De belangrijkste fasen van bessenverzorging in de lente na winter

In het voorjaar hebben alle fruitplanten verzorging nodig. Bij aalbessen zijn er bepaalde nuances waarmee rekening moet worden gehouden om hoge opbrengsten te behouden. In het voorjaar voeren tuinders verplanten, ongediertebestrijding, bemesting, snoeien van struiken en andere procedures uit.

Welke zorg is vereist voor aalbessen in de lente na winter

De lente wordt beschouwd als de sleutel tot verzorging van planten.... Bomen en struiken helpen op dit moment om te herstellen van de winter en voor te bereiden op vruchtvorming. Na de winterkou zijn de bessenstruiken verzwakt, daarom hebben ze competente zorg nodig om te bloeien en bloeien met hernieuwde kracht.

De belangrijkste fasen van bessenverzorging in de lente na winter

Wat heeft zij nodig

Aalbessen zijn vrij bescheiden voor de kwaliteit van de grond en groeien normaal in schaduwrijke gebieden... Maar zonder te verlaten, degenereren de struiken geleidelijk, wat de opbrengst aanzienlijk vermindert.

De voorjaarszorg na de winter omvat dergelijke activiteiten:

 • verwijdering van de schuilplaats;
 • water geven;
 • losmaken;
 • mulchen;
 • behandeling tegen plagen en ziekten;
 • topdressing;
 • snoeien.

Data van voorjaarsprocedures

De lente-zorg voor aalbessen begint meestal onmiddellijk nadat de laatste sneeuw is gesmolten... De luchttemperatuur overdag moet rond de + 5 ° C zijn.

Stel de bereiding van aalbessen voor het komende seizoen niet uit... In de zon zwellen de knoppen snel op en laten bladeren los. Daarna is het te laat om de zorg uit te voeren.

Interessant op de site:

Fall Currant Planting Guide

Hoe en wat bessen in de herfst te bemesten

Gids voor het goed snoeien van krenten in de herfst

Essentiële voorjaarsactiviteiten voor een goede oogst

Om een ​​overvloedige oogst te verkrijgen, moeten een aantal procedures worden uitgevoerd... Ze versterken de plant, voorkomen de ontwikkeling van ziekten en versnellen het groeiseizoen.

Schuilen

In de eerste fase wordt de winteropvang verwijderd. Doe je dit niet op tijd, dan gaat de struik binnenin gaan rotten.

Overblijfselen van sneeuw en strooisel worden van de site verwijderd, als deze niet in de herfst zijn verwijderd... Het is raadzaam om de bladeren te verbranden, omdat er vaak ongedierte in blijft.

De struik wordt zorgvuldig onderzocht. Als er gezwollen knoppen worden gevonden, waarin een teek overwintert, worden ze verbrand.

De belangrijkste fasen van bessenverzorging in de lente na winter

Snoeien

Bessenverzorging in de lente na de winter wordt uitgevoerd met behulp van goed snoeien. Zo worden de struiken gelost van beschadigde en zieke takken..

Verwijder ook scheuten op de leeftijd van 4 jaar... Dergelijke takken dragen praktisch geen vrucht, maar ze nemen voedingsstoffen van de plant weg, die kunnen worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe scheuten.

In de laatste fase van het snoeien wordt de kroon gevormd... Op de uitgerekte scheuten van vorig jaar blijven er maximaal 7 knoppen over, de rest wordt afgesneden. Dankzij deze procedure begint de scheut zich in de breedte te ontwikkelen, waardoor de lagen extra worden bijgesneden.

Losmaken

Door het losmaken wordt de lucht- en vochtuitwisseling in de bodem verbeterd... Hierdoor heeft het wortelsysteem geen zuurstofgebrek en staat het water niet lang aan het oppervlak. In het voorjaar is deze procedure erg belangrijk.

De grond losmaken na het besproeien... De maximale losdiepte is 5 cm, anders kan het verzwakte wortelstelsel beschadigd raken.

Water geven

Het wordt aanbevolen om krenten water te geven met warm water... Bij droog weer wordt 1 keer in 8-10 dagen water gegeven. Elke struik heeft 4-6 emmers nodig. Water wordt alleen onder de wortel gegoten, takken en bladeren moeten droog blijven.

Topdressing

Voor overvloedige vruchtvorming moeten aalbessenstruiken worden gevoerd... De plant heeft kalium en fosfor nodig. Voor volledige ontwikkeling worden stikstofsupplementen geïntroduceerd, maar alleen samen met kalium en fosfor. Anders neemt het gehalte aan aminozuren in het sap toe en wordt de plant aantrekkelijk voor ongedierte.

Tijdens het groeiseizoen is het niet mogelijk om chloorhoudende meststoffen toe te voegen. - krenten verdragen ze niet. As van loofbomen kunt u het beste als topdressing gebruiken. Het bevat alle noodzakelijke elementen. Een struik kost ⅓ emmers.

Ook gebruik vaak een oplossing van nitrophoska... Aanbrengen in strikte overeenstemming met de instructies. Topdressing wordt elk jaar aangebracht tijdens de vorming van de nieren.

De belangrijkste fasen van bessenverzorging in de lente na winter

Mulchen

Mulchen is een belangrijke stap in de verzorging van aalbessen. Dit de procedure zal de verdamping van vocht uit de grond en het aantal onkruid verminderen... Bovendien zal de hoeveelheid water geven afnemen.

Voor mulchen gebruik zaagsel, stro of compost... Ook gebruiken sommige tuinders zwarte niet-geweven stof.

Behandeling tegen ziekten en plagen

Vechten tegen insectenplagen begin in het vroege voorjaar met warm water geven of brandbehandeling. De struiken worden overgoten met kokend water nog voordat de sneeuw volledig is gesmolten... De plant zelf wordt in dit geval niet beschadigd en teken en ander ongedierte gaan dood.

Sommige tuinders keuren deze methode echter af. Ze gebruiken insecticidespray voor preventie. Behandeling met medicijnen wordt alleen uitgevoerd bij positieve luchttemperaturen... Spray 2-3 keer met een interval van 2 weken.

Verwerking met vuur en kokend water

De methode om kokend water over de struiken te gieten, wordt in de volgende gevallen gebruikt:

 1. Niermijt-infectie. Deze plaag draagt ​​een ziekte die badstofbladeren wordt genoemd. In de winter verbergt het zich in de nieren.
 2. Schade aan schimmelziekten, bladluizen.

Met behulp van heet water vernietigen ze niet alleen ongedierte, maar verwarmen ze ook de grond, knoppen en schors, en dit draagt ​​bij aan een snellere start van het groeiseizoen.

De verwerking vindt plaats in het vroege voorjaar, voordat de knop breekt... Het wordt uitgevoerd in de eerste helft van maart. Tegen die tijd zijn de nieren nog niet opgezwollen, dus kokend water zal ze niet schaden.

Voor warmwaterbehandeling je hebt een gieter nodig met een fijnmazig mondstuk en een thermometer... De watertemperatuur moet + 70… + 80 ° C zijn. Water wordt gekookt, in een gieter gegoten. De temperatuur wordt direct bij de struik gemeten. Als de vloeistof nog steeds te heet is, wacht dan tot deze is afgekoeld.

Om de efficiëntie te verbeteren Aan de oplossing worden 3 g kopersulfaat, 0,1 g kaliumpermanganaat en 10 g zout toegevoegd. Geef de struiken water zodat kokend water het hele oppervlak van de takken bevochtigt.

De belangrijkste fasen van bessenverzorging in de lente na winter

Veel tuinders verwerken krenten met vuur.... Deze methode kan bladluizen en teken doden. De procedure wordt begin maart uitgevoerd. Gebruik hiervoor een gasbrander of soldeerlamp.

Het vuur wordt op een afstand van 8-10 cm van de takken gehouden. Ze worden 2-3 keer langs de scheuten uitgevoerd. Breng de brander niet te dichtbij om de takken niet te beschadigen.

Overdracht

Als de struik vrucht begon te dragen en zich slecht ontwikkelde (nieuwe scheuten verschijnen niet, zelfs niet na het snoeien), dan wordt deze getransplanteerd.

Graaf een kuil van ongeveer 40 cm diep, voeg kunstmest of compost toe en giet een emmer water uit. Daarna wordt de struik overgebracht naar een nieuwe plek, bedekt met aarde en opnieuw bewaterd. De procedure wordt alleen uitgevoerd op voorwaarde dat de toppen van de plant nog niet zijn opgezwollen.

Lees ook:

Effectieve remedies voor echte meeldauw op aalbessen

Hoe om te gaan met en om roest op aalbessen te voorkomen

Kenmerken van zorg afhankelijk van de regio

Houd rekening met de klimatologische kenmerken van het gebied waar de cultuur wordt verbouwd.

In verschillende regio's worden veerprocedures op verschillende tijdstippen uitgevoerd:

 1. In de zuidelijke regio's begint de zorg begin maart, direct nadat het land opdroogt.
 2. In de Middle Lane verschuift deze tijd naar half april.
 3. In de Oeral, Siberië en het noordwesten (in de regio Leningrad) begint de lente eind april of begin maart.

Lente aanplant van krenten

Om de aalbessen goed vruchtbaar te maken, selecteren ze vlakke gebieden waar geen harde wind is. Laaggelegen, schaduwrijke gebieden zijn niet geschikt om te planten.

Ook het is belangrijk om op tijd te landen... Anders kan de plant geen wortel schieten.

Wanneer en hoe te planten

Het planten van zaailingen in de volle grond wordt uitgevoerd voordat de stabiele hitte begint... De timing is afhankelijk van de regio. U kunt het beste direct beginnen met werken nadat de laatste sneeuw is gesmolten. Op de middelste rijstrook is dit begin april.

Wortels moeten in een vochtige doek worden gewikkeld... Direct voor het planten worden de zaailingen gedrenkt in de oplossing van Kornevin.

De belangrijkste fasen van bessenverzorging in de lente na winter

Hoe te planten:

 1. Graaf eerst gaten voor de struiken. Hun grootte moet overeenkomen met de grootte van het wortelstelsel.
 2. Een kuil is gevuld met humus en 1 eetl. as.
 3. Giet 1 emmer water.
 4. De zaailingen worden zorgvuldig onderzocht en droge en beschadigde wortels worden verwijderd.
 5. De plant wordt onder een hoek van 45 ° in de put geplaatst. Dus de aalbessen zullen beter zijn in het bouwen van nieuwe scheuten en het ontwikkelen van het wortelstelsel.
 6. Bestrooi de zaailing met aarde en maak de zijkanten rond het gat.
 7. Alle scheuten worden afgesneden. Er zijn nog maar 4 knoppen op elk.
 8. De plant krijgt water, waarna de grond rond de zaailing wordt mulch met stro of zaagsel.

Ervaren tuintips

De duur van vruchtlichamen en de opbrengst van aalbessen hangt af van de juiste zorg... Er zijn bepaalde geheimen die beslist belangrijk zijn om te weten.

5 gouden regels

Bestaan een paar regels waar ervaren tuiniers zich aan houden:

 1. Voor alle struiken die ouder zijn dan 5 jaar, snoeien ze tegen veroudering. Gebruik alleen gedesinfecteerde instrumenten.
 2. Als de snijdikte meer dan 8 mm is, wordt deze behandeld met tuinvernis.
 3. Schuilplaatsen voor winterstruiken worden zo vroeg mogelijk verwijderd. Daarna wordt de grond losgemaakt om lucht bij de wortels te laten komen.
 4. Zorg ervoor dat u planten behandelt tegen ziekten en plagen.
 5. Na het besproeien wordt het land gemulleerd.

Fouten om te vermijden

Veel beginnende tuiniers maken dezelfde fouten:

 1. Ontijdige onderhoudswerkzaamheden, bijv. Te laat zagen.
 2. Onjuiste procedure. Het heeft geen zin om eerst ongedierte te behandelen en dan te snoeien.
 3. Onvoldoende of overmatige hoeveelheid kunstmest.
 4. Geen snoei tegen veroudering. De opbrengsten zullen elk jaar dalen.
 5. Behandeling van ziekten en plagen negeren.

Gevolgtrekking

Voorjaarszorg voor zwarte tuinbessen veroorzaakt geen bijzondere problemen. Het belangrijkste is om evenementen op tijd te houden. Vergeet niet om struiken te behandelen tegen ongedierte, snoeien en bemesten, want deze procedures zijn even belangrijk voor vruchtlichamen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen