Hoe egels worden gemaakt om aardappelen te wieden en waarom zijn ze nodig

De juistheid en regelmaat van het wieden van de aardappelen bepaalt direct welke knollen rijpen en of de oogst rijk zal zijn. Elk seizoen gebruiken veel tuinders egels om aardappelen te wieden, waardoor ze hun kracht en tientallen uren besparen.

Wat zijn egels om aardappelen te wieden en waarom zijn ze nodig?

Egels zijn een belangrijk landbouwgereedschap, waarvan het belangrijkste doel is om de tijd en moeite van de tuinman te besparen dankzij hoogwaardige en zachte wieden bedden met aardappelen.

Samen met de hoofdfunctie maken ze met succes de grond los en strooien ze de opkomende zaailingen, terwijl ze tegelijkertijd mollen en andere knaagdieren in de gecultiveerde grond afschrikken.

Hoe egels worden gemaakt om aardappelen te wieden en waarom zijn ze nodig

Wat is hun voordeel

Het voordeel van egels voor het wieden van aardappelen, naast functionaliteit, is de mogelijkheid om ze toe te passen op alle soorten telers (handmatig, elektrisch of benzine).

Dit maakt de tool zowel geschikt voor gebruik op kleine individuele sites als op industriële schaal.

Wat zijn zij

Ondanks het feit dat de hoofdfunctie van alle egels hetzelfde is, zijn er verschillende soorten van zo'n tool, die qua ontwerp enigszins verschillen.

Verschillen hebben invloed op de effectiviteit van de egel op een site van een of andere grootte.

Voor aardappelen met één schaar

Aardappelegels met enkele schaar zijn ontworpen voor het wieden van kleine oppervlakten. Het vereenvoudigde ontwerp van dit type egel vergemakkelijkt het werk van de tuinman, wat neerkomt op een buis van 250 mm lang, waarop verschillende schijven met metalen spikes van 150-200 mm lang zijn bevestigd.

Bevestiging gebeurt door 2 lagers en een as. Het is gebruikelijk om dit ontwerp aan een achterlooptrekker te haken om het werk te vereenvoudigen en tijd te besparen bij het wieden van aardappelen.

Voor het wieden van aardappelen op lagers

Dragende egels zijn ontworpen voor onkruidbedden met afmetingen van 60 tot 90 cm en worden direct na ontkieming en na grondbewerking ingezet.

Het voordeel van dit type egel is dat ze een lagersamenstel hebben, wat zorgt voor extra fixatie, evenals een 3-standen verstelling van de onkruidhoek, wat zorgt voor een hoogwaardige losmaking van de aarde.

Rotary voor wieden

Het doel van roterende egels is voor- en na-opkomst bodembewerking. Deze egels ploegen en kruipen tegelijkertijd in de grond, terwijl ze onkruid verwijderen. In dit geval varieert de grootte van de rijafstand tussen 50-75 cm.

Het verwerken van aardappelen met roterende egels is geen arbeidsintensief proces, aangezien de rippers aan elke achterlooptrekker, cultivator en zelfs een minitrekker kunnen worden bevestigd.

Hoe je egels met je eigen handen kunt maken

Egels maken met je eigen handen voor een aardappelteler is een moeizame, maar verplichte stap om het meest comfortabele gebruik van de toekomstige tool te garanderen.

De metalen structuur bestaat uit 3 rijen schijven met verschillende diameters waaraan metalen spikes zijn gelast. De schijven zijn met elkaar verbonden door speciale jumpers. Het apparaat is gemonteerd op een inch-buis, waarin zich een vaste as van 20 mm bevindt, bevestigd aan een beugel op het handvat.

Benodigde materialen

Je zal nodig hebben:

 • staalplaten met een dikte van minimaal 4 mm voor toekomstige schijven;
 • strip van koolstofstaal met een breedte van 20 mm en een dikte van 4 mm voor lateien;
 • metalen staven met een diameter van minimaal 8 mm en een lengte van 100-140 mm voor doornen;
 • buis met een diameter van 250 mm voor het frame;
 • stalen U-vormige beugel met een dikte van minimaal 4 mm en een breedte van 70 mm;
 • een metalen staaf met een diameter van 20 mm, die in een met vet gevulde buis wordt geplaatst en de uiteinden worden in de gaten in de beugel gestoken.

Voorbereidende fase

In de voorbereidende fase van de creatie moet je alle gereedschappen verzamelen die nodig zijn om egels te maken: een lasmachine, een slijper, een metaalsnijder en een set slotenmakersgereedschap. Maak ook tekeningen van toekomstige egels (zie onderstaande voorbeelden).

Stap voor stap creatie

Instructies:

 1. Het is noodzakelijk om een ​​stuk uit de stalen buis te snijden in overeenstemming met de afmetingen van de rijafstand op de site.
 2. Snijd 120 mm spikes van de staaf en slijp hun randen met 45 °. Gemiddeld hebben 2 egels 75-90 doornen nodig.
 3. Snijd schijven uit plaatstaal. De optimale diameters zijn 300, 200 en 100 mm. Snijd gaten voor de buis in deze blanco's. De gatdiameter moet 1 mm groter zijn zodat de schijven kunnen worden ingebracht en aan de buis kunnen worden gelast.
 4. Pas de details aan met een molen om bramen en onregelmatigheden te verwijderen.
 5. Verdeel de schoenplaatjes gelijkmatig over de schijven. Elk vereist gemiddeld 7-15 stuks.
 6. Buig de beugel waarop de as wordt bevestigd. De beugel kan worden gelast of geboord voor boutverbindingen.
 7. Zet de onderdelen in elkaar. De afstand tussen de schijven moet 150-160 mm bedragen. Steek de uiteinden van de assen in de gaten van de beugels. Zet ze vast met moeren of lassen.
 8. Slijp alle scherpe hoeken en oneffenheden.

Tekeningen met afmetingen en decodering

Tekening nr. 1 toont een gedeelte van een egel en zijn belangrijkste onderdelen:

 • 1 - kink in de kabel;
 • 2 - rotor (roterende as);
 • 3 - cilindrisch deel van de rotor;
 • 4 - een beugel die egels verbindt;
 • 5 - het conische deel van de rotor, waarop de schijven zijn bevestigd.

Hoe egels worden gemaakt om aardappelen te wieden en waarom zijn ze nodig

Tekening nr. 2 toont de basis van de egel samen met de beugel, evenals hun optimale afmetingen. De hoogte van het armatuur is 275 mm, de breedte is 340 mm en de lengte is 345 mm. De kantelhoek van de rotor is 75 °.

Hoe egels worden gemaakt om aardappelen te wieden en waarom zijn ze nodig

Tekening nr. 3 toont een doorsnede van de conische ripper:

 • 1, 2, 3, 6, 7, 8 - schijven met spikes;
 • 4 - bevestigingsbout;
 • 5 - een balk die de schijven met elkaar verbindt;
 • 9 - rotor.

Hoe egels worden gemaakt om aardappelen te wieden en waarom zijn ze nodig

Hoe egels te gebruiken op een achterlooptractor

Bedrijfsregels:

 1. Bevestig geen egels aan de achterkant van de achterlooptrekker, want bij een onvoorziene aanrijding kan niet alleen de basis van het apparaat, maar ook de achterlooptrekker beschadigd raken.
 2. Reinig regelmatig de doornen van egels van onkruid en aarde.
 3. Gebruik egels alleen bij droog weer. Veelvuldig contact met natte grond kan roest veroorzaken. Behandel egels aan het einde en voor het begin van elk seizoen met corrosiewerende middelen.
 4. Slijp alleen het onderste deel van de schoenplaatjes. Anders zullen egels het onkruid afsnijden en de wortels in de grond laten. Gebruik voor het slijpen een slijpmachine met de kleinste slijpschijven.

Hoe te repareren

Egels worden met bussen en jumpers in een hoek van 45 ° aan de achterlooptrekker vastgemaakt.

Om de belasting van de aangebouwde structuur te verminderen, zijn 2 geleidewielen geïnstalleerd. Ze kunnen worden versterkt met een beugel van een metalen strip van minimaal 70 mm breed en 4 mm dik.

Recensies van ervaren tuiniers

Tuinders die egels gebruikten om aardappelen te wieden, delen hun indrukken.

Vitaly Panasenkov, Krasnodar: “Ik raad aan om egels voor een achterlooptrekker in een speciale winkel te kopen. Anders zul je een heel bekwame tekening van de egel moeten maken, anders zal de efficiëntie van het wieden minimaal zijn. "

Anton Krasnov, Izhevsk: 'Vergeet niet je egels te schilderen. Hierdoor zullen de wielen veel beter roesten dan welk anticorrosiemiddel ook. "

Het is interessant:

Hoe het aardappelschaaropzetstuk eruit ziet en hoe je het correct gebruikt

Gedetailleerde beschrijvingen en effectieve behandelingen voor aardappelziekten

De redenen voor het drogen van de toppen en of de aardappelen daarna groeien

Gevolgtrekking

Egels voor het wieden van aardappelen zijn veelzijdige apparatuur die gewoon nodig is voor tuinders die aanzienlijk tijd en moeite willen besparen. Egels hebben een eenvoudig ontwerp en een eenvoudig toepassingsalgoritme.

Naleving van verschillende belangrijke regels en een zorgvuldige bediening helpen de tool lang mee te gaan en zorgen voor een rijke oogst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen