Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

Als je komkommers kweekt, kun je verschillende plekken op de bladeren aantreffen. Dit is het eerste teken dat de plant niet gezond is. Een verwaarloosde ziekte kan leiden tot aanzienlijk verlies van gewassen, dus het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Wat te doen als er bruine vlekken op de bladeren van komkommers verschijnen, zullen we u in het artikel vertellen.

Oorzaken van het verschijnen van bruine vlekken op de bladeren van komkommers

De redenen voor het verschijnen van vlekken op komkommers kunnen verschillen: onjuiste zorg, ongedierte, infectieziekten.

Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

Peronosporosis

Peronosporosis, of niet waar echte meeldauw, Is een besmettelijke, snel voortschrijdende ziekte. Bij afwezigheid van een spoed behandeling de planten gaan dood.

Eerst verschijnen lichtgele of lichtgroene vlekken op de bladeren in de vorm van een mozaïek, daarna verschijnt er een grijze bloei met paarse vlekken. De bladeren worden snel bruin, draaien naar buiten en drogen uit. Het getroffen gebied groeit, uiteindelijk sterft de plant. Komkommers zijn in elk stadium van de groei vatbaar voor infectie.

Als de vruchten zich al hebben gevormd, stoppen ze met ontwikkelen, krijgen ze een witgroene kleur, worden ze smaakloos. Bij hoge luchtvochtigheid, verdikking van aanplant en hoge temperaturen verspreiden sporen zich met hoge snelheid naar naburige planten.

Cladosporium

De ziekte van Cladosporium, of olijfvlek, is een schimmelziekte die alle terrestrische delen van de plant aantast. Eerst verschijnen er kleine lichtgrijze vlekjes op de bladeren, daarna krijgen ze een olijfgrijze kleur met een lichte rand rond de rand. Op de achterkant van het laken zijn gedroogde plekken bedekt met een spinnenweb. Dan storten ze in en blijven er gaten in de bladeren. Op de stengels worden langwerpige droge plekken met een grijze kleur gevormd.

Vruchten hebben een grijs-olijfkleurige bloei en depressieve olieachtige vlekken die in grootte variëren van 5 tot 15 mm. Geleidelijk aan droogt het oppervlak op en rot het vlees. Aangetaste vruchten worden hobbelig, kunnen scherp buigen op de plaats van verwonding.

Aandacht! Bij hoge luchtvochtigheid en lage temperaturen hebben komkommers meer kans om schimmelziekten te infecteren. Geef niet te veel water en bedek de planten tijdens hevige regenval.

Anthracnose

Andere naam anthracnose - koperkop. Dit is een schimmelziekte die de hele plant aantast, maar de vruchten worden het meest aangetast. Op de zaailingen vormen zich depressieve bruine vlekken in het gebied van de wortelkraag.

Op de bladeren van volwassen planten verschijnen eerst lichtgele of lichtgroene kleine treurvlekken. Geleidelijk groeien ze tot 4 cm en worden ze koperbruin. Het hele blad wordt bruin en wordt erg broos, er kunnen gaatjes ontstaan.

Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

Bij hoge luchtvochtigheid rot het blad en bij droog weer verdroogt het. Zweren verschijnen op de vruchten - langwerpige depressieve treurvlekken van lichtbruine of roze kleur van verschillende groottes. Ze groeien en verdiepen tot 4 mm.

Komkommers worden bitter, donkerder, verschrompeld en rotten. Dergelijke vruchten kunnen niet worden gegeten. Geelbruine langwerpige vlekken worden gevormd op de stengel, vaak omringen ze de scheut, deze breekt en de plant sterft. Bij hoge luchtvochtigheid worden zweren eerst bedekt met roze en vervolgens met zwarte bloei.

Hoekig spotten

Een hoekige plek, of bacteriose, treft een plant in elk stadium van ontwikkeling en groei. Infectie treedt vaak op vanuit de onderste of zaadlobachtige bladeren. Aan de onderkant van de plaat worden enkele hoekige natte plekken gevormd.

Bij nat weer komt er geel slijm uit, op droge plekken drogen ze uit en worden ze bleek. Aan de voorkant van het blad worden deze plekken bleekgeel en vervolgens bruin. Na een paar dagen drogen ze uit en kunnen ze worden geperforeerd. Bij een groot beschadigingsgebied brokkelt het blad af, alleen blijven er nerven over.

De ziekteverwekker wordt tijdens regen, wind, puin van geïnfecteerde vegetatie en besmet gereedschap overgebracht naar de plant trimmen... Vruchten vertragen in ontwikkeling en verliezen smaak, rotten sneller.

Belangrijk! Behandel gereedschap vaak en was uw handen tijdens het werk om verspreiding van pathogene bacteriën naar nabijgelegen planten te voorkomen.

Ascochitose

Ascochitose, of zwarte stengelrot, is een schimmelziekte die zich ontwikkelt met de plant. Sporen worden opgeslagen in zaden, wachtend op het juiste moment. De ziekte tast het buitenste deel van de plant aan, vernietigt het niet volledig, maar verslechtert de toestand aanzienlijk en heeft een nadelige invloed op de oogst. Verschijnt lange tijd niet.

De eerste tekenen zijn grijze bloei op de stengel. Geleidelijk verandert het in witte vlekken en vormt zich vervolgens zwarte rot. Wanneer vruchten beginnen te groeien, wordt de onderste laag bladeren bruin. Geleidelijk stijgt de ziekte naar de plant. Aangetaste komkommers beginnen van binnenuit te verwelken en te rotten. Soms worden de vruchten bedekt met zweren, roestige bloei en slijm. Pathogene sporen worden door de wind naar naburige planten gedragen.

Rhizoctonia

Deze schimmelziekte tast het wortelgedeelte van de stengel en zaadlobben aan, het vangt de hele plant behalve bloemen. Bladeren en fruit zijn bedekt met bruine vlekken. Een deel van de plant die het aardoppervlak raakt, wordt voornamelijk aangetast.

Alternaria

Alternaria, oftewel droge komkommers, is een schimmelziekte. De belangrijkste sporendrager zijn bladluizen. Verspreide kleine bruine vlekken bedekken eerst de onderste bladeren van de plant, nemen geleidelijk toe en versmelten tot een grote plek, waardoor de helft van de bladplaat wordt aangetast. Door de schending van het fotosyntheseproces vertraagt ​​de ontwikkeling van planten en fruit, erger eierstokken worden gevormd... Geleidelijk aan bedekt de ziekte de hele plant.

Waarom is er een probleem in de kas?

Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

Komkommer is een zeer delicate cultuur die speciale aandacht en zorg vereist... Voor een eerdere oogst worden de eerste aanplant in kassen gedaan. Zo'n schuilplaats beschermt planten niet tegen ziekten. Een onjuist ventilatiesysteem kan plotselinge temperatuurveranderingen veroorzaken en de volledige afwezigheid ervan leidt tot een zeer hoge luchtvochtigheid. Onder dergelijke omstandigheden (vaker vanaf 70%) voelen de meeste bacteriën en schimmels zich geweldig en ontwikkelen ze zich actief.

Belangrijk! Maak geen tocht tijdens het luchten. Probeer dit tijdens een warme tijd van de dag te doen.

Door gebrek aan licht en dichte beplanting kan de plant zich niet volledig ontwikkelen. Verarmde grond, die meerdere seizoenen achter elkaar niet verandert, hoopt zich schimmelsporen en larven van verschillende plagen op.

In het open veld

Buiten is de kans op een hoge luchtvochtigheid kleiner, tenzij het regenseizoen begint. Er bestaat echter een risico op plotselinge temperatuurveranderingen gedurende de dag en nacht. Een niet goed georganiseerd irrigatiesysteem kan ook leiden tot rotten of, omgekeerd, uitdroging van planten, waardoor ze verzwakken en kwetsbaarder worden voor ongedierte en ziekteverwekkers.

Hoe zich te ontdoen van bruine vlekken

Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

In sommige gevallen helpt de overvloedige behandeling van de aangetaste gebieden met een jodiumoplossing de ontwikkeling van de ziekte te stoppen. In 1 st. water, je moet 2 druppels van het medicijn roeren en het onmiddellijk verwerken, zonder het te laten opraken.

Aangekocht geld

Industriële preparaten zijn onderverdeeld in fungiciden (antischimmel) en insecticiden, acariciden (voor insectenbestrijding).

De eerste omvatten Bordeaux-vloeistof, kopersulfaat, Fitosporin, Hom, Kwardis, Ridomil Gold enz. Sommige kunnen in combinatie met insecticiden worden gebruikt.

In de strijd tegen insecten hebben de preparaten "Iskra", "Fitoverm", "Aktellik", "Commander" en anderen zich goed bewezen.

Volksmethoden

Als de ziekte in de beginfase wordt ontdekt, kunt u proberen deze te verslaan met folkremedies. Ze zijn onschadelijk, goedkoop en gemakkelijk te bereiden.

Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

Hoe te behandelen:

  1. Een goede remedie tegen komkommerziekten is houtachtig as... Het kan worden gebruikt om planten te verpoederen, de aarde rond te strooien. U kunt een oplossing van 1 eetl. as en 10 liter water, laat het een dag brouwen, besproei en geef de komkommers water bij de wortel. Deze tool dient ook topdressing.
  2. In sommige gevallen helpt een royale hoeveelheid mosterd. Los hiervoor 2 eetlepels op in 10 liter water. l. mosterdpoeder.
  3. Lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat wordt veel gebruikt. Je kunt de planten regelmatig besproeien en water geven met producten met toevoeging van jodium en briljant groen: 20 druppels van elk medicijn in een emmer water.
  4. De veroorzakers van veel ziekten sterven door een zure omgeving. Hiervoor wordt 1 liter melkwei geroerd in 10 liter water. Komkommerplantages worden grondig geïrrigeerd met deze oplossing. Dezelfde oplossing wordt gemaakt met melk en een paar druppels jodium in een emmer water.
  5. Om een ​​medicinale oplossing te bereiden, kunt u meerdere dagen op water blijven staan ​​stinkende gouwe, paardebloemen, uienschillen of gehakte knoflook.

Probeer tijdens de verwerking het gebied rond de komkommerplantages te bedekken. Ongedierte kan op planten uit aangrenzende gebieden komen.

Timing en frequentie van behandelingen

Behandelingen met gekochte producten worden strikt volgens de instructies uitgevoerd, waarbij de dosering, het tijdstip en het tijdstip van de dag in acht worden genomen (sommige werken efficiënter met ochtendverwerking, andere met avondbehandeling)... Dit zijn krachtige tools, dus 2 behandelingen zijn voldoende.

Behandeling met folkremedies moet het hele seizoen door worden uitgevoerd. Dit gebeurt regelmatig, elke 7-10 dagen. Om grote verliezen te voorkomen worden de planten dagelijks geïnspecteerd, bij ziekteverschijnselen worden de aangetaste delen verwijderd en wordt de verwerking direct gestart. Bij een grote besmettingsgraad (meer dan 1/3 van de plant) zijn speciale chemicaliën niet weg te denken. Als de plant wordt aangetast door 2/3 of meer, moet deze worden verwijderd en verbrand.

Gedragsregels

Een belangrijke voorwaarde voor de vermenigvuldiging van schadelijke bacteriën en schimmels is een hoge luchtvochtigheid. Voor meer succesvolle resultaten in de strijd tegen hen, moet het water geven gedurende 2-4 dagen worden gestopt of verminderd. Het is noodzakelijk om niet alleen het getroffen onderdeel te verwerken. Sporen en bacteriën kunnen zich in de grond en aan de binnenkant van de kas nestelen.

Preventieve maatregelen

Waarom verschijnen er bruine vlekken op komkommerbladeren en wat te doen om er vanaf te komen?

Voor het planten worden de zaden gedrenkt in een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Het wordt niet aanbevolen om de aanplant te verdikken, houd een afstand van minimaal 15-20 cm in acht Preventieve behandelingen met folkremedies beginnen met het verschijnen van een tweede blad. Er wordt sproeien en worteldressing met stikstofmeststoffen en toortsinfusie (1 liter per 10 liter water) gebruikt.

Na de laatste oogst worden alle plantenresten verbrand. In de kas worden niet alleen oppervlakken gewassen en behandeld: micro-organismen hopen zich op in de scheuren en voegen, daarom wordt speciale aandacht besteed aan dergelijke afgelegen plaatsen. Vervanging van de bovenste laag grond is periodiek vereist.

Aandacht!Gunstige voorlopers van komkommers - rogge en haver.

Tips van ervaren tuiniers

Kweek rassen die bestand zijn tegen ziekten en extreme temperaturen om van een goede oogst te genieten. Kies goed verlichte, zonnige plaatsen om te planten, vermijd tocht. Water en verwerk komkommers alleen met warm water.De plant heeft een constante aanvoer van voedingsstoffen nodig, wisselt regelmatig voeren en verwerken af ​​met verschillende formuleringen. De eerste eierstokken en stiefzonen het is beter snuifje voor een grotere oogst.

Gevolgtrekking

Komkommer is een zeer grillige en tedere cultuur. Om voor een lange tijd een goede oogst te krijgen, mogen planten niet worden achtergelaten voor zelfgroei. Het is belangrijk om de regels voor vruchtwisseling en verzorging te volgen. Als ziekteverschijnselen tijdig worden ontdekt en de behandeling wordt gestart, kan tot 50% van de oogstverliezen worden vermeden.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen