Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Veel mensen dromen van een rijke oogst, maar niet iedereen weet dat een van de manieren om de opbrengst van een komkommergewas te verhogen, is door de bladeren te snoeien. Waarom en hoe u deze procedure correct uitvoert - we zullen u meer in detail vertellen.

Moet ik de bladeren van komkommers in de kas snijden en waarom

Bladeren snoeien en struikvorming - een doelmatige en effectieve procedure om de kwaliteit van het gewas te verbeteren. Met de ongecontroleerde groei van de plant worden veel onvruchtbare bloemen (mannelijke bloeiwijzen) gevormd, de komkommerrank begint te vertakken, waardoor de verzorging moeilijk wordt.

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Voordelen van het vormen van komkommerstruiken

Het snoeien van de bladeren verhoogt de opbrengst en smaak van de vrucht, omdat de plant geen energie verbruikt aan het laten groeien van wimpers:

 • nieuwe eierstokken vormen zich sneller;
 • bitterheid verdwijnt uit komkommers;
 • vruchten met de juiste vorm worden gevormd;
 • er is minder water nodig om de struik water te geven;
 • luchtcirculatie verbetert;
 • verbeterde toegang tot plantenwortels om te wieden en los te maken;
 • gemakkelijker oogsten.

Door overtollige bladeren af ​​te snijden, verminderen ze de dichtheid van de struiken - de plant krijgt meer licht en betere ventilatie, waardoor de kans op schimmelziekten kleiner wordt.

De keuze van de methode voor het vormen van een komkommerstruik hangt af van de bestuivingsmethode van de variëteit (parthenocarpisch en bijenbestoven), de timing van de rijping (vroege rijping, middenrijping, late rijping), de plantmethode (gewoon, dambord) en de kousenband (verticaal, horizontaal of net).

Referentie. Bij het kweken van komkommers in kassen, wordt de struik gevormd tot één stengel, in het open veld - in twee of drie wimpers.

De belangrijkste principes van snoeien in een kas

Jonge boompjes in de kas bouwen snel vegetatieve massa op - stengels, bladeren, bloeiwijzen en eierstokken. Voedingsstoffen worden gelijkmatig over de wimper verdeeld - het afsnijden van overtollige scheuten en bladeren draagt ​​bij aan een betere voeding van de eierstokken.

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Ervaren tuinders raden aan om zich te houden aan de algemene principes bij het snoeien van kaskomkommers:

 1. De struik wordt niet eerder dan anderhalve week na het planten gevormd.
 2. De vorming van struiken begint met een kousenband.
 3. Trimmen wordt alleen uitgevoerd met scherpe gesteriliseerde instrumenten (kook gedurende 5-10 minuten) - bij het afbreken stiefzonen handen kunnen de plant beschadigen.
 4. De scheuten worden dicht bij de stengel gesneden, waardoor er geen uitstekende "hennep" overblijft.
 5. Snoeien gebeurt regelmatig terwijl de struik groeit - minstens één keer per week.
 6. De procedure wordt 's morgens uitgevoerd, zodat' s avonds de "wonden" genezen en de plant de infectie niet oploopt.
 7. Luchttemperatuur niet minder dan 20 ° С.

Voor elke manipulatie met de plant wordt de centrale stengel zorgvuldig gehanteerd - als deze beschadigd is, sterft de plant.

Vormingsvoorwaarden van komkommerstruiken

Er zijn geen exacte datums voor de vorming van struiken, maar men gelooft dat de beste periode hiervoor drie weken na het planten van de zaailingen in de kas is, wanneer de komkommerrank een lengte van 50 cm bereikt, stel het snoeien niet uit - dit leidt tot uitrekking en verstrengeling van de scheuten.

Als de struik snel in ongereguleerde groei ging, worden de zijscheuten afgesneden, die zijn uitgegroeid tot een lengte van 5-6 cm - in dit geval is knijpen veilig voor de centrale stengels en wordt het gemakkelijk door de plant verdragen.

Methoden voor het binden van struiken vóór het vormen

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Kousenband - dit is de fixatie en richting van de komkommerrank langs het geleidingselement. In een gebonden plant is het gemakkelijk om de hoofdstam en de zijprocessen te identificeren.

De kousenband van komkommers is klaar als er 4-6 bladeren op de wimper worden gevormd en de plant zelf meer dan 30 cm lang wordt. Voor de kousenband is een speciale structuur gebouwd die de struik helpt te vormen en ruimte vrijmaakt in de tuin.

Aandacht! Steunen worden geïnstalleerd voordat komkommers worden geplant.

Bereid materialen voor om steunen te maken:

 • palen van twee meter van hout of metaal;
 • touw of koord;
 • plastic gaas;
 • haken voor bevestiging;
 • bevestigingspennen;
 • stroken zachte stof (katoen, jersey) 3-4 cm breed;
 • gereedschap - hamer en tang;
 • nagels.

Het wordt niet aanbevolen om dunne draad te gebruiken voor kousenbanden - het kan planten beschadigen.

Er zijn verschillende methoden kousenband komkommer - laten we elk in meer detail bekijken.

Verticaal

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Deze methode is handig omdat elke plant een individuele ondersteuning krijgt waarlangs hij kan krullen:

 1. In de kas wordt aan de randen van het bed een U-vormige structuur van 2 m hoog geplaatst - als het bed lang is, kun je een extra steun in het midden van P.
 2. Het ene uiteinde van een touw of touw is bevestigd aan de bovenste horizontale balk, waarvan het aantal afhankelijk is van het aantal komkommerzaailingen.
 3. Het tweede uiteinde wordt neergelaten, getrokken en in de grond vastgezet met haringen of haarspelden naast de struik.
 4. De komkommerstam wordt voorzichtig om de steun gewikkeld en geleidt deze met de klok mee.
 5. De plant wordt zorgvuldig vastgezet met stroken stof.

Horizontaal

Deze methode wordt gebruikt in open grond of lage kassen:

 1. Aan beide zijden van het bed worden steunen ingegraven met een hoogte van 1,5-2 m - er zijn twee pilaren voor elke rij komkommers.
 2. Tussen hen in, op een afstand van ongeveer 30 cm van de grond, wordt de eerste rij koord of touw getrokken.
 3. Parallel aan de eerste worden meerdere rijen koord op dezelfde afstand (25-30 cm) van elkaar tot helemaal bovenaan getrokken.
 4. Jonge scheuten worden voorzichtig naar de onderste laag van de structuur geleid, ze kunnen worden bevestigd met stroken zacht weefsel zodat ze niet vallen, waarna ze zelf langs de rijen van de steun beginnen te kruipen en zich vormen.

Het nadeel van deze methode is dat zodra de komkommerzweep het bovenste niveau bereikt, hij niet langer verder kan stijgen en naar beneden gaat hangen, het onderste deel van de plant in de schaduw stelt en de zorg voor de struik belemmert.

Mesh

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

De winkels bieden een grote selectie netten voor weefplanten - ze zijn handig gemonteerd, hebben grote cellen en zijn gemaakt van duurzaam niet-rottend materiaal:

 1. Aan weerszijden van het bed zijn twee steunen tot 2,5 m hoog ingegraven.
 2. Tussen hen is het gaas uitgerekt en stevig bevestigd.
 3. De struiken worden naar het gaas geleid, indien nodig bevestigd met stroken stof.
 4. De komkommerrank zelf wordt in het gaas geweven en gevormd.

De wimpers zijn losjes vastgebonden, zonder spanning, om de plant niet uit de grond te trekken. De bovenkant wordt vrijgelaten, anders zal de plant geel worden en verdorren.

Snoeischema's

De keuze van het snoeischema hangt af van de groep komkommersoorten.

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Parthenocarpic

Parthenocarpe komkommers zijn hybriden die vruchten produceren zonder bestuiving. Op de centrale stengel wordt ongeveer een derde van het gewas vastgebonden, de rest wordt gevormd op de zijscheuten.

Het snijden van bladeren en scheuten gebeurt in deze volgorde:

 1. De stengel is conventioneel verdeeld in vier zones, het snoeien begint vanaf de bodem.
 2. De eerste voorwaardelijke zone - de eerste zijscheuten en bloemen in de oksels tussen de tweede en vierde bladeren worden verwijderd, zonder de bladeren zelf aan te raken.
 3. De tweede voorwaardelijke zone - wanneer de stengel een lengte van ongeveer 70 cm bereikt en er vier nieuwe bladeren verschijnen, worden alleen de zijscheuten afgesneden (bladeren en bloemen worden niet aangeraakt), blijven er één eierstok en één blad op de stengel.
 4. De derde voorwaardelijke zone - op een hoogte van 120-130 cm, wanneer het tiende blad verschijnt, worden de scheuten die erboven worden gevormd, verwijderd. Hier worden twee bloemen en twee eierstokken achtergelaten in drie knooppunten.
 5. De vierde voorwaardelijke zone - daarin, na het verschijnen van het twaalfde blad, worden alle eierstokken en bladeren afgesneden, blijven er drie eierstokken achter op de laterale scheuten en drie bladeren op de stengel om de halve meter.
 6. Daarna wordt de bovenkant van de steel geknepen zodat de wimper niet meer groeit, gefixeerd op de bovenste steun.

Topping Is het inkorten van de scheutlengte.

Hoe de bladeren van komkommers in de kas op de juiste manier te trimmen en moet dit gebeuren?

Bijen bestoven

Bijenbestoven variëteiten vormen pas na bestuiving eierstokken, dus worden ze in open kassen geplant. Experts raden aan om de vorming van een struik in één stengel te maken, zoals het geval is bij parthenocarpics.

De eierstokken van met bijen bestoven variëteiten worden gevormd op de zijscheuten - het snoeien gebeurt op een zachte manier.

 1. De hoofdsteel wordt pas afgesneden als deze de bovenste balk van de steun bereikt.
 2. Alleen de eerste twee scheuten worden verwijderd.
 3. Scheuten worden afgesneden als er 4-5 bladeren op verschijnen, waardoor er 3-4 bloeiwijzen overblijven.
 4. In het gebied van de dwarsbalk groeien de laterale scheuten tot 50 cm - ze wikkelen de dwarsbalk met de hoofdsteel, knijpen de laterale scheuten.

Het bijsnijden van bruine, gele, beschadigde en gedroogde bladeren wordt op elk moment uitgevoerd, ongeacht de groei van de komkommerswimper.

Hoe komkommers correct te snoeien

Bij het trimmen van de wimpers proberen ze de positie van de scheuten en bladeren niet te veranderen om de nodige scheuten niet af te breken.

Is het mogelijk om de eerste bladeren te plukken

Voor een jonge plant kan het afsnijden van de eerste bladeren de opbrengst negatief beïnvloeden - in de fase van vorming van 3-4 echte bladeren wordt de hele massa bloemen van de toekomstige oogst gelegd.

Is het nodig om zaadlobbenknoppen te verwijderen

Een langwerpig zaadlobblad wordt gevormd aan het begin van de groei van zaailingen, het groeit ongeveer een week. Naarmate de plant groeit, heeft hij geen zaadlobblad nodig, hij verdroogt en verdwijnt.

Het wordt niet aanbevolen om de zaadlobben te verwijderen, het blad is belangrijk voor de groei van de zaailing - soms sterft de plant af door het breken van het zaadlobblad.

Snoeien van de onderste bladeren

De onderste bladeren worden alleen verwijderd van gezonde en weelderige planten - als er weinig groen in de struik is, kan het trimmen van de onderste bladeren de plant vernietigen.

De onderste bladeren worden op een afstand van 20-25 cm van de grond gesneden - overmatig vocht in de grond en de kans op infectie met schimmel of wortelrot worden verminderd.

Moet ik de eerste bloemen plukken?

Ervaren tuinders raden aan om enkele van de mannelijke onvruchtbare bloemen te verwijderen, zodat de plant geen energie verspilt aan hun groei - ze laten 1-2 mannelijke bloemen op de wimper achter.

Vrouwelijke bloemen worden nooit afgesneden - er worden eierstokken uit gevormd.

Of de eerste eierstokken moeten worden verwijderd

De eerste eierstokken in het onderste deel van de struik ontwikkelen zich heel langzaam. Deskundigen adviseren om ze te verwijderen en alleen die eierstokken achter te laten die zich op een hoogte van 80-90 cm hebben gevormd - na het verwijderen van de eerste eierstokken, zal de plant de vrijgekomen krachten naar de ontwikkeling van de stengel en het wortelsysteem leiden.

Welke scheuten worden aanbevolen om te knippen voor een goede oogst

Het verwijderen van overtollige scheuten bevordert de plantengroei - afgesneden op een komkommerstruik:

 • lagere scheuten in contact met de grond;
 • zijscheuten waarop geen vrucht wordt gevormd;
 • oude, vergeelde wimpers;
 • stengels met misvormde vruchten.

Gevolgtrekking

Het snoeien van bladeren tijdens de vorming van struiken is noodzakelijk - de plant ontwikkelt zich beter, de opbrengst neemt toe: overtollige toppen nemen geen voedingsstoffen op die naar de vorming van fruit gaan; de zonnestralen verlichten de komkommerrank gelijkmatig en verbeteren het fotosyntheseproces; het risico op ziekte wordt verminderd door een goede luchtcirculatie.

Correct en tijdig snoeien van bladeren en scheuten is een belangrijke fase in de verzorging van planten - een genereuze oogst van komkommers is een waardige beloning voor hard werken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen