Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomaten

Phytophthora is een van de meest voorkomende tomatenziekten. Het wordt veroorzaakt door de Phytophthora-schimmel. Het hele grondgedeelte van zieke planten, inclusief fruit, is bedekt met bruine vlekken. De bladeren beginnen te verdorren en de bessen beginnen te rotten. Dit leidt uiteindelijk tot het afsterven van planten en tot beschadiging van het gewas.

Het is bijna onmogelijk om Phytophthora te genezen. Er zijn echter veel manieren om deze ziekte te voorkomen. Groentetelers gebruiken zowel ingekochte als zelfgemaakte bereidingen. Hoe tomaten van Phytophthora in het open veld te verwerken - lees verder.

Kenmerken van preventie en behandeling van phytophthora

Phytophthora is een gevaarlijke schimmel, de belangrijkste doodsoorzaak van nachtschadegewassen... Het infecteert tomaten bij koel, vochtig weer en veroorzaakt plantendood. Als de ziekte de eierstokken en vruchten heeft kunnen aantasten, is het niet mogelijk om de planten te redden.

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomatenIn de vroege stadia van de ziekte is er een kans om de aangetaste planten te redden. Om de bedden tegen Phytophthora te beschermen, moet u de tekenen kennen:

 1. Op de bladeren en stengels vormt zich een witachtige bloei, die later donker wordt en overgaat in bruine of zwarte droge plekken. Het grondgedeelte van de planten begint te verwelken.
 2. Vruchten zijn bedekt met kleine zwarte vlekken. Na verloop van tijd groeien ze, krijgen ze een bruine tint en beginnen ze te rotten.

Dergelijke symptomen verschijnen binnen een paar dagen na infectie. Hun uiterlijk is gemakkelijk te voorspellen, omdat ze de oorzaken van de ziekte kennen:

 1. Vochtigheid en temperatuur... Bij warm en droog weer bevinden de sporen van de schimmel zich in een "slapende" toestand, dus onder dergelijke omstandigheden worden tomaten niet ziek. Na langdurige regenval, koude kiekjes of temperatuurveranderingen wordt Phytophthora geactiveerd en neemt de kans op plantinfectie toe tot 100%. Dat wil zeggen, Phytophthora-infectie treedt op bij vochtig, koel weer.
 2. Slechte luchtuitwisseling en schending van de gieterregels... Stilstaand vocht en gebrek aan lucht zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van Phytophthora.
 3. De nabijheid van aardappelplantages... De schimmel overwintert in aardappelknollen. Deze cultuur is een drager van Phytophthora.
 4. Ongeschikte indicatoren voor de zuurgraad van de bodem... Sterk alkalische bodems zijn optimaal voor de ontwikkeling van Phytophthora.
 5. Gebrek aan micronutriënten... Dit heeft een negatieve invloed op de immuniteit van tomaten en maakt ze vatbaarder voor ziekten.
 6. Invoering overmatige stikstofbemesting... Een overmaat van deze stof in de bodem stimuleert de ontwikkeling van de schimmel. Deze factor veroorzaakt ook de vorming van een grote hoeveelheid groen, wat een normale luchtuitwisseling verhindert.

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomaten

Hoe minder factoren rond tomaten worden beschreven, hoe kleiner de kans hun infectie met Phytophthora. Daarom is de belangrijkste taak van preventie om planten optimale omstandigheden te bieden voor ontwikkeling.

Plantbehandeling is alleen mogelijk in de vroege stadia. ontwikkeling van ziekten. Als er veel laesies op de plant zijn, moeten dergelijke struiken volledig worden verwijderd en verbrand.

Methoden om Phytophthora te bestrijden

Ter voorkoming van Phytophthora gebruik drie soorten fondsen:

 1. Folkmedicijnen... Ze worden als de veiligste beschouwd. Ze zijn geschikt voor het besproeien van planten, zelfs tijdens het zetten en rijpen van fruit. Ze zijn effectief voor het voorkomen van ziekten, maar ze zullen niet langer zieke planten redden.
 2. Apotheekpreparaten... Minder veilig dan folkremedies, maar ze zijn niet schadelijk voor het milieu en leiden niet tot ernstige vergiftiging. Ze worden gebruikt tot de vorming van eierstokken. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het voorkomen van ziekten. In de beginfase van de ontwikkeling van ziekten is het mogelijk om van de schimmel af te komen.
 3. Chemicaliën... Velen van hen zijn giftig voor mensen, dus worden ze besproeid met planten voordat de bloeiwijzen verschijnen. Ze worden zelden gebruikt voor preventie, maar zijn effectief in de beginfase van de ontwikkeling van de ziekte.

Folkmedicijnen

Folkmedicijnen zijn de veiligste en meest betaalbare... Ze zijn gemakkelijk te maken met voedsel dat in elk huis te vinden is. Het is toegestaan ​​om dergelijke preparaten te gebruiken, zelfs tijdens de vruchtperiode van tomaten, ze vergiftigen de vruchten niet en zijn veilig voor het milieu.

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomaten

De lijst bevat de meest effectieve recepten voor het sproeien van aanplant:

 1. Zout oplossing... Los hiervoor een glas zout op in 5 liter water. Het resulterende product wordt besproeid met tomatenstruiken. Deze zoutbescherming voorkomt dat schimmelsporen zich ontwikkelen.
 2. As en zeepoplossing... Voeg voor de bereiding 2 eetlepels toe aan een emmer van 5 liter water. as. De compositie wordt binnen drie dagen aangedrongen. Wrijf vervolgens een half stuk waszeep in het mengsel. Planten worden elke twee weken met dit mengsel besproeid.
 3. Zuivelproducten... Neem voor 10 liter water 1,5 liter kefir, zure melk of wei. Het gemalen deel van de plant wordt 's avonds met dit mengsel behandeld.
 4. Knoflook-infusie... Voeg 1,5 eetlepel toe aan een emmer water. gehakte knoflookkoppen en pijlen. Het mengsel wordt een dag toegediend en vervolgens wordt er 0,5 theelepel aan toegevoegd. kaliumpermanganaat. De plant wordt voor de eerste keer met het middel behandeld vóór de vorming van eierstokken, de tweede - na het verschijnen van 1 eierstok. Daarna om de twee weken.
 5. Tinder-bouillon... 100 g champignon wordt in een vleesmolen gehakt en in 1 liter gebrouwen. kokend water. Het product mag 3-4 uur brouwen, waarna het wordt gefilterd en gebruikt voor sproeien.
 6. Koper calcineren... De koperdraad wordt gecalcineerd, in stukken van 3-4 cm lang gesneden en de stengel wordt ermee doorboord op een afstand van 10 cm van het grondoppervlak. De uiteinden van de draad zijn naar beneden gevouwen. De methode is alleen geschikt voor volwassen planten met fruit.
 7. Soda-oplossing... Voeg voor 1 liter water 1 eetl. l. Frisdrank.

Huismiddeltjes worden voornamelijk gebruikt voor preventie tegen Phytophthora. Het gebruik ervan is ook mogelijk als de schimmel slechts enkele bladeren aan de planten heeft aangetast. In dit geval worden de getroffen greens verwijderd.

Notitie! Veel van de beschreven remedies helpen niet alleen om Phytophthora te bestrijden, maar ook andere ziekten en plagen.

Chemicaliën

Chemicaliën bevatten een hoge concentratie aan stoffen die phytophthora doden... Het gebruik ervan is niet alleen effectief voor preventie, maar ook voor de behandeling van de ziekte.

De samenstelling van dergelijke producten bevat schadelijke stoffen die in de bodem en het grondwater doordringen. Als tomaten vrucht dragen, mogen ze niet worden gebruikt. Tuinders proberen dergelijke medicijnen niet te gebruiken, tenzij absoluut noodzakelijk en in de vroege stadia.

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomatenDe meest populaire chemicaliën om Phytophthora te bestrijden:

 1. Ecopin. Neem 1 g van het product op een emmer water.
 2. Infinito. Voeg in 10 liter water 5 theelepels toe. medicijn.
 3. "Metaxil". In 5 liter water wordt 40 g van het product verdund.
 4. "Ditan M-45". 16 g van de stof wordt toegevoegd aan 10 l water.
 5. "Acrobaat". 40 g van de stof wordt opgelost in 10 l vloeistof.
 6. Fitosporin. In 10 liter water wordt 5 g poeder of 15 druppels verdund.
 7. "Metranidazol" of "Trichopol"... Voeg 20 fijngemaakte tabletten toe aan 10 l water.

Deze medicijnen worden niet alleen gebruikt voor het besproeien van tomaten, maar ook voor de irrigatie van met Phytophthora verontreinigde grond.

Apotheekproducten

Apotheekproducten worden niet alleen gebruikt om mensen te behandelen. Ze Ik zal ook tomaten helpen met Phytophthora... Het belangrijkste is om ze correct te gebruiken:

 1. Oplossing boorzuur... Voor de bereiding 1 theelepel. boorzuur wordt opgelost in een emmer water.
 2. Jodium... Voeg 30 druppels jodium toe aan een emmer water.Om de effectiviteit van het product te vergroten, wordt er 1 liter melk aan toegevoegd.
 3. Kaliumchloride-oplossing. Neem voor 10 liter water 10 g kaliumchloride.
 4. "Furacilin"... 20 tabletten "Furacilin" worden geplet en opgelost in een emmer water.
 5. Kaliumpermanganaat. Tomaten worden besproeid met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Neem hiervoor 10 g poeder voor 10 liter water. Zo'n hulpmiddel wordt ook gebruikt om de grond te desinfecteren, in dit geval wordt een donkerroze oplossing bereid.

In termen van effectiviteit komen farmaceutische preparaten dicht bij huismiddeltjes.... Ze worden voornamelijk gebruikt voor preventie.

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomaten

Welke remedie u moet kiezen, afhankelijk van de maand

In verschillende perioden van tomatenontwikkeling worden verschillende middelen gebruikt.... Dit is belangrijk om te overwegen bij het kiezen van medicijnen:

 1. Chemicaliën worden gebruikt vóór de bloei en de vorming van de eerste eierstokken. Ze worden gebruikt in mei en juni. Ze gaven ook de grond water in de herfst na het oogsten in de bedden waar tomaten die besmet waren met Phytophthora groeiden. "Fitosporin" wordt ook gebruikt in de lente, vóór plantensediment. Dit product is ook geschikt voor zaadbehandeling.
 2. Als de planten niet ziek worden, is het beter om in de vroege stadia van hun ontwikkeling veiligere huismiddeltjes te gebruiken. Ze worden besproeid met een oplossing van kaliumpermanganaat, jodium, gefermenteerde melkproducten, enz. In dit stadium worden geen zout en koperdraad gebruikt.
 3. In juli en augustus, wanneer tomaten bloeien en de eerste eierstokken vormen, is het beter om chemicaliën te weigeren. In de vroege stadia van de ontwikkeling van ziekten zullen volksrecepten effectief zijn. Vooral bij volwassen tomaten worden lekke banden met koperdraad gebruikt.
 4. Als de epidemie van Phytophthora eind juli of augustus begon, worden de planten besproeid met een sterke zoutoplossing. Deze methode helpt het gewas te behouden, maar leidt tot verwelking van het groen.

Hoe tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomatenOm tomaten tegen Phytophthora te beschermen, Het is belangrijk om zich aan het preventieschema te houden... Dit minimaliseert de kans op plantinfectie:

 1. De eerste behandeling wordt uitgevoerd voordat de bloeiwijzen verschijnen. Ze gebruiken zowel thuis- als chemische preparaten.
 2. De tweede keer dat de tomaten worden besproeid na het verschijnen van de eerste eierstok. Het is toegestaan ​​om alleen farmaceutische of volksdrugs te gebruiken.
 3. Vervolgens wordt er om de twee weken gespoten.

Dit schema is geschikt om Phytophthora te voorkomen... Als de planten al ziek zijn, wordt er vaker behandeld.

In de vroege stadia is het mogelijk om de ontwikkeling van Phytophthora te stoppen... Hiervoor worden de planten zorgvuldig onderzocht en worden de aangetaste bladeren verwijderd. Snijplekken worden besprenkeld met as.

Struiken met een aangetaste stengel worden volledig verwijderd... Ze worden van de site afgevoerd en verbrand. Daarna worden wekelijks gezonde aanplant verwerkt. De grond wordt bewaterd met een oplossing van kaliumpermanganaat, "Fitosporin'Of kopersulfaat.

Voor grondbewerking betekent tegen Phytophthora, de grond wordt bewaterd met gewoon warm water. Dit voorkomt wortelrot.

Preventieve maatregelen

Er zijn een aantal regels die moeten worden gevolgd, om infectie van planten met Phytophthora te voorkomen:

 1. De planten krijgen voldoende water. Het water mag niet koud zijn. Het is belangrijk om stilstaand water te vermijden. De grond wordt 1-2 keer per week bevochtigd. Tomaten worden alleen bij de wortel bewaterd, water dat op de bladeren komt, verhoogt het risico op het ontwikkelen van ziekten.
 2. De grond wordt losgemaakt na neerslag en water geven. Dit is nodig om de normale uitwisseling van wortellucht te herstellen en vochtstagnatie te voorkomen.
 3. Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomatenMulchen. De bedden zijn bedekt met een laag stro, hooi of jute. Dit beschermt de planten tegen infecties en zorgt voor een optimaal vochtgehalte.
 4. Tijdens vorst, maar ook aan het einde van de zomer met nachtelijke koude kiekjes, wordt aanbevolen om de bedden 's nachts te bedekken met film. Dit beschermt de aanplant tegen koude dauw.
 5. Het behouden van vruchtwisseling is een andere belangrijke stap. Tomaten worden niet geplant in de bedden waar vorig jaar nachtschade-gewassen groeiden. Het wordt niet aanbevolen om aardappelen in de buurt van tomatenplantages te planten.
 6. Desinfectie.Voor het planten desinfecteren antischimmelmiddelen tuingrond en zaailingsgrond, zaailingencontainers, plantmateriaal en tuingereedschap. Dit alles brengt schimmelsporen over.
 7. Na koude aanhoudende regens moeten de planten worden besproeid met antischimmelmiddelen. De kans dat de schimmel in dergelijke omstandigheden de struiken al heeft kunnen infecteren, is gelijk aan 100%.
 8. Het is belangrijk om de voedingsregels te volgen. Kalium en fosfor worden regelmatig in de bodem gebracht. De hoeveelheid stikstofbemesting wordt geminimaliseerd.

Handige tips van ervaren zomerbewoners

Ervaren tuiniers kennen verschillende geheimen van het bestrijden en voorkomen van Phytophthora. De lijst bevat de meest succesvolle:

 1. Om aantasting van tomaten met Phytophthora te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de aarde rond de tomaten slechts licht wordt bevochtigd. Om een ​​optimale luchtvochtigheid in filmshelters te behouden, worden er verschillende kleine gaatjes in gemaakt.
 2. Sommige tuinders om tomaten te beschermen tegen Phytophthora, besproeien ze met een afkooksel van alsem, paardenbloem of stinkende gouwe. Het is handig om een ​​paar druppels jodium aan dit mengsel toe te voegen. Zo'n preparaat wordt niet alleen op de struiken gesproeid, maar ook op de grond. Het heeft een schimmelwerende werking en verrijkt bovendien de bodem.
 3. Het is opgemerkt dat als u tarwe, rogge, basilicum of tabak plant rond tomatenbedden en tussen rijen, de kans op infectie met Phytophthora aanzienlijk zal afnemen.

Beoordelingen

Elke teler kiest voor zichzelf de beste optie om Phytophthora te bestrijden... Sommigen van hen laten nuttige informatie achter in hun recensies.

Hoe en wat tomaten van Phytophthora in het open veld te behandelen: de beste remedies en regels voor het sproeien van tomatenInna, Moskou: “In ons vochtige, koele klimaat is Phytophthora een veel voorkomend probleem. Ik kweek voornamelijk koudebestendige rassen met immuniteit voor schimmels, maar dat helpt niet altijd. Naar mijn ervaring is het nutteloos om Phytophthora te bestrijden als de symptomen ervan op planten verschijnen. Ik besteed maximale aandacht aan preventie. Ik plant tomaten in de meest zonnige delen van de tuin, ik gebruik druppelirrigatie. Na neerslag en koude kiekjes moet ik de struiken besproeien met een oplossing van furaciline of jodium ".

Andrey, Belgorod: “Ik kweek tomaten alleen buiten. Phytophthora treft ze meestal eind augustus. Volg de zorgregels en besproei de struiken met een asoplossing en zeep. Als Phytophthora tijdens het rijpen verscheen, verwijder ik de onrijpe tomaten, was ze met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat, veeg ze droog en laat ze drogen in de zon. Ik snijd rijpe vruchten met vlekken af ​​en gebruik ze voor het koken van warme gerechten. ".

Gevolgtrekking

Phytophthora is een van de gevaarlijkste tomatenziekten. In de latere stadia heeft het geen zin om ertegen te vechten. Er zijn echter effectieve preventiemethoden. Om dit te doen, volstaat het om de basisregels voor zorg te volgen en factoren te vermijden die bijdragen aan de ontwikkeling van een schimmelinfectie.

Speciale medicijnen zullen een extra hulp zijn bij de preventie. Ze worden in de winkel verkocht en zijn gemakkelijk zelf te maken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen