Timing en technologie voor het snoeien van aalbessen- en kruisbessenstruiken in de lente, zomer en herfst

Onder gunstige omstandigheden dragen kruisbessen en aalbessen tot 20 jaar vrucht. Juiste landbouwpraktijken, waaronder regelmatig snoeien en tijdige vervanging van oude takken door productievere jonge scheuten, handhaven de gezondheid en vruchtzetting van struiken. Zonder snoeien vertraagt ​​de groei van scheuten, worden de bessen kleiner en neemt de opbrengst af. Overweeg wanneer u kruisbessen en aalbessen moet snoeien - in de lente of herfst, is het toegestaan ​​om het in de zomer te doen en hoe u de procedure op de juiste manier uitvoert.

Wanneer aalbessen en kruisbessen snijden

Timing en technologie voor het snoeien van aalbessen- en kruisbessenstruiken in de lente, zomer en herfst

Bessenstruiken worden voornamelijk in het voor- en najaar gesnoeid. Snoeien in de zomer is het minst gebruikelijk. Er wordt aangenomen dat het in een lommerrijke toestand onmogelijk is om het skelet kwalitatief te inspecteren en de nodige takken af ​​te snijden.

In het voorjaar de struiken worden zorgvuldig onderzocht en dode, droge en beschadigde takken worden verwijderd. Het belangrijkste is om op tijd te zijn voordat de sapstroom begint.

Vallen - de meest gunstige tijd van het jaar voor deze procedure. Planten slapen of bereiden zich voor, skeletachtige takken zijn duidelijk zichtbaar, dus het risico op het afsnijden van de verkeerde scheuten is minimaal.

In het voorjaar aalbessen en kruisbessen snoeien

Timing en technologie voor het snoeien van aalbessen- en kruisbessenstruiken in de lente, zomer en herfst

Het snoeien van struiken in de lente wordt uitgevoerd voordat het sap stroomt en ontluikt - in maart - april. Het werk maakt gebruik van een scherpe snoeischaar met gladde messen om scheuten en scheuten te verwijderen. Dikke oude takken worden gesneden met een tuinzaag of ijzerzaag. Het instrument is vooraf gedesinfecteerd in een oplossing van kaliumpermanganaat of medische alcohol.

De vormingscyclus van een aalbessenstruik is 6 literNee. De eerste snoei gebeurt na het ontschepen. De tak is volledig verwijderd, waardoor er 2-3 ontwikkelde knoppen overblijven. Aan het einde van het eerste ontwikkelingsjaar zouden zich 5-6 sterke scheuten in de struik moeten vormen.

Volgend jaar snijd takken van de tweede orde en laat 4-8 knoppen op elk van hen. De toppen van de sterkste scheuten worden geknepen. Zwakke, zieke, verdikte jaarlijkse scheuten worden volledig verwijderd. In het derde jaar worden meerjarige en sterke eenjarige takken ingekort, waardoor ⅓ van de lengte overblijft.

Na 2-5 jaar, op het hoogtepunt van de vruchtlichamen, worden 10-15 meerjarige takken achtergelaten op een goed gevormde struik. Bij oude, maar nog steeds vruchtdragende scheuten worden de uiteinden met een zwakke groei afgesneden.

6-7 jaar bij takken ouder dan 5 jaar wordt aanbevolen om tot aan de basis te snijden. De procedure wordt geleidelijk gedurende 2-3 jaar uitgevoerd. Het is belangrijk om te wachten tot er sterke jonge scheuten verschijnen. Als je alle oude takken tegelijk afsnijdt, gaat de struik dood. Oude takken van zwarte bes zijn te herkennen aan bruine schors, zwakke gezwellen, tot 10 cm lang, onderontwikkelde knoppen en droge fruittakken.

In de toekomst wordt de staat van de struik gehandhaafd door te snijden volgens het standaardschema.... Oude en vruchtdragende takken worden afgesneden, waardoor jonge en sterke scheuten achterblijven.

Skeletachtige takken van witte en rode aalbessen zijn, in tegenstelling tot zwarte aalbessen, duurzamer. Oude takken worden 7-8 jaar na het planten volledig verwijderd. Verzwakt op de leeftijd van 5-6 jaar, verjongt door snoeien op laterale vertakking.

De meeste fruitknoppen vormen zich op jaarlijkse gezwellen, dus ze kunnen niet worden afgesneden. Anders zal de kwaliteit van het gewas in het volgende seizoen afnemen.

Referentie. Veel soorten rode en witte bessen zijn vatbaar voor intense vorming van basale scheuten. Dergelijke struiken hebben een meer zorgvuldige uitdunning nodig.

Kruisbessoorten Smena kortlevende skeletachtige takken, dus het wordt geschoren naar analogie met zwarte bes. De duurzamere soorten Yubileiny en Russian worden 7-8 jaar na het planten gesnoeid.

Kruisbessen worden vaak gebruikt snoeien tegen veroudering en uitdunning naar analogie met de regeling voor rode aalbessen. De lente wordt beschouwd als de ideale tijd om struiken te vormen. De procedure wordt uitgevoerd vóór de knopbreuk of wordt gedeeltelijk overgebracht naar de herfst. In het voorjaar wordt voorzichtig geschoren van zieke en beschadigde takken en in de herfst worden oude en verdikkende takken verwijderd.

Het wordt niet aanbevolen om stronken achter te laten na het snoeien, omdat ze een ideale overwinteringsplaats worden voor plaaglarven. Tuinders adviseren om takken naar de basis te verwijderen. Bovendien groeien er draaiende scheuten op de stronken, die de groei van nul belemmeren. Bij verdikte kruisbessen worden beschadigde, droge en verzwakte takken verwijderd.

Het is interessant:

Waarom kruisbessen geel en droog worden in de zomer en wat hiermee te doen

Waar is de beste plek om kruisbessen in de tuin te planten?

Snoeien in de lente draagt ​​bij aan:

 • verjonging van verouderende bessen en kruisbessenstruiken;
 • de levering van mineralen aan de eierstokken;
 • het risico op infectie met schimmelsporen verminderen;
 • correcte vorming van jonge scheuten;
 • toenemende opbrengsten.

Er is maar één nadeel: als u de procedure uitvoert tijdens de periode van sapstroom en de vorming van fruitknoppen, kunt u bessenstruiken gedeeltelijk of volledig verliezen.

Timing en technologie voor het snoeien van aalbessen- en kruisbessenstruiken in de lente, zomer en herfst

Hoe te snoeien in de herfst

De herfst is de meest gunstige en veilige periode om bessenstruiken te snijden... De knoppen erop beginnen te bloeien in het vroege voorjaar, wanneer de dreiging van terugkerende vorst groot is. In de herfst wordt zonder angst gesnoeid en worden oude, beschadigde, zieke en vruchtbare takken verwijderd zonder productiviteitsverlies. Tijdens deze periode wordt vaak sanitair snoeien uitgevoerd.

Voordelen van de procedure:

 • volledig onderzoek van het skelet van de struik;
 • de plant is in rust en verdraagt ​​gemakkelijker snoei;
 • toegang tot alle vestigingen;
 • de mogelijkheid van een gecombineerd snoeien en oogsten van stekken voor aanplant in het volgende seizoen.

Schema voor het snoeien van de bes in de herfst:

 • beschadigde, oude en gebroken takken worden volledig afgesneden met een scherp instrument;
 • verwijder alle verdikkende takken;
 • 5-6 eenjarigen, 4 tweejarigen, 3 driejarigen, 2-3 vierjarige scheuten blijven op de struiken.

In totaal moeten er 20-25 sterke takken aan de struik blijven. Snoeien in de herfst is geschikt voor winterharde en korte struiken die de kans hebben om de ijzige maanden onder een sneeuwbedekking door te brengen.

Zomersnoei van aalbessen en kruisbessen

Timing en technologie voor het snoeien van aalbessen- en kruisbessenstruiken in de lente, zomer en herfst

Zomersnoei wordt uitgevoerd om onderontwikkelde takken te verwijderen die extra voeding van de plant opnemen. Zonder de nodige mineralen worden bessen klein of verschijnen ze helemaal niet. Zomer toegestaan kruisbes snoeien om beschadigde (5 mm vanaf de basis) en zieke scheuten te verwijderen.

Om een ​​kruisbessenoogst van hoge kwaliteit te verkrijgen, is het raadzaam om een ​​deel van de bessen te verzamelen (wanneer ¼ van de grootte is bereikt). Snoeien verbetert de groei en ontwikkeling van de struik, helpt om zijn nette vorm te vormen tot 55-60 cm in diameter.

Half juli, na het vruchtlichamen, wordt een zachte kruisbessenbesnoeiing uitgevoerd. Dit zal helpen om bij de bessen in de struik te komen en hun rijping te versnellen dankzij de toegang tot zonlicht.

Belangrijk! In augustus wordt een serieuzere snoei uitgevoerd - alle gebroken en zieke takken worden onder de basis verwijderd. Hierna begint de intensieve groei van jonge scheuten, die in het volgende seizoen worden gebruikt voor reproductie.

Bessenstruiken snoeien begin in het jaar van planten: kies 3-4 sterke en gezonde scheuten, snijd ze in 2 of 3 knoppen, de rest is volledig verwijderd.

De tweejarige bes-snoei wordt eind juli uitgevoerd... De takken worden ingekort met 2 knoppen, maar niet meer dan 10 cm. De procedure wordt uitgevoerd om laterale scheuten te vormen en de ontwikkeling van ondergrondse knoppen te stimuleren. Bovendien worden zijtakken geknipt die horizontaal of naar beneden groeien. Ze verstoren de juiste vorming van jonge scheuten en fruitknoppen.

De snoeiregels voor driejarige aalbessen komen overeen met de procedure voor tweejarige struiken.Snijd met een scherpe snoeischaar jonge jaarlijkse scheuten en takken af ​​die naar binnen groeien. Tegelijkertijd worden de scheuten die de struik verdikken, verwijderd.

De 5-jarige bessen worden na de oogst gesnoeid... Volwassen struiken worden eind juli - begin augustus, na het einde van de vruchtvorming, gekapt. Hiervoor wordt het volgende schema gebruikt:

 • jaarlijkse scheuten worden afgesneden, behalve 3-4 veelbelovende;
 • knijp eenjarige takken met 10-15 cm af voor een betere ontwikkeling;
 • verkort zijtakken van 2-4 jaar met 4 nieren;
 • 5-jarige takken worden volledig op grondniveau afgesneden.

Het is raadzaam om sanitair, formatief en verjongend snoeien van aalbessen en kruisbessen te combineren met het doel van het parallel oogsten van stekken voor vermeerdering.

Rode en witte bessen hebben een vergelijkbare structuur van struiken en vruchtlichamen. 7-8 jaar oude takken worden voor hen als oud beschouwd en de piek van vruchtvorming vindt plaats op de leeftijd van vijf. Zomersnoei van witte en rode aalbessen wordt eind juli uitgevoerd, na de oogst.

Het wordt aanbevolen om het volgende schema te volgen:

 • snijd alle interne jonge scheuten af, schaduw vruchtdragende takken;
 • 2-3-jarige scheuten raken elkaar niet;
 • oude en vruchtdragende takken worden volledig afgesneden;
 • nul scheuten die uit de grond groeien, worden afgesneden of begraven om stekken te verkrijgen;
 • droge, beschadigde en zieke takken worden volledig verwijderd.

Bij zomersnoei bepalen ze de groeirichting van de scheuten en vormen ze de struik correct. Dit verbetert de rijping van de bessen.

Het nadeel van deze procedure is de kans dat scheuten worden verwijderd die een hoog vruchtbaarheidspotentieel hebben in het volgende seizoen.

Gevolgtrekking

Het snoeien van bessenstruiken is een van de belangrijkste fasen van de landbouwtechnologie en helpt de gezondheid en vruchtbaarheid van planten te behouden. De procedure wordt uitgevoerd in de lente, zomer of herfst, afhankelijk van uw doelen. In het voorjaar, voordat de sapstroom begint, worden bevroren, zieke en beschadigde takken verwijderd. Snoeien in de lente draagt ​​bij aan de verjonging van verouderde struiken, de toevoer van mineralen naar de eierstokken, een afname van het risico op infectie en de juiste vorming van jonge scheuten.

Zomersnoei van aalbessen en kruisbessen wordt uitgevoerd om onderontwikkelde, gebroken en zieke takken te verwijderen. In de herfst wordt de procedure uitgevoerd na de oogst, wanneer de planten zich in een rustperiode bevinden en gemakkelijker beschadigd raken. Sanitair snoeien wordt vaak gecombineerd met het oogsten van stekken om het volgende seizoen te planten.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen