Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders

Bes is rijk aan vitamine A, C, E, P en groep B, erkend als een waardevolle voedings- en medicinale plant. Daarom is het erg populair en is het te vinden in bijna elk huishoudelijk perceel.

Wanneer en hoe krenten te planten om een ​​rijke oogst te krijgen - lees verder.

Wanneer is het beter om aalbessen te planten - in de lente of herfst

U kunt zowel in de lente als in de herfst aalbessen planten. Maar het is beter om dit in de herfst te doen, wanneer er ideale omstandigheden worden gecreëerd om te overleven:

 • zaailingen en stekken wortelen snel en gaan goed door de aanpassingsperiode;
 • de activiteit van ziekteverwekkers en plagen neemt af;
 • na de herfst aanplant in de lente is er een snellere, vriendschappelijke ontwaking van de knoppen en de hergroei van jonge scheuten.

Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders

Kan ik in de zomer planten

Het overplanten van aalbessen in de zomer is onpraktisch, omdat het zich in een fase van actieve groei en ontwikkeling bevindt. Zelfs in het voorjaar streven ze ernaar om het te planten voordat de knop breekt. Ze doen dit alleen als het absoluut noodzakelijk is, indien nodig, bijvoorbeeld om ruimte vrij te maken voor andere doeleinden. Daarna graven ze een kuil, geven water met water, planten het na opname en geven het weer water.

In grote struiken wordt ongeveer de helft van de takken van de grond afgesneden... Vanaf de zuidkant bieden ze schaduw voor de felle zon. De eerste week worden de bladeren 2-4 keer bewaterd door te sprenkelen, omdat ze vocht nodig hebben, maar de wortels hebben nog geen wortel geschoten en het water wordt niet gepompt. De oogst van zo'n struik, als dat zo is, is erg slecht.

Ideale plantdata

In de herfst worden krenten ongeveer drie weken voor de komst van de eerste nachtvorst geplant... Gedurende deze periode zal de zaailing goed wortelen, maar hij heeft geen tijd om jonge scheuten vrij te laten.

Bij het kiezen van de tijd voor het planten van aalbessen is dit van groot belang regio en typische weersomstandigheden.

Interessant op de site:

Stapsgewijze instructies voor het planten van kersenpruim in de herfst

Hoe druiven in de herfst moeten worden geplant

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

De beste soorten aalbessen voor herfstbeplanting

Niet alle bessenrassen zijn geschikt om in de herfst te planten. Het wordt aanbevolen om een ​​van de volgende maatregelen te nemen:

 1. Dobrynya - grote zwarte bes, bessen wegen tot 7 g Rijpingstijd - de tweede helft van juli. Verschilt in winterhardheid, vroege rijpheid en weerstand tegen echte meeldauw.
 2. Selechenskaya-2 (hieronder afgebeeld) - zwarte bes, besgewicht - tot 6 g Verwijst naar variëteiten van vroege rijping. Hoogproductief, vorstbestendig en resistent tegen ziekten en plagen.
 3. Sevchanka - zelfvruchtbare universele variëteit van zwarte bessen met een goede opbrengst van grote bessen (tot 5 g), die niet verkruimelen en goed worden bewaard. Vorstbestendig, gezoneerd in Siberië. Bestand tegen roest en echte meeldauw.
 4. Kers - een verscheidenheid aan Oekraïense selectie. De bessen zijn groot, tot 7 g, aangenaam van smaak, gemakkelijk geplukt en goed te vervoeren. De struik is bestand tegen vorst tot -30 ° C.
Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders
Bessen Selechenskaya-2

Selectie en voorbereiding van zaailingen

De toekomstige oogst van bessen hangt grotendeels af van de kwaliteit van de zaailing. Er zijn verschillende mogelijkheden om plantmateriaal voor te bereiden.:

 • het oogsten van stekken van een oude bessenstruik;
 • aankoop van een zaailing van de gewenste variëteit;
 • groeien uit een geënte struik.

Het is beter om een ​​beproefde bessenvariëteit te planten... Om dit te doen, moet u de foto van het huidige jaar scheiden van de oude struik en deze op een eerder voorbereide plaats planten.

Let bij het kopen van een zaailing op de volgende tekenen:

 • goed ontwikkeld wortelstelsel (3-5 verhoute skeletwortels tot 18-20 cm lang, ontwikkeld fibreus systeem);
 • de aanwezigheid van 2-3 luchtscheuten tot 30-40 cm hoog;
 • gevormde knoppen op de stengels;
 • afwezigheid van tekenen van ziekten en plagen;
 • stengels en wortels intact.

Bij het kopen van een bessenzaailing je moet een variëteit kiezen die in de regio is gezoneerd.

Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders

Ervaren tuinmannen geënt op een aalbessenstruik een stek van een andere variëteit... Een jaar later, in september, wordt van deze inenting een scheut gescheiden om een ​​nieuwe struik te planten.

Bij het verplaatsen of wachten op het planten, moet het wortelsysteem van de zaailing worden ingepakt met een vochtige doek en polyethyleen erop zodat de wortels niet uitdrogen.

Hoe je op de juiste manier aalbessen in de herfst plant

Bij het planten van een gewas is het noodzakelijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen, zodat de zaailingen wortel schieten en verder genieten van de oogst.

Stoelkeuze

Voordat u gaat planten, moet u een beslissing nemen over de site. Beschouw de volgende parameters: bodemsamenstelling, belichting en vochtigheid, voorlopers en buren.

Bes houdt van vruchtbare, zwarte aarde, leemachtige grond met een neutrale of licht zure reactie.

Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders
Een plek kiezen voor het planten van aalbessen

Bes geeft een rijke opbrengst op een goed verlichte plaats... Het is bestand tegen lichte schaduw, maar in diepe schaduw strekken de takken zich uit, worden er weinig knoppen gevormd en zal de bessenoogst klein zijn.

Aandacht! Krenten houden van gebieden die beschermd zijn tegen de wind.

De bes houdt van vocht in de grond en lucht... Maar op plaatsen met stilstaand grondwater groeit het slecht, de hoofdstammen zijn bedekt met korstmossen en beginnen pijn te doen.

Er wordt gekeken naar goede voorgangers meerjarige grassen, rijgewassen en groenten. Aalbessen mogen niet worden geplant in gebieden waar vroeger frambozen, kruisbessen en aalbessen groeiden.

Buurt met frambozen, duindoorn, kruisbessen en bomen (kersen, walnoten of dennen).

Benodigde materialen en gereedschappen

Om te landen heb je nodig schep, emmer of gieter, snoeischaar, handschoenen, isolatie, houtas, minerale en organische meststoffen.

Stap voor stap instructie

Bereid de grond 2-3 weken voor het planten van aalbessen voor... Als er gaten op de site zijn, worden deze afgedekt en geëgaliseerd. De aarde wordt gegraven tot een diepte van 40-50 cm en wordt gelijkmatig verdeeld per vierkante meter. m 7-10 kg organische mest (humus), 1 liter houtas, 500 g dolomietmeel en 100 g superfosfaat. Het plantgat is gegraven 50 cm lang en 50 cm breed.

Aandacht! Verwijder bij het graven al het tarwegras - de bes houdt er niet van.

Bekijk bij het planten van een zaailing zorgvuldig het wortelstelsel... Gedroogde en beschadigde wortels worden verwijderd met een snoeischaar.

Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders

In een goed voorbereide van tevoren wordt aarde op het voedingsmengsel gegoten een laag van ongeveer 5-7 cm om wortelverbranding te voorkomen. Gegoten met een snelheid van 8 liter water per gat.

De zaailing wordt zo in het gat geplaatst dat de wortelhals na het planten 5-10 cm onder het niveau van de grondrand komt. Afhankelijk van de plantmethode wordt de zaailing verticaal of onder een hoek van 45 graden geplaatst.

Allemaal de wortels zijn rechtgetrokken en bedekt met aarde... Om luchtbellen te voorkomen, wordt de zaailing tijdens het planten licht geschud. Aan het einde van het proces wordt de grond eromheen verdicht.

Maak een aantekening:

Hoe kamperfoelie vers en verwerkt te houden

Hoe frambozen voor de winter correct te bevriezen

Vervolgens wordt de zaailing afgesneden: bij een snoeischaar worden de stelen ingekort zodat er segmenten zijn van 12-15 cm lang met 3-5 knoppen.

Daarna weer water geven en de grond rond de zaailing wordt mulch turf, humus of zaagsel.

Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders

Welke fouten te vermijden

Zelfs ervaren tuinders kunnen fouten maken bij het planten van aalbessen, dus u moet zich aan bepaalde regels houden.

 1. Krenten moeten op één plek worden geplaatst en niet over het hele perceel van het huisje worden verdeeld. In de wortelzone wordt dus meer vocht vastgehouden, wat de opbrengst zal verhogen.
 2. Je kunt geen aalbessen planten in een vers geprepareerd gebied, omdat de grond niet is verdicht en je een fout kunt maken bij het verdiepen van de wortelhals van de struik.
 3. U kunt niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid minerale meststoffen toedienen. Dit draagt ​​bij aan de vorming van een agressieve omgeving waarin nuttige bacteriën zullen afsterven en aalbessenwortels zullen worden verbrand.

Plant geen zaailing met droge wortels. - hoogstwaarschijnlijk zal hij sterven. Als de wortels droog zijn, moet de struik voor het planten twee dagen in water worden geplaatst.

Plantmethoden

Er zijn verschillende manieren om te planten:

 1. Herfstbessenplantgids voor beginnende tuindersKlassiek... De zaailing in het gat wordt onder een hoek van 45 graden geplaatst. Na een lichte verdichting van de grond, worden de wortels begraven met 10-12 cm. Het onderste deel van de stengels, tot 3-4 knoppen, is ook bedekt met aarde. In het voorjaar zullen er jonge scheuten uit groeien. De stelen worden gesnoeid zodat er 3-5 knoppen boven de grond blijven.
 2. Fanny... Bij deze methode moet er rekening mee worden gehouden dat de takken van de plant aan verkorte hekjes gaan hangen. Bij het planten wordt de zaailing verticaal geplaatst.
 3. Shpalerny... Voor het planten worden alle wortelknoppen en kleine scheuten uit de zaailing verwijderd. Hij wordt verticaal geplant, maar de takken worden niet gesnoeid.

Op welke afstand en op welke diepte te planten

Bij elke plantmethode blijft er tot 1,5 m over tussen de struiken en tot 2-3 m tussen de rijen... Door deze afstand kunnen de bessen vrij groeien en goed vrucht dragen. De aarde wordt gegraven tot een diepte van 40-50 cm en er wordt een gat gevormd met een lengte en breedte van 50-60 cm. Om een ​​volwassen plant te planten, moet het gat 15-20 cm dieper en breder zijn.

Hoe krenten uit een struik te planten (vermenigvuldigen)

Gebruik vegetatieve vermeerdering: gelaagdheid, groene en verhoute stekken en het verdelen van de struik.

De verdeling van de struik wordt in de herfst uitgevoerd... De struik wordt in 2-3 delen gesneden met een gereedschap met goed ontwikkelde wortels en scheuten. Secties in de buurt van de struik worden gesmeerd met houtas en op een vaste plaats geplant. Ze zullen binnen een jaar vrucht dragen.

Reproductie door gelaagdheid wordt eind mei uitgevoerd... Ze nemen een gezonde, twee jaar oude tak die dicht bij de grond ligt en laten deze 10-15 cm diep vallen in een eerder voorbereid en bemest gebied. De top van een tak tot 30 cm hoog moet boven de grond komen. U kunt hem met een beugel aan de grond bevestigen. Tijdens de zomer worden de stekken bewaterd en gevoerd. Eind september zullen er 3-4 scheuten groeien en zal er een wortelstelsel ontstaan. Vervolgens wordt het gescheiden en getransplanteerd.

Voor vermeerdering door stekken wordt een jonge scheut met een steriel gereedschap in stekken gesneden tot 20 cm lang - zodat de onderste snede schuin is en de bovenste snede recht. Het werk wordt midden in de herfst uitgevoerd. Stekken worden een nacht in water geplaatst en de volgende dag in voorbereide gaten geplant.

Herfstbessenplantgids voor beginnende tuinders

Verdere verzorging van de zaailing in de herfst

Na het planten is het noodzakelijk om voor de struik te zorgen, zodat deze sneller wortel schiet en veilig overwintert. Dit vereist:

 • in de droge herfst vaak water geven met warm water;
 • mulch het grondoppervlak met compost of turf in een laag tot 10 cm;
 • zaailingen zaaien zodat er geen korst op de grond ontstaat;
 • in de late herfst, vóór vorst, bedek de aanplant met isolatie (film).

Gevolgtrekking

Bes is een nuttige, medicinale bes die weinig inspanning van de tuinman en minimale kosten vereist. Zelfs een beginner kan haar aanplant en voortplanting aan.

Als u zorgvuldig een plaats voor de bes kiest, de grond voorbereidt, plant met inachtneming van alle regels en na het planten voor zorgt, zal het u verrassen met een rijke oogst.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen