Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Krenten zijn niet alleen zwart, wit en rood, maar zelfs geel, paars en oranje. Dit is een van de meest voorkomende bessengewassen op de percelen van Russische tuinders. Tegelijkertijd is het niet zo eenvoudig om grote smakelijke bessen te oogsten, omdat aalbessen eisen van de aanwezigheid van voedingsstoffen in de grond.

In juni beginnen bessenstruiken, met name zwarte bessen, een gewas te vormen. Daarom is het op dit moment vooral belangrijk dat de planten voldoende voedingsstoffen en vocht krijgen. In ons artikel vindt u gedetailleerde informatie over wat en hoe u aalbessen in juni voedt.

Bemestingsdoelstelling in juni

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Bemesten onder zwarte bessenstruiken in juni is de sleutel tot het krijgen van zoete en grote bessen. Het is inderdaad tijdens deze periode dat de actieve groei van scheuten en de vorming van fruit plaatsvindt.

Van bessengewassen zijn zwarte bes, kruisbes en framboos het meest veeleisend voor de aanwezigheid van voedingsstoffen in de bodem. Alleen jonge scheuten dragen intensief vrucht.

Belangrijk! Minerale en organische meststoffen wisselen elkaar af, waarbij het interval tussen de verbanden ongeveer 2 weken wordt gehandhaafd.

Om de groei van jonge takken te garanderen, zijn snelwerkende stikstofmeststoffen en organische stof (bijvoorbeeld een oplossing van drijfmest of pluimveemest en water) optimaal. Topdressing gecombineerd met overvloedig water geven van struiken.

Optimale timing

Als de bes in de herfst niet is bevrucht, wordt de eerste voeding aan het begin van de lente uitgevoerd, samen met het smelten van de sneeuw, wanneer de planten wakker worden en beginnen te groeien.

Als er in het najaar al meststoffen zijn aangebracht, wordt er na het begin van de bloei - in de tweede helft van mei - begin juni - een nieuw deel aangebracht. Een andere voeding wordt uitgevoerd tijdens de vorming van de eierstokken.

Meststoffen

De cultuur wordt gevoed met minerale en organische meststoffen, evenals met folkremedies.

Minerale meststoffen

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Ze bevatten geconcentreerde snelwerkende zouten. Volgens het actieve chemische element zijn minerale additieven onderverdeeld in fosfor, kalium en stikstof. Er zijn ook foliemeststoffen te koop die meerdere componenten tegelijk bevatten.

Voor de eerste voorjaarsvoeding (tijdens het smelten van de sneeuw) wordt droge nitroammofos gebruikt. De dosering wordt in acht genomen in overeenstemming met de instructies voor de bereiding (10-15 g voor een zwarte bes en 8-10 g voor rood).

De tweede keer dat de planten worden gevoed tijdens de bloeiperiode (eind mei - begin juni). Fosfaat-kaliummeststoffen worden gebruikt in de volgende dosering: 8-10 g kaliumsulfaat of 10-12 g superfosfaat in opgeloste vorm voor elke plant.

De derde toediening van voedingsstoffen valt samen met de periode van eierstokvorming (in de regel gebeurt dit in juni). Dit keer wordt houtas gebruikt (100-150 g voor zwarte bessen en 200 g voor gekleurde bessen).

De vierde en vijfde verbanden worden uitgevoerd na de oogst en voordat de plant in winterslaap gaat. De vierde keer - opnieuw met fosfor- en kaliummeststoffen (5-10 g kaliumsulfaat of superfosfaat in opgeloste vorm onder een struik). Ten vijfde - 300 g houtas voor elke plant.

Interessant feit! Rusland staat op de eerste plaats in de wereld wat betreft de teelt van aalbessen.

Organische meststoffen

Organische stof is van natuurlijke oorsprong (dierlijk of plantaardig).Dit type meststof omvat mest, uitwerpselen, humus, compost, turf, etc. Bij afbraak vormen ze verbindingen die de ontwikkeling van micro-organismen stimuleren en nuttige bacteriën die planten helpen voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.

Aandacht! Organische meststoffen zorgen voor lucht-waterbalans in wortels, stengels en plant bladeren.

Veel voorkomende natuurlijke organische mest is mest en vogelpoep. Het wordt gebruikt in het voorjaar en juni.

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Overrijpe mest wordt verdund met water in een verhouding van 1: 5. Geef bij het besproeien 1 emmer per volwassen struik of 1/2 voor een jonge struik. Als de mest vers is, wordt deze met water gegoten en 3-4 dagen bewaard. Vervolgens verdund en gedrenkt.

Uitwerpselen van pluimvee worden gemengd met water in een verhouding van 1:12. Het verbruik is hetzelfde: voor een volwassen struik - 1 emmer, voor een jonge - 1/2.

Compost en humus bevatten geen stikstof en worden daarom de hele zomer door gebruikt. Met deze meststoffen is het handig om de grond rond de bessenstruiken te mulchen na het besproeien of losmaken met een laag van ongeveer 1 cm.

Folkmedicijnen

Om te voeren zwarte bessen worden ook gebruikt in volksrecepten. Ze zijn goed als aanvulling op minerale en organische meststoffen, maar kunnen ze niet volledig vervangen.

Aardappelschillen

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

De voordelen van infusie van aardappelschillen zijn te wijten aan het hoge gehalte aan zetmeel dat ze bevatten. Grondstoffen worden met water in een verhouding van 1: 1 gegoten en gedurende een maand doordrenkt. Het resulterende concentraat wordt 1:10 verdund met water en de planten krijgen water (1 emmer per struik). Dergelijke voeding is goed tijdens de periode van bessenvorming.

Als een aardappelschillen het is lastig om te verzamelen, er wordt kant-en-klaar zetmeel gebruikt. In dit geval wordt gelei gekookt uit 100 g zetmeel en 2,5 liter water, verdund in een emmer water en bewaterd.

Brood

Een andere effectieve folk remedie is broodmeststof. Een van de belangrijkste ingrediënten in gebakken goederen is gist. Ze bevatten voedingsstoffen die de plantengroei stimuleren. Een dergelijke topdressing verbetert de structuur van de bodem, verhoogt de activiteit van levende micro-organismen en verhoogt de efficiëntie van de vroege organische stof (mest en uitwerpselen).

Raad. Gebruik korrelmeststof niet vaker dan 2-3 keer per seizoen, anders neemt de zuurgraad van de grond toe.

Zowel vers brood als oud brood dat in de winter wordt geoogst, is geschikt voor het bereiden van het voedingsmengsel. Voor gebruik wordt de schil in een emmer gevouwen, met warm water overgoten, afgedekt met een deksel en een week op een warme plaats bewaard. Filtreer de afgewerkte meststof, verdun met water in een verhouding van 1:10 en geef de struiken water.

Infusie van onkruid

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Voor de bereiding van kunstmest is gewoon onkruid dat zojuist van de bedden is verwijderd geschikt. Het gras wordt in een 1/2 ton geplaatst, gevuld met water, afgedekt met folie en in de zon geplaatst. Voeg 3-4 eetlepels toe om de gisting te versnellen. l. ureum.

Na een paar dagen verschijnt er schuim op het oppervlak, begint het mengsel te gisten en neemt het volume toe. Wanneer de vloeistof helderder wordt en het schuim stopt met vormen, is de meststof klaar. Dit duurt gewoonlijk 1-2 weken. De oplossing wordt verdund met water in een verhouding van 1:10 en de struiken worden bewaterd.

Aandacht! De onaangename geur, die verscheen tijdens de fermentatie van de infusie, neutraliseert het valeriaan-extract dat aan de container wordt toegevoegd.

Het kant-en-klare voedingsmengsel wordt niet bewaard, maar direct gebruikt. Dergelijke voeding is niet alleen nuttig voor aalbessen, maar ook voor andere gewassen (kool, tomaten, komkommers, kruiden).

Siderata

Om zwarte bessen van de nodige voedingsstoffen te voorzien, is het gebruik van sideraten mogelijk. Het is voldoende om in de lente lupines, erwten en wikke in de gangpaden te zaaien en in de herfst om de groenbemester samen met het gemaaide groen op te graven.

Koffiedik

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Koffiedik is een andere organische topdressing die de grond verzadigt met stikstof en de structuur verbetert. Deze meststof is geschikt voor bessenstruiken, maar ook voor rozen, hortensia's, magnolia's en viooltjes. Voor gebruik wordt koffiedik gemengd met aarde in een verhouding van 1: 4 en aangebracht op de aarde nabij de plantstelen.

Bananenschil

Bananenschil is rijk aan kalium en calcium en daarom uitstekend geschikt als meststof voor bessengewassen. De schil wordt begraven in de grond naast de plant, waar hij snel vergaat. Hetzelfde gebeurt met de bananen zelf, die overrijp zijn en niet meer geschikt voor voedsel.

Tarieven en volumes

Bij het berekenen van de dosering van minerale meststoffen zijn deze gebaseerd op de aanbevelingen van de medicijnfabrikant. Een teveel aan stoffen leidt tot een verslechtering van de kwaliteit van het gewas, ziekten, de ophoping van nitraten in fruit.

Tekenen van een tekort aan voedingsstoffen

Gebrek aan voedingsstoffen heeft invloed op gebladerte... Regelmatige inspectie van de aanplant helpt om het probleem op tijd te herkennen en actie te ondernemen.

 • Bij gebrek aan stikstof wordt het blad ondiep en geel, bedekt met donkerrode vlekken... Bloemen vallen eraf, weinig fruit wordt vastgebonden. De plant verzwakt, nieuwe scheuten worden kort en dun.
 • Een teveel aan stikstof manifesteert zich daarentegen door een intense groei van groene massa, donkergroen blad en actieve vorming van nieuwe scheuten. De bloei vindt echter vertraagd plaats en de vruchten worden klein en licht gekleurd.
 • Bij gebrek aan fosfor worden de bladeren kleiner, dof, blauwachtig groen. Bladstelen en nerven van het blad worden rood en brokkelen vroeg af. De vruchten rijpen langzaam en smaken zuur. Scheuten zijn onderontwikkeld.
 • Het gebrek aan kalium wordt aangegeven door een rode rand op de bladeren van zwarte bes. Calciumgebrek vertraagt ​​de groei van het wortelstelsel, er verschijnt slijm op.

Toepassingsmethoden

Er zijn 2 manieren om meststoffen aan te brengen: onder de wortel en blad. Laten we je er meer over vertellen.

Onder de wortel

Bij het aanbrengen van droge verbanden worden voedingsstoffen met irrigatiewater of regen in de grond opgelost.

De bijtzone water geven meststoffen opgelost in water zorgen ervoor dat voedingsstoffen sneller tot de wortels doordringen.

In het vroege voorjaar, wanneer er veel vocht in de grond zit, worden aalbessen bemest met droge voedingsmengsels, in droge zomer - met vloeibare.

Bladmethode

Bladdressing is het besproeien van gebladerte met zwakke voedingsoplossingen. In dit geval worden de elementen geassimileerd door bladmessen. De oplossingen zijn zwak bereid om bladverbranding te voorkomen.

In juni is het bijvoorbeeld goed om bladvoeding van krenten met micro-elementen uit te voeren. Om dit te doen, worden 5 g kaliumpermanganaat, 3 g boorzuur en 30-40 g kopersulfaat afzonderlijk verdund in verschillende containers en vervolgens gemengd in 10 liter water. Deze oplossing wordt besproeid met aalbessenstruiken.

Topdressing afhankelijk van het type

Hoe en wat aalbessen voeren in juni: de beste meststoffen en de regels voor hun introductie

Bij het opstellen van het bemestingsplan wordt rekening gehouden met het type cultuur. Zwarte bessen worden 5 keer per seizoen bemest. 4 verbanden zijn voldoende voor rood en wit. Het is een feit dat gekleurde variëteiten zich onderscheiden door een krachtiger wortelstelsel, dat minder veeleisend is voor de samenstelling van de grond.

Het algemene bemestingsschema is als volgt:

 • voor het eerst in het seizoen worden krenten in het vroege voorjaar gevoerd, samen met het smelten van de sneeuw;
 • de tweede - tijdens de bloeiperiode;
 • de derde voeding wordt uitgevoerd tijdens de vorming van de eierstok;
 • de vierde - na de oogst;
 • de vijfde - een maand voor het begin van aanhoudend koud weer.

Tips over het onderwerp

Het advies van ervaren tuinders helpt u om geen fouten te maken bij het aanbrengen van meststoffen en biedt het hele gezin een voorraad smakelijke en gezonde bessen:

 1. Meststoffen worden in hun originele verpakking in een droge ruimte bij een stabiele temperatuur bewaard. Oplossingen en mengsels worden bereid volgens de instructies.
 2. Neem bij het werken met medicijnen de veiligheidsmaatregelen in acht, gebruik rubberen handschoenen en een veiligheidsbril.
 3. Bemest na het rooten van de plant.
 4. Voordat u een topdressing aanbrengt (vooral droog), wordt de grond goed vochtig gemaakt.
 5. Het sproeien wordt 's morgens vroeg of' s avonds bij droog weer uitgevoerd om brandwonden op de bladeren te voorkomen.
 6. Minerale meststoffen zijn niet schadelijk als u de grond verrijkt met humus. Door de aanwezigheid van regenwormen is het mogelijk om te bepalen of er voldoende aanwezig is op de site. Als dat zo is, is alles in orde.

Gevolgtrekking

Topdressing van zwarte bessen in de zomer is een belangrijke fase in de gewasverzorging.In juni heeft ze voedsel en vocht nodig. Als je deze voorwaarden verwaarloost, zal de oogst niet behagen. Zwarte en gekleurde bessen reageren goed op voeding. Het belangrijkste is om meststoffen op tijd aan te brengen, verschillende soorten te gebruiken en de aanbevolen doseringen in acht te nemen.

Houd er rekening mee dat dressings bereid volgens volksrecepten geen minerale meststoffen vervangen. Het is beter om ze af te wisselen of samen te maken.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen