Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Komkommers groeien in ons land in elk land, ongeacht de klimatologische omstandigheden. Een verplichte procedure, waarvan de kwaliteit en kwantiteit van fruit afhangt, is de vorming van een komkommerstruik. We zullen je vertellen hoe je het correct moet doen om een ​​overvloedige oogst te krijgen.

Wat is vorming, waar is het voor

De vorming van komkommerlianen is een belangrijke agrotechnische maatregel. Dankzij hem:

 1. De plant besteedt energie niet aan de ontwikkeling van groene massa, maar aan voeding en groei van fruit.
 2. Zelfs in een beperkt gebied met een klein aantal struiken kun je een rijke oogst krijgen.
 3. De levensduur en daarmee de vruchtzetting van de plant wordt verlengd.
 4. Plagen en bladeren krijgen meer lucht en licht.
 5. De kans op plantenschade door ziekten en plagen wordt verminderd.
 6. Vergemakkelijkt de zorg (water geven en losmaken).
 7. Oogsten is handiger omdat de vruchten zich niet in het gebladerte verbergen.

Kenmerken van de vorming van komkommers in het open veld

Sommige tuinders laten de plant met rust en laten hem groeien en kruipen waar hij maar wil, maar het resultaat kan teleurstellend zijn. Als de zomer regenachtig en koud is, zullen de wimpers rotten en beschadigd raken door overmatig vocht, en zullen de vruchten ook rotten.

In het open veld is plantvorming even belangrijk, dan in de kasen het is veel gemakkelijker om het te doen. U hoeft de instructies niet op te volgen en nauwkeurig het aantal bladeren en scheuten te berekenen dat is verschenen. Na het verschijnen van 4 bladeren, knijpt u de centrale scheut samen, waardoor de laterale bladeren verschijnen en actief groeien.

Bij variëteiten die in het open veld worden gekweekt, zijn het vaak op de zijscheuten dat vrouwelijke bloemen worden gevormd, die vrucht dragen. Met de juiste zorg - regelmatig water geven, topdressing en losmaken - hoeft u alleen maar te wachten op een rijke oogst.

Voorwaarden van de procedure

Als de zaailingen te dik zijn, moeten ze onmiddellijk worden gesneden. De afstand tussen hen moet minimaal 0,5 m zijn. Na het verschijnen van 4 bladeren wordt de plant geknepen, wanneer hij 30 cm bereikt, wordt hij vastgebonden. Gedurende het groeiseizoen en vruchtzetting, indien nodig, de groei van de wijnstokken in de juiste richting sturen, de wimpers rechttrekken en fixeren.

Wat is er nodig om de formatie uit te voeren

Draag uw kousenband niet als het te winderig weer is. De grond op het moment van installatie van constructies mag niet te nat of droog zijn. Het is onmogelijk om de haringen betrouwbaar in dergelijke grond te installeren en te bevestigen.

Een tuinschaar of scherpe schaar is nodig om de plant te snoeien.

Belangrijk! Tuingereedschap is vooraf gedesinfecteerd, zodat infectie niet in de open snee komt.

Vormingsschema's

Het vormingsschema is afhankelijk van de kenmerken en kenmerken van de variëteit:

 1. Sommigen van hen hebben vrouwelijke bloemen op de centrale wimper. Zo'n plant vormt zich tot één stengel.
 2. Bij rassen waarbij de vrouwelijke bloemen op de zijscheuten zitten, gaat het hele gewas verloren als de plant in één wimper wordt gevormd. Hier wordt de hoofdscheut verwijderd en ontwikkelen zich meestal twee laterale.
 3. Sommige soorten hoeven helemaal niet te worden gevormd. Ze hoeven alleen de bladeren uit te dunnen.

Hoe komkommers in het open veld te vormen

Er zijn veel manieren en methoden om een ​​komkommerstruik te vormen, en er verschijnen constant nieuwe.Laten we stilstaan ​​bij de meest populaire.

Met kousenbanden

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

De meeste methoden om een ​​komkommerstruik te vormen, vereisen het gebruik van een kousenband, tenminste in de beginfase van de groei. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het gebruik van natural latwerk.

Wanneer de kousenband aan een draad is bevestigd, dient hij als ondersteuning gedurende de hele levensduur van de plant. De eerste procedure wordt uitgevoerd wanneer de plant 30 cm hoog is. Op dit moment wordt de stengel sterk genoeg en gaat de periode van actieve groei in, er zijn al 5-6 volwaardige bladeren op gevormd. Groei na 30 cm zonder kousenband is gevaarlijk voor de stengel. Dit kan leiden tot breuk en dood van de plant.

Aan de andere kant is het niet nodig om een ​​plant vast te binden die te jong, onvolwassen en gemakkelijk beschadigd is. Wanneer de struik tot de gewenste hoogte groeit, moet de ondersteuning en het binden opnieuw worden gedaan.

Belangrijk! Gebruik geen jutetouwen of synthetische koorden om de takken te binden - deze kunnen de bladeren en takken beschadigen. Hiervoor zijn tapes van oude zachte stof met een breedte van 1,5-2 cm geschikt.

Zonder kousenband

Voor korte wimpers worden knijpen en kousenband niet uitgevoerd. De procedure is nodig voor rassen die lange wijnstokken vormen. In dit geval worden netten een alternatief voor het binden. De wimpers zullen zich eraan vastmaken.

Op het latwerk

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Een houten latwerk kan op een originele manier worden versierd en ondersteunt niet alleen komkommerwimpers, maar versiert ook de site. De onderste scheuten en 3 bladeren worden afgeknepen zodat de komkommers goed vrucht dragen.

Het gebruik van een natuurlijk trellis is een methode die een minimum aan inspanning vereist. De struiken worden geplant op een afstand van 20-25 cm van het hek van de site - een hek of gaas. Hieruit worden schuine touwen naar de bovenkant van de heg getrokken. Het resultaat is dat de wijnstokken de heg bedekken als een wijnstok, en de zomerbewoner zonder hinder een rijke oogst binnenhaalt. In de herfst zul je echter een beetje moeten werken om het hek van opgedroogde wimpers te verwijderen.

Op een draad

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Een van de manieren om te vormen is draadverankering. Voor deze:

 1. Langs de uiterste randen van het bed, waar de komkommers in 2 rijen worden geplant, worden 2 haringen van ongeveer 1,5 m hoog ingeslagen.
 2. Een draad wordt tussen de steunen getrokken.
 3. Aan elke plant van de eerste rij wordt touw bevestigd, over een draad gegooid en vanaf een aangrenzende bergkam aan een plant vastgebonden. Knijp eerst alle onderste scheuten en 3 bladeren af.

Als de wijnstokken opgroeien, vormt zich in de bedden een soort groene hut van komkommergroenten. Planten erin zullen geweldig aanvoelen, zonder de grond aan te raken, goed geventileerd en overvloedig vrucht dragen.

Op het net

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Het gebruik van een gaas is een van de meest esthetische en comfortabele manieren om een ​​plant te ondersteunen en te vormen:

 1. Een gaasdoek met de vereiste lengte wordt vooraf gekocht in een tuinierswinkel.
 2. Aan de uiteinden van de komkommerrij zijn twee stevige verticale bases (balken of pijpen) diep in de grond begraven.
 3. Tussen de bases wordt een net uit de grond zelf getrokken, iets terugwijkend van de stengels van de struiken.
 4. Bevestig het met een draad op een verticale basis.
 5. De onderste scheuten en bladeren worden van de planten verwijderd.
 6. Richt de groeiende wimpers regelmatig in de juiste richting en maak ze recht. De wijnstokken zullen zichzelf vastzetten op het trellisnet.

Deze methode stelt u, net als andere, in staat de ontwikkeling van elke plant te sturen, te verzorgen en gemakkelijk te oogsten.

De nuances van de vorming van parthenocarpische komkommers

Parthenocarpische (zelfvruchtbare) komkommers, die in zaadwinkels verschenen, trokken onmiddellijk de aandacht van tuinders. Er zijn weinig of geen mannelijke bloemen op hun wijnstokken, maar er zijn veel vrouwelijke bloemen. Dit zijn komkommers met een zeer rijke vruchtzetting, daarom is een juiste vorming en snoei voor hen vooral belangrijk. Bovendien heeft elke variëteit zijn eigen subtiliteiten.

Hybriden

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Zonder vorming zullen hybriden geen rijke oogst produceren. Voor sommige onervaren zomerbewoners is het jammer om de laterale wimpers van de plant kwijt te raken. Maar ze nemen een aanzienlijk deel van de voedingsstoffen en vocht weg, de vruchten worden lange tijd gevormd, drogen dan op en vallen eraf.

Als bloemen en eierstokken voornamelijk op de hoofdscheut worden gevormd, worden de wimpers gevormd door de methode van verblinding in de onderste laag.

Algoritme:

 1. Bloemen en eierstokken worden verwijderd in de eerste bladoksels (in de onderste laag).
 2. Op een segment van maximaal 50 cm worden de scheuten op één eierstok en 2 bladeren geknepen.
 3. In het interval van 0,5 m tot 1,5 m worden 2 eierstokken en 2-3 bladeren bewaard.
 4. Boven 1,5 m, knijp de scheut over 3 bladeren, 4 eierstokken worden erop gehouden.

Parthenocarpe hybriden worden met succes gekweekt op hekjes. Tegelijkertijd wordt gezorgd voor een goede verlichting van de struik, uniforme en overvloedige vruchtvorming, wordt de belasting van de plant gereguleerd.

Beam-variëteiten

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Bos komkommer Is een moderne, hoogproductieve hybride met overvloedige en langdurige vruchtzetting, een recordhouder in opbrengst.

De vorming van gebundelde komkommers kan een week na het planten worden gestart wanneer er 8-9 bladeren verschijnen. Scheuten verschijnen in de bladoksels over de gehele lengte van de hoofdsteel, daarom is het beter om de formatie in één stengel te vormen. Dit maakt het werk gemakkelijker, verhoogt de opbrengst en verbetert de smaak van het fruit. Zo'n formatie is gemakkelijk uit te voeren wanneer deze aan een draad is bevestigd.

Operatie procedure:

 1. In de onderste 4-6 knooppunten worden vrouwelijke eierstokken en de eerste beginselen van bladscheuten uit de bladbijholten geplukt. Dit wordt gedaan voordat de bloei begint. De procedure stimuleert de plant om sneller te groeien en een sterk bladapparaat te vormen.
 2. Verwijder op de hoofdsteel de zijscheuten vóór het begin van de trellisdraad. Dit moet op tijd worden gedaan, totdat ze de grootte van 3-5 cm zijn ontgroeid. Op de hoofdsteel blijven 2-3 scheuten onder de steun staan ​​en knijp ze in 2 bladeren.
 3. Wanneer de punt van de scheut tot de draad groeit, zorg er dan voor dat de wijnstok niet verward raakt met een naburige plant, knijp indien nodig.

Met deze formatie kan vruchtvorming 2-3 dagen later plaatsvinden, maar de opbrengst zal 2-3 keer hoger zijn.

Onbepaalde variëteiten

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Bij onbepaalde komkommersoorten worden de eierstokken gevormd op de laterale wimpers, daarom wordt er de meeste aandacht aan besteed.

De formatie wordt uitgevoerd volgens het schema:

 1. Na het verschijnen van 5 bladeren wordt de spruit aan een latwerk vastgemaakt en van bovenaf geknepen.
 2. Zodra er 2 scheuten verschijnen, worden ze aan een rooster vastgemaakt en in verschillende richtingen gericht.
 3. Wanneer de struik naar de bovenkant van de steun groeit, worden de eierstokken en zijwimpers verwijderd tot en met 4 bladeren. Van 5 tot 9 bladeren, er mag slechts één eierstok in elke sinus zijn.
 4. In de toekomst monitoren ze de uniforme ontwikkeling van de wimper aan beide kanten. Als een van hen sterker wordt, geef het dan uit knijpen.

Komkommers hoeven niet te worden gevormd

Verschillende methoden en schema's voor de vorming van komkommers in het open veld: instructies voor beginners

Tegenwoordig zijn hybriden van komkommers met een vrouwelijk bloemtype gefokt, dat wil zeggen, wanneer absoluut alle scheuten vrouwelijke bloemen vormen die vrucht dragen.

Het is niet nodig om de vorming van deze planten aan te pakken; komkommers verschijnen met goede zorg op alle scheuten. Het is het gemakkelijkst om ze op een rooster te laten groeien.

Gevolgtrekking

Om een ​​rijke oogst aan komkommers buiten te krijgen, is het niet voldoende om ze op tijd te planten, te wieden en water te geven. Van groot belang is de tijdige en correcte vorming en snoei van de plant, strikt volgens het schema en in overeenstemming met verscheidenheid.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen