Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Kruisbessuikergoed is een van de zoetste variëteiten die veredelaars relatief recent hebben verkregen. We zullen in detail de voor- en nadelen, kenmerken van het ras en de technologie van de teelt analyseren.

Wat is deze kruisbessensoort

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Snoep is een pretentieloze en vorstbestendige delicatessevariëteit die, als de aanbevelingen voor zorg worden opgevolgd, een uitstekende oogst oplevert. Het behoort tot het middenseizoen, hoewel sommige tuinders het als een laat gewas beschouwen. De rijpingstijden kunnen variëren, afhankelijk van het weer en de regio.

Korte geschiedenis van oorsprong en distributie

Het ras werd verkregen bij het South Ural Research Institute of Fruit and Vegetable Growing door een veredelaar uit Yekaterinburg V.S. Ilyin. In 2008 werd het Candy-ras geregistreerd in het staatsregister van de Russische Federatie. Deze kruisbes is bedoeld voor de teelt in West- en Oost-Siberië.

Kenmerken en beschrijving van de struiken

Kruisbessenstruiken van de variëteit Candy groeien tot 1,5 m hoog en het wortelsysteem bevindt zich ondiep - tot ongeveer 30 cm. Takken en scheuten strekken zich verticaal uit en creëren een kleine, nette groene vorm. De onderste scheuten hebben kleine bruine doorns. De bladeren van de plant zijn vijflobbig, glanzend, van gemiddelde grootte.

De bessen van de variëteit zijn erg mooi - roze-honingkleur met lichte strepen. Vruchten zijn groot, wegen tot 6 g, het vruchtvlees is mals, heerlijk van smaak met een lichte zuurgraad en een gemiddeld zaadgehalte.

De variëteit heeft een hoge opbrengst - tot 6,5 kg bessen kunnen uit één struik worden geoogst.

Referentie. Kruisbessnoep begint binnen een jaar na het planten vruchten af ​​te werpen.

Bestand tegen temperaturen

Kruisbessen van deze variëteit zijn vorstbestendig, verdragen temperaturen tot -29 ° C. De plant kan kortstondige vorst onder de -30 ° C overleven. De veiligheid van de kruisbes hangt af van de kwaliteit van de voorbereiding op de winter.

Vocht- en droogtebestendigheid

Variety Candy heeft een high droogtetolerantie en andere ongunstige weersomstandigheden. Maar tuinders moeten niet vergeten dat, aangezien het grootste deel van het wortelstelsel ondiep is, langdurige droogte de kwaliteit van het gewas negatief zal beïnvloeden. Dergelijke omstandigheden zijn vooral ongewenst tijdens de bloeiperiode van kruisbessen. Daarom is het noodzakelijk om de grond in de plant onder controle te houden - deze moet matig vochtig zijn en niet overdreven.

Langdurige regenbuien kunnen ook de hoeveelheid rijpe bessen beïnvloeden.

Ziekte- en plaagresistentie

Kruisbes Snoep is zeer resistent tegen ziekten en ongedierte... Maar het is vermeldenswaard dat deze immuniteit wordt gehandhaafd onder de voorwaarde van goede plantenverzorging.

Van ziekten in geringe mate wordt het ras aangetast door echte meeldauw en anthracnose; de ​​gevoeligheid voor septoria is veel hoger.

Van insecten kunnen bladwespen, motten en ander tuinongedierte de plant schaden. Om dit te voorkomen, maar de kruisbes groeit en draagt ​​vrucht, elke lente Voer preventief spuiten uit met "Fufanon" of een oplossing van karbofos. De struik neemt 1-1,5 liter van het medicijn in.

Kenmerken en beschrijving van fruit

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Bessen van de Candy-variëteit worden als een van de lekkerste en meest zoete beschouwd.Ze zijn groot en eendimensionaal van formaat, rond-ovaal, het gemiddelde gewicht is 4-6 g. De schil is erg dun en behaard, het vruchtvlees is transparant groenachtig, heeft een ongewoon zoete, heerlijke smaak en een aanhoudend aangenaam aroma.

Bessen zijn rijk aan vitamines en ijzer.

Toepassingsgebied

Kruisbessen worden niet alleen vers geconsumeerd. Van deze variëteit worden heerlijke zelfgemaakte bereidingen gemaakt - jam, jam, marmelade en zelfs compotes. De bessen verdragen goed bevriezing en worden maximaal twee maanden in de koelkast bewaard. Na het ontdooien behouden ze hun uiterlijk en smaak.

Aandacht! Kruisbessen van de Candy-variëteit kunnen in elk stadium van rijpheid worden gegeten.

Voor- en nadelen van de variëteit

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Volgens beoordelingen van tuinders heeft de Candy-kruisbes een aantal voordelen:

 • zoete gastronomische smaak;
 • hoge productiviteit;
 • weerstand tegen weersomstandigheden - vorst en droogte;
 • goede weerstand tegen echte meeldauw en anthracnose;
 • vereist geen bestuiving;
 • compacte grootte van de struik;
 • een klein aantal doornen;
 • bessen vallen niet af als ze rijp zijn;
 • universeel gebruik van bessen.

Van de nadelen van de variëteit, alleen:

Groeiende technologie

De kwaliteit en kwantiteit van het gewas hangt af van de juiste naleving van landbouwtechnologie bij het planten en verzorgen van een plant.

Optimale omstandigheden

Het kruisbessenperceel moet aan een aantal eisen voldoen:

 • zonnig en beschut tegen de wind;
 • licht zure leem;
 • grondwater op een diepte van minimaal 80 cm.

Het is beter om een ​​twee jaar oude zaailing te nemen met elastische wortels en onbeschadigde scheuten.

Voorwaarden en regels voor het landen

Ervaren tuinders weten dat als je een kruisbes 1,5-2 maanden voor de vorst plant, deze beter wortel zal schieten en meer vrucht zal dragen. Maar in gebieden waar de vorst vroeg begint, is het beter om de plant in het vroege voorjaar te planten, voordat de knop breekt.

Voordat u een zaailing plant, is het raadzaam om de bovenkant af te snijden en niet meer dan vijf knoppen over te laten. De dag ervoor is het nodig om de wortels een dag te laten weken in natriumhumaat, een groeistimulator, bijvoorbeeld "Epine".

Het geselecteerde gebied vereist enige voorbereiding voordat het wordt geplant - de grond moet worden verrijkt met voedingsstoffen. De ambassadeur van de kruisbessenplant zal ze samen met het vocht opnemen.

De landing wordt uitgevoerd volgens het volgende algoritme:

 • afstand tussen gaten - 1,5 m, rijafstand - minimaal 2 m;
 • de diepte en diameter van de put voor de zaailing - 50 cm;
 • de uitgegraven grond wordt gemengd met 50 g superfosfaat, 40 g kaliumsulfaat, een half glas as en een kwart emmer mest;
 • de zaailing wordt in het gat neergelaten, de wortelkraag wordt 5-6 cm verdiept;
 • bestrooi met aarde en verdicht voorzichtig zodat er geen vrije holtes zijn;
 • de plant wordt bewaterd en mulch met turf.

Indien correct bemest bij het planten van kruisbessen, heeft het binnen twee jaar geen aanvullende voeding nodig.

Verdere zorg

Nazorg is niet moeilijk, het omvat standaardmaatregelen: snoeien van beschadigde takken, water geven en bemesten.

In het voorjaar, wanneer de sapstroom nog niet is begonnen en de toppen niet zijn opgezwollen, is het nodig om alle beschadigde gebieden af ​​te snijden. In de herfst worden takken gekapt die ouder zijn dan zes jaar - er zal geen oogst voor zijn.

Snoeien wordt jaarlijks uitgevoerd. Door oude en dode takken te verwijderen krijgt de plant meer licht en lucht. De procedure stimuleert de groei van nieuwe jonge scheuten.

Aandacht! Maaipunten moeten worden behandeld met tuinpek.

Voor de struik moet je een ronde ondersteuning bouwen die de zijtakken ondersteunt.

Geef de kruisbessen indien nodig water met bezonken warm water, de aarde moet matig vochtig zijn.

Om de cultuur beter te laten groeien, kun je in mei de grond verrijken met organisch materiaal, potas of stikstofmeststoffen.

Mogelijke problemen, ziekten, plagen

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy
Bladwesp

Om de larven van bladwespen, motten en ander ongedierte te vernietigen, is het nodig om aan het begin van de lente kokend water over de struiken te gieten. Dit is een effectieve folkmethode om ziekten en plagen te voorkomen. Dit kan alleen in het vroege voorjaar worden gedaan, totdat de knoppen wakker worden, om de plant niet te verpesten. Je kunt de struik zelf niet water geven met kokend water - heet water wordt gebruikt voor sproeien of voor bewatering van de wortels. Een struik kost ongeveer 3-4 liter water.

Pas daarna, indien nodig, speciale insecticiden of biologische producten toe, zoals "Aktara", "Akarin", "Entobacterin". Bij de verwerking moet u de instructies op de verpakking strikt volgen.

Aandacht! Behandeling met chemische insecticiden kan uiterlijk een maand voor de oogst worden uitgevoerd, met biologische producten - twee weken.

Als de plant is beschadigd door schimmelziekten, maar voordat de knop breekt, worden kruisbessen besproeid met Bordeaux-vloeistof of kopersulfaat. De procedure wordt uitgevoerd in de lente, tijdens de ontluikende periode en in de herfst, na bladval. Een 1% -oplossing wordt bereid met een snelheid van 1,5 liter per struik. Er kunnen maximaal drie behandelingen per seizoen worden uitgevoerd. <

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Als folkmethoden niet helpen, kun je overschakelen naar "zware artillerie" - chemische fungiciden, bijvoorbeeld "Vectra", "Cumulus" of "Nitrafen No. 125". Bij het gebruik van fungiciden is het belangrijk om de instructies op de verpakking strikt te volgen om de kruisbessen niet te verpesten.

Kenmerken van groeiende variëteiten, afhankelijk van de regio

Kruisbes Snoep aangepast voor de teelt in de Oost-Siberische regio. Maar het kan in heel Rusland worden gefokt.

Er zijn geen bijzondere verschillen in de teelt van kruisbessen in verschillende regio's. In warmere klimaten kan de oogst al in juni beginnen, in noordelijke klimaten vanaf eind juli.

Er zijn ook kleine verschillen bij het voorbereiden van de plant op overwintering - in koude streken is een betere schuilplaats voor kruisbessen vereist.

Bestuivende variëteiten

Een zeer belangrijk voordeel van de Candy-variëteit is de zelfvruchtbaarheid. Voor dit ras zijn geen bestuivende planten nodig.

Overwintering

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Het hangt van de juiste voorbereiding van de plant op overwintering af of deze de winter doorstaat of last heeft van strenge vorst.

In de herfst moeten kruisbessen overvloedig worden afgeworpen - dit verhoogt de winterhardheid van de plant. Een belangrijk punt is het voeren met bijvoorbeeld de Osennee-meststof. Als profylaxe tegen ziekten en plagen kan de cultuur worden afgeworpen met een zwak verdunde oplossing van kaliumpermanganaat.

Voor overwintering worden oude takken afgesneden en wordt de stamcirkel mulch met humus of turf. Voor de winter worden de kruisbessen in een afdekmateriaal gewikkeld en in het geval van een besneeuwde winter zijn ze bedekt met een sneeuwkussen.

Reproductie

Kruisbes Snoep vermenigvuldigen net als andere soorten - stekken, zaden, een struik verdelen of gelaagdheid.

De eenvoudigste en meest populaire vermeerderingsmethoden zijn stekken en gelaagdheid.

Stekken worden in het vroege voorjaar uitgevoerd. Jonge scheuten met 5-7 knoppen worden zorgvuldig gesneden en gedurende een dag in een stimulerend middel voor wortelvorming geplaatst, bijvoorbeeld "Kornevin". Daarna worden ze geplant in een substraat van turf en zand, gemengd in een verhouding van 1: 1 en periodiek bewaterd om de grond vochtig te houden. In oktober hebben de stekken tijd om wortel te schieten, waarna ze worden overgeplant in speciale minibedden om te groeien.

Reproductie door gelaagdheid wordt ook in de lente uitgevoerd. De onderste takken worden aan de grond vastgemaakt en met aarde besprenkeld, waardoor er een klein gebied met 5-6 knoppen op het oppervlak overblijft. De plaats van contact met de grond is goed gemorst. Tegen de herfst schiet zo'n laag wortel, het kan zorgvuldig worden gescheiden en overgeplant in een school om te groeien.

Recensies van zomerbewoners

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Te oordelen naar de beoordelingen van tuinders die de kruisbes van deze variëteit al van hun percelen hebben geoogst, is Candy, hoewel een jonge variëteit, al geliefd bij zomerbewoners.

Elena, pos. Winter weg: “Op mijn site staan ​​verschillende soorten kruisbessen, maar mijn favoriet is Candy. We eten het vers, maken heerlijke marmelade voor de winter. "

“De smaak van deze kruisbes is met geen enkele andere te verwarren. En het feit dat het resistent is tegen ziekten, maakt het nog aantrekkelijker. Er zijn drie verschillende soorten op mijn site.Candy is, in tegenstelling tot anderen, in zoveel jaren nooit aangetast door echte meeldauw. "

Gevolgtrekking

Gooseberry Candy heeft al het vertrouwen en de liefde van tuinders verdiend. Zijn bescheidenheid en heerlijke smaak trekken velen aan. Maar toch, om niet teleurgesteld te zijn, is het noodzakelijk om de eenvoudige regels van landbouwtechnologie en gewasverzorging te volgen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen