We leren van ervaren zomerbewoners hoe je tomaten correct knijpt: een analyse van de nuances en een stapsgewijze beschrijving van het proces

Tijdige en competente verwijdering van stiefkinderen van tomaten zal helpen om sterke planten en een rijke oogst te krijgen. Houd bij het snoeien van scheuten rekening met de lengte van de variëteit, de eigenaardigheden van de ontwikkeling van de stengels en de plantomstandigheden. We bieden een stapsgewijze technologie met een foto van hoe tomaten van verschillende soorten correct kunnen worden geknepen - van hoge tot standaardvariëteiten.

Wat is vast te pinnen en hoe ziet een stiefzoon eruit

Grasshopping is het verwijderen van laterale processen die voorkomen in de bladoksels op de hoofdsteel van de plant. Beginnende tuinders verwarren stiefkinderen soms met bladeren of bloemborstels.

We leren van ervaren zomerbewoners hoe je tomaten correct knijpt: een analyse van de nuances en een stapsgewijze beschrijving van het proces

Hoe een stiefzoon te onderscheiden van een fruitborstel en blad

Overweeg de plant zorgvuldig om niet per ongeluk de borstel af te breken:

 • de stiefzoon groeit altijd uit de boezem - een verdiept gebied tussen het blad en de hoofdsteel van de tomaat;
 • de bloemtrossen vormen zich op de stengel, er zijn zelfs geen bladbeginselen op - alleen kleine knopvorming is zichtbaar.

Sommige stiefkinderen hebben ook knoppen. In dit geval wachten ze een paar dagen tot de scheut volwassen wordt, om deze niet te verwarren met een fruitborstel.

Om een ​​lateraal proces van een blad te onderscheiden, moet je de wimper goed bekijken. De stiefzoon groeit altijd uit de boezem van een groot, ontwikkeld blad, na verloop van tijd heeft hij zelf meerdere kleine blaadjes.

Stiefzoon of niet

Om erachter te komen of je een bepaalde moet knijpen tomatenras, controleer de informatie op de zaadzak of zoek de beschrijving van het ras op internet.

Is het mogelijk en wat gebeurt er als je de tomaten niet knijpt?

Grasshopping wordt zo uitgevoerd dat de plant al zijn kracht geeft aan de vorming van fruit en deze niet uitgeeft aan het voeren van extra scheuten.

Aandacht! Als de stiefzonen niet tijdig worden verwijderd, zal de groene massa van de struik groeien, door slechte ventilatie neemt het risico op ziekten toe. De plant vormt weinig eierstokken op de borstel en de gevormde vruchten zullen klein zijn.

Met dit in gedachten hebben fokkers veel variëteiten gekweekt die niet hoeven te worden geknepen.

Welke soorten kun je niet knijpen

We leren van ervaren zomerbewoners hoe je tomaten correct knijpt: een analyse van de nuances en een stapsgewijze beschrijving van het proces

Ondermaats geen stiefkinderen bepalende tomaten van standaardvariëteiten. Hun groei is beperkt en de laterale scheuten groeien slecht. Daardoor heeft de plant voldoende kracht om te voorzien in voeding voor extra stengels en de eierstokken.

In gebieden met een warm klimaat in de volle grond is verdikking niet schadelijk voor planten, maar in regio's met lage zomertemperaturen en hoge luchtvochtigheid draagt ​​het bij aan het verschijnen van bacteriële ziekten, Phytophthora. In dit geval wordt aanbevolen om ondermaatse tomaten vast te pinnen.

Hoe stiefzonen af ​​te snijden

Onervaren of vroegtijdige verwijdering van stiefkinderen leidt tot ziekten planten, stopt de ontwikkeling en vermindert de productiviteit.

Fundamentele regels

Om een ​​gezonde, optimaal ontwikkelende struik te krijgen, dient u zich aan de volgende regels voor knijpen te houden:

 1. De procedure wordt regelmatig uitgevoerd, minstens één keer per week. Met een dergelijke frequentie is het mogelijk om de optredende processen in de sinussen tijdig op te merken.
 2. Geef de grond geen water voordat u deze knijpt.
 3. Scheuten van 3-5 cm lang worden verwijderd Bij het uitsnijden van scheuten groter dan 5 cm ervaart de plant stress, de wonden genezen erger.
 4. Kleine stiefzonen breken gemakkelijk en met een crunch af. Als ze de vormingsfase van het eerste vel zijn ontgroeid, wordt een scherp gereedschap gebruikt om te trimmen.
 5. Alle instrumenten zijn vooraf gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat of chloorhexidine. Dit voorkomt overdracht van ziekten van de ene struik naar de andere.
 6. Een kleine "stronk" blijft in de boezem achter zodat er geen nieuwe extra scheut ontstaat in plaats van de oude.

De beste tijd om zijscheuten te verwijderen is in de ochtend. Tijdens deze uren is de beweging van sappen en voedingsstoffen minder actief dan overdag. De processen zijn kwetsbaarder en gemakkelijker uit te breken. Overdag hebben de wonden de tijd om te genezen en 's avonds krijgen de planten water.

Stelen: technologie en functies

Bij het vormen van struiken wordt rekening gehouden met het type tomatengroei, de groeiomstandigheden en de knijpmethoden.

In het open veld

We leren van ervaren zomerbewoners hoe je tomaten correct knijpt: een analyse van de nuances en een stapsgewijze beschrijving van het proces

Wanneer u tomaten in de volle grond kweekt, verwijdert u extra scheuten en houdt u zich aan de basisregels voor knijpen. De procedure wordt niet uitgevoerd in een regenperiode - de stengels gevuld met vocht worden flexibeler en dichter, ze breken slecht af. Er is een hoog risico op het ontwikkelen van ziekten. Het is beter om te wachten op droog weer en overwoekerde scheuten te verwijderen dan om gewassen te verliezen door ziekte.

Bij standaardvariëteiten met korte loop in het open veld is het niet nodig de stiefzonen af ​​te snijden.

In de kas

In kassen Traditioneel worden grote en middelgrote variëteiten met een hoge intensiteit van de vorming van stiefzonen gekweekt. Bij één keer per week verwerken ontgroeien de laterale scheuten. Ze worden minimaal 2 keer per week afgebroken, waardoor verdikking van de planten wordt voorkomen.

Advies! Aan de vooravond van het knijpen de grond in de kas niet water geven om droge lucht te krijgen. Zorg voor een goede ventilatie na het snoeien bij zonnig weer.

Tuinders betogen welke methode om zijscheuten in een kas te verwijderen, rationeler is om te gebruiken - snoeien of uit de boezem breken. De keuze van de methode hangt af van de specifieke groeiomstandigheden. Als de aanplant verdikt is, in de kas is er een hoge luchtvochtigheid en een verhoogde infectieuze achtergrond, zal snoeien leiden tot het verschijnen van grijze rot op de "stronken" die achterblijven in de sinussen. In dit geval worden de processen uitgebroken.

We leren van ervaren zomerbewoners hoe je tomaten correct knijpt: een analyse van de nuances en een stapsgewijze beschrijving van het proces

Hoe de procedure varieert, is afhankelijk van het type tomaat

Om te begrijpen hoe je een plant correct knijpt, is het belangrijk om van tevoren te weten tot welk type hij behoort, afhankelijk van de groeikenmerken. Alvorens te kopen en te kweken, is het raadzaam om de rasbeschrijving van de tomaat op de website of in het informatiemateriaal van de kwekerij waar de zaailingen zijn gekocht te bestuderen.

Er zijn 2 hoofdsoorten tomaten:

 • onbepaalde variëteiten - onderscheiden zich door onbeperkte stengelgroei;
 • determinant - ze groeien tot een hoogte die wordt bepaald door de raskenmerken en buigen dan.

De determinanten zijn onderverdeeld in subtypen:

 • semi-determinant - middelgroot;
 • superdeterminate - ondermaats, standaard.

Deze kennis zal u in de toekomst helpen om geen fouten te maken bij het verwijderen van stiefzonen en het vormen van een struik.

Regeling voor het knijpen van onbepaalde en bepalende variëteiten

Onbepaald variëteiten geven zeer actief extra scheuten vrij en borstels met eierstokken worden pas na 3 bladeren gevormd. Daarom zijn het houden van dergelijke tomaten in 1 steel en het tijdig snoeien van stiefkinderen voorwaarden voor het verkrijgen van een goede oogst in de toekomst.

Voor de vorming van 1 stengel, zodra de plant extra scheuten begint af te geven, worden deze onmiddellijk verwijderd. De belangrijkste en enige stengel is met touw vastgebonden, zoals een liaan, aan het latwerk.

Bepalend tomaten worden gevormd volgens schema's in 2 of 3 stengels. De groei van de hoofdscheut bij deze planten is beperkt.Het kan op elk moment stoppen met ontwikkelen, ook al is het nog ver voor het einde van de zomer. Om de groei te verlengen en een goede opbrengst te krijgen in bepalende tomatensoorten, blijven er extra stelen aan de struik.

2-stam regeling: de sterkste en gezondste scheut wordt gekozen op de hoofdstam en gekweekt als een gelijkwaardige tweede stengel. Ze binden en stiefkind hem op dezelfde manier als de belangrijkste.

3-stam regeling: Naast de hoofdscheut blijven er nog 2 sterke scheuten achter op het onderste deel van de plant. Dit is de meest voorkomende optie. Als een krachtige stiefzoon bovenaan staat, mag hij hem als derde stam laten groeien.

Semi-determinant type tomaat

Semi-bepalende tomaten worden 150-180 cm groot. De hoofdstam van zo'n plant eindigt altijd - hij eindigt met groeien en vormt aan het einde een steel. De hoogte van de hoofdscheut en het aantal eierstokken erop is afhankelijk van de raskenmerken.

Bewaar je zo'n tomaat op 1 steel, dan is de opbrengst extreem laag. Daarom blijven er 2 extra goed ontwikkelde stiefzonen op de hoofdstam, 3-4 borstels zullen erop groeien. Om te beoordelen hoe sterk de scheut zal zijn, wachten ze tot hij 5 cm groot is.Als de scheut zwak blijkt te zijn en weinig bloeiwijzen weggooit, knijpen ze hem samen en beginnen ze een nieuwe te vormen.

Grasshopping van standaardtomaten

Standaardvariëteiten en hybriden onderscheiden zich door sterke, dichte stengels en bladeren. Meestal zijn dit compacte, laagblijvende, bepalende tomaten tot 70-90 cm hoog, ze laten de scheuten niet zo actief los en hoeven daarom niet te worden geknepen.

Referentie. Om een ​​vroegere en meer harmonieuze oogst te verkrijgen met grote vruchten van een laagblijvende standaardtomaat, blijven er 2-3 stiefzonen op de stengel en niet meer dan 6-8 bloeiwijzen.

Ervaren tuinders geven er de voorkeur aan om zelfs dergelijke variëteiten te knijpen om de opbrengst en het gewicht van het fruit te verhogen. Anders worden de struiken te dik, wat een goede ventilatie verstoort en het risico op Phytophthora vergroot. Laat voor een optimale groei en opbrengst 3-4 stelen per plant staan.

Grazende tomaten met grote vruchten

Bij het knijpen van tomaten met grote vruchten zijn er nuances. De stiefzonen worden in de bladoksel direct onder de zich ontwikkelende borstel verwijderd, anders zal het moeilijk zijn om de aangegeven raskenmerken in termen van vruchtgewicht te bereiken. Het is een feit dat de bladeren van tomaten voedingsstoffen verzamelen en ze geleidelijk aan fruit geven en gieten. Onder de borstel haalt de stiefzoon alle mineralen uit het blad voor zijn eigen ontwikkeling.

Hoe hoge variëteiten te knijpen

Hoge tomaten met onbeperkte groei worden meestal geleid volgens een 1-steel-schema, waarbij absoluut alle verschijnende processen worden afgesneden. De planten verliezen dus hun kracht niet voor de ontwikkeling van extra scheuten en bladeren, maar leiden ze om naar de vorming van eierstokken en fruit. Bloeiwijzen worden gevormd door 3 bladeren, 6–8 clusters worden gevormd op één stengel, afhankelijk van de variëteit.

In omstandigheden waarin de hoogte van de kas niet hoog is en het potentieel voor de vorming van het aantal borstels in de variëteit niet is uitgeput, wordt een van de stiefzonen overgelaten om de tweede stengel te geleiden. Kies hiervoor de sterkste opname onder het penseel- of basaalproces.

Moet ik de eerste stiefzoon verwijderen?

Direct na de vorming van het bloemencluster beginnen stiefkinderen te groeien in de bladoksels. Ze worden verwijderd als de tomaat in 1 steel zit. Als de plannen een regeling met twee of drie vaten bevatten voor het telen van tomaten, mogen stiefkinderen tot 5-7 cm groeien en wordt de sterkste van hen gekozen. Meestal is dit de eerste opname onder een bloemenborstel. Er wordt een krachtige extra stengel uit gehaald.

Als de eerste subcystische stiefzoon per ongeluk wordt verwijderd, wordt een scheut boven de bloemenborstel gebruikt voor een extra stengel. In dit geval zal de oogst later zijn, omdat de eierstokken op de borstel eerst voeding krijgen van de wortel.

Hoe lang moeten stiefkinderen op tomaten worden verwijderd

Stepsons verschijnen op tomaten vanaf 2 weken na ontscheping. Hun vorming gaat door gedurende het groeiseizoen.Soms beginnen aanvullende processen weer te groeien in die sinussen, waar ze eerder werden verwijderd. Dit is een raskenmerk van tomaten. Daarom worden extra scheuten verwijderd tot de laatste oogst.

Wanneer en hoe tomaten te knijpen

Bepalende tomaten beëindigen hun groei vanzelf en laten een bloemtros op de stengel los. Hoge Indets groeien voor onbepaalde tijd, dus tuinders knijpen of snijden van de stengel.

De bovenkant van de steel wordt afgebroken of afgesneden zodat er 2 blaadjes overblijven na de bloemenborstel. In de toekomst zullen ze de eierstokken voeden.

Referentie. De groei van de stam is aan het einde van het groeiseizoen beperkt, zodat de vruchten de tijd hebben om te vullen en te rijpen. Afhankelijk van de regio valt deze periode in juli - augustus.

De bovenkant wordt geknepen net voordat de struik het kasplafond bereikt. Op de zijscheuten wordt het groeipunt verwijderd om de voedingsstroom naar de ontwikkeling van een andere stengel te leiden en de tomaten rijpen beter.

Belangrijkste aanbevelingen

We leren van ervaren zomerbewoners hoe je tomaten correct knijpt: een analyse van de nuances en een stapsgewijze beschrijving van het proces

Ervaren tuinders, alleen of de fouten van iemand anders, hebben al alle nuances van het knijpen van tomaten bestudeerd. Laten we hun belangrijkste aanbevelingen opsommen:

 1. Bekijk ze goed voordat je de stiefzonen verwijdert: verwar een bloemenborstel niet met een zijscheut.
 2. Verwijder stiefkinderen regelmatig en tijdig, zorg ervoor dat ze niet groter zijn dan 5 cm.
 3. Bestudeer de beschrijving van de variëteit zorgvuldig om de struik goed te vormen. Afhankelijk van of de plant tot het onbepaalde of bepalende type behoort, evenals de teeltplaats (in het open veld of in een kas), selecteert u een knijpschema.
 4. Standaardvariëteiten die volgens de aanbevelingen van fokkers niet hoeven te worden geknepen, leiden in kleine gebieden in 3-4 stengels om geen verdikking van de struiken, het verschijnen van rot en Phytophthora te veroorzaken.
 5. Knijp op tijd in de zijstengels en toppen van onbepaalde tomaten.

Gevolgtrekking

Om het knijpen correct uit te voeren, wordt het type tomatenteelt bepaald: onbepaalde soorten worden gevormd in 1 stengel, bepalende - in 2 en 3. Bij middelgrote variëteiten blijven er 2 ontwikkelde laterale processen over, sommige tuinders adviseren om standaardplanten te vormen in 3-4 stengels. Tomaten worden regelmatig geoogst tot het einde van het vruchtseizoen. Sta geen verdikking van landingen toe.

2 commentaar
 1. Avatar
  Gelsirya

  Ik ben een beginnende tuinman, het artikel heeft me veel geholpen, bedankt!

  • Andrey Palych
   Andrey Palych

   Fijn! We zijn er zeker van dat het u zal lukken 🙂

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen