Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Het verwerken van aalbessen in de lente en de herfst zijn verplichte stadia van plantenverzorging. De procedure beschermt de struik tegen bacteriële, schimmel- en virale ziekten, versterkt het immuunsysteem, stimuleert de groei en verbetert de smaak van bessen. Het is belangrijk om de aanbevelingen en doseringen op te volgen, de behandeling 's morgens of' s avonds uit te voeren en het uiterlijk van de planten te volgen. Welke middelen effectief zijn bij het bestrijden van ziekten en plagen, zullen we in het artikel vertellen.

Doel van de verwerking van lente- en herfstbessen

Het belangrijkste doel van de verwerking in het voor- en najaar is bescherming tegen ziekten en plagen. Alleen gezonde bessenstruiken geven een volle en smakelijke oogst. In het voorjaar, met de komst van hitte, worden schimmelsporen en andere micro-organismen geactiveerd, die het optreden van ziekten en insectenplagen veroorzaken. Bij de verwerking is het belangrijk om de deadlines te respecteren; het is niet aan te raden om de procedure langdurig uit te stellen.

In de herfst, na het oogsten, moeten de bessen herstellen en zich voorbereiden op de winterperiode. Tuinders besproeien de struiken met als doel de vorstbestendigheid te vergroten, ongedierte te elimineren, te genezen en te verjongen.

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Welk ongedierte bedreigt aalbessen

In het vroege voorjaar worden aalbessen bedreigd door schaalinsecten en bladwormen. Insectenlarven overwinteren in de grond en zijn vorstbestendig. Scheden komen de tuin binnen met geïnfecteerde zaailingen, aarde, wind, vogels of knaagdieren. Insecten zuigen sap van aalbessen, beschadigen bladeren, scheuten en zelfs bessen. De struiken drogen geleidelijk uit en verdorren, en ondertussen verplaatsen de schaalinsecten zich naar andere tuinplanten. Na het ongedierte blijft een gele kleverige bloei op de struiken achter, die naar andere bladeren stroomt.

Bladrollen verschijnen op struiken vooral bij warm en vochtig weer. Voor aalbessen zijn het niet zozeer volwassen vlinders die gevaarlijk zijn als rupsen. Grijze insecten kunnen alle aalbessenstruiken vernietigen als er niet op tijd maatregelen worden genomen. De redenen voor het verschijnen van de bladrol: zure grond, gebrek aan of overmaat aan mineralen, overmatig water geven. Tekenen van schade zijn droge en dunne bladeren, misvormde vruchten, gele en bruine zweren op scheuten en bladeren.

Gevaarlijke plagen zijn onder meer aalbessen niermijten. Ze verwijderen insecten niet alleen door te sproeien, maar ook met de hand te oogsten. Niermijten zuigen het sap uit de plant en dragen ook een gevaarlijke ziekte - bessenbadstof. Als de struik ziek is, kan hij niet worden behandeld; tuinders kunnen hem alleen verwijderen en verbranden.

Aandacht! Op aalbessenstruiken zijn er spintmijten, bladluizen, galmuggen, motten, motten, bladwespen en glasmotten. Om de meeste insecten te zien is het belangrijk om de aalbessen regelmatig te inspecteren. Veel ongedierte is erg klein, dus het is moeilijk om ze te herkennen, tenzij ze worden onderzocht.

Gevaarlijke ziekten

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Krenten worden aangetast door anthracnose, roest, witte vlek. De redenen voor het verschijnen van anthracnose zijn schimmelsporen die overwinteren op gevallen bladeren, en met de komst van de lente verspreiden ze zich door de tuin. Bij geïnfecteerde aalbessen worden scheuten traag en vertragen ze de groei. Bruine vlekken verschijnen op de bladplaten - het belangrijkste teken van anthracnose-schade. Bij droog en warm weer verschijnen scheuren in de scheuten, die uiteindelijk rotten.Als de anthracnose de bessen bereikt, worden ze bedekt met kleine zwarte stippen en vallen ze eraf. Schimmelziekten komen het vaakst voor op zwarte bessen.

Roest treedt op als gevolg van wateroverlast, onkruid, geïnfecteerde planten die naast aalbessenstruiken groeien. Oranjebruine vlekken verschijnen bovenop de bladeren, gele kussentjes verschijnen onderaan. Het is in hen dat de schimmel leeft, die wacht op geschikte omstandigheden voor ontwikkeling. Roest verspreidt zich snel door de struik: als de plant niet wordt behandeld, zijn al snel alle bladeren bedekt met oranje pluisjes.

witte vlek - Dit is een bes-septoria, die bessen, bladeren en jonge scheuten aantast. De eerste tekenen van de ziekte doen zich begin mei voor: op de bladeren ontstaan ​​donkerbruine vlekken met een bruine rand, die na verloop van tijd wit worden. In de vroege stadia van infectie verwijderen tuinders de bladeren en verbranden ze, en wordt de struik verdund en besproeid. Septoria komt voornamelijk voor in de middelste zone van Rusland, gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmel zijn vochtigheid, weersveranderingen, mist. Naast de genoemde ziekten, beïnvloeden aalbessenstruiken omkering, Amerikaans echte meeldauw, zwarte vlek, bekerroest.

Verwerkingstijd

Datums verwerken afhankelijk van de regio waarin de bessen worden verbouwd. In de noordelijke regio's worden de struiken later besproeid, aangezien de lente daar 2-3 weken later komt dan in de zuidelijke. Tuinders raden aan om aanplant eind maart of begin april te verwerken, wanneer de luchttemperatuur rond de + 16 ° C is. Kies voor de procedure de ochtend of avond van een droge en windstille dag. Als het na de behandeling regent, is er geen voordeel.

Aandacht! De veiligste manier om aalbessenstruiken te beschermen van ziekten en plagen - voer het hele jaar door verwerking uit. Naast het handmatig verwijderen van beschadigde gebieden, gebruiken zomerbewoners sproeien met ureum, karbofos, ammoniumnitraat, Bordeaux-vloeistof, infusie van tabak, brandnetels en waszeep.

Na het vruchtlichamen worden de bessen eind augustus of begin september verwerkt. Zomerbewoners brengen mineraal en complex binnen meststoffenom de immuniteit van de plant te versterken en voor te bereiden op de winterperiode. Van half oktober tot de eerste sneeuw brengen ze organisch materiaal: kippenuitwerpselen, toortsinfusie, vloeibare mest. De herfstverwerking eindigt door de struiken te besproeien met een oplossing van Bordeaux-vloeistof.

Voorbereidende werkzaamheden

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

In het voorjaar wordt de verwerking daarna uitgevoerd struiken trimmen - nadat de sneeuw is gesmolten en totdat de nieren wakker worden... Als je de struik snijdt nadat deze is opgezwollen, zal dit de plant beschadigen en de opbrengst verminderen. Voor het snoeien wordt een tuinschaar gebruikt; takken afbreken met de handen wordt afgeraden. Allereerst worden massieve takken die bedekt zijn met mos, korstmos, zweren en droge 4- en 5-jarige scheuten verwijderd. Daarna worden takken afgesneden, die sterk naar de grond neigen en die in de struik groeien. Jonge scheuten worden met 1/3 ingekort en laten knoppen achter. Op deze manier vertakken ze beter.

Bij het snoeien is het belangrijk om de verschillen tussen zwarte en rode en witte bessen te onthouden - de hoeveelheid van de toekomstige oogst hangt hiervan af. Zwarte bessen worden vaker gesnoeid omdat hun takken sneller groeien. In wit en rood is de groei van nulscheuten niet zo intens, ze dragen stabiel vrucht, zelfs op 5-7-jarige takken. Ook wordt het bij zwarte bessen niet aanbevolen om de toppen sterk in te korten. Naast het snoeien, maken tuinders hun bedden schoon van het gebladerte, onkruid en puin van vorig jaar. De effectiviteit van de procedure hangt hiervan af.

Hoe te spuiten in de herfst en lente

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Voor verwerking gebruik:

  • chemische en biologische preparaten - voor preventie en behandeling worden ze gekocht in gespecialiseerde winkels voor tuinders;
  • volksmedicijnen worden bereid met geïmproviseerde middelen, gebruikt voor profylaxe, behandeling met koper- of ijzervitriool, as, Bordeaux-vloeistof is populair.

Gekochte chemicaliën

Aangekochte chemicaliën zijn gericht op het behandelen van ziekten, de actieve ingrediënten werken snel. Voor de behandeling van schimmelziekten worden fungiciden "HOM" of "Abiga-peak" gebruikt. Complexe fungiciden behandelen echte meeldauw en anthracnose, zijn samengesteld uit anorganische stoffen en koper. Een andere populaire chemische stof is Tiovit Jet, een contactfungicide op zwavelbasis dat aan het begin of midden van het groeiseizoen wordt gebruikt. Het medicijn is goed omdat het voor de bereiding alleen met water hoeft te worden verdund.

Ter bescherming tegen Roest en witte vlek gebruiken de chemische stof Topaz. Het is gemaakt op basis van penconazol, een bestrijdingsmiddel dat de ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën remt. Systemisch fungicide "Topaz" wordt gebruikt voor profylactische en therapeutische doeleinden, het behoudt zijn effect gedurende 4 jaar. Stopt de ontwikkeling van bacteriën en schimmels binnen enkele uren na behandeling.

Gebruik het fungicide "Trichopol" om u te beschermen tegen alle soorten schimmelziekten. Tuinders beweren dat het medicijn perfect werkt en krenten met 100% garantie beschermt. Trichopolum wordt verkocht in tabletten, die tot poeder worden vermalen en met water worden gemengd.

Biologische agentia

Biologische preparaten zijn gebaseerd op levende bacterieculturen die schadelijke schimmelinfecties onderdrukken. Biologische agentia zijn minder agressief dan chemicaliën. Tuinders gebruiken ze voor preventieve en curatieve doeleinden.

De voorbereiding "Fitop" helpt tegen ziekten en insectenplagen. Het versterkt en geneest het wortelstelsel van de plant, verhoogt de productiviteit en opbrengst, remt de groei en ontwikkeling van pathogene microflora op fruit en scheuten. Ook "Fitop" wordt gebruikt voor het desinfecteren van plantmateriaal. Het medicijn wordt in poedervorm verkocht. "Fitop" is niet schadelijk voor het milieu en de mens.

Zomerbewoners gebruiken Fitosporin tegen schimmel- en bacteriële infecties. Het microbiologische middel werkt onmiddellijk na verwerking, het wordt tijdens elk groeiseizoen gebruikt. "Fitosporin" remt de ontwikkeling van echte meeldauw, wortelrot, anthracnose. Het medicijn is betaalbaar en zuinig in consumptie, het is verkrijgbaar in de vorm van poeder, pasta of vloeistof.

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Aandacht! Effectief bij het gebruik van "Lepidocide". Het medicijn kan alle ongedierte aan, beïnvloedt hun voortplantingsfunctie. "Lepidocide" wordt in elk stadium van de plantontwikkeling gebruikt, het hoopt zich niet op in de grond en heeft geen invloed op de smaak van bessen.

Volksmethoden

Traditionele methoden werken preventief. Het is belangrijk om te onthouden dat als de struiken al tekenen van schade vertonen, het nutteloos is om alternatieve behandelingsmethoden te gebruiken. In het vroege voorjaar worden de struiken bewaterd en besproeid met kokend water. Broeien helpt de planten om wakker te worden en verwijdert ook de larven die in de winter in de grond overwinterden. Voor het beste effect wordt baking soda aan het water toegevoegd - 3 eetlepels zijn nodig voor een emmer kokend water. l. In de toekomst wordt de soda-oplossing gebruikt om bladluizen te elimineren.

Om het verschijnen van insecten te voorkomen, gebruiken tuinders knoflookinfusie - 300 g knoflook wordt in 10 liter water gegoten. Het mengsel wordt een dag toegediend, verdund met water in een verhouding van 1: 1. Knoflook wordt bij droog weer besproeid met krenten. Om het effect te versterken, wordt 50 g geraspte waszeep aan de oplossing toegevoegd. De infusie van tabak helpt ook: 400 g droge bladeren worden in 10 liter water gegoten, 48 uur aangedrukt, verdund met water en het sproeien wordt gestart. Andere folkremedies zijn ook populair: behandeling met jodium, as, mosterdinfusie en alsemafkooksel.

Hoe u de lente-verwerking van aalbessen op de juiste manier uitvoert

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Zomerbewoners verwerken in het voorjaar aalbessen tegen ziekten en plagen met behulp van hand- of knapzaksproeiers. Tuinders bereiden de oplossing van tevoren voor. Als het een chemisch of biologisch product is, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing en dosering te lezen. Een overvloed aan chemicaliën zal niet alleen een negatieve invloed hebben op de plant, maar ook op de menselijke gezondheid.Als er folkremedies worden bereid, wordt de tijd voor het bereiden van de infusies in acht genomen. Ze zijn niet geschikt voor langdurige opslag, daarom bereiden zomerbewoners voor elke procedure een nieuwe oplossing voor.

Vergeet de voorzorgsmaatregelen niet, vooral als het gaat om het spuiten van chemicaliën. Tuinders besteden het in een beschermend pak, een bril en een gasmasker. Tijdens de verwerking is het verboden om te eten of te drinken, kinderen of dieren mogen niet in de buurt zijn. Als de behandeling in contact komt met de huid, ogen of mond, is het raadzaam onmiddellijk medische hulp in te roepen. Zwangere of zogende vrouwen mogen niet worden verwerkt. Bewaar chemicaliën goed gesloten en buiten bereik van kinderen.

Zijn er nuances in de verwerking van zwarte, rode en witte bessen

Sommige plagen geven de voorkeur aan een bepaald type bes. Goudvissen verschijnen bijvoorbeeld het vaakst op zwart en bladworm op rood. Galbladluizen worden vaker gezien op wit en rood, evenals bladwespen, die niet van het dichte gebladerte van zwarte bessen houden. Een niermijt is een frequente bezoeker van zwarte bessen. Anders zijn er geen verschillen in verwerking.

Gevolgtrekking

Het verwerken van aalbessen in het voorjaar van ziekten en plagen is een eenvoudig proces; het belangrijkste is om een ​​paar functies te onthouden. Voor het sproeien worden de struiken gesnoeid, worden oude en droge scheuten verwijderd en wordt ruimte gegeven voor de ontwikkeling van nieuwe vruchtdragende takken. De verwerking wordt uitgevoerd met traditionele, biologische en chemische middelen. Tabak- en asoplossingen voorkomen het verschijnen van ongedierte, "Fitosporin" beschermt tegen schimmel- en virusziekten. Chemicaliën zoals "HOM" of "Topaz" zijn bedoeld voor de complexe behandeling van de meeste ziekten.

Voor verwerking kiezen zomerbewoners een droge en rustige dag. Vergeet de voorzorgsmaatregelen niet: gebruik tijdens de behandeling met medicijnen een schort of beschermend pak, handschoenen, bril en een gasmasker.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen