Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellen

Elke tuinman wil een rijke oogst aan rode, grote en smaakvolle tomaten. Maar veel beginnende boeren in het groeiproces vinden geen antwoord op de vraag waarom tomaten in een kas niet rood worden.

Om dit probleem op te lossen, moet je erachter komen hoe je de tomaten water geeft zodat ze sneller rood kleuren en welke andere manieren er zijn om het gieten van het fruit te versnellen.

Waarom tomaten niet lang rood worden in de tuin, in de kas en op het balkon

De geschatte periode gedurende welke tomaten rijpen na het begin van de bloei is 40-55 dagen... De exacte periode is afhankelijk van de variëteit van de groente.

Tijdens de eerste maand worden groene vruchten groter en dichter. Daarna hebben ze nog ongeveer 20 dagen nodig om te rijpen.

Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellen

Er zijn verschillende redenen waarom tomaten langzamer rijpen. in de kas, vollegrond en op het balkon:

 1. Verlichting... Het licht van de kamer bepaalt hoe de tomaten rood worden. Als er niet genoeg licht is voor de vruchten, zullen ze zich ongelijkmatig en langzaam ontwikkelen. In het open veld wordt de rijping vertraagd door bewolkt weer.
 2. Voeding... Als de voeding onjuist was (bijvoorbeeld met een teveel aan stikstof), worden de stengels groot en de vruchten - klein, worden mogelijk niet lang rood.
 3. Temperatuur... Als de temperatuur te laag of te hoog is, worden tomaten erger. Ze produceren niet het pigment lycopeen, waardoor tomaten rood worden. De optimale temperatuur voor de groei van tomaten is + 15 ... + 35 ° С.

Kenmerken van versnellende rijping in de kas en in het open veld

Om het rijpingsproces van tomaten in het open veld te versnellen, houdt u aan de volgende regels:

 1. Als er 's nachts koude dauw valt, bedek de tomaten dan' s nachts met folie. Dit houdt de vruchten tegen vocht en verkleint de kans op Phytophthora.
 2. Het is beter om bruine tomaten te verwijderen, zodat ze op een andere plaats rijpen.
 3. Spray planten met jodiumoplossing - dit versterkt het immuunsysteem.
 4. Verwijder de onderste bladeren van de plant naar die borstels waar de vruchten al rijp zijn.

Als tomaten in een kas groeiengelden deze regels ook voor hen. Als er echter verwarming in de kas is, is het aan te raden om niet meer dan 12 borstels op de plant te laten zitten. Als er geen verwarming is, niet meer dan 7.

In een kas, vóór het begin van koud weer, rijpen de vruchten volledig op middelgrote trossen en gedeeltelijk aan de toppen.

Ervaren tuinders raden aan om stiefkinderen te verwijderen en niet meer dan 17 bladeren aan de plant achter te laten.

Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellen

Topdressing van tomaten voor vroege rijping

Manieren om het rijpen van tomaten te versnellen alleen gebruikt als de timing goed is en het aantal rijpe vruchten onvoldoende is... In veel streken van ons land geldt dit voor de laatste zomermaanden: van eind juli tot eind augustus.

Een goede voeding speelt een belangrijke rol. Voor een snelle rijping is het nodig dat tomaten de juiste hoeveelheid stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en natrium krijgen.

Ervaren tuinders raden aan om organische en minerale bemesting te combineren. Met deze aanpak groeien tomaten niet alleen sneller, maar dragen ze ook overvloediger vruchten.

Voeden met jodium

Jodium - een traditionele meststof die door tuinders wordt gebruikt om tomaten te voeren... Het lost twee problemen tegelijk op: preventie van schimmelinfecties en voeding. Dankzij jodium verbetert het stikstofmetabolisme in de bodem en neemt de weerstand tegen diverse infecties toe, begint de plant beter vruchten af ​​te werpen.

Gebrek aan jodium leidt tot een afname van de opbrengst en onvolledige rijping van fruit.

Referentie. Tomaten worden gegoten met jodiumoplossing in de verhouding van 1 druppel van de stof tot 3 liter warm water.

Ash voeden

As is een effectief middel om het wortelstelsel te versterken en te beschermen tegen ongedierte... Het is rijk aan voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van planten. As bevat fosfor, kalium, stikstof, natrium, calcium en magnesium.

De infusie wordt als volgt bereid: een glas as wordt opgelost in 5 liter water. Binnen een week wordt aangedrongen op de oplossing. Daarna kunnen de tomaten worden bewaterd.

Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellen

Water geven met kaliumhumaat

Humate - een mengsel van zouten van verschillende sporenelementen en zuren... Meststof wordt gevormd uit organische afzettingen. Humate verbetert de penetratie van lucht in de bodem, doodt microben en neutraliseert gifstoffen.

Kaliumhumaat is een uitstekende organische meststof voor tomaten: het verhoogt de productiviteit, maakt de wortels sterker. Voor het voeren wordt een oplossing met een concentratie van 0,05% gebruikt. Op 1 m² grond wordt 2 liter stof verdeeld.

Lees ook:

Waarom barsten tomaten als ze rijp zijn in een kas?

Tomaten besproeien met wei met jodium

Hoe tomaten te bewaren zodat ze rood worden

Injecties met alcoholstruiken

Tuinders versnellen de rijping van onrijpe tomaten en activeren de bloei met alcoholinjecties.

Referentie. Door alcoholinjecties verandert de smaak van de vrucht niet: de tomaat bevat geen vreemde geuren en er wordt geen bitterheid gevoeld.

Alcoholinjecties kunnen in elk ontwikkelingsstadium worden toegediend plantaardige cultuur. Maar volg bij het gebruik van deze methode de veiligheidsregels:

 • Gebruik voor het voeren wodka niet sterker dan 45 °.
 • gebruik alleen steriele spuiten en werk met handschoenen, desinfecteer de injectieplaats.

Alcoholinjectie wordt slechts één keer uitgevoerd.

Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellen

Extra manieren om tomaten te laten blozen

Als je alle zorgaanbevelingen hebt opgevolgd, maar de vruchten nog steeds niet rood worden, probeer dan aanvullende manieren om het rijpen van tomaten te versnellen.

Nieuwe steeltjes verwijderen

Verwijder bij grote en zoete tomaten nieuwe knoppen en bloemendie zich vormen op de toppen van de struiken. Jong fruit zal niet meer kunnen rijpen en de kracht van de struik zal worden weggenomen, wat de ontwikkeling van andere tomaten zal vertragen.

Snijd de toppen van hoge struiken af ​​en verwijder alle bloeiwijzen. Als de struiken ondermaats en middelgroot zijn, worden ook alle bloemborstels erop afgesneden, wat de normale ontwikkeling van fruit verstoort.

Stelen

Een andere manier om de groei van tomaten te stimuleren, is knijpen.

De plant vertakt goed en vormt stiefzonen (zijscheuten). Bloemborstels verschijnen op nieuwe scheuten. Nadat de extra stiefzonen zijn verwijderd, verspilt de plant geen energie aan extra scheuten en wordt de energie gericht op het rijpen van de vruchten.

Voedselbeperking

Voor de teelt van tomaten, veel ervaren zomerbewoners gebruik geforceerde vermogensbeperking.

Er wordt een incisie gemaakt in de stengel (12 cm vanaf de grond) en een dunne houten plaat (10-15 mm) wordt in de gevormde opening geplaatst. Hierdoor wordt niet alleen de opname van voedingsstoffen in de plant gecontroleerd, maar ook hun uitstroom.

Tomaten rijpen veel sneller na gebruik van deze methode.

Waarom tomaten die uit een struik worden verwijderd, niet rijpen

Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellenWaarom worden tomaten uit een struik niet rood? Verschillende redenen dragen hieraan bij.:

 • lage kamertemperatuur;
 • tomaten die vroeg uit de struik zijn verwijderd (vóór het begin van de eerste rijpingsfase);
 • gebrek aan verlichting.

Om tomaten sneller te gieten, je kunt er al rijpe vruchten aan toevoegen. Ze zullen anderen helpen om snel een rode kleur te krijgen.

Waarom wordt een tomaat rood met groene vlekken bij de steel?

Als de temperatuur hoger of lager is dan normaal, dan vertragen niet alleen de vruchten tijdens het rijpen, maar verschijnt er ook een groengele rand op de tomatenstengel.

De concentratie van het kleurpigment lycopeen in de vruchten neemt af en daardoor treedt een ongelijkmatige roodheid van de tomaten op.

Belangrijk! Om een ​​scherpe temperatuurdaling overdag en 's nachts te voorkomen, is het noodzakelijk om de kas overdag te ventileren en' s nachts de verwarming aan te zetten.

Rijpend fruit met tekenen van Phytophthora

Tomaten zijn vatbaar voor Phytophthora... De ziekte manifesteert zich in het zwart worden van de vruchten en bladeren van de plant en heeft een negatieve invloed op de opbrengst. Phytophthora komt het vaakst voor in de tweede helft van de zomer. Kou en vochtigheid zijn gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van de schimmel.

Eet tomaten die last hebben van Phytophthora, dat kan, maar ze moeten worden verwerkt. Binnen 15 seconden worden de vruchten in water geplaatst met een temperatuur van minimaal 60 ° C. Daarna worden de tomaten gedroogd en laten ze rijpen.

Referentie. Geïnfecteerd rood fruit moet onmiddellijk worden gegeten of worden gebruikt voor conservering. Groenen zijn het best bewaard gebleven.

Wat je niet moet doen tijdens het rijpen van tomaten

Om de tomaten niet te beschadigen, vermijd veelvoorkomende beginnersfouten:

 1. Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellenOvervloedige voeding met stikstof. Het is alleen in de eerste helft van de zomer toegestaan ​​om topdressing voor tomaten te gebruiken. Het wordt niet aanbevolen om dit later te doen. Op dit moment voeden met stikstof zal de smaak van de tomaten verslechteren en de opbrengst verminderen.
 2. Misbruik van water geven. Tomaten houden niet van als de luchtvochtigheid in de kas verandert. Het is onmogelijk dat de aarde uitdroogt en vervolgens overvloedig water geeft.
 3. Overtollige kunstmest voor de bodem. Grond die rijkelijk met organisch materiaal is bemest, is gecontra-indiceerd voor tomaten. Bij het planten van zaailingen mogen mest en vogelpoep niet in de gaten worden geplaatst - dit verhoogt het risico op Phytophthora.
 4. Overvloedig voeren met mest. Het wordt niet aanbevolen om tomaten meer dan 2 keer per seizoen met mest te voeren.
 5. Overvloedige voeding met ureum. Bij het planten mag u de stof niet in de gaten doen of te vaak water geven. Als tomaten deze verbinding nodig hebben, besproei dan pas aan het begin van de ontwikkeling (niet later dan de eerste dagen van juni) de bladeren met een oplossing van ureum. Voor 10 liter water wordt 1 eetlepel geplaatst. l. stoffen.
 6. Gebruik van nitraten als topdressing en het creëren van een stoomkamer-effect in de kas. Dit heeft een negatief effect op de opbrengst en kwaliteit van het fruit.

Tips en trucs van ervaren zomerbewoners

Ervaren tuiniers adviseren u om een ​​paar eenvoudige regels te volgen., die zullen helpen tomaten groot en smakelijk te laten groeien:

 1. Tomaten water geven om sneller te blozen: de beste topdressing voor tomaten en life-hacks om het rijpen te versnellenHet wordt aanbevolen om zaailingen in rijen te planten. Wortelen kunnen tussen rijen worden geplant om ongedierte weg te houden.
 2. Twee weken na het planten van de zaailingen wordt de plant besproeid met oplossingen die koper bevatten.
 3. Plant tomaten niet langer dan 3 jaar achter elkaar op één plek.
 4. Tomaten houden ervan als ze bij de wortel worden bewaterd.
 5. De grond moet los en verzadigd zijn met humus.
 6. Gebruik mest niet meer dan 2 keer per seizoen als meststof.
 7. U kunt het beste twee keer zoveel zaden zaaien als u uw planten wilt. Het is beter om zwakke struiken te verwijderen en alleen productieve planten achter te laten.
 8. De eerste voeding van tomaten na het planten van zaailingen in de grond, wordt begin juni uitgevoerd.

Gevolgtrekking

Tomaten zijn kieskeurige planten, dus je moet de methoden volgen om dit groentegewas te verbouwen. Temperatuur, eten en verlichting moeten voldoende zijn. Maak geen misbruik van overvloedige bemesting met mest en ureum - dit heeft een slecht effect op de plant, hij kan ziek worden met Phytophthora.

Als de tomaten lange tijd niet rood worden, gebruik dan mechanische (knijpen, verwijderen van steeltjes, beperking van de voeding) of chemische methoden (behandeling met jodium, sproeien met groeistimulerende middelen, voeding met boorzuur).

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen