Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

Tuinders worden vaak geconfronteerd met een probleem wanneer, tijdens de vruchtperiode, bessenbladeren krullen, snel kleur verliezen, uitdrogen en eraf vallen. Dit betekent dat gewasverliezen onvermijdelijk zijn. Om de struik te redden, is het belangrijk om erachter te komen wie de schuldige is: plagen of ziekten. In het artikel zullen we bekijken waarom de bladeren krullen en wat we eraan kunnen doen.

Waarom bessen bladeren krullen

Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

De bes is vatbaar voor ziekteverwekkers en insecten. De kans op letsel is afhankelijk van het type plant. Dus zwarte bes lijdt aan ongedierte veel minder dan rood. Specifieke plagen zijn bladrollers, bladluizen, spintmijten en glas.

De beschadigde plant blijft achter in groei, verdort, stopt met vrucht dragen en sterft dan voortijdig af. Als bessenbladeren krullen, moet u ze uitvouwen en zorgvuldig onderzoeken op de aanwezigheid van larven, spinnenwebben, gezwellen en vlekken.

Bladrol

Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

Krenten worden vaak aangevallen door een gebogen bladworm - een middelgrote vlinder van 10-20 mm lang. Seksueel volwassen individuen zijn lichtgroen of groen van kleur.... De voorvleugels zijn buffy of bruin, de achterste vleugels zijn donkergrijs met een gele rand.

Insecten voeden zich met alle delen van de plant, maar infecteren vaker de bladeren. Kenmerkend is een spinneweb, een stroperig geheim dat wordt afgescheiden door bladrollers voor een betere bevestiging tijdens de periode dat de bladeren eromheen rollen.

Als referentie. De opgerolde bladeren moeten worden afgescheurd en verbrand. Laat ze niet in de composthoop of in de stamcirkel van de plant liggen. Anders overwinteren de larven veilig en in het voorjaar herhaalt de invasie van de bladworm zich.

Betekent om te vechten

Tuinders onderscheiden 3 methoden voor blootstelling aan een insect:

 1. Traditionele methoden. Knoflookinfusie: 1 teentje gehakte knoflook voor 1 liter gekookt water. Sta 5-7 dagen op concentraat. Verdun voor irrigatie in water in hoeveelheden van 60 ml per 10 liter water.
 2. Bioinsectoacariciden. Deze medicijnen zijn veilig voor mensen, niet fytotoxisch.
 3. Insecticiden. Met chemicaliën worden de grootste efficiëntie en snelste resultaten bereikt. Ze zijn giftig, dus zoeken ze hun hulp in extreme gevallen, wanneer het getroffen gebied groot is en biologische producten en folkmethoden niet effectief zijn.

Bioinsectoacariciden

Meest populair:

 1. "Aktofit". Doodt ongedierte 3-8 dagen na behandeling. Los 2 ml op in 1 liter water. Giet de vereiste snelheid in 0,5 liter water, onder voortdurend roeren. Giet de resulterende oplossing in de spuittank voor 1/3 vol. Sluit, schud 2-3 keer en ga verder verwerken.
 2. "Lepidocide". De werking van het medicijn is gericht op het vernietigen van rupsen. De dood van ongedierte wordt gedurende 2-3 dagen waargenomen. De plant wordt tijdens het groeiseizoen minimaal 2 keer met tussenpozen van een week behandeld. De dosering is 20-30 ml per 10 liter water. Het gemiddelde verbruik van de oplossing is 2-5 liter per volwassen struik.

Insecticiden

Voorbeelden van medicijnen:

 1. "Kinmix". Ze worden maximaal 2 keer per seizoen tegen larven en adulten gebruikt, omdat het middel resistentie veroorzaakt. In geval van een overdosis remt de plant, daarom moeten de instructies strikt worden opgevolgd. Voor 1 struik is 1-1,5 liter oplossing voldoende. Voor de bereiding wordt 2,5 ml van het product verdund in 1,2 liter water. Voeg al roerend meer water toe tot een totaal volume van 10 liter. De laatste bewerking vindt plaats uiterlijk 14 dagen voor de oogst. Kan worden afgewisseld met andere insecticiden.
 2. "Karbofos". Het wordt gebruikt wanneer de knoppen opengaan en tijdens de ontluikende periode. Verdunningsverhoudingen - 75 g per 10 liter. Dit volume is genoeg voor 6-7 planten. Gemiddeld kost 1 volwassen struik 1,5 liter oplossing. Ze cultiveren ook de grond en het gras eromheen.

Bladluis

Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

Vaak vallen gallische (aalbes) bladluizen de bes aan. Dit zijn kleine, bijna transparante insecten met een bleekgroen-gele tint, zonder vleugels. De aanwezigheid van een plaag is gemakkelijk te herkennen aan het verschijnen van bruine en gele zwellingen aan de bovenkant van het blad. Geleidelijk aan beginnen de knobbeltjes donkerder te worden en de bladeren van de bes krullen. Hoe de plant moet worden behandeld, hangt af van de ontwikkelingscyclus van het insect. Voor seksueel volwassen personen is het gebruik van insecticiden optimaal. Als je de eieren moet verwijderen, is het beter om folkmethoden te gebruiken.

Bladluizen bederven aalbessenbladeren tot half juli, waarna ze naar andere planten verhuizen. Eieren worden in de herfst gelegd. Ze overwinteren veilig op de takken, de larven verschijnen in het vroege voorjaar.

Als referentie. Gallische bladluizen nestelen zich zelden op zwarte bessen en geven de voorkeur aan gekleurde variëteiten. Ze hebben dunnere bladeren, het is gemakkelijker voor een insect om ze te doorboren en sap te extraheren.

Folkmedicijnen

De volgende methoden zijn populair bij tuinders:

 1. Irrigatie van struiken met kokend water. Ideaal voor het omgaan met eierkoppelingen. Na het koken wordt het water in een gieter met diffuser gegoten en worden de planten overvloedig geïrrigeerd. Na een warme douche wordt aanbevolen om de stammen met kalk te behandelen, wat ook bijdraagt ​​aan de vernietiging van eieren.
 2. Zuiveringszout-oplossing. De plant wordt in het vroege voorjaar behandeld, als de knoppen nog niet tot bloei zijn gekomen. 40 g geraspte waszeep wordt verdund in 10 liter water, natriumbicarbonaat wordt geïntroduceerd met een snelheid van 2 el. l. 1 liter.
 3. Zeepoplossing. In zijn pure vorm is het effectief als bladluizen net op de plant zijn verschenen. Wrijf 1,5 stukjes wasmiddel in, los volledig op in 2 liter warm water. Voeg vervolgens nog eens 8 liter water toe. Zeef voor gebruik in een vernevelaar.
 4. Een afkooksel van stinkende gouwe. 4 kg geplette planten worden in 10 liter water gegoten en gedurende 4-5 uur geïnfuseerd. De vloeistof wordt donkerbruin. Zeef en begin met het verwerken van struiken.

Biologische preparaten

Ze zijn veilig voor mensen, ze zijn niet schadelijk voor de plant. Ze worden actief gebruikt tijdens de vruchtperiode. U kunt "Aktofit" gebruiken (zoals bij het bestrijden van een bladrol) of de voorkeur geven aan "Fitoverm".

De dood van ongedierte vindt plaats 2-3 dagen na de primaire behandeling van de plant. De consumptie van het medicijn is 2 ml per 1 liter water. Fitoverm wordt gebruikt als ongedierte tijdens het groeiseizoen. Genoeg 2-3 behandelingen met een tijdsinterval van 5-7 dagen.

Chemicaliën

Giftig, niet gebruikt tijdens vruchtlichamen. Na regen is herbehandeling noodzakelijk. Het gebruik van insecticiden is gerechtvaardigd wanneer insecten in grote hoeveelheden aanvallen en wanneer andere methoden niet effectief zijn.

Belangrijk! Het oogsten begint niet eerder dan 20-30 dagen na de laatste behandeling met insecticiden.

Meest gevraagd:

 1. Actellik. Een product met een hoge mate van vernietiging en onderdrukking van ongedierte. De dosering is 1,5-2 ml per 1 liter water. 2 behandelingen zijn voldoende met een interval van 5-7 dagen. Goed compatibel met biologische producten.
 2. Biotlin. De volledige dood van ongedierte vindt 3-4 uur na de behandeling plaats. De dosering is 3 ml per 10 liter water. Het verbruik is afhankelijk van de grootte van de struik - van 0,5 tot 1,5 liter.

Spintmijt

Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

Het uiterlijk van een teek is te herkennen aan een dun grijs spinnenweb, vergeling en verdraaiing van bladplaten, verzwakking van de groei van struiken. Vanwege de kleine omvang van de plaag is het erg moeilijk om op tijd te herkennen. De infectie begint meestal vanaf de onderste bladeren en verspreidt zich geleidelijk naar de bovenste jonge bladeren. Het wordt aanbevolen om de oudste bladeren zorgvuldig te onderzoeken op spotten. Larven en volwassen mijten zijn gelokaliseerd op hun onderste deel.

Tijdige detectie van teken is de sleutel tot de effectiviteit van de behandeling. Actieve periode fokken valt in de tweede helft van de lente.

Folkmedicijnen

Het is beter om de struiken te irrigeren met infusen met een afschrikwekkende geur:

 1. Knoflook. 5 teentjes gehakte knoflook giet 1 liter koud water. Sta 10-12 uur aan totdat er luchtbellen verschijnen. Zeef, verdun met water in een verhouding van 1: 1, spuit op struiken. Herhaal de behandeling na 2-3 weken.
 2. Tabak. Giet 2,5 liter heet water over 250 g droge bladeren, stof of kruimels. Sta erop gedurende de dag. Zeef, voeg nog eens 0,5 liter water toe. Voor een betere hechting van het product op de bladeren kunt u 20 g geraspte waszeep toevoegen.
 3. Kruiden. Alsem, stinkende gouwe, calendula zullen het doen. Voor 10 liter heet water - 100-120 g kruidengrondstoffen. Sta 2-3 uur aan. Zeef voor irrigatie.

Colloïdale zwavel kan ook worden gebruikt om de vitale activiteit van teken te onderdrukken en de verspreiding ervan te voorkomen.

Biologicals

Wat te doen als bladeren instorten door tekenactiviteit:

 1. Gebruik 'Fitoseyulus'... Het bevat levende roofmijten die spinnenwebben eten. Met een snelgroeiende populatie van 1 m² worden elke 14 dagen 20-50 roofmijten verdreven. Na de vernietiging van de spinnenwebben sterft ook de bio-predator.
 2. Breng "Bitoxibacilline" aan. Het meest effectief in het larvale stadium van ongedierte. Het poederverbruik is 80-100 per 10 liter water. De laatste behandeling wordt 5 dagen voor de oogst uitgevoerd.

Acariciden en insectoacariciden

Een spintmijt is geen insect, het behoort tot de klasse van spinachtigen, dus het is irrationeel om insecticiden te gebruiken. Teken worden nadelig beïnvloed door acariciden en insectoacariciden. Meestal zijn 2 behandelingen per seizoen voldoende, exclusief de bloeitijd van de bes.

Belangrijk! Voor de veiligheid kan een chemische behandeling het beste worden uitgevoerd bij droog en kalm weer, met gebruikmaking van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Meest gebruikt:

 1. "STOP teek". Heeft geen invloed op de groei en ontwikkeling van planten. Doodt ongedierte in de eerste minuten van de behandeling. Het medicijn werkt in alle stadia van de ontwikkeling van insecten, heeft een lange periode van beschermende werking. Verbruikssnelheid - 7 ml voor 5-6 liter water.
 2. "Envidor"... Effectief in alle stadia van de ontwikkeling van plagen. Het wordt twee keer per seizoen gebruikt op fruit- en bessenstruiken, niet later dan 20 dagen voor de oogst. Kan worden gebruikt bij regenachtig weer. Het verbruik is 2-3 ml per 5 liter water.
 3. Zonlicht. Het is niet alleen effectief tegen teken, maar ook tegen andere insecten. Het beste te gebruiken tijdens actieve bloei. Heeft een goed absorptievermogen en behoeft daarom geen herverwerking na neerslag. Eén procedure per seizoen is voldoende. Het verbruik is 5 g per 5 liter water.

Glasmaker

Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

Dit zijn rupsen met een witachtig lichaam en een zwarte kop. De plaag geeft de voorkeur aan jonge zwarte bessenstruiken. Eind juni verschijnen er rupsen. Ze bewegen langs de hele scheut tot aan de wortel, knagen de kern uit en laten een holle plek achter. Bij een lengtedoorsnede van de tak is het verloop met de rups of zijn uitwerpselen duidelijk zichtbaar. Beschadigde scheuten stoppen met groeien, drogen op en breken af. De struik draagt ​​niet goed vrucht, de bessen worden zuur.

Hoe te vernietigen

De rups overwintert in de takken, daarom moeten, als er een plaag wordt gevonden, droge scheuten worden doorgesneden en geëlimineerd. De procedure wordt gedurende het hele groeiseizoen uitgevoerd.

Traditionele methoden zijn erop gericht volwassenen af ​​te schrikken. Hiervoor worden zelfgemaakte vallen gebruikt. In de vorm van aas wordt karton met rode of gele kleur geïnstalleerd, waaronder blikken met melasse worden geplaatst. De felle kleur trekt vlinders aan, maar ze kunnen zich niet aan het karton hechten en in de kleverige pot vallen. Om weg te jagen worden in benzine gedrenkte lappen aan de struiken gehangen. De doordringende geur onderbreekt de geur van aalbessen en voorkomt dat vlinders het opmerken.

Als referentie. Ze beginnen krenten te verwerken zodra ten minste één van de volwassenen in de val valt.

Biologische insecticiden, bijvoorbeeld "Bitoxibacilline", kunnen alleen in het stadium van profylaxe worden gebruikt.

Chemicaliën

Waarom bessenbladeren krullen en wat ermee te doen

In de strijd tegen ongedierte helpen alleen chemische preparaten:

 1. "Karbofos". U kunt een 10% -oplossing van het medicijn gebruiken.De eerste behandeling wordt in het vroege voorjaar uitgevoerd (voordat de knoppen opengaan), de tweede - na de bloei. Verbruik - 30 g per 4 liter water. Een struik is genoeg voor 1-2 liter.
 2. Inta-Vir". Gebruikt vóór bloeiende aalbessen. 1 tablet is genoeg voor 10 liter warm water. Het wordt gemalen en verdund in 300 g water, daarna wordt nog eens 700 g toegevoegd en geroerd. De moederloog is klaar. Daarna wordt het water aan de norm toegevoegd, geschud en geïrrigeerd.

Als de complexe maatregelen niet effectief bleken, wordt de beschadigde struik bij de wortel doorgesneden en verbrand.

Preventie van ongedierte

Preventieve procedures worden in de herfst uitgevoerd, zodat het ongedierte geen kans krijgt om eieren te leggen:

 1. Bovendien worden ze behandeld met insecticiden als de struik is aangetast door ongedierte. Ook wordt de procedure in de lente uitgevoerd, voordat de knop breekt.
 2. Maak sanitair en regelgevend snoeien... Zwakke, zieke, verdorde en verdikkende takken worden verwijderd. Snijplekken worden behandeld met tuinvernis.
 3. Na vallende bladeren overvloedig gedrenkt de kroon, de stamcirkel worden voorzichtig losgemaakt om de oppervlaktewortels niet te raken. Het kan worden bestrooid met houtas, mosterd of gemalen peper.
 4. Verzamel en verbrand de vergeelde bladeren.
 5. Planten met een uitgesproken aroma (knoflook, ui, calendula, enz.) Worden bij de bes geplant.

Om de penetratie van larven in de schors van de plant uit te sluiten, worden alle onderhoudswerkzaamheden zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd, zonder de schors te beschadigen.

Gevolgtrekking

Als aalbessenbladeren krullen, is het belangrijk om te begrijpen wat voor soort plaagaanvallen en hoe deze te behandelen, omdat de veiligheid van het gewas op het spel staat. Voor sommige plagen zijn folkremedies voldoende; in de strijd tegen anderen zul je per seizoen verschillende soorten insecticiden moeten gebruiken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen