Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor

Uitgestrekte bessenstruiken verliezen snel hun vorm zonder de juiste aandacht. Verdikte aanplant wordt een ideale voedingsbodem voor schimmels en insecten. Zijscheuten zonder snoei groeien zo sterk dat ze de centrale takken tegen de zon bedekken en de beluchting van de hele struik belemmeren. In het artikel zullen we het hebben over het snoeien van aalbessen in de zomer, overwegen of het mogelijk is om rode en witte aalbessen te snoeien en hoe dit correct te doen.

Waarom krenten snijden in de zomer

Zwarte, witte en rode aalbessen zijn leden van de kruisbessenfamilie. Meerjarige heesters zijn populair vanwege hun bescheidenheid in de zorg en de zoetzure smaak van bessen. Meestal worden zwarte bessen geteeld in Rusland, minder vaak rood en wit.

Planten hebben een compacte of spreidende kroon, afhankelijk van de variëteit bereikt de hoogte 1,5 m. De struiken ontwikkelen zich actief tot 2 jaar, daarna wordt de groenmassa opgeschort en gaan de planten de vruchtfase in. De eerste oogst wordt 2 jaar na het planten genomen, maar de maximale productiviteit van aalbessen wordt waargenomen op de leeftijd van 5-6 jaar.

Krenten dragen elke dag vruchten, gemiddeld wordt 3-7 kg bessen uit de struik geoogst... De rode en witte variëteiten rijpen eind juni, de zwarte half juli. Pas na de oogst beginnen ze met het snoeien van de struiken, hoewel het debat over deze procedure in de zomer niet wegebt.

Veel tuinders geloven dat snoeien in de zomer het licht en de beluchting van de centrale scheuten verbetert, zodat de laterale jonge scheuten zich beter ontwikkelen. Aanhangers van een andere mening raden af ​​om zwakke struiken in de zomer te snijden, omdat de procedure de groei van scheuten remt en de generatieve ontwikkeling van de plant bevordert.

Doelen snoeien

Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor

Zomersnoei is gericht op het veranderen van de groeirichting van scheuten. Hierdoor zien de struiken er aantrekkelijk en netjes uit, de bessen rijpen groot en zoet.

Tuinders beslissen zelf of ze in de zomer snoeien of uitstellen tot de herfst. De bes verdraagt ​​de procedure echter zonder verlies. Dankzij de juiste formatie is het mogelijk om schimmelziekten te voorkomen en maximale productiviteit te behalen.

Als u snoeien negeert, worden struiken na verloop van tijd dikker en blokkeren droge, dode takken de toegang tot licht en lucht. Hierdoor worden kleinere bessen, steeltjes en eierstokken kleiner en verouderen de struiken vroegtijdig.

Vormende en verjongende bes-snoei wordt uitgevoerd in de lente en de herfst. Tegelijkertijd worden droge, zieke, beschadigde en vruchtbare takken verwijderd en wordt de groei van toekomstige jonge scheuten vastgesteld. Een herfstknipbeurt wordt uitgevoerd nadat de struiken hun bladeren hebben afgeworpen.

Het is belangrijk om assimilaten van oude takken in het wortelstelsel te laten stromen. In de winter krijgt de plant vitale stoffen uit de reserves.

Timing van snoeien

Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor

Ervaren tuinders raden aan om na de oogst uitsluitend sanitaire bessen te snoeien. De exacte timing van de procedure wordt niet gegeven, het is beter om je te concentreren op de klimatologische kenmerken van de groeiregio.

Referentie. De procedure wordt uitgevoerd bij droog weer. Droge en door de zon verwarmde scheuten zijn gemakkelijker te knippen.

De geschatte timing van snoeien na vruchtzetting is van juli tot september. In het zuiden wordt de procedure uitgevoerd vanaf half juni - begin juli, in de noordelijke regio's en regio's van de middelste zone - vanaf augustus.

Gunstige dagen

Aanhangers van tuinieren volgens de fasen van de maan worden geadviseerd zich te houden aan de maankalender.

Gunstige dagen voor het snoeien van aalbessen in 2020:

 • Juni: 1–6, 8, 12, 13, 17–19, 22, 23, 26–28, 30;
 • Juli: 1-3, 7-12, 14-18, 22-31;
 • Augustus: 1, 2, 6, 7, 10-16, 20-26, 28, 29;
 • September: 1–3, 6–13, 18–24, 29, 30.

Gunstige dagen voor snoeien in 2021:

 • Juni: 2, 3, 6–8, 11–13, 16, 19–25, 29, 30;
 • Juli: 4-8, 13-17, 19-23, 27, 28, 31;
 • Augustus: 1–6, 10–15, 17–19, 23, 27–31;
 • September: 1-3, 8-13, 15, 16, 19, 20, 24-30.

Hoe krenten goed te trimmen

Bij het snoeien van aalbessen in de zomer is het belangrijk om een ​​scherp, gedesinfecteerd gereedschap te gebruiken en de volgorde van het verwijderen van takken te volgen.

Benodigde materialen en gereedschappen

Apparatuur voor het snoeien van struiken is vooraf gedesinfecteerd om schimmelinfecties te voorkomen.

Voor gebruik in de tuin:

 • tuinschaar (snoeischaar) om jonge groei te verwijderen;
 • takkenschaar voor het knippen van dikke takken;
 • een mes om oneffenheden te corrigeren;
 • hark voor het verzamelen van scheuten en gebladerte;
 • medische alcohol, wodka, kerosine, 3% oplossing van kopersulfaat of kaliumpermanganaat voor desinfectie van apparatuur.

Stap-voor-stap instructies voor het snoeien

Bessensnoei-technologie:

 1. Verwijder alle zieke, oude, met mos bedekte, droge en beschadigde takken, evenals takken die 4-5 jaar oud zijn.
 2. Takken die sterk hellend zijn en op de grond liggen, worden afgesneden, omdat ze in de zomer gebrek aan zonlicht hebben en geen vrucht dragen.Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor
 3. Geen jonge, vervangende scheuten worden met 1/3 verkort boven de toppen voor een betere vertakking.
 4. Updaten van 2-3 jaar oude takken: verwijder eenjarige groei, zwakke zijscheuten met een klein aantal knoppen om de groei van de resterende takken te stimuleren.
 5. Snoei de toppen van jonge groei op takken van 2-3 jaar oud boven de toppen voor een betere vertakking.
 6. De takken van de tweede orde worden ingekort met een lengte van meer dan 40-50 cm.
 7. Verwijder de jonge groei die naar het midden van de struik is gericht om verdikking te voorkomen.

Een zwart gat in het midden van een doorgesneden tak duidt op een glaslaesie. Deze shoot is volledig verwijderd.

Kenmerken van het snoeien van zwarte, rode en witte bessen

De rode en witte variëteiten hebben vrijwel dezelfde structuur van de struiken en het soort vruchtlichamen. In deze planten worden 7-8 jaar oude takken als oud beschouwd en de piek van vruchtvorming vindt plaats na 5 jaar. Het wordt aanbevolen om eind juli, na de oogst, te beginnen met het formatief snoeien van struiken.

Het snoeien van rode bessen houdt in:

 • verwijdering van alle interne jonge scheuten die de vruchtdragende takken beschadigen;
 • snoeien van oude vruchtdragende takken boven het niveau van de sterkste zijscheut;
 • snijden van nulscheuten die rechtstreeks uit de grond rond de struik komen (ze kunnen worden ingegraven om gelaagdheid te krijgen);
 • verwijderen van beschadigde, droge en zieke scheuten.

Een goed gevormde rode besstruik moet tot 25 takken hebben met een leeftijd van 1-8 jaar.

Het principe van het snoeien van zwarte bessen is iets anders. Dit komt door het feit dat meer bessen rijpen op tweejarige scheuten. Daarom is het belangrijk om oude takken (ouder dan 5 jaar) volledig te verwijderen en eenjarige stengels af te knijpen. Sommige tuinders raden aan om formatief en sanitair snoeien te combineren.

Referentie.Late zwarte bessenvariëteiten dragen hun vruchten af ​​in augustus, dus de zomerprocedure wordt overgebracht naar september - oktober.

Bij zwarte bessen is het verboden de toppen sterk in te korten: dit leidt tot verlies van het grootste deel van het gewas. Bij rode en witte variëteiten wordt deze procedure uitgevoerd.

Nuances voor struiken van verschillende leeftijden

Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor

Krenten vinden het moeilijk om snoeien te verdragen, omdat het ernstige stress is. Als er tijdens de procedure pauzes en andere beschadigingen op de scheuten achterblijven, zal de plant al zijn krachten richten op hun genezing. Daarom is het uiterst belangrijk om bij uw werk een geslepen stuk gereedschap te gebruiken.

Het principe van het snijden van aalbessen hangt ook af van de leeftijd:

 1. Verwijder na het planten van de zaailing alle takken boven de 4 knoppen van de bodem van de grond. Volgend jaar verschijnen er minimaal 4-8 scheuten van de overgebleven knoppen aan de struik.
 2. Knijp na 1 jaar de toppen van alle jonge scheuten 1/3 boven de knoppen.
 3. Na 2 jaar worden alle nulpunten en delen van skeletachtige takken afgekneld. Op tweejarige takken worden eenjarige groei en sterke zijtakken verwijderd, waardoor alleen sterke scheuten met een groot aantal knoppen overblijven om de groei van de resterende takken te versterken. Om de vertakking te stimuleren, knipt u alle toppen van de rest van de groei van de eerste en tweede orde boven de knoppen af.
 4. Na 3 jaar worden alle verdikkende scheuten afgesneden.
 5. Op de leeftijd van 4 jaar en ouder worden verouderende scheuten gevormd. Aan het einde van het seizoen worden alle oude takken bij de wortel afgesneden, de resterende vierjarige scheuten worden ingekort volgens het principe van een driejarige zaailing. Elk jaar zijn er 3-6 nul-vervangende scheuten over.

Zorg na de procedure

Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor

Krenten houden van vocht en reageren op voldoende water bij een goede oogst... Tijdens de vruchtvorming voelt de cultuur de maximale behoefte aan vloeistof. Overmatig droge grond leidt tot afbrokkeling en het afstoten van bessen. Water wordt bij droog weer 1 keer in 10 dagen onder de wortel gegoten, waarbij 50-60 liter voor elke struik wordt uitgegeven. Sproeien op de bladeren wordt niet toegepast omdat dit leidt tot de ontwikkeling van echte meeldauw.

Na elke glazuur de grond in de nabije stamcirkel wordt losgemaakt om de beluchting van het wortelstelsel te verbeteren... Dit gebeurt heel voorzichtig: de bes heeft een oppervlakkig wortelgestel, de zuigwortels zijn nauwelijks bedekt met aarde. Om de frequentie van loskomen te verminderen, wordt het gebied bedekt met een laag mulch van 6-8 cm (stro, hooi, turf). Mulch remt de groei van onkruid, houdt vocht vast in de grond. Terwijl het plantafval vervalt, dringen voedingsstoffen samen met water in de grond.

Na de zomersnoei worden de bessen gevoed met fosfor- en kaliummeststoffen (70-100 g fosfor, 30-50 g kalium of 100-300 g complexe verbanden per m²). Compost en humus worden eens in de 3 jaar aangebracht, 10 kg per 1 struik. Van bijzonder voordeel is voeding ureumoplossing (3 luciferdoosjes voor 10 liter water per 1 struik). Planten ouder dan 4 jaar worden bemest met minder ureum: 25-30 g per struik. Topdressing wordt aangebracht in 2 doses met een interval van 14 dagen.

Ervaren tuintips

Hoe aalbessen in de zomer goed te snoeien en waarvoor

Bij het kweken van aalbessen hebben beginners enkele problemen, wat het advies van ervaren tuiniers zal helpen om het hoofd te bieden aan:

 1. Het verwijderen van een groot aantal scheuten is de meest voorkomende fout in de zomer snoeien krenten. Houd er rekening mee dat oude, zieke, beschadigde scheuten die op de grond liggen en een eenjarige verdikking moeten worden verwijderd.
 2. In juli en augustus begint de actieve sapstroom, dus behandel de sneden na het verwijderen van dikke takken met tuinpek.
 3. Verwijder bij het snoeien van rode en witte aalbessen geen 2-3 jaar oude scheuten: ze vertakken goed zonder extra te snijden.
 4. Laat 9–12 scheuten op elke struik staan ​​als ze 1–3 jaar oud zijn om de opbrengst te maximaliseren.
 5. Half juli voer bessenstruiken organische stof: 1 liter toorts per 10 liter water of 0,5 liter infusie van vogelpoep per 10 liter water. Verbruik voor 1 struik - 2-3 emmers.
 6. Om geen water naar de site te brengen voor irrigatie met emmers, vooral als de plantage groot is, neemt u een slang, laat deze in de emmer zakken en noteert u hoe lang het duurt om te vullen. Vermenigvuldig deze tijd met het vereiste aantal emmers. Als de container bijvoorbeeld in 1 minuut is gevuld, zijn 5 emmers nodig voor 1 struik - houd de slang daarom 5 minuten onder de plant. Houd de druk laag om het water beter in de grond te laten opnemen.

Gevolgtrekking

Het snoeien van zomerbessen wordt uitgevoerd na de oogst. De timing van de procedure varieert afhankelijk van het teeltgebied: in het zuiden worden de struiken gesneden in juni - juli, in de noordelijke regio's en de middelste rijstrook - in augustus. Rode en witte bessen worden in september gesneden.

Ze gebruiken een scherp geslepen, gedesinfecteerd instrument en verwijderen alle oude, zieke, droge en beschadigde takken, evenals een toename van een jaar die de centrale takken verdikt. Verdere zorg bestaat uit water geven, de introductie van organische, kalium-fosfor verbanden en een matige hoeveelheid stikstof.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen