Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Als we het hebben over gepekelde tomaten, stellen de meeste mensen zich meteen groenten voor die zijn gedrenkt in heldere pekel met toegevoegde azijn. Tegelijkertijd zijn er nog veel meer originele recepten waarbij de gebruikelijke conservering een nieuwe originele smaak krijgt.

We hebben de meest succesvolle recepten voor tomaten in blik voor de winter verzameld en handige tips die zelfs voor ervaren huisvrouwen nuttig zullen zijn.

Welke soorten zijn geschikt om in te blikken

Niet alle tomaten zijn geschikt om in te maken. Alle bestaande tomatensoorten zijn onderverdeeld in drie soorten:

 1. Salade. Deze omvatten tomaten met grote vruchten met een ongebruikelijke zoete of fruitige smaak en een dunne schil. Deze tomaten passen niet in potjes of ze barsten in de krullen. Zeldzame verzamelrassen met lage opbrengsten worden ook niet ingeblikt.
 2. Universeel. Deze tomaten hebben een zoete smaak, een dunne maar stevige schil en zijn zo bemeten dat ze in standaard potten passen. Dankzij deze indicatoren worden multifunctionele tomaten gebruikt voor conservering en vers geconsumeerd.
 3. Voor conservering. De variëteiten hebben een klassieke zoetzure smaak van tomaat, een dikke en stevige schil en een klein formaat. Meestal hebben deze tomaten een dicht en niet erg sappig vruchtvlees. Niet iedereen vindt ze vers, maar ze zijn ideaal om te bewaren.

Er zijn veel soorten en hybriden die geschikt zijn om in te blikken.

De lijst bevat een aantal goede voorbeelden:

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Fruit selectie

Er is een groot aantal tomatensoorten en hybriden op de markt. Om onafhankelijk te begrijpen welke van hen kunnen worden bewaard, moet u de basisvereisten voor het beitsen van tomaten kennen:

 1. Strakke huid die niet barst bij hoge temperaturen.
 2. Kleine tot middelgrote vruchten. Tomaten moeten door de hals van de pot gaan.
 3. Vlezigheid. Het vruchtvlees moet stevig zijn en de zaadkamers klein. Dit voorkomt dat de tomaten kreuken in de pot.
 4. Correcte vorm. Zowel ronde als langwerpige tomaten moeten worden uitgelijnd. Dan past het maximale aantal vruchten in de pot.
 5. Heldere kleur die niet verandert bij interactie met azijn en andere ingrediënten in de marinade.

Als u een geschikte variëteit aan tomaten kiest om te oogsten voor de winter, moet u het beste fruit selecteren: zonder deuken, scheuren en andere mechanische schade. Vruchten met rotte en donkere vlekken zullen niet werken.

Raad. Gebarsten en verkreukelde vruchten zijn goed voor het maken van tomatensap, ketchup en pasta. Alle beschadigde gebieden worden bijgesneden om conservering te voorkomen.

De meest interessante recepten voor het bewaren van tomaten

Er zijn een groot aantal stapsgewijze recepten om tomaten in te bewaren. Desondanks klagen jonge huisvrouwen vaak dat ze geen heerlijke augurken kunnen koken. Kraken van tomaten in een pot, bittere of te zoute smaak, vormverlies van de vrucht, opgeblazen gevoel bij conservering zijn de meest voorkomende problemen.

Vaak ligt de reden in de verkeerde keuze van fruit. Als tomaten werden gebruikt die aan al deze vereisten voldoen, is hoogstwaarschijnlijk een niet-succesvol recept of een schending van de technologie de schuld.

De meeste huisvrouwen geven de voorkeur aan de klassieke methode om tomaten te rollen. Het gaat om het gieten van het fruit met een hete marinade met toevoeging van azijn. Tegelijkertijd is de sleutel tot succes de juiste samenstelling van de vulling en het voldoen aan de conserveringstechnologie.

Als je iets originelers wilt proberen, moet je letten op handige recepten voor het oogsten van tomaten in je eigen sap of met aromatische kruiden. Hieronder staan ​​opties voor tomaten met een ongebruikelijke smaak die elke huisvrouw kan koken.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Kers met basilicum in tomatensaus

Miniatuur cherrytomaatjes in hun eigen sap zijn een ongebruikelijke en zeer smakelijke manier om tomaten te oogsten voor de winter. Een dergelijke conservering heeft een pikante smaak en een aantrekkelijk uiterlijk. Het is geschikt voor het versieren van een feesttafel, als aperitief en voor het bereiden van aromatische Italiaanse en Mexicaanse warme gerechten.

Het is handiger om kleine tomaten te sluiten in potten van een liter of een halve liter. Het recept geeft het aantal aan voor 10-12 blikken.

Ingredienten:

 • 5 kg kers met een dichte schaal;
 • 6 kg grote, vlezige, maar sappige tomaten met een uitgesproken smaak;
 • 10 theelepels Sahara;
 • 40 takjes basilicum;
 • zout naar smaak.

Voorbereiding:

 1. Tomaten worden gewassen in schoon, koud water. Als er stengels zijn, worden deze afgesneden. Grote vruchten voor tomatensap worden onderzocht, de beschadigde delen worden afgesneden. Beschadigde kersenbomen zijn niet geschikt voor conservering.
 2. Kersen worden in potten gedaan, proberen de maximale hoeveelheid fruit in één container te doen en met kokend water te gieten.
 3. Grote tomaten worden met kokend water overgoten en gepeld. Pureer vervolgens met een blender of vleesmolen. De resulterende massa wordt door een zeef gewreven en de zaden verwijderd.
 4. Het resulterende tomatensap wordt in een grote pan gegoten. Ook gehakte basilicum, suiker en zout worden daarheen gestuurd.
 5. De kruidensaus wordt aan de kook gebracht, geproefd en vervolgens 5 minuten gekookt.
 6. Water wordt afgevoerd uit blikjes kersen. Tomaten worden met kokende saus gegoten.
 7. Geconserveerde potten worden gesteriliseerd. Draai daarna de met kokend water behandelde deksels vast.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Het meest populaire recept 'Lik je vingers'

Dit is een makkelijke manier om tomaten winterklaar te maken in een klassieke lichte marinade. Dankzij de plantaardige olie in de compositie zijn de vruchten malser en aromatischer.

De ingrediënten voor het recept zijn de eenvoudigste:

 • 10 kg middelgrote tomaten;
 • 4 bosjes groen (dille, peterselie of mix);
 • 4 kopjes knoflook;
 • 4 grote uienkoppen;
 • 12 Art. l. plantaardige olie;
 • 6 eetl. l. zout;
 • 14 Art. l. Sahara;
 • 6 laurierblaadjes;
 • 2 eetlepels. azijn;
 • 10 stuks. peperkorrels;
 • 10 stuks. piment;
 • 6 liter water.

Van deze hoeveelheid ingrediënten worden 4 blikken van drie liter heerlijke tomaten in blik verkregen.

Hoe te bewaren:

 1. De tomaten worden gewassen met schoon koud water en gecontroleerd op deuken en beschadigingen. Schil de uien en knoflook, was de kruiden.
 2. Leg op de bodem van elke gesteriliseerde pot een bosje gehakte greens, een bolletje knoflook, in grote stukken gehakt, en 3 eetlepels. l. oliën.
 3. In plakjes gesneden tomaten en uien worden in potten in lagen geplaatst.
 4. Water wordt in een pan gegoten, suiker, zout, piment en zwarte peper, laurierblaadjes worden toegevoegd. Het mengsel wordt 3 minuten gekookt, waarna de azijn wordt toegevoegd.
 5. De tot een temperatuur van 70-80 ° C afgekoelde marinade wordt in potjes tomaten gegoten.
 6. Banken worden binnen 15 minuten gesteriliseerd. Rol de deksels op en leg ze ondersteboven onder de deken.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Tomatenplakken met peterselie

Als er grote roze of rode tomaten overblijven die niet in potjes passen en niet geschikt zijn voor langdurige bewaring, worden ze gebruikt om tomatensap van te maken. Dergelijke vruchten zijn ook geschikt voor conservering in helften of plakjes. Tomaten oogsten voor de winter met peterselie is erg lekker.

Ingredienten:

 • 3 kg tomaten;
 • 4 bosjes peterselie;
 • 2 liter water;
 • 16 Art. l. Sahara;
 • 100 g zout;
 • 8 Art.l. azijn.

Het is handig om dergelijke tomaten in literpotten te sluiten. De container moet voor gebruik worden gesteriliseerd.

Hoe tomaten in peterseliepotjes te sluiten:

 1. De tomaten worden gewassen in koud water, geschild en in tweeën of in vieren gesneden. Peterselie wordt ook onder stromend water gewassen en ontdaan van vergeelde bladeren.
 2. De gehakte vruchten worden samen met de takjes peterselie in een pot gedaan. Een bosje greens wordt gebruikt voor een liter pot.
 3. Suiker en zout worden aan het voorbereide water toegevoegd. De compositie wordt 5 minuten gekookt. De pekel wordt uitgeschakeld en op smaak gebracht met azijn.
 4. Tomaten in blikjes worden met hete pekel gegoten. De conservering wordt 5 minuten gesteriliseerd, vervolgens gesloten met deksels, ondersteboven gedraaid en bedekt met een warme deken.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Ingemaakte tomaten "Like barrel"

Ingelegde tomaten zijn een heerlijk gerecht dat sinds de oudheid Russische feesten heeft versierd. Ze gebruiken geen azijn, dus ze worden als bijzonder heilzaam beschouwd.

Traditioneel worden tomaten in de kelder gefermenteerd in houten vaten. In de stad is deze manier van koken problematisch. Daarom hebben de gastvrouwen het recept voor de bewoners van de appartementen aangepast.

Ingredienten:

 • 3 kg dichte tomaten;
 • 6 zoete pepers;
 • 1 hete peper;
 • 4 teentjes knoflook;
 • beitsen boeket;
 • 4 eetl. l. zout;
 • 3 liter water.

Van deze hoeveelheid ingrediënten worden 2 blikken van drie liter verkregen.

Koken zonder sterilisatie en koken:

 1. De tomaten worden gewassen met koud water. De steeltjes worden niet verwijderd.
 2. Een gewassen en grof gesneden ingelegd boeket, gepelde knoflook, gehakte hete pepers worden op de bodem van de blikken geplaatst. Tomaten en paprika's in reepjes gesneden worden bovenop gelegd.
 3. Zout wordt opgelost in 3 liter water. De resulterende pekel wordt in blikken gegoten, die worden afgesloten met nylon doppen.
 4. Potten met tomaten worden drie dagen op een warme plaats bij kamertemperatuur geplaatst. Daarna nog 14 dagen in de koelkast bewaard.

Kaukasische stijl groene tomaten met selderij

Vaak blijven er in de herfst een groot aantal onrijpe tomaten aan de struiken. Omdat ze beseffen dat ze geen tijd zullen hebben om te rijpen, gooien veel tuinders ze gewoon weg. Er worden echter veel heerlijke en hartige snacks gemaakt van groen fruit. Het meest populaire recept is "Kaukasisch".

Ingredienten:

 • 3 kg groene tomaten;
 • 3 bosjes bleekselderij;
 • 150 g hete peper;
 • 200 g knoflook;
 • 3 liter water;
 • 6 eetl. l. zout.

Referentie.Peterselie of koriander wordt vaak gebruikt in plaats van selderij. Heerlijk gemengd met deze groenten.

Voorbereiding:

 1. Tomaten worden geweekt in koud water. Gebarsten en gedeukte vruchten worden verwijderd.
 2. Hak de knoflook, peper en kruiden fijn. De ingrediënten worden in één container gemengd. Sommige huisvrouwen geven er de voorkeur aan om alles in een blender te onderbreken.
 3. Kruisvormige sneden worden gemaakt in het midden van de tomaten, iets niet tot het einde toe gesneden.
 4. De resulterende zakken zijn gevuld met een mengsel van peper, knoflook en kruiden.
 5. Zout wordt aan het water toegevoegd. Het mengsel wordt aan de kook gebracht.
 6. Potten zijn gevuld met selderij en gevulde tomaten, gevuld met hete pekel, afgesloten met nylon deksels en op een donkere plaats geplaatst.

Pittige tomaten

Liefhebbers van pikante smaken zullen dol zijn op tomaten met veel aromatische kruiden. De samenstelling van een dergelijke conservering bevat veel ingrediënten:

 • 3 kg kleine tomaten;
 • 9 bladeren van bes en kers;
 • 5 laurierblaadjes;
 • 12 tanden knoflook;
 • 9 zwarte peperkorrels;
 • 6 mierikswortelblaadjes;
 • 1 grote bos dille-paraplu's;
 • 6 eetl. l. Sahara;
 • 0,5 eetl. azijn;
 • 2,5 eetl. l. zout;
 • 1,5 liter water.

Voorbereiding:

 1. Tomaten worden gewassen met koud water en geprikt met een tandenstoker.
 2. Mierikswortel, kersen, krenten en de helft van de dilleparaplu's worden over de banken verdeeld. Vervolgens worden tomaten en knoflook erin gedaan.
 3. Zout, suiker worden in het water gegoten, peper, laurier wordt toegevoegd. Het mengsel wordt 5 minuten gekookt, waarna het in potten met tomaten wordt gegoten.
 4. Na 10 minuten wordt de pekel opnieuw in de pan gegoten, gekookt en wordt azijn toegevoegd.
 5. Tomaten worden met pekel gegoten. De potten zijn gesloten, omgedraaid met de deksels naar beneden en bedekt met een dicht materiaal.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Mosterd tomaten

Tomaten in mosterd met appels zijn lekker en pittig. Ze worden lang bewaard en exploderen niet.

Ingredienten:

 • 3 kg tomaten;
 • 2 uien;
 • 1 appel;
 • 5 teentjes knoflook;
 • 6 dille paraplu's;
 • 12 piment en zwarte peperkorrels elk;
 • 4 eetl. l. zout;
 • 3 eetl. l. Sahara;
 • 2 eetlepels. l. mosterdpoeder.

Van deze hoeveelheid ingrediënten worden 2 blikken van drie liter verkregen.

Voorbereiding:

 1. Tomaten, appels en dilleparaplu's worden gewassen. De appels worden in plakjes gesneden. Schil de ui en snij in plakjes. Schil de knoflook.
 2. Appels, tomaten, uien, dille en knoflook worden in lagen in gesteriliseerde potten geplaatst. Zwart en piment worden gelijkmatig over de potten verdeeld.
 3. Zout en suiker worden aan het water toegevoegd. Het mengsel wordt gekookt, gemengd met mosterdpoeder en in potten gegoten.
 4. Banken worden opgerold en ondersteboven onder de dekens gelegd.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Gemarineerd met worteltoppen

Een andere eenvoudige optie voor het maken van conservering voor de winter zijn tomaten met worteltoppen. Dit recept vereist geen sterilisatie en is niet tijdrovend.

Ingredienten:

 • 3 kg tomaten;
 • 15 takken van worteltoppen;
 • 3 aspirientabletten;
 • 3 liter water;
 • 3 eetl. l. zout;
 • 12 Art. l. zout;
 • 3 eetl. l. azijn.

De aangegeven hoeveelheid ingrediënten is gelijkmatig verdeeld over potten van 3 liter.

Recept voor tomaten met toppen:

 1. Banken worden gesteriliseerd. De toppen en vruchten worden gewassen.
 2. Worteltoppen en tomaten worden gestapeld in potten.
 3. Zout en suiker worden aan het water toegevoegd. Het mengsel wordt gekookt, in potten gegoten en 10 minuten bewaard.
 4. De pekel wordt opnieuw in een pan gegoten, 5 minuten gekookt en terug in de potten gegoten. Na 15 minuten wordt het in een pan gegoten.
 5. De pekel wordt voor de derde keer gekookt.
 6. Een tablet gemalen aspirine wordt in de banken gegoten. Tomaten worden met kokende pekel gegoten, zodat de potten tot de rand gevuld zijn.
 7. Banken worden afgesloten met een typemachine.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Tomaten in gelei

Als je gasten wilt verrassen met een ongewoon tussendoortje, maak dan meerdere blikjes tomaten in gelei.

De ingrediënten voor dit recept gebruiken de eenvoudigste:

 • 2 kg zoete tomaten;
 • 3 uien;
 • 6 teentjes knoflook;
 • 3 laurierblaadjes;
 • 15 stuks peperkorrels;
 • 2 liter water;
 • 3 eetl. l. gelatine;
 • 3 eetl. l. Sahara;
 • 1,5 eetl. l. zout;
 • 3 theelepels azijn.

Alle ingrediënten zijn onderverdeeld in blikken van 3 liter.

Tomatengelei recept:

 1. Gelatine wordt gegoten met 3 kopjes gekookt water. Laat een half uur zwellen.
 2. Snijd de tomaten in plakjes. Uien worden in ringen gesneden, knoflook wordt in stukjes gesneden.
 3. De rest van het water wordt gemengd met suiker en zout, gekookt.
 4. Peper, knoflook en laurierblaadjes worden op de bodem van de pot gelegd. Ringen van uien en tomaten zijn in lagen opgemaakt.
 5. Hete pekel wordt gemengd met azijn en gelatine. Het resulterende mengsel wordt in potten gegoten.
 6. Banken worden gesteriliseerd. Daarna worden ze stevig bedekt met deksels, ondersteboven gedraaid en onder een deken gelegd.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Basisregels voor het oogsten van tomaten voor de winter

Om te voorkomen dat de conservering tijdens opslag opzwelt, moet de technologie van de bereiding strikt worden nageleefd. Het is erg belangrijk om de ontwikkeling van bacteriën in het eindproduct te voorkomen.

Met sterilisatie

De meest betrouwbare manier om tomaten te bewaren, is door het eindproduct in een pot te steriliseren.

Dit gebeurt op twee manieren:

 1. Onderin de pan worden meerdere lagen gaas gelegd, waarop blikken met conservering worden geplaatst. Het water wordt zo gegoten dat het de "schouders" van de blikken raakt. De vloeistof wordt 10-15 minuten gekookt.
 2. Geconserveerde potten worden in een koude oven geplaatst, die wordt aangezet bij een temperatuur van 120 ° C. Als de oven op de gewenste temperatuur is gebracht, worden de potten gedurende 15 minuten gesteriliseerd.

Zonder sterilisatie

Zonder sterilisatie is twijnen voor de winter ook mogelijk. In dit geval worden componenten aan de pekel toegevoegd die de ontwikkeling van bacteriën voorkomen (mosterd, azijn, aspirine, enz.).

In recepten zonder sterilisatie is het belangrijk om verschillende regels te volgen:

 1. Alle ingrediënten moeten schoon zijn. Tomaten en kruiden worden onder stromend water gewassen. Gebruik geen beschadigd fruit.
 2. Banken worden voor gebruik met hete stoom gesteriliseerd. De deksels worden met kokend water gegoten.
 3. Was uw handen grondig voordat u gaat koken.

Aanbevelingen van ervaren huisvrouwen

Ervaren huisvrouwen kennen de geheimen die helpen om de conservering lekkerder en mooier te maken. De lijst bevat er enkele:

 1. Laatrijpe rassen blijven het langst bewaard. Dergelijke vruchten behouden hun vorm beter.
 2. Elk recept wordt pikanter als je hete pepers, bessen- en kersenblaadjes, mierikswortel aan de lijst met ingrediënten toevoegt.
 3. Om een ​​mooie conservering te krijgen, worden vruchten van dezelfde grootte in potten gedaan.

Tomaten in blik voor de winter: een selectie van de beste recepten en handige tips voor het correct bereiden van wendingen

Gevolgtrekking

Ingelegde tomaten zijn een integraal onderdeel van de gastronomische sfeer van de Russische cultuur. Met dergelijke preparaten kunnen inwoners van landen waar het seizoen voor het verbouwen van fruit en groenten minder dan zes maanden duurt, het dieet worden gevarieerd en het lichaam in de winter en de lente met vitamines worden verzadigd.

Tomaten inblikken is een geweldige manier om heerlijke groenten het hele jaar door te bewaren. Het sluiten van de tomaten is eenvoudig. U hoeft alleen maar een goed recept te kiezen en de kooktechnologie precies te volgen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen