Waarom verschijnen rode vlekken op bessenbladeren en hoe ermee om te gaan?

De opbrengst van aalbessen hangt niet alleen af ​​van gunstige klimatologische omstandigheden, maar ook van naleving van de regels van de landbouwtechnologie en preventieve maatregelen om ziekten en plagen te bestrijden. Het verschijnen van rode vlekken op de bladeren van een plant betekent dat deze is aangetast door de schimmelziekte anthracnose of is aangevallen door een galluis. Bij het vinden van de eerste tekenen is het belangrijk om direct passende maatregelen te nemen, aangezien beide problemen leiden tot oogstverlies en het risico op aalbessensterfte vergroten.

Rode bolle vlekjes met galmuis op aalbessen

Wat te doen als er rode vlekken verschijnen op de bladeren van rode bes? Het is belangrijk om eerst de plant te inspecteren en vast te stellen of het probleem wordt veroorzaakt door anthracnose of galluis.

Symptomen

Het feit dat de struik wordt aangetast door galkluizen, blijkt uit knobbeltjes bruin en rood onregelmatig gevormd. Aan de onderkant van het blad zijn kleine bleekgroene insecten te zien van ongeveer 2 mm lang. De larven zijn geelwit. Bladluizen zuigen het sap uit de bladeren van de struik. Om wonden te genezen, vormt de plant rode gezwellen.

Waarom verschijnen rode vlekken op bessenbladeren en hoe ermee om te gaan?

Meestal nestelt het ongedierte zich op rode en witte bessen., omdat hun bladeren malser zijn, is het gemakkelijker om ze te doorboren. Insecten zijn zeldzaam op zwarte en gouden soorten.

Voor de winter legt de bladluis zwarte eieren, die op de takken van de plant blijven.... Met het begin van de lente komen larven uit en zuigen het sap uit de bladeren. Verspreid over het district geven ze 6 tot 7 nieuwe generaties. Insecten leven tot half juli op aalbessen. Zodra het blad grover wordt, gaan ze over naar oregano, lavendel of salie. Als je geen maatregelen neemt om galluizen te bestrijden, neemt de opbrengst af, is de struik ziek en kan hij helemaal afsterven.

Hoe te verwerken in het voorjaar

Als er rode bolle vlekken verschijnen op de bladeren van de bes, welke manier om te gebruiken? Om bladluizen kwijt te raken, wordt aanbevolen om in een vroeg stadium folkmethoden te gebruiken.... Als ze niet werken, worden chemicaliën gebruikt.

In het voorjaar veel tuinders verbrand de plant met ongeblazen knoppen met kokend water... Hiervoor wordt het water gekookt en afgekoeld tot + 70 ° C. Vul vervolgens de container met een spray en verwerk de struiken.

Effectief besproeien van bessen met jodiumoplossing (1 druppel in 1 liter water). De plant wordt op kamertemperatuur behandeld met een vloeistof.

Een oplossing van wasmiddel helpt bladluizen te verwijderen... Gebruik een half stuk voor 10 liter water. Het wordt op een fijne rasp gewreven en opgelost. De hele struik wordt met het product besproeid.

Om te gaan met bladluizen maak verschillende infusies waarmee de aangetaste plant wordt behandeld:

  1. 3 kg rauwe stinkende gouwe of 1 kg gedroogde stinkende gouwe wordt in 10 liter water gegoten, een dag aangedrukt, gefilterd.
  2. 300 g tabaksstof wordt in 10 liter kokend water gegoten en 3 dagen laten brouwen. Het product wordt gefilterd, 100 g zeepoplossing wordt toegevoegd (het is gemaakt van wasgoed of teerzeep).
  3. 25 g mosterd giet 1 liter kokend water, laat 2 dagen staan. Voeg water toe aan 10 liter, voeg 100 g zeepoplossing toe.
  4. 5 liter gehakte goudsbloembloemen worden in 10 liter water gegoten. Bestand tegen 22 dagen. Filtreer en voeg 100 g zeepoplossing toe.

Waarom verschijnen rode vlekken op bessenbladeren en hoe ermee om te gaan?

Effectief ontsmetten van bessen met rook... Het komt op moeilijk bereikbare plaatsen, waar infusen niet doordringen tijdens het spuiten. Hiervoor wordt verbrand rubber gebruikt. Deze procedure wordt alleen uitgevoerd voordat de knop breekt.Wanneer de bladeren bloeien, snijd de toppen van de scheuten die zijn aangetast door bladluizen af, herhaal dit 2 keer, na 10 dagen.

Referentie! Chemische middelen voor verwerking worden alleen in extreme gevallen gebruikt: met een uitgebreide laesie en een volledig depressieve toestand van de plant.

Als de bladeren van de struik door bladluizen beginnen te zwellen, worden biologische preparaten gebruikt die veilig zijn voor mensengemaakt op basis van schimmels, virussen en sporenbacteriën ("Aktofit", "Avertin", "Bitoxibacillin"). Chemische preparaten zijn effectief tegen insecten: "Aktelik", "Vofatox", "Proteus", "Calypso". Omdat giftige stoffen worden vastgehouden in de weefsels van de plant, worden de bessen behandeld met insecticiden voordat de knoppen verschijnen en na het oogsten. Bij het gebruik van chemicaliën is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en de instructies strikt op te volgen.

Gevlekte uitstulping op blad met anthracnose

Symptomen en behandeling van vlekkerige bultjes op bladeren met anthracnose hebben hun eigen kenmerken.... Alle soorten cultuur zijn vatbaar voor schimmelziekten. De veroorzaker van anthracnose kan de winter onder de struiken overleven. Verschillende insecten verspreiden de infectie. Vocht draagt ​​bij aan een toename van de groei van pathogene micro-organismen, daarom worden krenten meestal in het regenseizoen door de ziekte aangetast.

Symptomen

Een schimmelziekte komt voor op de bladeren van een struik. Ten eerste vormen zich kleine bruine vlekjes aan de bovenzijde van de bladplaat. met een bruine rand en een donkere knol in het midden. Dan groeien ze en versmelten ze. Het hele blad wordt aangetast, wat de beweging van voedingssappen belemmert. Het droogt voortijdig op en valt eraf.

Referentie! Rode besstruiken overleven deze ziekte erger dan andere. Ze worden aangetast door stengels, bladstelen en bessen.

Afgevallen zieke bladeren zijn een bron van infectie in mei en juni... Later worden conidiosporen gevormd, die de infectie in juli en augustus verspreiden. Jaarlijkse schade aan de struik door anthracnose leidt tot de dood van de takken en de hele plant.

De belangrijkste oorzaken van de verspreiding van sporen van een schimmelziekte:

  • Waarom verschijnen rode vlekken op bessenbladeren en hoe ermee om te gaan?gebrek aan kalium en fosfor;
  • sterke verdikking van de struik;
  • onvoldoende verlichting;
  • hoge luchtvochtigheid en temperatuur;
  • winderig weer;
  • de overblijfselen van de aangetaste delen van de plant.

Nadat de eerste tekenen van de ziekte verschijnen, is het belangrijk om de beschadigde delen van de plant te verwijderen. en desinfecteer het. Wanneer de bladeren eraf vallen, wordt een tweede desinfectie uitgevoerd.

Hoe te vechten

Zodra de bladeren van de struik rood beginnen te kleuren, de behandeling wordt onmiddellijk gestart om het gewas en de plant zelf te redden... Voor de ziekte worden verschillende chemicaliën gebruikt. Fungiciden verstoren biochemische reacties die plaatsvinden in schimmelcellen. Die stoppen zich volledig te vermenigvuldigen en sterven. Om de ziekte te bestrijden worden "Previkur", "Kuproksat", "Ridomil", "Fundazol", "Acrobat MC" gebruikt. Voordat u ze gebruikt, is het belangrijk om de instructies zorgvuldig te bestuderen, omdat alle geneesmiddelen verschillen in gevarenklasse en wijze van blootstelling aan de plant.

Net als bij galbladluis wordt een oplossing van waszeep gebruikt om anthracnose te bestrijden.... Maal hiervoor de helft van de reep op een fijne rasp, giet 10 liter water en roer tot het volledig is opgelost. De resulterende vloeistof wordt besproeid met de aangetaste krenten.

Totdat de bladeren verschijnen, wordt de struik behandeld met een 1% -oplossing van kopersulfaat. Voor de bloei wordt "Topsin-M" gebruikt. Wanneer de eierstokken verschijnen, wordt de cultuur gevoed met as. Om een ​​stabiele immuniteit in een plant te ontwikkelen, worden complexe meststoffen gebruikt die stikstof en boorzuur bevatten.

Na het oogsten wordt de struik behandeld met Bordeaux-vloeistof... Om een ​​1% -oplossing te bereiden, neemt u 100 g kopersulfaat en 150 g limoen. Ze worden apart opgelost in 1 liter heet water. Elke oplossing wordt aangevuld tot een volume van 5 liter door koud water toe te voegen. De kalkmelk wordt door een dik gaas gefilterd en vervolgens wordt er in een dunne stroom, vaak roerend, een oplossing van kopersulfaat in gegoten.

Belangrijk! Bordeaux-vloeistof wordt niet langer dan een dag bewaard, dus het wordt onmiddellijk na bereiding gebruikt.

In de herfst worden gevallen bladeren van een geïnfecteerde plant verzameld en verbrandom schimmelsporen te doden. De grond wordt uitgegraven en de struik wordt besproeid met fungiciden, bijvoorbeeld "Nitrofen".

Maatregelen ter voorkoming van ziekten

Om de kans op ziekten te verkleinen waardoor de bladeren rood worden en opzwellen, helpen preventieve maatregelen. Zo, voor opplant selecteer rassenanthracnose resistent (bijvoorbeeld Victoria, Dutch red, Firstborn).

De plaats op de site mag niet worden afgesloten van direct zonlicht. De overstroming met smeltwater uit de lente is ongewenst. Het is belangrijk om de plant op tijd te snoeien, zowel hygiënisch als anti-aging... Bijzondere aandacht wordt besteed aan het besproeien en voeden van de struiken, die voldoende fosfor en kalium moeten bevatten.

In de herfst

Na de oogst wanneer de bladeren van de bes een roodachtige tint beginnen te krijgen, begint de herfstpreventieom de struik voor te bereiden op overwintering en om herbesmetting te voorkomen. Eerst worden de gevallen bladeren verzameld en verbrand.

De aarde wordt opgegraven met een naad-revers zodat ongedierte, hun larven en pathogene micro-organismen afsterven. Diepgraven wordt uitgevoerd binnen 20 cm. Om het resultaat te consolideren, wordt de grond behandeld met fungiciden. Bij aanhoudend koud weer wordt het bemest met mest.

Waarom verschijnen rode vlekken op bessenbladeren en hoe ermee om te gaan?

Produceer sanitair en anti-veroudering snoeienhet afsnijden van droge en oude takken, scheuren met scheuren en korstmossen met een schaar. Alle secties zijn behandeld met tuinpek om te voorkomen dat bladluizen eieren leggen. Bij correct snoeien leidt dit tot een verhoging van de opbrengst, na regen of water geven zal de plant sneller uitdrogen en zullen sporen die erop vallen niet rijpen.

In het voorjaar

Nadat de sneeuw is gesmolten rond de struiken al het afval harken en verbranden... Het verwijderen van organische resten helpt om sporen van schimmelziekten en schadelijke insecten te verwijderen. Rondom de bessen wordt de grond losgemaakt om de toegang van zuurstof naar de wortels te vergroten en te zorgen voor voldoende voeding voor de plant. Dit verhoogt de weerstand van de struik tegen verschillende soorten ongedierte. De grond wordt behandeld met een oplossing van kopersulfaat.

Als de sneeuw is gesmolten en er niet genoeg regen valt, is het belangrijk om de plant niet te vergeten.... Het wordt één keer per week geproduceerd en giet 3-4 emmers water onder elke struik.

In het voorjaar, vóór de zwelling van de nieren, voorkomen infectie met infectieus ziekte- en plaagaanvallen, de struiken worden besproeid. Het broeien van planten met heet water wordt als een eenvoudige en effectieve methode beschouwd. Deze procedure verwijdert bladluislarven en schimmelsporen. Chemische behandeling wordt uitgevoerd na het verschijnen van de bladeren, maar vóór de vorming van bloemen.

Extra verzorgingstips

Voordat het planten van krenten kies zorgvuldig een plantensoort, bestuderen hun sterke en zwakke punten, weerstand en gevoeligheid voor specifieke ziekten.

Je kunt geen struiken dicht bij elkaar planten: ze zorgen voor schaduw en brengen snel infecties over. Als de plant oorspronkelijk in een vochtige laagland of schaduw is geplant, wordt deze in de herfst overgebracht naar een open gebied. Het is belangrijk om regelmatig struiken uit te dunnen.

Om bladluizen te verwijderen, worden knoflook, uien, calendula, kamille en goudsbloemen in de buurt geplant: insecten verdragen hun sterke geur niet. Er mogen geen kruiden naast de aalbessen staan ​​die bladluizen kunnen omschakelen, vooral brandnetels en planten van de Lamiaceae-familie (salie, oregano, munt, citroenmelisse, tijm, enz.).

Om insecten aan te trekken die zich voeden met bladluizen (bijen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen), weidegrassen worden bij de struiken gezaaid. Tegelijkertijd mogen er geen mierenhopen in de buurt van de aalbessen zijn, omdat het de mieren zijn die bladluizen dragen of liever kweken.

Gevolgtrekking

Galbladluizen en anthracnose behoren tot de meest voorkomende oorzaken van rode vlekken op aalbessenbladeren.Bij de eerste tekenen is het belangrijk om direct over te gaan op het behandelen van de struik om het gewas en de plant zelf te redden. Hiervoor zijn veel folkremedies en chemicaliën.

Om het ontstaan ​​van ziekten te voorkomen, is het belangrijk om tijdig preventieve maatregelen te nemen en de struik goed te verzorgen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen