Instructies voor de vorming van komkommers op een latwerk in het open veld voor beginnende zomerbewoners

Komkommers streven, zoals alle klimplanten, naar de zon. Op zoek naar steun klampen ze zich vast aan naburige planten en beïnvloeden hun groei. Daarom, door een cultuur te kweken, bouwen zomerbewoners speciale trellisstructuren die helpen bij het verzorgen van aanplant, het vormen van zwepen en het verzamelen van fruit.

Wat is een trellis

Tuinders oefenen twee manieren om komkommers te kweken: horizontaal, wanneer de plant zich op de grond verspreidt, en verticaal, d.w.z. lianen vastknopen naar speciale apparaten (hekjes), waarlangs de plant weeft.

Instructies voor de vorming van komkommers op een latwerk in het open veld voor beginnende zomerbewoners

De verticale groeimethode heeft de volgende voordelen:

 • wijnstokken zijn van alle kanten verlicht, goed geventileerd, verzadigd met zuurstof, minder snel ziek;
 • gemakkelijker te oogsten en voor de plant te zorgen;
 • het is gemakkelijker voor insecten om komkommerbloemen te bestuiven;
 • rijping van het gewas vindt 2 weken sneller plaats dan bij gebruik van de horizontale methode;
 • bedden met groene wimpers op het latwerk versieren elke moestuin en nemen minder ruimte in dan bij een andere kweekmethode;
 • de vruchten zijn duidelijk zichtbaar op de zweep, ze zijn schoon en rotten niet, omdat ze niet in contact komen met vochtige grond, waar veel ziekteverwekkers zijn;
 • wanneer ongedierte of tekenen van ziekte gemakkelijk verschijnen werkwijze de plant van alle kanten met de nodige voorbereidingen.

Het enige nadeel is de noodzaak om de structuur zelf te bouwen. Nu kunt u echter handige apparaten kopen die gemakkelijk te monteren en demonteren zijn. Ze worden voor de winter uit de tuin verwijderd tot het volgende plantseizoen.

Stapsgewijze instructies voor het kweken van komkommers op hekjes

Tuinders gebruiken vaak muren, hekken, pilaren als ondersteuning en trekken er draad aan. Laten we eens kijken hoe we een onafhankelijke ondersteuningsstructuur kunnen bouwen.

Hoe maak je een trellis

Voor de constructie van een constructie worden houten of metalen pilaren (30 mm) ingegraven aan tegenoverliggende randen van de bedden op een afstand van 1,5-2 m van elkaar. De hoogte van de palen vanaf het aardoppervlak is 2-2,2 m. Een metaaldraad wordt tussen hen in 2-3 rijen getrokken:

 • de eerste rij - op een hoogte van 15 cm vanaf het aardoppervlak;
 • de tweede - 1-1,2 m;
 • derde - 2 m.

Het ene uiteinde van een sterk touw is vastgemaakt aan de bovenste rij en het andere aan een komkommerzweep op een afstand van 10 cm van de grond. In plaats van touw wordt een gaas van kunststof of metaaldraad met een maaswijdte van 10-15 cm populair.

Om te voorkomen dat het gaas doorhangt onder het gewicht van rijpende komkommers, wordt het op een horizontale brug bevestigd en vormt het een U-vormige structuur met een gaas aan de binnenkant.

Een hutachtige structuur wordt als stabieler beschouwd.

Eerste fase en voorbereiding voor de landing

Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van een goede oogst is de ligging van het trellis op de site. De structuur wordt geplaatst volgens de instructies:

 1. De steun wordt zonder tocht aan de zonnige kant van de site geïnstalleerd. U kunt de plant tegen de wind beschermen door maïs of zonnebloem te planten.
 2. De grond moet vlak of licht hellend zijn.
 3. De grond is van tevoren voorbereid voor het planten van planten, bemest met biologisch dressing.
 4. Het beste gebied voor komkommers wordt beschouwd als waar aardappelen, erwten, kool of tomaten groeiden.

In het voorjaar wordt de grond onder de komkommertuin behandeld met kokend water.Hiermee worden bacteriën uitgeschakeld die in de winter niet zijn gestorven en wordt de warmteproductie van mest en compost geactiveerd.

Komkommers planten

Komkommers worden geplant in een tuinbed met zaden of zaailingen naast het latwerk. De afstand tussen de planten moet normaal zijn variëteiten vanaf 15 cm, voor struik - vanaf 25 cm.

Voordat ze in de grond worden gezaaid, worden de zaden 3-4 uur verwarmd op een temperatuur van + 50 ... + 60 ° C. Daarna wordt het 20-30 minuten in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat (1 g per 100 ml water) of knoflookpulp bewaard.

Wanneer de grond opwarmt tot + 15 ° C, worden de zaden in de grond gelegd (4 zaden per 1 m) en bedekt met folie tot de eerste 5-6 bladeren verschijnen. Vervolgens wordt de film verwijderd.

Met de zaailingsmethode van groeien, worden jonge planten getransplanteerd in een tuinbed wanneer ze 15-20 cm bereiken en vormen ze uit 3 echte bladeren. Het planten in de volle grond gebeurt in het late voorjaar om het risico op nachtvorst te verkleinen.

Zorg

Om een ​​goede oogst te krijgen, moet u de vruchtbaarheid van de grond controleren en regelmatig topdressing aanbrengen, systematisch en correct water geven, de bedden losmaken en struiken vormen. Als u landbouwtechnieken volgt, kan de opbrengst zelfs hoger zijn dan de indicatoren die door de fabrikant zijn opgegeven.

Komkommers zijn vochtminnende planten, dus de zaailingen krijgen elke 4-5 dagen water. Voor 1 m² land zou 3-6 liter water moeten gaan.

Belangrijk! Water geven is alleen nodig met warm water. Kou veroorzaakt de ontwikkeling van schimmelziekten en de toevoer van water uit een slang met een enkele stroom legt de wortels bloot.

Tijdens het rijpen en oogsten is verbeterde voeding vereist. Gebruik hiervoor:

 • kaliumnitraatoplossing - 30 g per 10 liter water;
 • infusie van kruiden verdund met water 1: 5;
 • ash-extract - 1 eetl. op een emmer water;
 • de bladeren besproeien met een ureumoplossing - 10 g per emmer water.

Vorming van komkommers op een latwerk in het open veld

De keuze van een methode voor het vormen van een komkommer hangt voornamelijk af van de groep waartoe hij behoort: traditionele variëteiten die gelijkmatig opbrengen van de hele plant, of moderne, laagblijvende variëteiten die een gewas vormen op de hoofdstam.

Instructies voor de vorming van komkommers op een latwerk in het open veld voor beginnende zomerbewoners

Kenmerken van de vorming van rassenkomkommers, hybriden en boeketvariëteiten

In rassenkomkommers verschijnen overwegend mannelijke bloemen op de hoofdsteel. Door de bovenkant van de plant over het vijfde blad te knijpen, wordt de vorming van zijscheuten gestimuleerd. Er wordt een groter aantal vrouwelijke bloeiwijzen op gevormd, waaruit de eierstokken worden gevormd.

Moderne hybriden hebben een iets andere benadering. Er worden voldoende vrouwelijke bloemen op gevormd. Naarals er 3-5 echte bladeren op de stengel verschijnen, worden alle scheuten en knoppen uit hun sinussen verwijderd, wat de ontwikkeling van de plant kan vertragen. Deze techniek wordt blindering genoemd. In dit geval zullen alle krachten worden gericht op de groei van de hoofdstam. Wanneer de steel de bovenste horizontaal bereikt, wordt deze naar de andere kant van het latwerk gegooid. Wanneer de stengel aan de andere kant nog 60-70 cm groeit vanaf de bovenkant van het latwerk, de bovenkant van de hangplant snuifje.

Parthenocarpe hybriden, waarin bloemen in hele trossen worden gevormd, hebben meer zorgvuldigheid nodig dan hun minder productieve tegenhangers. Troskomkommers worden gekenmerkt door gelijktijdige en overvloedige knopvorming op de hoofd- en laterale scheuten. Daarom kan de struik, vanwege de gelijktijdig ontwikkelende vruchten, sterk verzwakken en sommige vruchten uiteindelijk vervormen of verdwijnen door gebrek aan voeding.

Om problemen te voorkomen, wordt een speciale technologie gebruikt om boeketkomkommers te vormen. Op 3-4 knooppunten van de onderste laag worden de eerste beginselen van laterale wimpers en eierstokken afgeknepen. In de resterende knooppunten zijn de eerste beginselen van de zijscheuten verblind en worden de eierstokken niet aangeraakt. Nadat de vruchtlichamen op de hoofdscheut zijn geëindigd, wordt de plant goed gevoed, zodat zich nieuwe zijwimpers beginnen te vormen. Binnenkort zullen secundaire scheuten beginnen te overgroeien met verse eierstokken, die meestal niet minder zijn dan tijdens de eerste oogstgolf.

Aandacht! Voer de plant 's morgens of' s avonds om chemische brandwonden te voorkomen.Het is het beste om na het water geven te bemesten.

Hoe komkommers vorm te geven

Je kunt een plant vormen:

 • in 1 steel: verwijder alle zijscheuten gelijktijdig met beschadigde bladeren en bloeiwijzen;
 • in 2 stelen: verwijderen stiefzonen verlaat in de eerste drie knooppunten de vierde;
 • in 3 stammen: stiefkinderen worden verwijderd bij de eerste twee knooppunten.

Wimpers trimmen

Het trimmen van de wimpers begint 3-5 weken na het planten in de grond en het begin van de groei. Tegen die tijd moet de hoogte van de plant minstens 0,5 m bedragen. Snoeien wordt om de 2 weken uitgevoerd. Dit helpt de plant voedingsstoffen vast te houden voor meer vruchtzetting.

Belangrijk! Als je begint met snoeien op een planthoogte van maximaal 0,5 m, heeft het geen tijd om zich te ontwikkelen en kun je helemaal zonder gewas zitten.

Wat is het verschil tussen vormgeven op een trellis in een kas

Het kweken van komkommers in een kas en in een open veld zijn verschillende dingen, dus je moet de keuze van zaden voor het planten grondig benaderen. Een van de meest populaire soorten komkommers zijn variëteiten die niet hoeven te worden gevormd of die enkelstammig zijn.

In de kas mag het onderste deel van de stengels niet indikken, anders zal er overtollig vocht verschijnen, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling ziekten... Elke 10-14 dagen worden de 2 onderste bladeren afgesneden, omdat ze veel sappen opnemen. Knip niet meer dan 2 bladeren af ​​om de wimper niet te verzwakken.

Bij de glastuinbouw is de stengel altijd naar boven gericht, ongeacht hoeveel wimpers de plant vormt.

De bovenkant die het kasplafond heeft bereikt, moet worden afgeknepen. Of je kunt het anders doen - rol de kale stengel van onderaf (voorheen werden er vruchten, scheuten, bladeren uit verwijderd) om een ​​lus op te rollen. Om dit te doen, wordt het langs het touw neergelaten en de resulterende lus wordt vastgemaakt aan een wimper op het touw. De bovenkant zal zakken en er is ruimte voor verdere groei.

Tips en geheimen van ervaren zomerbewoners

Instructies voor de vorming van komkommers op een latwerk in het open veld voor beginnende zomerbewoners

Ervaren tuinders hebben altijd handige tips voor beginners die zich in de loop der jaren hebben bewezen:

 1. Het is noodzakelijk om 's ochtends de plantvorming aan te gaan. Binnen een dag hebben knellende wonden tijd om te genezen.
 2. Bladeren en wijnstokken kunnen niet in de tegenovergestelde richting worden gedraaid. Een gewelddadig uitgevoerde scheut kan de groei stoppen, geel worden of zelfs doodgaan.
 3. Het knippen van de wimpers gebeurt alleen met schoon gereedschap. Dit voorkomt besmetting van de plant.
 4. Je moet komkommers niet meerdere jaren achter elkaar op één plek planten. Ongedierte en ziekteverwekkers hopen zich op in de bodem.

Gevolgtrekking

Onlangs hebben veel tuinders een keuze gemaakt voor het kweken van komkommers op hekjes. Bij gebruik van de steun hoeft u bij het oogsten niet meer te bukken. Bij het sproeien van planten op structuren valt de oplossing gelijkmatig op de stengels en bladeren. Bovendien wordt er aanzienlijk ruimte bespaard. Dit alles pleit voor het gebruik van wandtapijten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen