Instructies voor het verwerken van tomaten van Phytophthora met jodium en boorzuur: we bestrijden de ziekte snel en effectief

Het telen van tomaten is een arbeidsintensief proces dat een verbetering van de voedingsstofsamenstelling van de bodem vereist. Slechte plantenverzorging leidt vaak tot het optreden van schimmelziekten. In het artikel vertellen we je hoe je tomaten verwerkt van Phytophthora met jodium en boorzuur.

De voordelen van boorzuur en jodium voor tomaten

Jodium en boorzuur worden niet in grote hoeveelheden gebruikt.

Genoeg kleine dosis tomaten:

 • versterkt het immuunsysteem;
 • accumuleerde geen nitraten;
 • meer eierstokken gevormd;
 • weerstand geboden aan negatieve omgevingsinvloeden;
 • werden niet aangevallen door bacteriën en schimmels;
 • verveelde overvloedig.

Als u dergelijke medicijnen verkeerd gebruikt, krijgt u het tegenovergestelde resultaat.... Vaak wordt de plant geel, werpt het blad af, sterft af.

Instructies voor het verwerken van tomaten van Phytophthora met jodium en boorzuur: we bestrijden de ziekte snel en effectief

Het werkingsprincipe van boorzuur en jodium in de strijd tegen Phytophthora

Jodium en boorzuur zijn onschadelijk voor groenten... Ze desinfecteren kwalitatief de grond en het planten, voorkomen de ontwikkeling van Phytophthora.

Tuinmannen raad aan om preparaten in de vorm van topdressing in de grond te gebruiken... Een zieke plant transformeert in 2-3 dagen, omdat het immuunsysteem wordt versterkt en de bloei versnelt.

Referentie. Deskundigen blijven discussiëren over de effectiviteit van jodium en boorzuur. Het is aangetoond dat ze de weerstand helpen verhogen tomaten tot Phytophthora... Maar veel tuinders staan ​​erop dat geïnfecteerde aanplant wordt vernietigd, aangezien dit de enige juiste methode is in de strijd tegen de schimmel.

Hoe een oplossing van jodium en boorzuur te bereiden

Voorbereiding van het product impliceert naleving van de verhoudingen... Vaak worden hulpcomponenten toegevoegd aan de hoofdcomponenten, bijvoorbeeld soda of ammoniak.

Verhoudingen en instructies

Verplicht:

 • 1 theelepel 1% boorzuur;
 • 30 druppels jodium;
 • 10 liter water.

Componenten meng volgens de volgende instructies:

 1. Verdun boorzuur in warm water. Hiervoor wordt een glas gebruikt.
 2. De resulterende oplossing wordt toegevoegd aan 10 l water.
 3. Koel het mengsel af zodat het afkoelt.
 4. Aan de voltooide suspensie wordt jodium toegevoegd.

Tomatenverwerking begint met midden in het seizoen.

Referentie.Tuinders raden aan om 100 g knoflook aan de oplossing toe te voegen. Het mengsel wordt voor gebruik gefilterd.

Soda-oplossing

In 10 liter water wordt 5 eetlepels verdund. l. frisdrank, vooraf bereid boorzuurmengsel (1 theelepel voor 1 eetl. warm water). Voeg vervolgens 30 druppels jodium toe en blijf 2 uur op de oplossing staan.

Componenten vertragen de ontwikkeling van de schimmelhelpt het fruit zich normaal te ontwikkelen.

Met toegevoegde ammoniak

Dit de oplossing beschermt niet alleen tomaten tegen Phytophthora, maar helpt ook tegen ongedierte... Voeg in 10 liter water 2 g boorzuur en ammoniak toe, 2 tl. jodium en 1 eetl. as.

Interessant op de site:

Hoe phytophthora-serum op tomaten te gebruiken

Red met koperdraad van Phytophthora op tomaten

Hoe kopersulfaat van Phytophthora op tomaten te gebruiken

Hoe tomaten te verwerken

Planten worden behandeld door oplossingen toe te passen onder de wortel of sproeien... Volg de aanbevelingen op, houd rekening met de frequentie van de behandeling.

Instructies voor het verwerken van tomaten van Phytophthora met jodium en boorzuur: we bestrijden de ziekte snel en effectief

Verwerkingsinstructies

De procestechnologie is als volgt:

 1. De planten worden voorlopig onderzocht op zieke processen. De getroffen gebieden worden verwijderd en verbrand.
 2. Geef de aanplant water met schoon water. Voeg vervolgens 0,5 l oplossing toe onder elke wortel.
 3. Het bovengrondse deel van de tomaten wordt alleen bij droog weer bespoten. Als de struiken in de kas staan, zorgen ze na elke procedure voor hoogwaardige ventilatie.
 4. De verwerking wordt 's ochtends of' s avonds uitgevoerd. Anders verschijnen er brandwonden op de bladeren van de plant.

Zorg ervoor dat u bij het behandelen van tomaten de aardappelen in de buurt verwerkt... Gewassen zijn vatbaar voor dezelfde ziekten.

Timing en frequentie van procedures

Ter preventie worden 3 routinematige tomatenbehandelingen uitgevoerd:

 • voor de bloei, toen de knoppen zich begonnen te vormen;
 • tijdens de bloeiperiode;
 • aan het begin van vruchtlichamen.

Als Phytophthora al is opgemerkt, worden de struiken om de 10 dagen besproeid.... Ernstig aangetaste tomaten kunnen niet worden behandeld. Ze worden uit de buurt van aanplant verwijderd en naburige struiken worden besproeid met een werkende oplossing.

In dit stadium maken beginners veel fouten.... De meest voorkomende:

 1. Planten water geven op het hoogtepunt van ziekteactiviteit. Dit maakt de situatie erger omdat de schimmel gedijt in een vochtige omgeving.
 2. Het gebruik van chemicaliën parallel met jodium en boorzuur. Vaak leidt een combinatie van verschillende middelen tot de dood van tomaten. Na verwerking verzamelen ze gifstoffen, beginnen geel te worden en rotten.
 3. Boorzuur in de vorm van een poeder is niet volledig opgelost. De resterende korrels in het mengsel veroorzaken brandwonden op de bladeren.

Tips en trucs van ervaren boeren

Het volgende aanbevelingen helpen het risico van het verschijnen en ontwikkelen van Phytophthora te verminderen:

 1. Naleving van de regels voor vruchtwisseling. Het wordt niet aanbevolen om tomaten te planten na en in de buurt van aubergines, aardappelen, paprika's. Het opnieuw planten van de cultuur op dezelfde plaats vindt niet eerder plaats dan na 4 jaar.
 2. Een zonnige plek kiezen voor het planten van tomaten. Donkere, slecht geventileerde kassen of tuinbedden worden een bron van schimmelgroei.
 3. Verbetering van de bodemsamenstelling. Als het een grote hoeveelheid kalk bevat, wordt turf aan het gat toegevoegd en met zand bestrooid. Een andere optie is om uienschillen in het gat te gieten.
 4. Naleving van het landingspatroon. Planten dicht bij elkaar voorkomen het binnendringen van zonlicht. Dit schept gunstige voorwaarden voor de ontwikkeling van de schimmel. De afstand tussen de struiken wordt op 50 cm gehouden, tussen de rijen - op 70 cm.
 5. Tijdige verwijdering van begroeiing en onnodig loof. Heel vaak verschijnen er schimmelsporen op.
 6. Naleving van de regels voor het voeren met stikstofhoudende meststoffen. Componenten worden pas in de eerste helft van het groeiseizoen geïntroduceerd. Dan provoceren ze de verschijning van Phytophthora.
 7. Een oplossing van boorzuur en jodium wordt alleen buitenshuis bereid bij warm, kalm weer. Voor het sproeien wordt de kant-en-klare suspensie in een spuitfles gegoten en zorgt ervoor dat het middel in kleine druppels op de planten valt. Tijdens de procedure wordt beschermende uitrusting gebruikt.

Gevolgtrekking

Tomaten behandelen met boorzuur en jodium is een goede manier om Phytophthora te voorkomen en de opbrengst te verhogen. Maar dergelijke medicijnen kunnen de schimmel niet volledig vernietigen, maar zijn geschikt als effectieve preventie.

Het is beter voor beginners om slechts 2 regels te leren: het is belangrijk om de verhoudingen in acht te nemen tijdens de bereiding van de oplossing en de verwerkingsinstructies te volgen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen