We redden de getroffen tomatenoogst of hoe we tomaten kunnen redden van Phytophthora als ze al ziek zijn

Phytophthora is een probleem dat de meeste tuinders kennen. Deze schimmelziekte bedreigt jaarlijks de oogst van veel planten: aardappelen, paprika's, aubergines en andere aanplant. Onder hen zijn tomaten. De Phytophthora, die op één struik verschijnt, bedekt al snel alle planten.

Over een paar dagen kan het hele gewas afsterven als er niet op tijd maatregelen worden genomen. In dit artikel leert u hoe u Phytophthora-infectie bij tomaten kunt bepalen, hoe u tomaten kunt beschermen tegen Phytophthora als ze al ziek zijn en wat de preventieve maatregelen zijn.

Tekenen van tomatenplaag met Phytophthora

Phytophthora is een schimmel die zich ontwikkelt in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Het infecteert de plant rechtstreeks vanuit de grond of wordt door de wind van zieke struiken naar gezonde struiken gedragen.

Meestal verschijnen de eerste tekenen van de ziekte op de bladeren. Ze zijn bedekt met donkergrijze en bruine vlekken, soms met een witte pluizige bloei op de rug. De stengel is ook bedekt met vlekken. De bloeiwijzen worden geel, worden donkerder en vallen snel af.

We redden de getroffen tomatenoogst of hoe we tomaten kunnen redden van Phytophthora als ze al ziek zijnDe vruchten worden ook aangetast. Er verschijnen bruine of zwarte vlekken met een ongelijke vorm op. Na verloop van tijd versmelten ze tot één plek. De tomaat verandert van vorm, wordt lelijk, wordt zachter en rot uiteindelijk, met een onaangename geur.

Het kan ook na de oogst op de vruchten van Phytophthora verschijnen. Geïnfecteerde groenten beginnen donker te worden en rotten tijdens opslag en rijping.

Hoe om te gaan met Phytophthora als tomaten al ziek zijn

Vaak, wanneer de ziekte voortschrijdt, kunnen de geïnfecteerde planten niet worden gered - ze worden dringend verwijderd om een ​​epidemie te voorkomen. Als de ziekte in de vroege stadia wordt ontdekt, kunnen tomaten worden genezen, waarvoor die er is een aantal methoden.

Chemicaliën

Hoe sterker de plant, hoe minder vatbaar voor ziekten hij is. Verbeter de immuniteit van tomaten door ze fosfor-kaliummeststoffen te geven.

Indien geïnfecteerd, verwijder dan onmiddellijk de aangetaste bladeren en vruchten en besproei de struiken met een fungicide. Na een week werkwijze alleen fruit met een oplossing van calciumchloride. Een 10% -oplossing wordt verkocht in apotheken. Het wordt verdund met water in een verhouding van 1: 3.

Notitie! Gebruik geen chemie om rijp fruit te besmetten. Chemische verwerking is alleen geschikt als de vrucht nog groen is.

We redden de getroffen tomatenoogst of hoe we tomaten kunnen redden van Phytophthora als ze al ziek zijn

Volksmethoden

Als je niet van chemicaliën houdt en je je zorgen maakt over de duurzaamheid en kwaliteit van het gewas, probeer het dan folk methoden. Ze zijn ook effectief in het bestrijden van Phytophthora:

  1. Een van de beschikbare middelen is jodium... Dit is een uitstekend ontsmettingsmiddel. Maak een oplossing van 1 liter melk, 1 emmer water en 15-25 druppels jodium, besproei de geïnfecteerde planten.
  2. Een eenvoudigere oplossing: mix melk en water in een verhouding van 1: 1 en spray de tomaten dagelijks.
  3. Knoflookmengsel. Hak 100 g knoflook fijn en giet 200 g gekookt water. Laat het een dag brouwen en voeg 1 g kaliumpermanganaat toe. Oplossen in 10 liter water en een sprayoplossing gebruiken.
  4. Veel tuinders raden pekel aan.... Het vormt een film op de tomaten die het fruit zal beschermen. Los hiervoor een glas zout op in 10 liter water.

Agrotechnische technieken

Als je de struik niet wilt verwijderen, probeer dan de zieke plant te doorboren met koperdraad. Dit zal de tomaat verrijken met zuurstof en het chlorofylgehalte normaliseren, waardoor hij beter bestand is tegen ziekten.

Steek de draad in brand, knip een klein stukje van ongeveer 5 cm lang en steek het 10-12 cm boven het grondniveau in de stengel, buig de uiteinden naar beneden.

Belangrijk! Als het niet mogelijk was om de plant van phytophthora te redden, is het belangrijk om deze correct te verwijderen. Gooi de struik in geen geval in de compostkuil, omdat dit bij de daaropvolgende voeding van de tuin met humus nieuwe infecties zal veroorzaken. Verbrand de zieke struik weg van gezonde.

Hoe de oogst te redden

Er is weinig verschil in de behandeling van een besmet gewas in de kas en buiten. De belangrijkste nuances zijn in preventieve maatregelen.

In de kas

In de kas worden dankzij bescherming tegen overmatig vocht - regen, dauw, mist, gunstige omstandigheden gecreëerd voor de ontwikkeling van de phytophthora-schimmel. Maar dit werkt alleen als de kas regelmatig wordt geventileerd.

Het is beter om geïnfecteerde planten te behandelen met folkremedies, omdat chemische behandeling in een gesloten en benauwde kas de lucht vergiftigt. Besteed speciale aandacht aan de grond nadat de planten zijn uitgehard of verwijderd. Na het oogsten wordt het behandeld met een oplossing van "Fitosporin" zodat de schimmel sterft en de aanplant volgend jaar niet infecteert.

We redden de getroffen tomatenoogst of hoe we tomaten kunnen redden van Phytophthora als ze al ziek zijn

In het open veld

Buiten zijn tomaten vatbaarder voor ziekten, omdat regen en dauw gunstige omstandigheden creëren voor de groei van de schimmel. Als ze besmet zijn, gebruiken ze chemicaliën om planten 's ochtends of' s avonds bij helder weer te behandelen. Dit gebeurt gemiddeld elke 10-14 dagen. Maar houd er rekening mee dat veel medicijnen gemakkelijk worden weggespoeld met regen.

Wat te doen als Phytophthora de vrucht heeft getroffen

Zelfs als de ziekte de vrucht heeft bereikt, moet u niet wanhopen. De oogst kan nog steeds worden bewaard en zelfs gegeten.

Hoe te besparen

Verzamel fruit dat is aangetast door Phytophthora in een gemeenschappelijke container. Giet de tomaten een paar minuten met warm, bijna heet water of kaliumpermanganaatoplossing. Dit zal de bacteriën doden. Droog vervolgens elke groente grondig af en wikkel ze in papier om te voorkomen dat de vruchten door elkaar geïnfecteerd raken. Laat de tomaten op een schone, droge plaats rijpen.

Mag ik ze opeten?

Als Phytophthora niet diep in de vrucht is doorgedrongen, kunnen tomaten worden gegeten door de door rot aangetaste laag af te snijden.

Hoe groene tomaten te redden

Als een plant met onrijpe vruchten ziek is, kunnen groene tomaten worden bewaard. Verzamel fruit zonder tekenen van ziekte - ze moeten heel, stevig en zonder zwarte of bruine vlekken zijn. Spoel vervolgens af met warm water - op deze manier spoelt u bacteriën van het fruit af.

Daarna laten drogen op een warme plaats zonder zonlicht. De actieve zon doet de tomaten krimpen, waardoor ze niet kunnen rijpen. Na een paar weken kunnen de eerste rijpe tomaten worden geoogst.

We redden de getroffen tomatenoogst of hoe we tomaten kunnen redden van Phytophthora als ze al ziek zijn

Preventieve maatregelen

Het is bekend dat ziekte beter wordt voorkomen dan genezen, daarom:

  1. Zorg ervoor dat u de grond desinfecteert voordat u gaat planten. Dit zal de kans op Phytophthora tot een minimum beperken.
  2. Plant tomaten na bieten, komkommers, uien, kool, wortelen.
  3. Geef de tomaten 's morgens vroeg water.
  4. Als tomaten in een kas worden gekweekt, zorg er dan voor dat de kamer goed wordt geventileerd om condensatie te voorkomen.
  5. Denk eraan om de grond los te maken voor een betere beluchting van de wortels.
  6. Verwaarloos het voeden van planten met biologisch actieve en folkremedies niet.

tips & trucs

Zorg er bij het irrigeren voor dat er geen water op de plant en het fruit komt - hiervoor is het handig om druppelirrigatiesystemen te gebruiken.

Vecht tegen Phytophthora het is effectiever als je de planten voedt met fosfor of kalium. En wees natuurlijk niet ontmoedigd als de planten ziek worden - ze kunnen worden gered als je voldoende moeite doet.

Gevolgtrekking

Phytophthora treft jaarlijks tomaten in regio's met verschillende klimaten. Maar besmet fruit kan worden bewaard en zelfs gegeten, dus haast je niet om ze kwijt te raken. Chemische en natuurlijke remedies, agrotechnische technieken zullen helpen bij de strijd.

Let goed op uw tuin: het is gemakkelijker om Phytophthora van tomaten te overwinnen als u dit in de vroege stadia opmerkt. En de meest effectieve remedie is natuurlijk preventie.Met de juiste aanplant en verzorging hoeft u de ziekte niet te bestrijden.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen