Waarom moet u een klimroos na de bloei in de zomer snoeien en hoe u deze op de juiste manier uitvoert?

Het snoeien van een klimroos na de bloei in de zomer is een must-have procedure die de knopvorming dit jaar en volgend seizoen in stand houdt. De procedure bevordert de ontwikkeling van vervangende scheuten bij eenmaal bloeiende rozen, en bij remontante rozen stimuleert het de tweede bloei. Hoe u klimrozen op de juiste manier snijdt en wat u vervolgens moet doen, zullen we in het artikel vertellen.

Waarom klimrozen snoeien na de bloei in de zomer

Waarom moet u een klimroos na de bloei in de zomer snoeien en hoe u deze op de juiste manier uitvoert?

Er wordt aangenomen dat klimrozen niet hoeven te worden gesnoeid. Zonder deze procedure groeien de struiken echter sterk, waardoor het moeilijk is om bij de binnenste takken te komen.

Als de ruimte het toelaat, worden de incrementen horizontaal gevormd. Als gevolg hiervan worden veel bloemdragende takken gevormd en staan ​​de struiken in bloei en trekken ze de aandacht. Deze formatie vereenvoudigt zorg voor een klimroos. Op verticale stengels worden slechts enkele apicale scheuten met bloemen gevormd.

Het snoeien van klimrozen is een garantie voor weelderige bloei, maar het belangrijkste doel van de procedure is niet om een ​​struik te vormen en knopvorming te stimuleren.

Het omvat het oplossen van totaal verschillende problemen:

 • organisatie van een hoogwaardige skeletbasis;
 • verwijdering van oude en droge scheuten;
 • het stimuleren van de groei van vervangende takken;
 • hygiënisch kapsel;
 • verwijdering van slappe bloemen.

Klimrozen kunnen zichzelf verjongen door het verschijnen van jonge takken in plaats van oude, onproductieve stengels. Snoeien is gewoon hulp van de tuinman om de struiken in perfecte staat te houden.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van vervangende scheuten, aangezien klimrozen bloeien op de groei van vorig jaar. De belangrijkste taak van de rozenkweker is om sterke scheuten te krijgen die het komende seizoen prachtig kunnen bloeien.

Zomersnoei heeft nog een ander belangrijk doel: beheersing van de bloei. Deze procedure wordt regelgevend genoemd. Het ondersteunt de knopvorming en de juiste ontwikkeling van vervangende scheuten bij eenmaal bloeiende rozen, en bij herbloeiende rozen stimuleert het de tweede golf van bloei.

Voorwaarden van de procedure

Klimrozen worden na de bloei geknipt: in de late zomer - vroege herfst.

Gunstige dagen in 2020:

 • Juli: 1-3, 7-18, 22-31;
 • Augustus: 1, 5-10, 12-17, 21-24, 26-31;
 • September: 1–3, 6–13, 18–24, 29, 30.

Gunstige dagen in 2021:

 • Juli: 3-8, 13-17, 19-23, 27, 28, 31;
 • Augustus: 1-6, 10-15, 17-19, 23, 27-31;
 • September: 1-3, 8-13, 15, 16, 19, 20, 24-30.

Soorten trimmen

Voor het vormen van tuinrozen worden 4 soorten snoei gebruikt: sanitair, verjongend, regulerend en stimulerend.

Sanitair omvat het verwijderen van zwarte, bruine, bruin gevlekte takken. Ze worden direct gesneden nadat de struiken uit de winteropvang zijn gehaald. Pogingen om beschadigde stengels te redden, leveren niet het verwachte resultaat op - ze drogen nog steeds uit en worden vaak een bron van verspreiding van ziekten. De scheuten worden in fasen gesneden tot gezond hout, om overtollig hout niet te verwijderen, vervolgens verzameld en verbrand.

Snoeien tegen veroudering - een ingrijpende procedure gericht op het verlengen van de levensduur van de roos. De biologische cyclus van een bloem omvat het scheren van oude takken om de opkomst van vervangende scheuten te stimuleren. De plant heeft een verbazingwekkend vermogen om te regenereren, en dergelijk snoeien verlengt zijn levensduur alleen maar. Met de juiste zorg kan een roos meer dan 20 jaar op dezelfde plek groeien.Veronachtzaming van radicale snoei leidt ertoe dat de struik veroudering en dood vertraagt. Oude takken worden naar de ring verwijderd. De procedure wordt in het voorjaar uitgevoerd.

Referentie.Als de roos merkbaar is verzwakt en zijn groei heeft vertraagd, voeren de telers een radicale snoei uit en laten 2-3 sterke scheuten op de struik achter, en de rest wordt in een ring gesneden.

Formatief snoeien wordt uitgevoerd om de struik een vaasachtige vorm te geven. Verwijder hiervoor zwakke takken van onderaf: ze zullen nooit bloeien. Van de 2 concurrerende shoots blijft de sterkste over. De techniek wordt gebruikt wanneer slechts één van de drie takken die uit de knop zijn gekomen nodig is. Om de struik gelijkmatig met de zon te verlichten, snijden bloemenkwekers een deel van de scheuten van de tweede orde uit.

Stimulerend snoeien zorgt ervoor dat de roos nieuwe scheuten vrijlaat. De regel wordt nageleefd in het werk: hoe zwakker de shoot, hoe meer deze wordt afgesneden en vice versa.

Hoe klimrozen na de bloei goed te snoeien

De belangrijkste snoei van klimrozen gebeurt na de bloei. Het werk begint met het verwijderen van oude takken. Basale vervaagde scheuten worden aan de basis ingekort en een frame wordt gevormd door jonge takken. Als er weinig jonge scheuten zijn, worden de oude takken ingekort tot 30-40 cm.

Het snoeien van opnieuw bloeiende rozen is gemakkelijker. Bloemisten verwijderen uitgebloeide stengels tot aan het eerste apicale vijfbladige blad. Zonder dit wordt de ontwikkeling van de groei bij rozen 2-3 weken vertraagd, wat de bloei in het volgende seizoen negatief beïnvloedt en in sommige gevallen de kans op zelfs maar een kleine tweede golf met 90% verkleint.

Als er midden in de zomer nog niet voldoende scheuten op de struiken zijn verschenen, worden jonge takken horizontaal gelegd of tot een hoogte van 30-40 cm geschud om de scheuten te stimuleren. Als op de site geënte klimrozen of tot een stam gevormd groeien, wordt er naast de standaard zomersnoei regelmatig gecontroleerd op wildgroei, wat belangrijk is om op tijd te verwijderen.

Benodigde materialen en gereedschappen

Scherp geslepen gereedschap wordt gebruikt om klimrozen te snoeien:

 • speciale zaag;
 • een snoeischaar met lange steel of bosmaaier;
 • snoeischaar.

De snoeischaar met twee snijmessen werkt als een conventionele schaar. De tool maakt een schone en gelijkmatige snede, verplettert geen scheuten en delamineert de schors niet. Het is aan te raden om voor het werken met rozen een aparte snoeischaar te hebben en deze niet te gebruiken voor bijvoorbeeld het snijden van frambozen. Het gereedschap wordt voor het werk gedesinfecteerd met medische alcohol of een oplossing van kaliumpermanganaat, periodiek geslepen en gesmeerd met machineolie voor opslag.

Een takkenschaar met stevige handgrepen wordt gebruikt om dikke takken te verwijderen. Het werkt als een hefboom. De tuinzaag is geschikt voor het verwijderen van oude, dikke scheuten die niet met ander gereedschap te gebruiken zijn.

Om uw handen te beschermen tegen snijwonden en krassen, wordt aanbevolen om in extreme gevallen te snijden met suède of leren handschoenen - van een dik zeildoek met hoge manchetten.

Snoeischema's

Het stimuleren van het snoeien van klimrozen na de bloei is vooral belangrijk om een ​​dichte muur of schutting te creëren.

Het snoeien van klimrozen is onderverdeeld in 4 groepen, afhankelijk van het type groei en scheutvorming:

 1. Voor de eerste groep omvatten rozen die in juni - juli bloeien op de basale scheuten van de takken van vorig jaar (Dorothy Perkins, Excels). In het voorjaar krijgt de struik een horizontale vorm. Op de scheuten van het voorgaande jaar zijn de knoppen overvloedig gebonden en blijven nieuwe takken zich in dezelfde richting vormen. Snijd in september de vervaagde scheuten af, behalve 2-3 vorig jaar. Zijscheuten worden met 2 à 4 knoppen ingekort.Waarom moet u een klimroos na de bloei in de zomer snoeien en hoe u deze op de juiste manier uitvoert?
 2. Tweede groep rozen ontwikkelt zich op dezelfde manier als de eerste. Het enige verschil is een kleine hoeveelheid wortelgroei. De zomerbloei begint op de scheuten van vorig jaar en de basale scheuten worden later "gidsen". Aan het einde van de zomer worden de takken van het laatste jaar in "geleiders" gesneden, de vervaagde laterale en zwakke stengels worden met 2-3 knoppen ingekort. De struik bloeit op horizontaal gevormde stengels van vorig jaar en verkorte scheuten.Wortel- en vervangende scheuten beginnen te groeien.
 3. Rozen van de derde groep bloeien op de scheuten van het lopende jaar, verschillen in dunne en flexibele stengels, waardoor ze kunnen worden gebruikt om bogen, pergola's, muren, priëlen, hekken te versieren. De lange takken vormen het hoofdskelet in horizontale richting of onder een kleine hoek. In de zomer worden de basale stengels vastgebonden, vervaagde knoppen en zwakke takken worden verwijderd.
 4. Vierde groep rozen worden gekenmerkt door een piramidale vorm, gematigde groeisnelheid, minder flexibele stengels. Bloemen verschijnen op de scheuten van het lopende jaar. De lengte van verticale stengels is niet langer dan 3 m. Rozen worden gebruikt voor verticaal tuinieren, lange stelen worden aan een steun vastgemaakt. Bloei vindt plaats op de scheuten van vorig jaar. Vervaagde knoppen worden periodiek verwijderd, zwakke en zieke takken worden in 2-3 knoppen gesneden. Om symmetrie te geven, worden meerdere ontwikkelde takken tegelijk verwijderd. Om de ontwikkeling van basale scheuten te stimuleren, worden de oude afgesneden met 2/3 van de lengte.

Stap-voor-stap instructies voor het snoeien

Regels voor het snoeien van klimrozen:

 1. Bij het werk wordt een schoon en gedesinfecteerd instrument gebruikt.
 2. De snede is gemaakt onder een hoek van 45 ° zodat deze vanaf de nier naar beneden gaat. Dit voorkomt stilstaand water.
 3. Bij het kiezen van een snoeipunt is het raadzaam om te focussen op ontwikkelde toppen, die zich meestal aan de buitenkant van de foto bevinden. Nieuwe takken zullen naar buiten groeien in plaats van naar het midden van de struik.
 4. Bij het verwijderen van de scheut is het belangrijk ervoor te zorgen dat 5–8 mm van de stengel boven de ontwikkelde knop blijft.
 5. Met een hygiënische schaar wordt gezaagd tot gezond hout. Dunne, zwakke, onproductieve, naar binnen groeiende takken worden naar de basis verwijderd.
 6. Van elke knop blijft slechts 1 scheut over.
 7. Zo'n aantal scheuten wordt op de struiken gehouden, wat een goede verlichting en ventilatie binnenin garandeert.

Alle bezuinigingen op rozen worden behandeld met tuinvernis of een speciale Ranet-pasta om het ontstaan ​​van infecties te voorkomen.

Kenmerken van de procedure voor verschillende soorten klimrozen

Waarom moet u een klimroos na de bloei in de zomer snoeien en hoe u deze op de juiste manier uitvoert?

Enkele bloeiende wandelaars uitgebloeide takken worden direct na de bloei in een ring gesneden. Dit stimuleert de opkomst van nieuwe scheuten in het volgende seizoen. De methode wordt voornamelijk in het zuiden gebruikt.

Op de middelste rijstrook, waar warme zomers en een lange milde herfst zeldzaam zijn, wordt zo'n knipbeurt uitgevoerd voordat we beschutten voor de winter. Met goede voeding groeien nieuwe wimpers terug, zelfs zonder extra stimulatie. Bij geënte wandelaars blijven 3-6 scheuten over, bij zelfwortelende takken - 20. Na de bloei wordt de kroon van jonge stengels met 5-7 cm ingekort om de hergroei van zijtakken te stimuleren.

Grootbloemige klimmers en heesters zijn halfbladige rozen die herhaaldelijk bloeien. De belangrijkste snoei hiervan variëteiten uitgevoerd in het voorjaar, gelijktijdig met een hygiënisch kapsel. De wimpers worden ingekort tot de eerste sterke nier. In de zomer wordt na de bloei 1/3 van de lengte van de scheuten verwijderd. Dit zorgt voor een actieve vertakking en stimuleert een nieuwe golf van knopvorming.

Referentie. Oude scheuten worden in de herfst tot 30 cm boven het maaiveld gesneden en aan de zijkant blijven 2-3 knoppen over.

Pogingen om trosrozen van klimplant te vormen of een hoge struik grote schade toebrengen aan de plant. Het zal energie besteden aan de vorming van nieuwe scheuten, die pas in de tweede helft van de zomer bloeien.

Struiken blootgesteld aan licht corrigerende snoei. Bij eenmaal bloeiende rozen wordt het in de zomer uitgevoerd, na de bloei, bij remontante rozen, in de lente. De takken van hoge struikgewas worden gesneden met 1/3, lage - met 1,2 m. Vervaagde knoppen worden zonder fouten verwijderd. 3 jaar na het planten worden jaarlijks 1-2 oude scheuten verwijderd. Voor eenmaal bloeiende scrubs wordt de procedure uitgevoerd in de lente en zomer.

Bodembedekkende rozen, waarvan er vele deel uitmaken van de struikgewasgroep, corrigeren dichte groei. In het voorjaar worden oude scheuten uitgesneden en een krullend kapsel, waardoor de struik de vorm van een bal krijgt.

Verzorging na het snoeien

Topdressing klimrozen speelt een belangrijke rol bij hun ontwikkeling en bloei.Sommige telers geven de voorkeur aan kant-en-klare meststoffen (bijvoorbeeld Agricola voor rozen), anderen maken ze zelf.

Verspreid onder de struiken voeding en verankeren ze in de grond. Stikstofmeststoffen worden in het voorjaar toegepast, kalium-fosforsamenstellingen worden in de zomer gebruikt.

Referentie. In de tweede helft van de zomer worden klimrozen bemest met "Kemira universal", "Gloria". Om het verschijnen van knoppen te stimuleren, worden de preparaten "Epin", "Zircon", "Bud" gebruikt.

Tijdens droge periodes wordt de rozentuin 2 keer per dag vochtig gemaakt. Gebruik voor het besproeien warm, bezonken water, dat onder de wortel wordt gegoten, zonder op de bladeren en knoppen te vallen.

Klimrozen hebben vaker dan andere soorten last van infectieziekten en worden aangevallen door insecten. Tuinders hebben te maken met bladluizen en spintmijten, bladrollers, trips. Planten worden verwerkt wanneer de eerste tekenen van infectie worden gedetecteerd. Gebruik hiervoor de insecticiden "Karbofos", "Sharpey", "Inta-Vir", "Fufanon", "Fitoverm", "Aktellik", "Aktara", "Fosbecid".

Klimrozen zijn ziek van roest, echte meeldauw, grijze schimmel. Voor de behandeling worden fungiciden gebruikt ("Horus", "Delan", "Rubigan", "Previkur", "Ditan M-45", "Ridomil Gold"). De gevaarlijkste ziekte in kweek is bacteriële kanker. Geïnfecteerde struiken moeten worden ontworteld en verbrand, omdat er geen remedie is.

Voor overwintering worden de scheuten van klimrozen onderzocht, alle bladeren worden verwijderd. De stelen worden van de steunen verwijderd en gesneden. Om de bloei 2-3 weken eerder te stimuleren, moet de kardinaal snoeien voldoen niet, maar bieden voldoende vrije ruimte om struiken te verbergen. Scheuten worden behandeld met antischimmelmiddelen, het onderste deel is geïsoleerd met zand, turf, vuren takken. De takken worden in trossen gebonden en op sparren takken gelegd. Van bovenaf zijn de struiken bedekt met niet-geweven stof, aarde, droge takken, stro en in de winter bedekken ze met sneeuw.

In streken met sneeuwrijke winters verminderen ze de belasting van de stengels door rozen in bogen op te warmen. Hoge klimplanten worden niet van de steunen verwijderd, maar zorgvuldig geïsoleerd met spingebonden of lutrasil. Ze zetten aarde op het wortelgedeelte en zetten sparren takken.

Tips van ervaren bloemisten

Waarom moet u een klimroos na de bloei in de zomer snoeien en hoe u deze op de juiste manier uitvoert?

Tips van ervaren bloemisten om de overvloedige bloei en gezondheid van klimrozen te helpen behouden:

 1. Vanwege de soortkenmerken hebben planten ondersteuning nodig. Een muur van een huis, een schutting, een tuinhuisje, een gaasomheining zijn hier perfect voor.
 2. De takken zijn horizontaal gefixeerd zodat de roos over de gehele lengte bloeit. Als je ze verticaal bevestigt, vormen de toppen alleen aan de bovenkant.
 3. Als bevestigingsmateriaal wordt plastic touw gebruikt. Het fixeert de scheuten stevig en beschadigt ze niet.
 4. Oude struiken leggen voor de winter is een bewerkelijk proces dat vaak een week in beslag neemt. De procedure wordt strikt uitgevoerd bij een luchttemperatuur boven nul, omdat de stengels breken in de kou.
 5. Om insectenschade aan de struiken te voorkomen, worden sterk ruikende bloemen in de buurt geplant: goudsbloemen, calendula, geurige dille.

Gevolgtrekking

Klimrozen kunnen elk gebouw transformeren, of het nu de muur van een onopvallend landhuis is, een hek van gaas of een oud houten prieel. Om de struik goed te vormen, de bloei te behouden en de tweede golf te stimuleren, worden struiken in de zomer bijgesneden. Bloemisten verwijderen dode, oude, droge en beschadigde scheuten, slappe toppen en bladeren.

Ze gebruiken een speciale zaag, een snijder of bosmaaier met een lange steel en een snoeischaar. Alle secties zijn gemaakt in een hoek van 45 ° om het vasthouden van water in de nier te voorkomen. Na het snoeien wordt de plant gevoed met kalium en fosfor, indien nodig bewaterd en de takken overwinteren voor het begin van de vorst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen