Wanneer en hoe aubergines knijpen: een stapsgewijze handleiding voor beginnende zomerbewoners

Voor een rijke aubergineoogst heb je competente en regelmatige zorg nodig voor dit zeer grillige groentegewas. Een belangrijk onderdeel hiervan is knijpen. Onder voorbehoud van de regels stimuleert de procedure de volledige ontwikkeling van de struik, versterkt de immuniteit en verhoogt de productiviteit.

Moet ik aubergines knijpen?

Begrazing is de procedure om overtollige scheuten te verwijderen, zodat de plant niet al zijn energie besteedt aan de vorming van blad. Het elimineren van onnodige prikkels vorming en de groei van fruit, de kwaliteit en kwantiteit van het gewas wordt verhoogd.

De procedure is nodig voor aubergines die groeien in een kas of in een warm, vochtig klimaat. In dergelijke omstandigheden hebben planten de neiging om een ​​overvloedige groene massa en talrijke zijscheuten te produceren. Dit dreigt bij lage opbrengsten.

Grasshopping is geen verplicht onderdeel van de zorg voor een groentegewas. De procedure is niet nodig als:

 • er worden laaggroeiende soorten aubergines gekweekt, die worden gekenmerkt door een gematigde bladmassa;
 • Planten worden gekweekt in open veldomstandigheden wanneer gebladerte nodig is om bodemvocht te behouden en de normale vruchtvorming niet verstoort.

Het wordt aanbevolen om overtollige processen te verwijderen als de struiken een dikke schaduw voor elkaar creëren.

Wanneer en hoe aubergines knijpen: een stapsgewijze handleiding voor beginnende zomerbewoners

Waar is knijpen voor?

Stelen geeft de volgende resultaten:

 • struiken worden sterker en resistenter gevormd;
 • er groeien grote vruchten;
 • het wortelgebied en de plant zelf zijn goed geventileerd;
 • verhoogde weerstand tegen ziekten.

Wat gebeurt er als aubergines niet worden vastgemaakt?

Als je knijpen negeert in situaties waar het nodig is, zullen planten hun groei vertragen, ze zullen kleine en misvormde vruchten geven. Het risico bestaat dat de eierstokken geen tijd hebben om te rijpen en eraf vallen.

Voorwaarden van de procedure

De procedure voor het verwijderen van overtollige scheuten wordt toegepast op de 14-15e dag nadat de zaailingen zijn geplant in een tuinbed in de volle grond of in een kas. Als de planten slecht wortel hebben geschoten en er verzwakt uitzien, wordt het knijpen later, op de 20e dag, uitgevoerd.

Belangrijk! Aubergines worden gezaaid voordat er knoppen verschijnen.

Hoe aubergines correct te knijpen

Passionking zal een positief effect hebben als de eerste procedure tijdig en in overeenstemming met het juiste schema voor de vorming van struiken wordt uitgevoerd.

Aan de vooravond van het verwijderen van onnodige processen, wordt de plant vastgebonden zodat de eierstok die zich in grote hoeveelheden vormt, zijn stengel niet breekt. Ervaren tuinders adviseren om een ​​draad over de toppen van de struiken te strekken. Planten zijn eraan vastgebonden met touw onder elk van hun takken.

Belangrijk! Op droge of regenachtige dagen wordt grasshoppen niet gedaan om planten te beschermen tegen mogelijke ziektes die door infectie worden veroorzaakt.

Wat nodig is

Er is geen gereedschap nodig om kleine groene delen van de struik te verwijderen. De manipulatie wordt handmatig gedaan om de planten niet te verwonden. Grote takken worden verwijderd met een snoeischaar.

Aandacht! De plaats van de snede na de procedure moet worden behandeld met gebluste kalk.

Stap voor stap instructie

Wanneer en hoe aubergines knijpen: een stapsgewijze handleiding voor beginnende zomerbewoners

Het algoritme van acties hangt af van het pinning-schema. Solanaceae zijn stiefkind en vormen een struik uit een of meer stengels.

De instructies voor een knijpschema met een enkele steel omvatten de volgende stappen:

 1. Knijpen in de bovenkant van de stengel wanneer deze 30 cm hoog is.
 2. Verwijdering van de bovenste scheuten nadat de laterale scheuten zijn gegroeid (laat elk 1 eierstok achter).
 3. Verwijderen van extra bladeren en stiefkinderen op elke tak, één keer per week uitgevoerd.
 4. Het verwijderen van bloemen, toppen, kleine eierstokken 30 dagen voor het begin van koud weer - dit stimuleert de vorming van grote vruchten.

Een stapsgewijze instructie voor het knijpen volgens een schema waarbij een tweestamige struik wordt gemaakt, bestaat uit de volgende acties:

 1. Knijpen in de toppen wanneer de struik een hoogte van 30 cm bereikt.
 2. Selectie van 2 sterke stiefkinderen om achter te blijven.
 3. Het verwijderen van de kleinste van de 2 takken waar de stengel zich splitst.
 4. Overtollig fruit verwijderen. Per scheut blijft er 1 vrucht over.

Als het warm en vochtig is, verwijder dan de onderste stiefzonen om de struik te beschermen tegen schimmel- en virale schade. Bij droogte blijven scheuten dicht bij de grond achter.

Wanneer en hoe aubergines knijpen: een stapsgewijze handleiding voor beginnende zomerbewoners

Aubergines die in een kas groeien, zijn stiefzonen en volgen stapsgewijze instructies:

 1. Eierstokken en scheuten worden verwijderd in het gebied van de onderste 4 knooppunten.
 2. De oren van de stiefzoon zijn getrimd in de zone van 5 tot 7 knopen.
 3. Knijp de scheuten samen, houd 1 blad met elk een eierstok, in het gebied van 8 tot 10 knopen.
 4. Knijp de zijscheuten samen, waarbij u 2 bladeren met eierstokken houdt, van het 11e knooppunt tot het einde van de tak.

Je kunt 3 eierstokken in de struik achterlaten. De rest is verwijderd.

Toepassing van pinning-schema's

Een schema met één stengel voor de vorming van een struik wordt gebruikt als grote auberginesoorten in krappe omstandigheden worden gekweekt. De procedure is bedoeld om de sterkste tak achter te laten voor de vorming van eierstokken. De 1-stam regeling wordt ook gebruikt als de planten verzwakt zijn. Ze worden regelmatig onderzocht, waardoor alleen de grootste eierstokken overblijven, waarop grote en smakelijke vruchten zullen verschijnen.

Het schema met de vorming van een struik uit 2 stengels is populairder. Wanneer de struik de vereiste hoogte heeft bereikt, knijpt u het groeipunt vast en laat u 2 sterke takken uit de vork komen. Schakel andere scheuten uit. Volwaardige eierstokken worden achtergelaten uit de zich vormende eierstokken, ze verwijderen de rest, evenals vergeelde, onnodige bladeren.

Meerstammige ontwerpen zijn vergelijkbaar met ontwerpen met twee stelen. Het verschil zit hem in het feit dat er nog een paar sterke stiefzonen achterblijven.

Belangrijk! Het knijpschema voor elke struik wordt afzonderlijk geselecteerd.

Nuances van knijpen in de kas en in het open veld

Wanneer en hoe aubergines knijpen: een stapsgewijze handleiding voor beginnende zomerbewoners

Aubergines van middelgrote en grote variëteiten die in een kas groeien, zijn stiefkind wanneer de planten een hoogte van 35 cm bereiken.

De procedure wordt stap voor stap uitgevoerd:

 1. De struiken worden onderzocht. Goed gevestigde en zich ontwikkelende planten laten stiefkinderen groeien.
 2. Selecteer een schema voor elke struik.
 3. Elimineer onnodige shoots volgens het gekozen schema.

Kasplanten zijn 's ochtends stiefkind. Het is belangrijk om bij te houden of elke overgebleven stengel voldoende verlicht is. Het is onaanvaardbaar dat de scheuten en de eierstok die overblijven na het knijpen, gearceerd zijn.

Aubergines die in een kas groeien, moeten aan plafondconstructies worden vastgemaakt. Bij het binden proberen ze het touw niet te strak te trekken. Houd er rekening mee dat naarmate het groeit, de stengel in diameter zal toenemen.

Referentie. Je kunt het doen zonder te binden en te knijpen door in een kas te kweken auberginesoorten, niet meer dan 40 cm hoog.

Hoge aubergines die in de volle grond groeien, moeten op de 15e dag na het planten in de tuin worden geknepen. Wanneer de struik een hoogte van 35 cm bereikt, wordt de bovenkant erop geknepen. Het verwijderen van stiefkinderen en onnodige bladeren wordt uitgevoerd volgens het gekozen schema in de ochtend- of avonduren.

Bruikbare tips

Volg de regels om een ​​positief effect van knijpen te krijgen:

 1. Planten worden met de hand geplukt. Het gebruik van een schaar is niet wenselijk. Als het instrument moet worden gebruikt, wordt het vooraf gedesinfecteerd.
 2. Knijp scheuten en bladeren van elke struik af, nadat u uw handen met water en zeep hebt gewassen.Anders bestaat het risico dat de infectie wordt overgedragen van een zieke struik naar een gezonde struik.
 3. Een verzwakte plant kan niet worden vastgezet.
 4. In droge klimaten worden de onderste bladeren niet geëlimineerd. Ze helpen de grond om vocht vast te houden.
 5. Zorg ervoor dat u misvormde bladeren en eierstokken verwijdert.
 6. Als de onderste bladeren meer dan nodig zijn verwijderd, wordt de grond rond de struik mulch om deze te beschermen tegen uitdroging.

Veelgemaakte fouten

Wanneer en hoe aubergines knijpen: een stapsgewijze handleiding voor beginnende zomerbewoners

Bij het kweken en knijpen van auberginestruiken kunnen beginners in de tuin door onervarenheid fouten maken.

De meest voorkomende zijn:

 • Weigering om een ​​struik vast te binden en overtollige bladeren te verwijderen. Dit is beladen met schaduw van elkaar door planten, verslechtering van hoogwaardige verlichting. Hierdoor ontwikkelen de struiken zich slecht en zijn ze vaker besmet met ziekten.
 • Onjuiste binding van de struik voordat deze wordt afgeknepen. De juiste manipulatie moet direct naast de vertakking worden uitgevoerd, waar het meest kwetsbare deel van de stengel zich bevindt. De maatregel is nodig om de auberginestruiken tegen beschadiging te beschermen.
 • Vorming van struiken bij te droog of regenachtig weer. Het risico op infectie door bacteriën en schimmels via het beschadigde gebied neemt toe.
 • Verkeerd tijdstip gedurende de dag om auberginestruiken te knijpen. Het wordt aanbevolen om de procedure vroeg in de ochtend uit te voeren, zodat de plant aan het einde van de dag tijd heeft om te herstellen.
 • Gebrek aan schaduw na knijpen in het open veld.
 • Gebrek aan desinfectie van het werkgereedschap (snoeischaar) na het knijpen van een zieke struik. Dit is beladen met besmetting van gezonde planten.
 • Grasshopping van zwakke planten. Dit kan de struik verder verzwakken. Manipulatie wordt uitgesteld totdat de struik sterker wordt.

Lees ook:

Groeien laagblijvende tomaten als kinderen en welke variëteiten hebben dit niet nodig.

Waarom moet ik peper knijpen en hoe doe ik dat correct?

Wat is een tomaat nepas (nonsynky), waar is het goed voor.

Gevolgtrekking

De meeste soorten en hybriden van aubergines moeten worden begraasd: een aanzienlijke groei van de groene massa van de cultuur kan zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de eierstokken negatief beïnvloeden. Een goede verzorging van aubergines en de verplichte vorming van hoge struiken garanderen de oogst van grote en vlezige vruchten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen