Een beginnershandleiding voor het correct snoeien van aalbessen in de herfst

De lijst met herfstwerk in de tuin omvat het snoeien van bessen. Een goede voorbereiding van de struik voor het winterseizoen heeft invloed op de verdere opbrengst. Voordat ze met de procedure beginnen, bestuderen ze de snoeitechnologie, de optimale timing van de implementatie, de regels voor het verzorgen van de struik na mechanische belasting. Met de exacte implementatie van de aanbevelingen, zal het snoeien van krenten in de herfst voor beginnende tuiniers geen probleem zijn.

Waarom krenten snijden in de herfst, wat geeft het

Tijdens het lente-zomerseizoen groeit de bessenstruik actief en draagt ​​hij vruchten. In de herfst stopt de beweging van het sap. De periode van bladverlies geeft aan dat het tijd is om te snoeien. Gedurende deze tijd ervaart de plant minimale stress door het verkorten van de scheuten. Door de herfst van aalbessen te snoeien, kunt u de struiken voorbereiden op de winter.

Een beginnershandleiding voor het correct snoeien van aalbessen in de herfst

Is het nodig om te trimmen

Bessensnoei is een verplichte procedure... Op de struiken verschijnen fruitknoppen alleen op takken tot 5 jaar oud. Oude takken zijn mager, elk jaar drogen ze meer en meer op en verstoren ze de normale groei van jonge scheuten. Ze zijn uitgesneden. Zieke en door ongedierte aangetaste scheuten kunnen ook worden verwijderd.

De agrotechnische herfstprocedure geneest de plant, vergroot de grootte van de bessen, verbetert hun smaak en opbrengst. Tijdens de procedure krijgt de struik de juiste vorm.

Optimale timing van de procedure

De herfstprocedure wordt onmiddellijk na bladval en het einde van de sapstroom uitgevoerd. Dit gebeurt meestal eind oktober - half november, voordat de vorst begint.

De snoeitijden variëren afhankelijk van de groeiregio. In de regio Moskou begint de nachtvorst half november, dus de procedure wordt eind oktober uitgevoerd. In Siberië zijn er in de herfst vaak plotselinge temperatuurschommelingen, dus ervaren tuiniers raden aan om half september een herfstevenement te houden.

Wanneer is de beste tijd om te snoeien - in de lente of herfst

De beste periode voor het snoeien van een vruchtdragende struik is de herfst... Tijdens het seizoen groeit de struik actief, er verschijnen jonge scheuten. Op sommige worden veel bessen gevormd, andere zijn niet vruchtbaar. Onproductieve takken halen voedingsstoffen uit de struik en creëren schaduw voor vruchtdragende scheuten. Deze takken worden na het einde van het seizoen verwijderd. In het voorjaar kunt u een fout maken bij het kiezen van productieve takken.

Soorten trimmen

Jonge bessenstruiken groeien snel - na 2 jaar groeien ze en beginnen ze vrucht te dragen. Na 4-5 jaar raakt de struik overwoekerd, verliest zijn vorm, de bessen worden kleiner. De plant moet worden aangepast. Er zijn verschillende soorten trimmen. Afhankelijk van het doel is het onderverdeeld in formatief, verjongend, sanitair.

Formatief

Om hoge opbrengsten te behalen, wordt de struik gevormd door snoeien. Het is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van de plant, het voorkomen van verdikking en het creëren van betere omstandigheden voor de groei van nieuwe scheuten. Het snoeien van een ontwikkelde, vruchtdragende plant wordt jaarlijks uitgevoerd.

Referentie. Een vruchtdragende struik moet 12-13 takken van verschillende leeftijden hebben.

Om zo'n plant te vormen, laten drie jaar oude struiken 3-4 ontwikkelde en gelijkmatig verdeelde takken achter. Het doel van de formatie is om een ​​struik te creëren met een brede basis voor verlichting en ventilatie van de centrale takken. Verdikking van de plant kan leiden tot de vorming van echte meeldauw. In verdikte struiken rijpen bessen alleen op de toppen van de stengels.

Een beginnershandleiding voor het correct snoeien van aalbessen in de herfst

Bij daaropvolgend snoeien blijven sterke jonge scheuten over, die dichter bij de rand van de struik groeien. Tegelijkertijd worden de centrale scheuten verwijderd, waardoor de basis van de struik groter wordt. Verzwakte, overtollige, naar de grond gekantelde, zieke scheuten kunnen ook worden verwijderd.

Takken ouder dan 5-6 jaar dragen geen vrucht, ze worden ook weggesneden.

Anti-veroudering

Verjongend snoeien wordt gedaan om de levensduur van de struik te verlengen. Het is gemaakt na 8 jaar plantenleven - op deze leeftijd is de opbrengst op een laag niveau.

Aandacht! Bij het uitvoeren van de procedure is het belangrijk om te leren hoe u jaarlijkse scheuten kunt onderscheiden van oudere takken. De jonge scheut heeft geen takken, hij is lichtgroen van kleur. Takken ouder dan twee jaar zijn donkerbruin van kleur, ze hebben takken.

Tijdens de verjongingsprocedure worden oude, gedroogde stengels op de grond uitgesneden en de snede bestoven met houtas.

Het snoeien van gewassen tegen veroudering kan gedeeltelijk, binnen 2-3 jaar of dramatisch per keer worden uitgevoerd. De eerste methode wordt gebruikt voor struiken van 8-10 jaar oud, de tweede - voor oude en zieke planten.

Bij gedeeltelijk snoeien wordt een derde van de oude takken verwijderd. Knip eerst droge, pijnlijke plekken weg. Verwijder het volgende jaar overtollige, verkeerd groeiende takken. In het derde jaar zullen jonge gezonde scheuten groeien in plaats van de verwijderde oude takken, de vruchtzetting van de struik zal toenemen.

Als de plant ouder is dan 8 jaar, zijn de meeste takken opgedroogd, wordt volledige verjonging uitgevoerd. In dit geval worden alle takken afgesneden tot aan de basis en worden de sneden verwerkt met houtas. De rest van het grondgedeelte wordt mulch met zaagsel, stro, turf om bevriezing in de winter te voorkomen. Bij het begin van de lente worden de wortels bewaterd met "Fitosporin" en gevoed met organisch materiaal, waardoor een jonge struik opnieuw groeit.

Sanitair

Bij sanitair snoeien worden afgebroken en beschadigde takken doorgesneden. Verwijder zieke delen van de struik die zijn aangetast door insectenplagen. In geval van ernstige schade door echte meeldauw of glasworm, worden de stengels verwijderd, helemaal aan de basis uitgesneden en verbrand. Als de toppen van de plant beschadigd zijn, worden ze afgesneden en een klein deel van een gezonde stengel gevangen.

Hoe krenten goed te trimmen

Om de vruchtvorming van de struik en de juiste vorming ervan te vergroten, wordt de procedure uitgevoerd vóór het begin van de vorst, wanneer de plant een rustperiode begint.

De volgende regels worden in acht genomen:

 • snoeien gebeurt pas nadat de struik al het gebladerte heeft laten vallen;
 • de procedure wordt uitgevoerd bij droog weer;
 • voor de procedure wordt een gedesinfecteerd, geslepen instrument gebruikt;
 • breek geen takken af ​​met hun handen;
 • snijd de scheut niet dicht bij een gezonde knop (dit zal leiden tot de dood van de hele scheut), de aanbevolen afstand van de knop tot de snede is 0,5 cm;
 • laat geen hennep achter, droge takken worden tot het niveau van de grond afgesneden;
 • de takken worden ingekort tot de dichtstbijzijnde externe knop;
 • sneden worden gemaakt onder een hoek van 45 °.

Benodigde materialen en gereedschappen

Alle benodigde gereedschappen worden gedesinfecteerd en geslepen. Na het snoeien van zieke takken worden de gereedschappen gedesinfecteerd om infectie van de overgebleven scheuten te voorkomen.

Voor het herfstevenement heb je nodig:

 • snoeischaar voor het knippen van dunne en middel-dikke takken;
 • tuinmes voor het krijgen van gelijkmatige snijranden op dunne scheuten;
 • kleine getande ijzerzaag voor het verwijderen van oude dikke stengels;
 • takkenschaar (dankzij lange handgrepen is het handig om moeilijk bereikbare takken uit het midden van de struik te verwijderen);
 • heggenschaar voor het knippen van takken van verschillende diktes en om de struik de gewenste vorm te geven;
 • waaierhark voor het verzamelen van bladeren en afgesneden takken;
 • tuinhandschoenen.

Trimschema: stapsgewijze instructies

Een beginnershandleiding voor het correct snoeien van aalbessen in de herfst

Na het einde van de bladval begint het geplande snoeien van de struik. Voer hiervoor de volgende werkzaamheden uit:

 1. Wist de cirkel rond de stam van gevallen bladeren en onkruid.
 2. Snijd droge en bemoste takken af.
 3. Gebroken, zieke, zieke of door insecten beschadigde plantendelen worden weggesneden.
 4. Takken worden verwijderd die op de grond rusten, diep in de struik groeien, niet vruchtbaar, kort, met onrijp hout.
 5. Verdun het centrale deel van de struik zodat de middelste takken gelijkmatig door de zon worden verlicht en geventileerd.
 6. Eenjarige gezwellen worden met 5-6 cm ingekort.
 7. Scheuten ouder dan 5 jaar worden afgesneden, takken van 3 jaar oud worden ingekort.
 8. Er blijven 5-6 van de krachtigste scheuten over, de rest wordt verwijderd.

Na verwerking worden alle afgesneden takken verwijderd, wordt de grond rond de struik losgemaakt, bevruchten, bedek met een laag mulch.

Bush formatie

Om de gewenste vorm van de struik te behouden, worden er jaarlijks aanpassingen gedaan door middel van snoeien. Direct na het planten worden de stengels van een jonge zaailing afgesneden, waardoor 2-3 gezonde toppen overblijven. Zorg er tegelijkertijd voor dat de bovenste knop naar de buitenkant van de struik is gericht. Dit is nodig om de scheuten in verschillende richtingen te laten vormen.

In het tweede jaar worden 5 krachtige scheuten gekozen, de rest wordt verwijderd. In het derde jaar worden de takken van het eerste en tweede jaar niet aangeraakt. Selecteer 5 nieuwe sterke scheuten met de juiste groeirichting. Weg met wortelgroei. In het vierde jaar wordt het snoeischema van het derde jaar herhaald. In het vijfde jaar wordt de struik verjongd. In dit geval worden niet-vruchtdragende takken uitgesneden.

Als gevolg hiervan zouden 15-18 takken van verschillende leeftijden op een gezonde vruchtdragende struik moeten blijven.

Referentie. Sommige tuinders creëren bizarre struikvormen, bijvoorbeeld in de vorm van een piramide of een vaas. Voor decoratief ontwerp wordt een standaardmethode voor plantvorming gebruikt.

Snoeifuncties

Het snoeien van struiken is afhankelijk van de leeftijd en de variëteit van het gewas.

Een beginnershandleiding voor het correct snoeien van aalbessen in de herfst

Jonge bes

Om jonge aalbessen te snoeien, controleert u de conditie van de scheuten die zich tijdens het seizoen hebben gevormd. Als de takken klein en dun worden (minder dan 0,6 mm), worden ze kort geknipt, zodat er 3 knoppen boven de grond blijven. Van de volwassen sterke, dikke scheuten blijven 3-4 van de langste en krachtigste over, de rest wordt aan de basis uitgesneden.

De groene toppen zijn ingekort op de stelen - ze zullen bij koud weer bevriezen. Voor de winter blijven alleen houtachtige stengels over.

Oud

Een oude bessenstruik van 8-13 jaar oud wordt verjongd door uitdunning:

 1. Alle droge, kapotte, zieke en beschadigde delen van de plant worden weggesneden.
 2. Verwijder scheuten die op de grond rusten en de groei van correct geplaatste takken verstoren.
 3. Zwakke, niet-vruchtdragende takken worden uitgesneden tot aan de basis, waarop geen groei wordt gevormd.

Zwart / Wit / Rood

Het snoeien van zwarte bes wordt vaker uitgevoerd dan rood en wit. De groei van scheuten in de zwarte variëteit is actiever, vruchtvorming vindt plaats na 3-4 jaar. Witte en rode aalbessen dragen volledig vrucht aan 6-7-jarige takken, maar als op ouderdomstakken de groei per seizoen minder dan 15 cm is, verwijderen ze deze takken.

Zwarte bessen beginnen na 5 jaar leven te verjongen, rood - na 8 jaar. Het verkorten van de apicale scheuten wordt alleen uitgevoerd op de zwarte variëteit, bij witte en rode aalbessen worden vruchten gevormd op de bovenste takken, daarom worden ze niet aangeraakt. Verjonging van witte bes wordt uitgevoerd op de leeftijd van 13-15 jaar.

Snijden verwerking

De verwerking van secties voorkomt het binnendringen van infectie in plantenweefsels die tijdens het snoeien zijn beschadigd. Voordat ze worden verwerkt, wachten ze tot het sap niet meer opvalt en de snede opdroogt.

Op het met een tuinmes gladgemaakte zaagsel en ontdaan van zaagsel wordt een tuinpek aangebracht. Om het product te bereiden, neem 6 delen colofonium, 3 delen was, 1 deel terpentijn en 2 delen propolis. Propolis en was worden gesmolten in een waterbad, colofonium wordt toegevoegd. Roer, breng aan de kook. Daarna wordt het gekoeld en gemengd met terpentijn. De resulterende massa wordt op plakjes aangebracht.

Verdere zorg

Hoe zorg je voor struiken na het snoeien? Voor overwintering wordt het land rond de plant opgegraven en bemest, omdat tijdens het vruchtlichamen de struik al zijn kracht heeft besteed... Voor de voeding worden fosfaat-kaliummeststoffen gebruikt. Fosfor en kalium dragen bij aan de groei en versterking van het wortelstelsel, verhogen de vorstbestendigheid van de plant en verhogen de immuniteit.

Aandacht! Voordat meststoffen worden aangebracht, wordt de grond bewaterd met water om wortelverbranding te voorkomen. Onder elke struik wordt 10-15 liter water toegevoegd.

Bereid de samenstelling voor: 30-35 g ammophos en 1 glas as worden verdund in 10 liter water. Gebruik onder één plant 2-3 liter van de resulterende oplossing.

Ter preventie worden de struiken behandeld met "Karbofos" tegen plaagaanvallen.

Voorbereiden op de winter

In gebieden waar sneeuwloze winters meestal gepaard gaan met strenge vorst, wordt de stamcirkel van een een- en tweejarige plant geïsoleerd met zaagsel of sparren takkenmulch met een laag van 8-10 cm. Voor een volwassen plant is deze procedure optioneel.

In gebieden die worden gekenmerkt door hevige sneeuwval, binden tuinders de struiken met touw om te voorkomen dat de dikke laag sneeuw die op de struiken ligt, de takken afbreekt. Om de bessenstruik te behouden, worden ze in een cirkel gewikkeld met een sterk touw, alle takken naar het centrale deel van de struik getrokken en het touw is stevig bevestigd. Met het begin van de lente wordt het touw verwijderd.

Lees ook:

De beste manieren om zwarte bessen thuis te drogen.

Een stapsgewijze handleiding voor het fermenteren van aalbessenbladeren voor thee thuis.

Hoe en wanneer bessen en frambozenblaadjes te verzamelen om te drogen voor de winter.

Gevolgtrekking

Snoeien van aalbessen in de herfst wordt uitgevoerd ongeacht leeftijd en variëteit. Volgens het advies kunnen beginnende tuiniers ook de procedure uitvoeren. Naleving van het schema en de regels van het herfstevenement verhoogt de opbrengst van het gewas en verlengt de vruchtbare leeftijd van de struik.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen