Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Dille Is een heerlijke specerij die als kruiderij kan worden gebruikt. De voordelen van de plant werden ontdekt in de oudheid, zijn populariteit gaat nog steeds door. Er zijn veel manieren om thuis dille voor de winter te bewaren en de ontbrekende vitamines in het seizoen in verschillende vormen te krijgen: van verse kruiden tot marinade.

In dit artikel vindt u de meest populaire en beste methoden, en ontdekt u wat de houdbaarheid is van dillezaden voor opplant.

Hoe u dille klaarmaakt voor langdurige opslag

Om de dille lang bruikbaar te houden, moet deze zorgvuldig worden voorbereid.

Let op het uiterlijk. Er mogen geen verduisterde en verwelkte delen op de tak zijn. Let ook op de geur van de bundel: de geur van bederf is onaanvaardbaar. De snede van de steel moet stevig blijven.

Dille thuis vers houden voor de winter

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Verse groenten in een gerecht zien er in de lente altijd helder uit, geven een aangenaam aroma af, hebben een aangename en rijke smaak. Wat kunnen we zeggen over de bewaard gebleven nuttige eigenschappen.

Kruidig ​​gras zal zijn sappigheid niet verliezen als je ervoor zorgt dat er geen licht op valt en het koel is. Er zijn verschillende manieren om verse dille lang in de koelkast te bewaren.

In pakketten

Verwijder harde stelen van gras, verwijder gele bladeren en spoel af... Doe de dille in zakjes en laat op een donkere plek staan ​​bij een temperatuur van 2-6 ° C. Op deze manier opgeslagen kruiden kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen en andere warme gerechten.

Goed drogen voor het leggen, anders zal vocht gaan rotten. Zo kun je zowel hele takken als plakjes bewaren.

In papieren handdoeken

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethodenDroog het gewassen kruid, wikkel het in een papieren handdoek en zet het in de koelkast. U kunt maximaal 10 dagen bewaren.

Om deze periode driemaal te verlengen (tot 21 dagen), plaatst u de op deze manier verpakte dille in een plastic zak en verwisselt u de handdoek om de 3-4 dagen.

In boeketten

Plaats de bundels in potten met water. In dit geval moet u de luchtvochtigheid behouden: sluit de pot goed af met een plastic deksel of trek aan een zak in plaats van aan een deksel en zet deze vast met een elastische band. Laat de potten in de koelkast staan. Met deze methode blijft de dille meerdere dagen bewaard. Maar deze periode kan aanzienlijk worden verlengd. Hak hiervoor de greens fijn en doe ze stevig in een droge pot. Het gras kan dus ongeveer twee maanden worden bewaard.

Bevroren

Een van de meest populaire en handige methoden om kruiden tot volgend seizoen te bewaren, is invriezen. U kunt dergelijke dille binnen 8 maanden gebruiken. Bovendien verliezen greens geen nuttige vitamines en hebben ze een prachtige uitstraling en geur. Bevries op de volgende manieren.

In bundels

Dille is bevroren gesneden en in hele trossen. Ga door en droog de greens, verdeel ze in trossen. Wikkel elke bundel in plastic en plaats ze in de vriezer. Het is erg handig om dergelijke verdeelde bundels in de vereiste hoeveelheid te ontdooien.

Aandacht! Neem geen hele grote container, want je kunt greens niet een tweede keer invriezen, je moet hem gewoon weggooien. Het is beter om meerdere kleine containers te nemen.

Gehakte kruiden

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Bereid de dille voor: was, droog en hak. Doe gehakte greens in zakken of containers.Leg ze goed gesloten in de vriezer. De dille gaat dus lang mee en verliest zijn eigenschappen niet.

In ijsblokjesbakken

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Maak de dille klaar, spoel af en hak fijn. Plaats in ijsblokjesbakken en vul ze met water (u kunt gesmolten boter of plantaardige olie gebruiken)... Vries in ijs en doe de blokjes in een zak. Het kan lange tijd in de vriezer worden bewaard.

Je kunt de kruiden in een blender malen en de vormpjes vullen met de resulterende papperige dille-vloeistof. In dit geval hoeft u geen water te gebruiken, de greens zullen zonder water perfect bevriezen. Andere kruiden die aan deze bevriezing worden toegevoegd, geven een nog aangenamere geur aan voedsel. Kubussen worden maximaal zes maanden bewaard. Het is handig om ze toe te voegen aan hete vloeibare gerechten.

Droog

Groenen drogen - niet minder populaire en effectieve opslagmethode. Zo'n dille zal een heel jaar lang een rijke geur hebben, het is erg handig om het zelfs op kamertemperatuur te bewaren.

Het droogproces moet met bijzondere zorg worden benaderd. Het belangrijkste is om vocht, te hoge temperaturen en zonlicht te vermijden.

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Natuurlijk drogen

Dit is de meest voorkomende luchtdroging. Zoals gewoonlijk moet de dille worden gesorteerd, gespoeld en gehakt. Overdrijf het niet met hakken, want gedroogde dille verkruimelt heel gemakkelijk in je handen. Vergeet niet om harde stelen te verwijderen.

Verdeel het gehakte gras op een grote vlakke ondergrond (u kunt een bakplaat gebruiken), nadat u schoon papier op de bodem hebt gelegd. Zorg ervoor dat de directe zonnestralen niet op de dille vallen, anders wordt deze geel. Verwijderd houden van stof en insecten.

Belangrijk! Kruidig ​​gras moet tijdens het drogen van frisse lucht worden voorzien. Hierdoor kan de hele massa dille gelijkmatig uitdrogen.

Maar het is niet nodig om alleen gehakte dille te drogen. Je kunt het met takken op een plat oppervlak neerleggen, bedekken met een servet en naar de koelkast sturen. Een dergelijke droging duurt echter lang - ongeveer 20 dagen.

Een andere optie is om de dille in trossen te drogen. Hang het voorbereide groen aan takken in de schaduw op, waar er constant toegang is tot frisse lucht. De bundels moeten tegen stof worden beschermd door ze af te dekken met een lichte doek of gaas.

In de oven

Met de oven kun je de dille vele malen sneller drogen, maar hier moet je het proces goed volgen. Leg de voorbereide grondstoffen op een bakplaat en stuur ze naar de oven. Let op de temperatuur - deze mag niet hoger zijn dan 40 ° C. Roer regelmatig de kruiden op een bakplaat.

Aandacht! Bij het drogen in de oven is het nodig om voor frisse lucht te zorgen, daarom is het niet nodig om de oven te sluiten.

In de droger

Een speciale droger die op elektriciteit werkt, wordt een dehydrator genoemd... Het apparaat biedt alle voorwaarden die nodig zijn voor een goede droging. U hoeft de temperatuur niet te bewaken en zorgt voor een constante aanvoer van frisse lucht.

Het enige dat nodig is, is de kruiden bereiden, laden en de machine aanzetten op de gewenste temperatuur (niet meer dan 40 ° C). Het apparaat doet alles zelf en u kunt op dit moment uw gang gaan. Wat is er eenvoudiger en handiger?

Ingeblikt

Een andere methode om dille voor een lange periode te bewaren, die al vele jaren is bewezen, is conservering. Hiermee kunt u greens ongeveer een jaar gebruiken, op voorwaarde dat alles correct is gedaan. Tegelijkertijd verliest het kruid zijn geweldige eigenschappen niet.

In zout

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Met het beitsen van dille kunt u de maximale geur, smaak en kleur van groenten behouden. Om te zouten, moet je verse dille nemen, afspoelen, drogen, harde stelen verwijderen. Leg het gras in lagen in een gesteriliseerde pot, afgewisseld met zout.

Aandacht! Het wordt niet aanbevolen om gejodeerd zout te gebruiken voor conservering. Dit bederft de smaak van het stuk en verkort de houdbaarheid.

Sluit het deksel als het sap eruit komt. Om dit proces te versnellen, kunt u de dille lichtjes verwarmen in een pot. Bewaar in de koelkast.

Houd er bij het gebruik rekening mee dat de dille zeer goed verzadigd is met zout.Houd hier rekening mee om te voorkomen dat u te zout wordt.

In olie

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

U kunt dille ook in olie bewaren. Bereid de kruiden voor en vul de pot goed. Je hebt geraffineerde olie nodig. Olijf of zonnebloem - afhankelijk van voorkeur. Het is niet nodig om zout toe te voegen... Giet olie over de gestapelde dille, sluit de pot goed af met een deksel en zet in de koelkast. Laat de olie 14 dagen staan ​​en je kunt hem gebruiken.

Opslag van zaden voor opplant

Dille zaden ook geschikt voor gevarieerd gebruik... Ze kunnen worden behandeld en toegevoegd aan zouten. Ze worden lange tijd bewaard. Na verloop van tijd verliezen de zaden hun essentiële oliën, wat leidt tot verlies van gunstige eigenschappen en geur. Maar ze zijn geschikt om meerdere jaren te planten.

Hoe dille thuis voor de winter te bewaren: de beste bewaarmethoden

Opleiding

Dillezaadjes klaarmaken voor opslag is heel eenvoudig. Je moet de dille-paraplu's verzamelen, in een papieren zak doen en drogen. Schud de paraplu's na 2-3 weken, verzamel de gevallen droge zaden en bewaar ze in een droge pot.

Voorwaarden

Bewaar zaden in een droge pot met een goed sluitend deksel bij kamertemperatuur. Een belangrijke voorwaarde is om te voorkomen dat er vocht in het blik komt. Na een jaar opslag is het niet langer de moeite waard om de zaden te gebruiken voor supplementen of behandeling, omdat ze hun gunstige eigenschappen verliezen, maar ze zullen nog steeds redelijk geschikt zijn om te planten.

Gevolgtrekking

Er zijn verschillende manieren om dille te bewaren. U kunt degene kiezen die bij uw smaak en ziel past - van verse kruiden tot pittige bevroren blokjes. In alle gevallen behoudt dille voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond voedingspatroon.

Een belangrijk pluspunt is de bewaartijd van het pittige kruid, zij het droog of ingeblikte manier.

Veel succes met uw culinaire zaak!

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen