Geheimen van winterknoflookverzorging in de lente

Knoflook is een cultuur die de mensheid al duizenden jaren kent. De voordelen van knoflook voor het menselijk lichaam is een onbetwistbaar feit. Studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van groenten de immuniteit verhoogt, de frequentie en intensiteit van virussen en verkoudheid vermindert.

Bovendien is knoflook een opslagplaats voor vitamines en essentiële mineralen. Het verlaagt de bloeddruk, verlengt de jeugd en heeft een antibacteriële werking. Over de gunstige eigenschappen van deze bolgewas kun je eindeloos praten, maar het is beter om te planten hem op zijn site en zorg ervoor dat in de praktijk. Hoe je het correct doet en een rijke oogst van winterknoflook krijgt, zullen we in het artikel vertellen.

Verschillen tussen winter- en lenteknoflook

Knoflook is een bolgewas. Er zijn twee soorten knoflook: voorjaar en winter. Ze verschillen extern en door de methode van landen.

Voorjaarsknoflook wordt geplant aan het begin van het seizoen, wanneer de grond een beetje opwarmt (tot 5-7 graden), maar nog steeds vocht vasthoudt. De cultuur houdt niet van volledig vochtige grond - de wortels beginnen te rotten en dan de bol zelf.

Het wintergewas wordt in de late herfst geplant, ongeveer twee tot drie weken voor de vorst, zodat de knoflook de tijd heeft om wortel te schieten.

Aan de hand van de tabel zie je gemakkelijk de verschillen tussen soorten.

Winter knoflook Lente knoflook
Vorstbestendig. Bestand tegen lage temperaturen.
Een grote ui met 6 tot 10 grote kruidnagels. De bol is kleiner, de tanden zijn ook klein, tot 30 stuks.
De tanden zijn gelijk, groeien in een cirkel. De tanden zijn chaotisch gerangschikt.
De pijl die moet worden verwijderd. Na verwijdering blijft het in de vorm van een stevige stengel in het midden van de bol, er groeien kruidnagels omheen. Het heeft geen pijl.
De houdbaarheid is kort, daarom wordt aanbevolen om het binnen enkele maanden na afname te gebruiken. Opgeslagen tot de volgende oogst.
Rijpt lang voor het einde van het tuinseizoen. Het heeft niet altijd tijd om te rijpen in een zone met een koud klimaat.

Geheimen van winterknoflookverzorging in de lente

Hoe zorg je voor winterknoflook in het voorjaar

Wintergewassen zijn niet bang voor koud weer, omdat knoflook vroeg ontkiemt. Als u de bedden voor de winter tegen vorst hebt ingepakt, moet u de beschermende schuilplaats verwijderen zodra de sneeuw smelt. Winterknoflookverzorging omvat losmaken, water geven en voeren. Tijdig wieden is ook belangrijk.

Het losmaken van de grond in de gangpaden van knoflook

Hoe zorg je voor knoflook in het voorjaar? Toen de sneeuw smolt en de eerste scheuten verschenen, is de belangrijkste taak van tuinders om vocht in de grond te houden, om zuurstof toegang te geven tot het wortelsysteem van knoflook. Dit vereist een grondige loslating tussen de rijen en de planten zelf.

Bij de verzorging van winterknoflook hangt veel af van de weersomstandigheden. Wanneer de grond in de bedden grijs begint te worden in plaats van zwart, is het tijd om los te maken. Verdere losmaking wordt uitgevoerd na elke zware regenbui. Als er geen regen is, dan na het besproeien.

Aandacht! Als je te laat bent met losmaken, aan de oppervlakte bodem er vormt zich een dunne korst. Na verloop van tijd hardt het uit, ontstaan ​​er barsten, vocht verdampt soms sneller. Het is al moeilijk om zo'n schil te verwijderen, diep losmaken is vereist, wat de jonge wortels van knoflook kan beschadigen.

Hoe goed water te geven met water en pekel

Knoflook verdraagt ​​vrij goed droogte, maar de oogst is waarschijnlijk niet groot.Daarom moet u de cultuur goed water geven. Vocht is vooral belangrijk in het voorjaar. Voor een goede vorming en groei van koppen moet de grond voldoende worden bevochtigd.

Water geven

Het irrigatieschema voor beide typen (lente en winter) is identiek en ziet er als volgt uit:

Klimaat omstandigheden Water geven
Regenachtig of bewolkt weer
Heet droog weer Elke 5 dagen
Matig warm, regenachtig weer Elke 7-10 dagen

Geheimen van winterknoflookverzorging in de lente

Waarom water met zoutoplossing

Knoflook lijdt, net als andere tuingewassen, aan ongedierte... Water geven met zoutoplossing zal helpen om ze kwijt te raken. Bovendien bevordert deze oplossing een betere stikstofopname, wat belangrijk is voor de kweek.

De eerste watergift met zoutoplossing wordt eind mei of begin juni uitgevoerd. Er wordt om de tien dagen water gegeven. Het bewateringsschema is als volgt:

  • 100 g zout / emmer water;
  • 300 g zout / emmer water;
  • 400 g zout / emmer water;
  • 600 g zout / emmer water.

De vierde keer kan alleen als laatste redmiddel worden bewaterd, wanneer de site zeer besmet is met ongedierte. Een emmer mortel zou voldoende moeten zijn voor 2 vierkante meter. m.

Doe voorzichtig! Een zoutoplossing is een goede hulp, maar het moet met mate worden gebruikt, aangezien het in grote hoeveelheden "smeert" en de aarde uitput. Al meer dan drie jaar op rij kan een dergelijke procedure niet op één plaats worden uitgevoerd. Het is nodig om op plaatsen van cultuur te veranderen. En als de grond nog zout is, plant dan een witte klaver - het zal de zoutbalans herstellen.

Behandeling van scheuten met zoutoplossing

Voor vluchtige plagen zoals uienvliegen wordt ook zoutoplossing gebruikt. De verhouding is als volgt: 250 g zout / emmer warm water (10 L). De oplossing wordt met een spuitfles op het bovengrondse deel van de plant gesproeid. Het is het beste om de oplossing een nacht te laten staan ​​en 's ochtends de scheuten met gewoon water te besproeien en de bedden water te geven. Voor preventiedoeleinden wordt aanbevolen om een ​​dergelijke procedure om de tien dagen uit te voeren.

Hoe knoflook te helpen

Om knoflook gezond te laten groeien en grote hoofden en overvloedige veren te vormen, heeft het voldoende stikstof, fosfor, kalium en andere sporenelementen nodig. Speciale voeding helpt om de juiste balans van voedingsstoffen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling te garanderen.

Om ervoor te zorgen dat de oogst u bevalt, moet u precies de verhoudingen en timing van de toepassing in acht nemen, anders kan het resultaat het tegenovergestelde zijn (bijvoorbeeld een overvloedige ontwikkeling van het groene deel ten koste van de vorming van de kop).

Geheimen van winterknoflookverzorging in de lente

Lente voeding

De meest actieve plantengroei vindt natuurlijk in het voorjaar plaats. In deze periode is het belangrijk om de knoflook op tijd te voeren - zowel in de winter als in de lente. Winterknoflook wordt een week nadat de sneeuw is gesmolten gevoerd, en nog eens twee weken later. Lente-knoflook wordt gevoerd nadat drie tot vier bladeren zijn gevormd. De tweede voeding wordt na nog eens twee weken uitgevoerd.

Topdressing in de zomer

De derde voeding vindt plaats in de zomer, half juni. Het is belangrijk dat het precies op het moment van kopvorming valt, anders gaan alle meststoffen verloren. En als u het van tevoren uitgeeft, zullen het groene gedeelte en de pijlen te overvloedig worden gevormd.

Soorten minerale verbanden

Ureum is geweldig voor voorjaarsvoeding. Het bevat grote hoeveelheden stikstof. Het wordt als volgt gebruikt: een eetlepel kunstmest wordt opgelost in 10 liter water. Het wordt binnengebracht met een snelheid van 3 liter oplossing per vierkante meter. m gebied.

Ammoniumnitraat is ook een stikstofhoudende meststof. 15 mg van de stof wordt verdund in 10 liter water. Het verbruik is hetzelfde als in het vorige geval. Het wordt aanbevolen om in het voorjaar te voeren met een interval van drie weken.

Nitroammofoska is een meststof die kalium, fosfor, stikstof en zwavel bevat. Voor bladdressing wordt een eetlepel verdund met 10 liter water. meststoffen. Voor wortelvoeding wordt de dosis voor dezelfde container verdubbeld.

Superfosfaat bevat fosfor - het verbetert de kwaliteit van de bol, wordt groter, sappiger en is langer houdbaar. Bereid de oplossing als volgt voor: 2 el. meststoffen per 10 liter water. Deze compositie is voldoende om 2 m2 te verwerken. m.

Geheimen van winterknoflookverzorging in de lente

Soorten organische meststoffen

As verrijkt planten met kalium en fosfor.Je kunt het gewoon over de bedden strooien, of je kunt een infusie bereiden - voor 10 liter water een pot met 0,5 liter as. De oplossing wordt een dag lang toegediend en bij de wortel aangebracht.

Gist bevat belangrijke aminozuren. Verdun 200 g rauwe gist per liter water. De oplossing wordt een dag toegediend en vervolgens op 10 liter gebracht. Giet er dan knoflook over.

Ammoniak is een bron van stikstof. De verhoudingen van de oplossing: voor 10 l water 25 ml ammoniak. Veren worden behandeld met de compositie. U kunt een oplossing bereiden om het land water te geven, maar deze moet worden aangebracht voordat de planten worden geplant.

Wanneer te oogsten en hoe winterknoflook te bewaren

Er wordt aangenomen dat honderd dagen voldoende is om winterknoflook te laten rijpen. Het wordt meestal eind juli en begin augustus geoogst. En de lente - eind augustus-september. Het is niet moeilijk om de mate van rijping te bepalen, het is voldoende om enkele eenvoudige regels te kennen:

  • de onderste bladeren van de stengel (of alle bladeren en stengel) zijn geel en droog geworden;
  • in winterknoflook, om de rijpheid te bepalen, worden pijlen vaak op verschillende bollen achtergelaten: wanneer ze worden rechtgetrokken en de bloeiwijzen zijn geopend, is de knoflook rijp;
  • graaf een paar uien op. De schillen erop moeten volledig droog zijn, lila-wit van kleur. Knoflook wordt goed bewaard, met drie lagen schil;
  • de lobben moeten goed gevormd, elastisch en gemakkelijk van elkaar gescheiden zijn, maar niet verkruimelen;
  • bij niet-uitschietende knoflook blijkt de wortelhals meestal droog te zijn, deze is gemakkelijk te scheiden van de kruidnagel.

Winterknoflook bewaren

Een belangrijke voorwaarde voor langdurige opslag van knoflook is tijdige en correcte oogst. De bollen mogen niet veel eerder of later worden gerooid. Knoflook mag niet overrijp zijn. Het is beter om het een paar dagen eerder op te graven en het te laten rijpen als het droogt, omdat overrijpe knoflook in de grond snel begint te rotten.

Verwijder de knoflook voorzichtig en zorg ervoor dat u de kruidnagels niet beschadigt. Het is noodzakelijk om niet naar buiten te trekken, maar om uit te graven - bijvoorbeeld met een schop. De aarde wordt met de hand van de bollen verwijderd. Sla hem niet tegen een schop en stoot de bollen niet tegen elkaar - dit beschadigt ze en is niet meer geschikt voor langdurige opslag.

Nadat de knoflookkoppen buiten in de schaduw of in een goed geventileerde ruimte zijn gedroogd, samen met de toppen, uien naar beneden. Dit zal de smaak van knoflook verbeteren, omdat alle voedingsstoffen uit het gebladerte doordringen en in de kop komen. Voor opslag worden hele onbeschadigde bollen genomen, volledig bedekt met kaf.

Geheimen van winterknoflookverzorging in de lente

Optimale bewaarcondities voor knoflook

Lampen moeten op een donkere plaats worden bewaard bij temperaturen van -2 tot +2 graden en een luchtvochtigheid van minder dan 80%. Het is raadzaam om de vrucht te ontdoen van overtollige luchtopname.

Knoflook kan worden bewaard in een kelder of kelder, opgehangen in vlechten. Bewaar het in kartonnen of multiplex dozen. U kunt knoflook in appartementen bewaren. Om dit te doen, leg het in lagen in potten als geheel of in plakjes gedemonteerd, zonder de schil te verwijderen. Eerst bereiden ze de container voor, wassen en drogen deze grondig. Als materiaal om te gieten, kunt u zout, bloem, uienschillen, geëxpandeerd vermiculiet, as gebruiken.

De nog gepelde kruidnagels worden in olie bewaard. Ze dopen knoflookteentjes ook in paraffine - op deze manier wordt het langer bewaard. Een andere manier is opslag in steriele potten met een goed gesloten deksel op een koele plaats. Of in een stoffen zak die vooraf in zoutoplossing is gedrenkt en gedroogd. De langste opslagmethode is invriezen of drogen voor kruiden.

Gevolgtrekking

Knoflook is een bolgewas, waardevol vanwege zowel zijn smaak als geneeskrachtige eigenschappen, vitamine- en mineralensamenstelling. Het is niet moeilijk om het te laten groeien en te onderhouden. De cultuur wordt zowel op een eigen perceel voor persoonlijk gebruik als op industriële schaal verbouwd.

Voor een succesvolle teelt is het voldoende om eenvoudige agrotechnische regels te volgen. Het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de verzorging van uw knoflook na de winter. Geef dan voldoende water, voer op tijd, maak los en verwijder onkruid indien nodig - en de knoflook zal u verrassen met een prachtige oogst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen