We bestuderen het probleem grondig: knoflook wordt geel in de lente - wat te doen en hoe je het kunt voorkomen

Het komt voor dat zelfs ervaren tuiniers een lelijke foto in hun bedden vinden: knoflook wordt geel in de lente. Wat moet u in dit geval doen? Wat is de reden voor dit fenomeen en hoe ermee om te gaan? Laten we het uitzoeken.

Als de knoflook geel wordt ...

Zorg er allereerst voor dat uw knoflook niet aangevallen door ziekten of plagen. Trek hiervoor een van de planten uit de grond en bekijk zorgvuldig het wortelgewas. In sommige gevallen zal dit u helpen de situatie snel te begrijpen en de juiste tactieken te kiezen voor verdere acties.

Waarom een ​​plant opgraven voor inspectie? Als het wortelgewas veilig en gezond is, moet u op zoek naar een andere reden voor het vergelen van de bladeren. Als er witrot of schimmel op de kop van de knoflook zit, zie je rotte wortels, witte of roze bloei - dit betekent dat de knoflook is geïnfecteerd.

Hoofdredenen

Er zijn veel factoren die de groei en ontwikkeling van een plant negatief kunnen beïnvloeden. Een van de belangrijkste en meest voorkomende oorzaken van vergeling van knoflookbladeren zijn klimatologische omstandigheden, schending van regels voor vruchtwisseling, onjuiste zorg, ziekten en plagen.

Vorst en overtreding van landingsregels

Invriezen is de meest voorkomende oorzaak van vergeling van knoflookbladeren. De plant zou kunnen bevriezen hetzij in de winter met zeer strenge vorst, of al in de lente, wanneer jonge scheuten onder voorjaarsvorst vallen.We bestuderen het probleem grondig: knoflook wordt geel in de lente - wat te doen en hoe je het kunt voorkomen

Te vroeg planten kan ook slecht zijn voor de plant. Er zijn optimale datums voor het planten van knoflook: voor centraal Rusland - eind september of oktober, voor het zuiden van Rusland - november. Als je de knoflook eerder plant, verschijnen de eerste bladeren in de herfst, die in de winter bevriezen, en dan verschijnen er vergeelde zaailingen op de bedden.

Knoflook kan bevriezen als het erg ondiep wordt geplant, vooral als er geen sneeuw is of als het snel smelt. De bovengrond bevriest en het wortelstelsel stopt met werken. Hierdoor haalt de plant alle vitaliteit uit de bladeren, die geel worden.

Als de knoflook te diep wordt geplant, heeft de grond in het voorjaar niet de tijd om snel genoeg op te warmen, zal het wortelstelsel zich niet normaal kunnen ontwikkelen, waardoor de bladeren ook geel kunnen worden. De optimale plantdiepte voor knoflook is 4-5 cm.

U kunt uw planten tegen lage temperaturen beschermen door de grond te mulchen. In de herfst, na het planten, het knoflookbed goed mulchen met gevallen bladeren of zaagsel. Dit zal toekomstige zaailingen helpen de winterperiode zonder verlies te overleven. Maak een laag mulch dik zodat geen vorst slecht is voor uw aanplant.

De vraag rijst echter: als de knoflook nog steeds bevroren is en geel wordt, hoe moet deze dan worden verwerkt? Hier komen biostimulanten te hulp. Ze helpen de plant sneller sterker te worden en het hoofd te bieden aan ongunstige omstandigheden.

referentie... Er zijn veel medicijnen die zichzelf goed hebben bewezen onder tuinders: Epin-Extra, Zircon, Energen en anderen. Ze hebben allemaal een "antistress" -effect, herstellen beschadigde scheuten en bevorderen de plantengroei.

Gebrek aan vocht

Een te hete lente met onvoldoende regen is de tweede reden. Als u in zo'n periode de tuin niet tijdig water geeft, zal dit onvermijdelijk leiden tot snelle vergeling en uitdroging van de bladeren.

Merk echter op dat knoflook droogte beter verdraagt ​​dan overtollig vocht. Daarom is het hier erg belangrijk om te weten wanneer u moet stoppen en niet te veel water te geven. Als de luchttemperatuur in het voorjaar normaal is met weinig regen, geef de knoflook dan eens in de twee weken water. Water geven is niet nodig in een vochtige koude bron. Ook hebben bedden die met een dikke laag zijn mulch, geen water nodig.

Ziekten en methoden om ermee om te gaan

Ziekten die vergeling van knoflookbladeren veroorzaken, zijn onder meer witrot, bodemrot, valse meeldauw, gele dwerggroei en mozaïek.

Witte rot

Deze schimmelziekte veroorzaakt een witte bloei op de knolgewas en wortels. Tegelijkertijd worden de bladeren van de plant geel. De knoflookteentjes worden waterig en gaan snel rotten. De ziekteverwekker overwintert in de grond of op wortelgewassen.

Rot van de bodem (fusarium)

Een schimmel die het wortelsysteem van knoflook aantast. Plantinfectie vindt op twee manieren plaats: via de grond of via zaadmateriaal. Het eerste teken van infectie zijn vergeelde bladeren, waarna wortelrot optreedt.

Een geelroze bloei vormt zich op wortelgewassen en er wordt schimmel gevormd tussen de lagen kaf. Een verhoging van de luchttemperatuur bevordert de activering van de ziekteverwekker.

Valse meeldauw (valse meeldauw)

Deze schimmelziekte veroorzaakt ook vergeling van knoflookbladeren, vooral hun toppen. De groei van de plant vertraagt, de bladeren worden volledig geel en drogen uit.

Peronosporosis "houdt van" nat regenachtig weer, en in droge en warme omstandigheden sterft de veroorzaker van de ziekte. De ziekte wordt op verschillende manieren overgedragen: via geïnfecteerd plantmateriaal, met behulp van in de grond overwinterde ziekteverwekkers en door de wind met schimmelsporen.

Gele dwergknoflook

Dit is een virale ziekte die zich manifesteert in het vergelen van de bladeren en hun modificatie. Ze worden als het ware gegolfd. Zieke planten zijn onvolgroeid (dwerg) en leveren geen goede oogst op.

Mozaïek

Mozaïek is ook een virale ziekte. Vooral bladeren worden aangetast, waarop eerst slecht zichtbare vlekjes verschijnen, die later overgaan in brede lichtgroene strepen. Er verschijnt een "mozaïekpatroon". Wortelgewassen worden erg klein en slecht opgeslagen.

referentie... Virale ziekten worden verspreid door het planten en verzorgen van planten via geïnfecteerd plantmateriaal of gereedschap, verschillende insecten zijn drager: bladluizen, knoflookmijten, etc.

Methoden om met schimmelziekten om te gaan

Behandeling met complexe fungiciden zal bij dit probleem helpen. Bijvoorbeeld "Tiram" (volgens de instructies), "Fentiuram" (3 kg / 10 l water), "Polycarbacine" (40 g / 10 l water), "Arcerid" (30 g / 10 l water).

Methoden voor het omgaan met virale ziekten

Ze bestaan ​​niet, dergelijke ziekten kunnen alleen worden voorkomen. Daarom is het erg belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om zowel schimmel- als virusziekten te voorkomen.

Preventie van virale ziekten:We bestuderen het probleem grondig: knoflook wordt geel in de lente - wat te doen en hoe je het kunt voorkomen

  1. Zorg voor een vruchtwisseling: plant knoflook niet eerder dan drie jaar later in hetzelfde tuinbed.
  2. Verwijder en vernietig de plantenresten en aangetaste planten van vorig jaar voorzichtig. Niet plant knoflook waar andere uienplanten werden gekweekt.
  3. Gebruik gezond, goed gedroogd zaad. Verwarm de knoflookkoppen een tot twee dagen in de volle zon voordat u gaat planten.
  4. Mors de bedden met de oplossing van het medicijn "Fitosporin-M" (15 ml / 10 l water), koperoxychloride of "Bordeaux-vloeistof" (1%).

Ongedierte en methoden om ermee om te gaan

Ongedierte knoflook zijn uienvlieg, uienmot, knoflooknematode, tabakstrips, wortelui-mijt en anderen. Ze kunnen allemaal aanzienlijke schade aan uw gewas toebrengen, dus onderneem dringend actie bij de eerste tekenen van hun aanwezigheid.

Uienvlieg

Dit insect ziet eruit als een gewone kleine vlieg, hij leeft het vaakst op lemen en zandgronden. Uienvliegpoppen overwinteren in de grond op een diepte van 15-20 cm; bij het intrekken van de hitte kruipt het insect naar de oppervlakte.

Na één tot twee weken legt de vlieg zijn eieren in de grond tussen aanplant. Na vijf tot acht dagen komen de larven uit de eieren, die de teentjes knoflook beginnen te eten. Na twee tot drie weken verlaten de volwassen larven het opgegeten wortelgewas en dringen ze diep in de grond voor verpopping. De cyclus herhaalt zich na twee weken.

referentie... In één groeiseizoen kan de uienvlieg twee of drie generaties baren en je oogst volledig vernietigen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk met de bestrijding van dit insect te beginnen.

Hier zijn de methoden om met de uienvlieg om te gaan.

In principe worden verschillende afschrikmiddelen gebruikt, waarmee de planten zelf en de grond eromheen moeten worden behandeld. Dezelfde methoden zijn ook preventiemiddelen.

Bijzonder effectief is de infusie van tabakshag (250-300 g) en gemalen peper (10-20 g). Giet het aangegeven mengsel met 3 liter heet water en laat het minimaal twee dagen op een warme plaats staan. Bedek het vat met een warme deken voor het beste effect. Zeef daarna de oplossing door kaasdoek, voeg 20-25 g waszeep toe, geraspt op een fijne rasp en verdun met water tot een volume van 10 liter.

Een andere manier om vliegen weg te jagen van knoflook: besprenkel de bedden eenvoudig met een mengsel van goed gehakte tabak (5-6 g), houtas (100-120 g) en fijngemalen peper (5-6 g).

Uienmot

Het is een kleine vlinder met een lichaamslengte van ongeveer 8 mm en een spanwijdte van ongeveer 14 mm. Ze vliegt weg met het begin van de warmte, meestal in mei of begin juni. De mot hecht zijn eitjes aan de onderkant van de bladeren of aan de wortelhals van de plant.

Na een week verschijnen rupsen en beginnen ze jonge scheuten te eten. Hierdoor stopt de plant met de normale ontwikkeling, er verschijnen lengtestrepen op de bladeren. Een maand later verschijnt er een nieuwe generatie vlinders.

Gebruik dezelfde volksremedies tegen uienmot als tegen uienvliegen. Behandeling van knoflook tijdens het groeiseizoen met het Iskra-preparaat zal ook helpen.

Knoflook nematode

Nematoda is een uiterst gevaarlijke parasitaire microscopisch kleine draadworm (helminth) voor knoflook... Het behoort tot de gevaarlijkste organismen die pathogene processen in planten veroorzaken. Als gevolg van aaltjesschade gaan jaarlijks grote hoeveelheden voedsel en diervoederproducten verloren.

Bovendien dragen nematoden bij aan de verspreiding van bacteriële, virale en schimmelziekten van planten. Deze worm kan in een toestand van onderbroken animatie terechtkomen en alle ongunstige omstandigheden overleven. Daarom is het bijna onmogelijk om ermee om te gaan, het enige dat overblijft is om de geïnfecteerde planten op tijd te vernietigen en verder preventieve maatregelen te nemen.

Er zijn drie soorten nematoden: stengel, gal en wortel.

Het uiterlijk van het stengelaaltje wordt gekenmerkt door een bleke kleur van de bladeren, waarop geelbruine vlekken verschijnen. De stengel wordt zacht, de plant vervormt en krult.We bestuderen het probleem grondig: knoflook wordt geel in de lente - wat te doen en hoe je het kunt voorkomen

Wanneer geïnfecteerd met wortelgalnematode, verschijnen neoplasma's (gallen) met een diameter van maximaal 2 mm op de wortels van knoflook. Nauwkeurige inspectie van de knolgewas onthult lichtbruine oviposities op het worteloppervlak.

Het is erg moeilijk om het wortelnematode te herkennen, omdat het meestal samengaat met schimmel- en virusziekten, waarvan de symptomen worden gesuperponeerd op de belangrijkste tekenen van schade aan het wortelnematode. Deze omvatten zwakke groei van zijwortels, de vorming van langwerpige geelbruine insluitsels op de wortels, geelheid en droogheid van de stengel en bladeren knoflook.

Preventiemethoden tegen knoflookaaltjes:

  • zaad kopen in gespecialiseerde winkels;
  • Week het plantmateriaal twee uur in een asoplossing of laat een dag weken in een oplossing van eetbaar zout met toevoeging van fijngemalen varenbladeren (160-200 g per 3 l);
  • verwijder zelfzaaiende knoflook op tijd en wiet de bedden;
  • voordat u knoflook plant, morst u de grond met een zoutoplossing (20 g zout per 3 liter water - per vierkante meter);
  • graaf zware kleigrond op en voeg er grof zand en turf aan toe (één emmer per 1 vierkante meter);
  • om de grond te desoxideren, voeg krijt of dolomietmeel (kalksteen) toe (300-400 g per vierkante meter).

Tabakstrips

Dit is een microscopisch klein insect tot 1 mm lang, lichtgeel of donkerbruin van kleur. Vrouwtjes van trips leggen eieren in het sappige weefsel van knoflookblaadjes, waarna na een paar dagen larven verschijnen. Ze voeden zich met plantensap, waardoor de knoflook slecht groeit, de stengels lethargisch worden en karakteristieke gelige passages op de bladeren verschijnen. Deze plaag overwintert in de bovenste bodemlaag.

Methode van strijd: besproei de planten met stinkende gouwe-infusie (1 kg droog gras per 10 liter water, infusietijd - twee dagen).

Preventiemethoden: combineer knoflookgewassen met wortelteelt, anders zijn de aanbevelingen hetzelfde als tegen ander ongedierte.

Wortelui-mijt

Deze plaag is wijdverbreid. Meestal vindt de nederlaag al plaats in de winkel. Het komt echter voor dat de mijt de knoflook al tijdens de teelt aanvalt. Het komt samen met geïnfecteerd plantmateriaal in het tuinbed.

Wortelmijten knagen letterlijk aan de knoflookkop door de bodem, banen zich steeds verder en laten stof - bederf - producten achter. Teek vrouwtjes leggen honderden eieren, die zich in ongeveer een maand ontwikkelen tot volwassen dieren.

Het ongedierte reproduceert actief bij elke temperatuur boven de 10 graden en houdt van een vochtige omgeving. Bijzonder gunstige omstandigheden hiervoor zijn een hoge temperatuur en een luchtvochtigheid van minimaal 60%.

Het is erg moeilijk om de laesies van het wortelgewas op te merken, omdat de wortelmijten zich op de bodem nestelen en alleen kunnen worden opgespoord met een grondig onderzoek. Al in dit stadium kunnen de bladeren van de plant echter geel worden en uitdrogen.

De moeilijkheid om met wortelmijten om te gaan, evenals met een nematode, ligt in het vermogen van deze plaag om zelfs in de meest ongunstige omstandigheden te overleven. Vrouwtjes raken in een staat van lethargie, verstoppen zich op moeilijk bereikbare plaatsen of graven in de grond totdat er gunstige omstandigheden voor hun leven komen.

Als u deze gevaarlijke plaag in uw tuin aantreft, moet u daarom onmiddellijk alle geïnfecteerde planten vernietigen en verdere preventieve maatregelen nemen (zie het gedeelte over het knoflookaaltje).

Onjuiste zorg en gebrek aan mineralen

Als u ervan overtuigd bent dat de knoflook niet is geïnfecteerd met ziekten, niet wordt aangetast door ongedierte en niet kan bevriezen, dan is de meest waarschijnlijke reden voor het vergelen van de bladeren een gebrek aan mineralen.

Knoflook houdt van lichte zandige leemneutrale grond, waarin twee of drie jaar geleden mest werd geïntroduceerd. Een geschikt bodemzuurniveau voor knoflook is 6,5. Deze plant verdraagt ​​geen zware kleigrond en stilstaand water.We bestuderen het probleem grondig: knoflook wordt geel in de lente - wat te doen en hoe je het kunt voorkomen

Voor het planten moet de grond van tevoren worden voorbereid: voor winterknoflook - aan het einde van de zomer, een maand voor de beoogde aanplant, voor lenteknoflook - in de herfst.

Om de plant normaal te laten ontwikkelen, is het noodzakelijk om tijdig minerale meststoffen op de grond aan te brengen. Een tekort aan stikstof in de bodem veroorzaakt in de lente vaak geelverkleuring van knoflookbladeren. Om dit te voorkomen, is het vóór het planten in de herfst noodzakelijk om ammoniumsulfaat of ureum aan de grond toe te voegen.

Als je dit in de herfst niet hebt gedaan, voer dan de eerste lente-voeding van knoflook met stikstof uit zodra de planten beginnen te groeien. In een regenachtige lente kan stikstofbemesting het beste worden gedaan met ureum of ammoniumsulfaat, in een droge lente - met een oplossing van ammoniumnitraat (20-25 g per 10 l water).

Knoflook kan ook geel worden door een tekort aan kalium. Naast vergeling kan er aan de rand van het vel een rand verschijnen, waardoor het lijkt alsof het vel is verbrand. In dit geval is het goed om bladvoeding te gebruiken met een complex mengsel of een oplossing van kaliumchloride met een snelheid van 10 g per 1 liter.Doe dit bij helder weer en bij afwezigheid van wind door fijn te sproeien.

In het voorjaar, bij de eerste topdressing, is het goed om as aan de grond toe te voegen met 100-150 g per vierkante meter. m. Het bevat veel nuttige sporenelementen, waaronder kalium en magnesium. Als je de as in de herfst hebt binnengebracht en in het voorjaar de bladeren van de knoflook nog steeds geel beginnen te kleuren, betekent dit dat sommige sporenelementen ontbreken of dat ze in de verkeerde verhouding zitten. In dit geval is het beter om een ​​meer complete complexe meststof voor knoflook toe te passen volgens de instructies.

Gevolgtrekking

We hebben alle belangrijke redenen op een rijtje gezet die kunnen leiden tot geelverkleuring van knoflookbladeren in de lente en hebben de volksrecepten voor plaag- en ziektebestrijding gedeeld. Nu kunt u uw eigen actieplan maken om dit probleem te bestrijden.

Als u de eenvoudige regels voor het verbouwen van knoflook in acht neemt, geïnfecteerde planten tijdig verwijdert en voedt met minerale meststoffen, kunt u een prachtige oogst op uw site laten groeien.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen