Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

Om elk jaar een rijke kruisbessenoogst te krijgen, is het belangrijk om de struiken regelmatig met mest te voeren. Biologisch - voor de groei van fruit, mineraal - voor de groei van groene massa en bescherming tegen ziekten en plagen. In de zomer worden kruisbessen 2-3 keer gevoerd, afwisselend wortel- en bladmeststoffen. Het is belangrijk om de verhoudingen en timing van de introductie van voedingsstoffen te respecteren. Welke soorten meststoffen voor kruisbessen er zijn en waar u op moet letten bij het aanbrengen van verbanden, zullen we in het artikel vertellen.

Meststoffen geschikt voor kruisbessen

Meststoffen zijn onderverdeeld in mineraal en organisch. Er is ook een aparte classificatie - folkremedies. Voor een rijke oogst is het aan te raden om ze met elkaar af te wisselen.

Biologisch

Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

Organische meststoffen zijn aantrekkelijk omdat ze geen financiële kosten vergen. Ze verbeteren de smaak en verhandelbaarheid van fruit, versterken de immuniteit van de plant en stimuleren de ontwikkeling van het wortelstelsel.

Het meest voorkomende type organische mest is koeienmest. Het maakt de grond ademend en creëert de meest gunstige omstandigheden voor het telen van kruisbessen. De hoeveelheid meststoffen per vierkante meter. m niet meer dan 6 kg mest. Het wordt eens in de 2 jaar binnengebracht, anders worden de bessen verzadigd met nitraten.

Naast mest gebruiken zomerbewoners:

  1. Compost. Rijk aan sporenelementen, vooral geschikt voor jonge planten. Kan gevaarlijke micro-organismen en larven bevatten insectenplagen.Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren
  2. Zaagsel. Ervaren tuinders raden aan om oud zaagsel te gebruiken ("verse" halen stikstof en vocht uit de grond). Ze worden ook gebruikt als ingrediënt voor mulch.Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren
  3. Vogelpoep. Rijk aan stikstof, fosfor, calcium, ijzer. Zwerfafval bemest de grond en desinfecteert deze tegelijkertijd, vermindert het risico op het ontwikkelen van schimmel- en virusziekten.Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

Een andere geschikte meststof voor kruisbessen is as. Het belangrijkste is om de dosering in acht te nemen (voor 1 struik is een oplossing van 2 liter water en 75 g droge as vereist). Het wordt ook niet aanbevolen om as toe te voegen aan zure bodems. Meststof is rijk aan calcium en fosfor, maar bevat geen stikstof. Daarom wordt het aanbevolen om, naast asverbanden, stikstofhoudende stoffen toe te voegen.

Mineraal

Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

Minerale complexen bevatten micro- (jodium, boor, mangaan, zink) en macro-elementen (stikstof, fosfor, zwavel, ijzer). Meststoffen zijn onderverdeeld in wortel - die worden aangebracht onder de wortel van de struik, en blad - sproeien en bewateren van scheuten en bladeren.

  • Van wortelverbanden gebruik een mengsel van ureum, eenvoudig superfosfaat en kaliumsulfaat in een verhouding van 15:25:15 g per vierkante meter. m. Het wordt in het vroege voorjaar voor de knopbreuk binnengebracht. Tijdens het rijpen van fruit gebruiken zomerbewoners 40 g kaliumsulfaat en 60 g eenvoudig superfosfaat. Het mengsel stimuleert de rijping van de eierstok en fruit. Gebruik ook nitrofosfaat of ammoniumnitraat. Meststoffen worden op een afstand van 50 cm van de struik aangebracht, zodat het wortelsysteem niet verbrandt.
  • Bladmeststoffen (blad) gebruikt voor preventieve doeleinden. Ze beschermen tegen ziekten en plagen, versnellen de ontwikkeling van scheuten en bladeren, knopzetting. In het midden van de rijpingsperiode bereiden zomerbewoners een mengsel voor - 20 g ammoniumsulfaat is nodig voor 10 liter water. De struiken worden bespoten uit een spuitfles op een afstand van 40 cm. Het juiste moment voor de procedure is 's ochtends of' s avonds, kalm en droog weer. Bladdressing wordt 3 weken voor de oogst gestopt.

Volksvoedingsmethoden

Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

Samen met minerale en organische bemesting gebruiken tuinders volksremedies - betaalbaar en milieuvriendelijk. In het vroege voorjaar worden kruisbessen bemest met aardappelinfusie: 1 liter aardappelschil wordt in 1 liter kokend water en 1 eetl. houtas. Het hete mengsel wordt geroerd en in de stamcirkel gegoten. Aardappelworteldressing versterkt niet alleen de wortels van de struik, maar wekt ook de knoppen na de winter. Meststof wordt 1 keer per seizoen gebruikt.

Voor bladvoeding wordt een aftreksel van kruiden bereid - kamille, boerenwormkruid, calendula, brandnetel. Een emmer water heeft 5 kg gras nodig, 1 eetl. as en 1 eetl. uienschil. Het mengsel wordt met water gegoten en een week in huis gelaten. Nadat de kruisbes is besproeid met de resulterende oplossing. Kruideninfusie verhoogt de vruchtzetting en beschermt tegen ziekten.

Kruisbessen in de lente voor een goede oogst

Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

Ervaren zomerbewoners weten hoe ze in het voorjaar kruisbessen moeten voeren voor een goede oogst. Ze voeren verschillende verbanden uit - eind maart en half mei. De eerste bestaat uit organische stof en minerale meststoffen: mest, pluimveemest, kaliumsulfaat, superfosfaat, ammoniumsulfaat. Meststoffen stimuleren de ontwikkeling van scheuten, starten het vegetatieproces van kruisbessen. Na het aanbrengen wordt het aanbevolen om de grond te mulchen, de basis van de struik met losse aarde te strooien.

De tweede dressing wordt in mei uitgevoerd, het heeft een gunstig effect op de bloei en vruchtzetting. Het wordt aanbevolen om een ​​voedingsmengsel te bereiden dat organische stoffen en mineralen bevat. Tuinders gebruiken het Kemira-mineralencomplex en verrotte mest (of compost). Het mengsel wordt onder de wortels aangebracht, overvloedig met warm water gegoten en mulch. Om de ontwikkeling van knoppen te versnellen, wordt de plant besproeid met een oplossing van ammoniumsulfaat.

Aandacht! Als de grond zuur is, is het raadzaam deze te kalken voordat u een topdressing aanbrengt. Voor 1 m2. m vereist 200 g dolomietmeel of 500 g limoen.

Hoe te voeden in de zomer tijdens het vruchtlichamen

Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

In de zomer worden kruisbessen rond eind juni - begin juli of half augustus bemest. In juni passen ze fosfor- en kalimeststoffen toe of complexe bemesting - "Ammophos" of "Nitrofosku". Ze verbeteren de smaak en verhandelbaarheid van fruit, verhogen de opbrengst, de bessen worden groter. Een organische oplossing heeft ook een gunstig effect op de ontwikkeling van fruit - 1 kg mest, 200 g compost is vereist voor 10 liter water. De oplossing wordt afgedekt met een deksel en 10 dagen laten fermenteren. Het mengsel wordt in de stamcirkel gegoten, mulch met turfschilfers erop.

Als de kruisbes laat rijpt, wordt bladvoeding in augustus uitgevoerd. De struiken worden besproeid met een 0,05% boorzuuroplossing of ureum. Bladdressing in de zomer compenseert het gebrek aan mineralen, de struik krijgt vitamines via de bladeren.

Het is interessant:

Hoe kruisbessen correct te transplanteren

Een van de zoetste kruisbessensoorten - Candy

Middellate winterharde "Finse" kruisbes met zoetzure bessen

Hoe te bemesten in de herfst

Hoe kruisbessen in het voorjaar te voeren

In de herfst letten ze op fosfor- en kaliummeststoffen. Zomerbewoners voegen na het oogsten 50 g eenvoudig superfosfaat onder elke struik of 70 g fosfaatgesteente toe. Meststoffen versterken het immuunsysteem van kruisbessen en helpen bij de voorbereiding op de winter. Gebruik 5 g kaliumchloride per vierkante meter. m of 100 g kaliumzout per struik. Kalium is betrokken bij het metabolisme van de plant, bevordert de ophoping van suiker in fruit, ze worden smakelijker.

Ook wordt in de herfst sproeien uitgevoerd - met behulp van Bordeaux-vloeistof, oplossingen van de Topaz- of Fundazol-preparaten. Ze beschermen kruisbessen tegen echte meeldauw en roest, grijze schimmel en anthracnose. Het belangrijkste is om te onthouden dat fungiciden 3 weken voor de oogst niet mogen worden gebruikt.

Aandacht! Van de volksmeststoffen wordt een gistoplossing gebruikt. 1 kg gist wordt opgelost in 5 liter warm water en 3 uur aangedrukt. Het resulterende mengsel wordt verdund met water in een verhouding van 1:10. Dergelijke voeding zal niet alleen de gezondheid van de struik verbeteren, maar zal ook het milieu en de gezondheid niet schaden.

Gevolgtrekking

Organische en minerale meststoffen, evenals folkremedies - wat kan worden gebruikt om kruisbessen te voeren tijdens het rijpen. Organische stof stimuleert de ontwikkeling van bladeren en scheuten, minerale mengsels verbeteren de smaak van fruit, ze worden groter en zwaarder. In de lente- en zomermaanden wordt de plant beschermd tegen ziekten en plagen, in de herfst is hij voorbereid op winterslaap. Tuinders gebruiken wortel- en bladmethoden. De voedingsschema's zijn eenvoudig, het belangrijkste is om de belangrijkste ingrediënten en hun verhoudingen te onthouden.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen