene massa-groei, zachte stengels, ontwikkeling van schimmelziekten.
Fosfor Donkergroene bladkleur met een paarse of rode tint, bruinpaarse strepen aan de randen en vlekken op de achterkant van de bladplaat. Lila bladstelen en stengels, zwakke scheuten. Vertraagde bloei. Zouten van de grond, stofwisselingsstoornissen, indigestie van ijzer en koper.
Kalium Geel blad met groene nerven, droge randen. Verander van geel naar roodviolet. Kleine knoppen, jonge bladeren zijn rood met bruine randen. Zwart worden en afsterven van de onderste bladeren. Vertraagde groei en ontwikkeling van de struik.
Calcium Zwakke stengels, droge toppen van jonge bladeren, dood van steeltjes. Vertraagde wortelontwikkeling.
Ijzer Gele randen van het blad, een smalle groene strook langs de nerf op een geheel geel blad, verkleurde kleine adertjes. Geleidelijk aan worden de bladeren wit-crème. Bleke bladeren en scheuten.
Magnesium Kleurloze vlekken op de bladeren, donkerrode gebieden tussen de nerven, dode zones met roodgele kleur, terwijl de randen van de bladplaat groen blijven. Vertraagde opname van kalium.
Zwavel Lichtgroen blad, rode vlekken. Een overmaat wordt meestal niet waargenomen.

Timing

Rozen worden na de bloei 2-3 keer per maand strikt gevoerd.Sommige tuinders volgen liever de fasen van de maan.

In 2020 wordt rekening gehouden met de meest gunstige datums om te voeren:

 • droge en vloeibare meststoffen: 2-3, 6-7, 11-19, 29-30 juli;
 • uitsluitend droge meststoffen: 9-10 juli, 16-17, 25-26 juli.

Gunstige dagen in 2021:

 • droge en vloeibare meststoffen: 4-7, 13-17, 19-22, 27-28, 31 juli;
 • uitsluitend droge meststoffen: 1-3, 11, 18, 24-25, 29-30.

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

Hoe te voeden

Minerale meststoffen worden geproduceerd in de vorm van poeder, korrels, tabletten, oplossingen. Organische stof wordt in vloeibare vorm geïntroduceerd en gecombineerd met mineralen. Door de combinatie van beide typen behaalt u maximale resultaten.

Minerale meststoffen

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

Te koop zijn er speciale meststoffen met stikstof, fosfor en kalium in de optimale dosering. De producten van dergelijke bedrijven hebben zich uitstekend bewezen: Gardena, Pokon, Agricola-Aqua, BioEkor, Gloria (granulaat met magnesiumoxide), Hera (kaliumhumaat en sporenelementen), Spezial-Rozendunger.

Na de bloei worden de rozen bemest met universele complexen met kalium en fosfor ("Kemira universal") samen met een infusie van toorts of vogelpoep.

Stikstof is vooral effectief en nuttig voor het kweken van groene massa begin juli. Om een ​​oplossing voor 10 liter water te bereiden, neem je 1 eetl. l. ureum of ammoniumnitraat. Topdressing wordt begin juli eenmaal aangebracht.

Kalium en fosfor worden eenmaal tijdens de ontluikende periode aan het complex toegevoegd. De meest populaire voeding voor alle bloeiende planten:

 • superfosfaat (30 g per 10 l water);
 • kaliumsulfaat, kaliummagnesium (30 g per 10 liter water).

Bij een calciumtekort worden de struiken gevoed met calciumnitraat (25-30 g per 10 liter water). Het medicijn "Kemira Universal 2" helpt het calciumtekort te vullen (30 g per 10 liter water).

Minerale meststof "Gloria" in granulaat heeft een langdurige werking en bevat magnesium en calcium. Meststof wordt gelijkmatig over de grond verdeeld om te graven.

Bona Forte-meststof in vloeibare vorm wordt in plastic jerrycans gegoten. Het bevat magnesium, barnsteenzuur, micro-elementen in gechelateerde vorm. Bloemen worden van het vroege voorjaar tot half juli eenmaal bevrucht met een pauze van 10-15 dagen.

Het is interessant:

Hoe zorg je voor een huisroos in een pot - een gids voor beginnende bloemisten

Een gids voor het snijden van rozen in de herfst thuis voor beginnende bloemisten

Hoe struiken te beschermen en hoe rozen in het voorjaar te behandelen tegen ziekten en plagen

Organische bestanddelen

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

Organische meststoffen worden onafhankelijk bereid. Dit zijn dezelfde folkremedies, waarvan de componenten altijd bij de hand zijn bij de tuinman: compost, mest, turf, groenbemesting.

Raad. Gebruik geen verse mest om rozen te voeren, het verbrandt het wortelstelsel van de plant. Neem in plaats daarvan verrotte mest.

Recepten voor biologische dressing:

 1. 2,5-3 liter kippenmest per 50 liter water. Het mengsel wordt gedurende 4-6 dagen onder het deksel gegoten en vervolgens 1:10 verdund met water. Voor gebruik worden 30 g superfosfaat en 500 g as aan de oplossing toegevoegd. Voor irrigatie wordt 3 liter infusie verdund in 10 liter water.
 2. 5 liter mest, 500 g superfosfaat, 500 g as per 50 liter water. Het mengsel wordt een week lang doordrenkt. Voor irrigatie wordt 5 liter verdund in 10 liter water.
 3. Het vat is voor 80% gevuld met verse toorts en tot de rand gevuld met water. Voeg voor elke 10 l 100 g as toe. Het mengsel wordt 14 dagen toegediend, af en toe roerend. Voor gebruik wordt 30 g superfosfaat, kaliumsulfaat of kaliummagnesiumsulfaat door de infusie gemengd.
 4. Neem voor 10 liter water 100 g houtas voor irrigatie en 200 g voor 10 liter voor het besproeien van bladeren. Tijdens gebruik wordt de oplossing constant geroerd om een ​​suspensie te verkrijgen.
 5. Verse brandnetel wordt stevig opgevouwen in een emmer met een inhoud van 10 liter, samen met de wortels wordt 100 g superfosfaat, 200 g as toegevoegd, gevuld met water en een week aangedrukt. Om het proces te versnellen, wordt de emmer in de zon gelaten. Gebruik voor irrigatie een ongedwongen infuus (1 l / 10 l), voor sproeien wordt het voor gebruik gefilterd en verdund (0,5 l / 10 l).

Drijfmest wordt in de grond gebracht en minerale samenstellingen worden in het gebladerte geïntroduceerd, waardoor de dosering driemaal wordt verlaagd.

Hoe te bemesten voor weelderige bloei in de tuin

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

In juli vormen zich rozenknoppen, dus tijdens deze periode heeft de plant kalium-magnesiumverbanden nodig. Voor overvloedige en langdurige bloei gebruiken tuinders:

 • superfosfaat (30 g per 10 l);
 • natriumhumaat als onderdeel van kant-en-klare complexe meststoffen ("Hera");
 • ammoniumnitraat (30 g per 10 l);
 • kaliummagnesium (30 g per 10 l).

Veel tuinders gebruiken volksrecepten: een oplossing van paardenmest of toorts gemengd met houtas, brandnetelinfusie.

Voor en tijdens de ontluikende periode worden de struiken gevoed met een mengsel van kaliumsulfaat en superfosfaat in een verhouding van 30: 100 per 10 liter water. Na het besproeien wordt een oplossing van toorts en kruideninfusie op basis van brandnetel in de grond gebracht. Vervolgens wordt de grond voorzichtig mulch met verrotte koeienmest. De mulch mag niet in contact komen met takken en bladeren.

De keuze van voeren in de middelste baan

Bij het kweken van rozen in het klimaat van centraal Rusland is bladvoeding bijzonder effectief. Voedingsstoffen die op gebladerte worden aangebracht, dringen snel door plantenweefsels, zelfs bij gebrek aan zonlicht en lage bodemtemperaturen.

De samenstelling wordt 's avonds of bij bewolkt weer aangebracht met een spuitfles. Topdressing wordt niet aangebracht bij het minste teken van schimmelziekten en tijdens de bloeiperiode.

In de Oeral

Tijdens de ontluikende periode worden rozenstruiken bemest met complexe minerale samenstellingen op basis van fosfor en kalium (kaliummonofosfaat, dubbel superfosfaat). Gebruik speciale preparaten ("Knop") of middelen op basis van gibberellinezuur om de bloei te stimuleren en de diameter van bloemen te vergroten.

Het sproeien wordt uitgevoerd na het verschijnen van jonge scheuten begin juli. Om de oplossing te bereiden, neemt u 2 g stimulerend middel per 1 liter warm water.

In Siberië

In Siberië wordt van juni tot juli topdressing aangebracht. Eind mei - half juli worden rozenstruiken gevoerd:

 • toortsoplossing 1:15 of kippenuitwerpselen 1:20, wanneer de scheuten 10 cm hoog zijn;
 • complexe minerale meststoffen tijdens de eerste ontluikende periode.

In augustus worden geen meststoffen aangebracht, omdat extra voeding een herstel van groene massa veroorzaakt en de winterhardheid negatief beïnvloedt.

Hoe rozen te voeren

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

Meststoffen voor tuinrozen worden op twee manieren toegepast: wortel en blad. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken. Om te bepalen welke het beste is voor rozen, raden tuinders aan om beide te proberen en het resultaat te evalueren. Het hangt allemaal af van de groeiomstandigheden, de grondsoort en het klimaat.

Worteldressing wordt onmiddellijk na het besproeien of regenen aangebracht, om de wortels niet te verbranden. Voor bladprocedures worden vaak kruideninfusies gebruikt. Rozenstruiken worden 's avonds of bij bewolkt weer besproeid zodat de voedingsstofsamenstelling niet verdampt onder invloed van zonlicht.

Op een root-manier

Wortelverbanden die rechtstreeks op de grond worden aangebracht, droog of nat, worden als het meest effectief beschouwd. Rondom de stengel wordt een ondiepe sleuf met een straal van 15 cm gegraven, waarin topdressing met gras wordt gemengd en met aarde wordt bedekt. Bij het besproeien lossen meststoffen op en dringen diep in de grond door, waardoor deze geleidelijk wordt verzadigd met voedingsstoffen.

Blad

Loofverband wordt aangebracht wanneer de plant verzwakt is of de weersomstandigheden niet het meest gunstig zijn. De samenstelling wordt aangebracht met een spray totdat het blad volledig nat is. De verwerking wordt aan beide kanten uitgevoerd.

De samenstelling van bladmeststoffen moet micro- en macro-elementen bevatten. Stikstof en kalium lossen perfect op in koud water, dus het is handig om oplossingen direct voor het spuiten te bereiden. Superfosfaat wordt een dag bij kamertemperatuur in water toegediend. Bladverband wordt aanbevolen om te worden aangebracht bij droog maar niet bij warm weer.

Recepten voor voedingsoplossingen:

 • 30 g ureum per 10 liter water (ter voorkoming van schimmelziekten en insectenaanvallen);
 • Sta erop 10 g natriumhumaat per 3 liter heet water gedurende 10 uur, bereid dan een werkoplossing voor met toevoeging van water (250 ml concentraat per 5 liter water);
 • 50 g superfosfaat per 1 liter heet water, 3-4 uur laten staan, zeef, verdun in 10 liter water, voeg 20 g kaliumnitraat toe voordat de struiken worden verwerkt;
 • 10 g magnesiumsulfaat per 10 liter water;
 • 25 g calciumnitraat per 10 liter water.

Bladverband wordt onmiddellijk na het mengen aangebracht. Ze zouten de grond niet, vernietigen geen nuttige micro-organismen en regenwormen. Bladdressing mag niet worden aangebracht op nat gebladerte, bij koud, regenachtig weer of op een dag waarop zware dauw wordt verwacht. Vooral bladvoedsel op bladeren met brandpunten van zwarte vlek is gevaarlijk.

Ervaren tuintips

Hoe en wat rozen in juli te voeden voor een weelderige bloei

Tips van ervaren bloemisten om de schoonheid en gezondheid van uw rozentuin in de zomer te behouden:

 1. Voordat u rozen voedt tijdens de bloei en het ontluiken, moet u er rekening mee houden dat bemesting alleen kan worden toegepast in het stadium van actieve knopvorming. Tijdens de bloeiperiode wordt de procedure niet uitgevoerd. Na de bloei organische stoffen en mineralen aanbrengen.
 2. Superfosfaat laten weken in heet water, de korrels lossen slecht op in koud water.
 3. Rozen reageren dankbaar op stikstofbemesting, maar probeer voorzichtig te zijn en dit sporenelement vanaf half juni volledig te elimineren.
 4. Een oplossing op basis van geperste gist is een uitstekende topdressing die altijd helpt bij het ontbreken van een kant-en-klare oplossing met sporenelementen. Los 1 kg verse gist op in 10 liter warm water, en verdun 1:10 met water voor gebruik. Giet 1 liter onder elke struik.
 5. Laat de verrotte mest achter om in de herfst te graven en giet in juli onder elke struik een oplossing die is bereid uit 1 kg vogelpoep en 10 liter water eenmaal.
 6. Gebruik houtas bij het kweken van rozen in zure bodems. De oplossing verlengt de bloeiperiode en verzadigt de rozen met extra sporenelementen.
 7. Alternatieve organische stoffen en mineralen voor een betere opname van voedingsstoffen.

Gevolgtrekking

Voor een weelderige en overvloedige bloei heeft de roos organische en minerale meststoffen nodig. Bij gebruik is het belangrijk om te onthouden dat wortel- en bladverbanden worden aangebracht tijdens de ontluikende periode of na de bloei.

Stikstofbemesting wordt toegepast tot half juli en daarna volledig gestopt. Overtollige stikstof veroorzaakt een set groene massa, stopt de verhouting, waardoor de winterhardheid van de plant wordt aangetast. Mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor zijn verantwoordelijk voor de heldere kleur van bladeren en bloemen. Mangaan, ijzer, zink, koper verlengen de bloeiperiode.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen