Hoe u in het voorjaar aalbessen en kruisbessen op de juiste manier voedt

Voor een stabiele vruchtzetting en ontwikkeling hebben aalbessen- en kruisbessenstruiken een voorraad voedingsstoffen nodig. Planten krijgen de belangrijkste vitamines en mineralen uit de grond - daarom is het zo belangrijk om de grond bij het planten te bemesten, controleer deze op zuurgraad.

Tuinders vergeten meststoffen niet en tijdens het kweken van bessen - 2-3 keer per zomer voeden ze de struiken met wortel- en bladmethoden. Voedingspoeders en mengsels versnellen de rijping van fruit, waardoor ze sappiger en zoeter worden. In het artikel zullen we bekijken hoe aalbessen en kruisbessen in de lente, zomer en herfst kunnen worden bemest.

Soorten dressings voor aalbessen en kruisbessen

Hoe u in het voorjaar aalbessen en kruisbessen op de juiste manier voedt

Er zijn verschillende soorten verbanden. De eerste classificatie omvat wortel en blad. De eersten worden in de grond, onder de wortels of in de boomstamcirkel van de plant gebracht. Ze zijn gericht op de ontwikkeling van struiken en fruit, stimuleren de rijping van aalbessen en kruisbessen. De tweede omvat sproeien en behandelen met preventieve en beschermende middelen, hun doel is om het verschijnen van ziekten en plagen te voorkomen.

Volgens de samenstelling worden organische, minerale, complexe en organominerale meststoffen onderscheiden:

  • de eerste groep bevat organische verbindingen (compost, humus, as);
  • mineraal - sporenelementen (bijvoorbeeld stikstof, kalium, fosfor);
  • complex combineert organische en minerale componenten;
  • organominerale voeders zijn gebaseerd op humuszuren die zijn behandeld met minerale verbindingen (bijvoorbeeld natrium- of ammoniumhumaat);
  • micronutriëntenmeststoffen - ze bevatten één voedingsstof (koper, mangaan, jodium).

Aandacht! Er zijn kant-en-klare verbanden en mengsels die met de hand worden bereid. In het tweede geval is het belangrijk om de verhoudingen in acht te nemen. Een teveel aan minerale en organische stoffen is net zo gevaarlijk als een tekort.

Topdressing van bessen- en kruisbessenstruiken in het voorjaar voor een goede oogst

Hoe u in het voorjaar aalbessen en kruisbessen op de juiste manier voedt

In maart geven kruisbessen en aalbessen de voorkeur aan stikstofhoudende meststoffen. Ze stimuleren de ontwikkeling en groei van groenmassa, helpen struiken te herstellen en krijgen kracht na de winter. Bij gebrek aan stikstof groeien de bessen slecht, de bladeren sterven snel af en vallen eraf. Jonge struiken worden bemest met ureum - 40 ml voor elke plant.

Vanaf het vierde jaar wordt de hoeveelheid teruggebracht tot 25 ml per struik. In de noordelijke regio's van het land worden struiken begin april bemest, aangezien de lente later komt. Infusie van vogelpoep of drijfmest wordt gebruikt. Om het effect te versterken, wordt houtas aan het vloeibare mengsel toegevoegd.

In mei wordt aanbevolen om aanplant te bemesten met minerale complexe meststoffen. Neem 1 eetl. Om het mengsel te bereiden. ammoniumnitraat, 3 el. superfosfaat, 1,5 eetl. kaliumchloride. Alle componenten worden gemengd en gevuld met 10 liter schoon water. De voorbereide oplossing is voldoende voor 2 struiken. Meststof wordt aangebracht in de groef die nabij de plant is gegraven.

Vaak worden aan het einde van de lente bessen- en kruisbessenbladeren geel, wat duidt op een tekort aan boor. In dit geval besproeien tuinders de struiken met boorzuur. De oplossing vereist 10 liter water 5 en ml zuur. Om de bessen groter en zoeter te laten worden, wordt de plant behandeld met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Dit gebeurt aan het begin van de bloei.

Bemesting in de zomer tijdens vruchtzetting

Zomerbessen en kruisbes bevrucht begin juni, wanneer de bessen beginnen te rijpen. Tot 10 juni wordt minerale bemesting toegepast die geen stikstof bevat.Zomerbewoners gebruiken kaliumhumaat of calciumnitraat - dankzij hen worden de bessen sappig en zoet, ze zijn groot van formaat.

Om het wortelstelsel van de plant te versterken, wordt aan de eerste voeding een mengsel van 30 g ureum, 20 g kopersulfaat en 2 g kaliumpermanganaat toegevoegd. De ingrediënten worden gemengd en verdund met 10 liter water. De struiken worden bespoten bij bewolkt, kalm of droog weer. Het wordt niet aanbevolen om ze te verwerken als de felle zon schijnt - zonnebrand blijft op de bladeren.

Hoe u in het voorjaar aalbessen en kruisbessen op de juiste manier voedt

Na 3 weken, als de bessen al rijp zijn, wordt aanbevolen om aardappelschillen te voeren. Hun overblijfselen worden gedroogd en met een blender tot poeder vermalen. Het resulterende mengsel wordt verdund in water en besproeid met struiken. Poeder van aardappelschillen beschermt tegen veel voorkomende gewasziekten - roest, echte meeldauw, anthracnose, grijze schimmel, en voorkomt ook het verschijnen van ongedierte - galmuggen, bladluizen, bladwespen.

Aandacht! Een effectieve en betaalbare topdressing voor kruisbessen en aalbessen tijdens het vruchtlichamen is houtas. Onder elke struik wordt 100 g kunstmest aangebracht, tegelijkertijd wordt de grond losgemaakt, waarna deze overvloedig wordt bewaterd met bezonken water. As compenseert het tekort aan mineralen, versterkt het wortelstelsel.

Hoe bessen en kruisbessenstruiken in de herfst te voeren

Voor de herfstvoeding van kruisbessen wordt kaliumchloride gebruikt. Tot 15 september wordt 15-30 g van het medicijn onder elke struik aangebracht (hoe jonger de plant, hoe meer kalium). Topdressing versterkt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand van de kruisbes tegen virale, bacteriële en schimmelziekten.

Compost wordt ook in de herfst geïntroduceerd - het verrijkt de grond met voedingsstoffen voor de winter. Compost wordt bereid uit plantenresten, onkruid en gebladerte en de massa wordt gelaten tot volledige ontbinding. Een kruisbessenstruik kost 3 tot 5 kg. Het wordt in oktober aangevoerd - dit is de laatste voeding van bessen in het lopende jaar.Hoe u in het voorjaar aalbessen en kruisbessen op de juiste manier voedt

Voor herfstvoeding van aalbessen worden kippenmest, toorts en drijfmest gebruikt. Een struik kost tot 6 kg kunstmest. Ook worden 20 g kaliumsulfaat en 50 g superfosfaat onder de plant gebracht, krenten worden bewaterd. Dergelijke meststoffen houden nuttige stoffen in de grond en beschermen de plant tegen ongedierte.

Hoe u in het voorjaar aalbessen en kruisbessen op de juiste manier voedt

Als er geen tijd is om meststoffen te bereiden, kopen ze kant-en-klare verbindingen in de winkel - het kan nitrofoska zijn, "Polygro Universal", "MicroMix". Complexe meststoffen bevatten al voedingsstoffen, het belangrijkste is om de dosering en aanbevelingen voor bereiding in acht te nemen.

Het is interessant:

Hoe kamperfoelie in het voorjaar op de juiste manier te verzorgen - voeren en snoeien

Het beste voer voor de mandarijnboom in huis

Hoe en wat druiven goed te voeren in de herfst

Regels voor het voeren van kersen in de herfst en de selectie van de beste meststoffen voor deze doeleinden

Gevolgtrekking

Voorjaarsvoeding omvat stikstofverbindingen, ureum, minerale complexen. Meststoffen worden voor en na de bloei aangebracht, na het besproeien van de grond. In de zomer hebben bessenstruiken organisch materiaal en mineralen nodig, tuinders gebruiken boorzuur, aardappelschillen en as. Stikstofhoudende verbindingen worden in de zomer niet toegevoegd.

In de herfst worden de planten voorbereid op de winter - de grond wordt bemest met compost, kaliumchloride, kant-en-klare verbindingen uit de winkel. Bij het aanbrengen van verbanden is het belangrijk om de dosering in acht te nemen, rekening te houden met de leeftijd van de plant en aandacht te besteden aan de toestand van de grond.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen