De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen

In de winter is er een acuut tekort aan vers seizoensfruit, vooral bessen. Geurige frambozen zijn het populairst op onze breedtegraden. Volgens de botanische beschrijving is dit een vrucht die bestaat uit veel steenvruchten op een witte steel - een samengestelde steenvrucht. Maar we noemden het een bes.

De voordelen van het product zijn onmiskenbaar, het bevat 27,8% van de dagelijkse waarde van vitamine C. Frambozenthee is bijvoorbeeld geweldig om op te warmen en om het lichaam te helpen bij verkoudheid. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u frambozen kunt invriezen voor de winter met behoud van hun vitaminen- en mineralensamenstelling.

Vries in de winter

Kunnen frambozen worden ingevroren? Ons antwoord is beslist ja. Het is een van de beste manieren om de vitamines en mineralen in de samenstelling te behouden. In de winter zal zo'n blanco een echte redding zijn.

Geurig fruit wordt toegevoegd aan yoghurt, kwark, milkshakes, pap, compote, gelei, fruitdrank, smoothies, taarten versieren, gelei, mousses, crème brulee, cakes, open taarten. Saus wordt over kaaskoekjes, pannenkoeken, pannenkoeken gegoten.

De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen

De bessen worden in hun geheel ingevroren, met of zonder kristalsuiker, en in de vorm van puree. Elk van deze methoden is goed, het is belangrijk om het product goed voor te bereiden.

Voorbereidingsregels:

 1. Vers geoogste vruchten met een dichte structuur zijn het meest geschikt om het geheel in te vriezen - ze verliezen hun vorm niet na het ontdooien, kreuken niet tijdens transport.
 2. Het wordt niet aanbevolen om frambozen te wassen - na contact met water laten ze sap ontsnappen. Deze regel is echter van toepassing op een product dat uit uw eigen tuin wordt geoogst, weg van de rijbaan.
 3. De bessen worden uitgesorteerd, verrot en beschadigd worden weggegooid.
 4. Frambozen die op de markt zijn gekocht, het is raadzaam om 15 minuten onder lage druk water te spoelen of te vullen met gezouten water. Als de bessen wormen en kevers bevatten, zullen ze naar de oppervlakte drijven.
 5. De gewassen vruchten worden voorzichtig op een katoenen doek of keukenpapier gelegd om te drogen.

Het is interessant:

Kan peterselie in de vriezer worden bewaard?

Hoe verse komkommers in de vriezer te bevriezen voor de winter.

Hoe correct te bevriezen

Het invriezen van frambozen heeft zijn eigen trucs:

 1. Verse bessen kunt u het beste invriezen, aangezien een deel van de vitamines tijdens opslag wordt vernietigd.
 2. Om te voorkomen dat de bessen sneller verzuren en bevriezen, moet de temperatuur in de vriezer minimaal - 18 ° C zijn.
 3. Bij het bereiden van frambozenpuree is het beter om een ​​houten spatel of stamper te gebruiken. Bij het gebruik van metalen voorwerpen gaan nuttige eigenschappen verloren.
 4. Het is aan te raden frambozen in geportioneerde bakjes in te vriezen, zodat u de bereiding daarna direct kunt gebruiken. Als ze in contact komen met hitte, ontdooien ze en als ze weer bevriezen, vormen zich ijskristallen en ijskristallen.
 5. Om ruimte in de vriezer te besparen, worden zakken met voorbereide frambozen in containers geplaatst, ingevroren, vervolgens worden de zakken eruit gehaald en in de vriezer geplaatst.
 6. Om de structuur te behouden wordt het product ingevroren in ondiepe bakjes met deksel of in speciale zakken in één laag. Hierdoor blijven de frambozen uit het sap.
 7. Als het deksel lekt, wordt elke container in plastic folie gewikkeld om het binnendringen van lucht en vorst te voorkomen.

De manieren

De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen

Er zijn verschillende methoden om delicate frambozen in te vriezen:

 1. Om voedingsstoffen te behouden, wordt het product in zijn geheel ingevroren.
 2. Voor liefhebbers van snoep is de methode om hele frambozen met suiker in te vriezen geschikt. U kunt dus overrijpe exemplaren bereiden.
 3. De zachte bessen worden gepureerd. Suiker wordt naar believen gebruikt.
 4. Pakketten of containers worden als containers gebruikt.

In pakketten

Voor het invriezen in zakken, neem geselecteerde vruchten zonder rot en beschadiging. Plaats een platte schaal, bak of snijplank in een dikke plastic zak met de randen naar beneden.

Bereide bessen worden op een afstand van 1-2 cm van elkaar gelegd met "doppen" naar boven en 3-4 uur in de vriezer geplaatst totdat ze volledig bevroren zijn. De bodem van de zak wordt in frambozen gewikkeld en uit de bak gehaald. De zak wordt stevig vastgebonden, laat de lucht ontsnappen en wordt in de vriezer geplaatst. Je kunt de bessen in één laag verdelen, voorzichtig de rand van de zak instoppen en met plakband vastzetten.

In containers

De technologie voor het invriezen van frambozen in trays of containers verschilt niet van de methode die bedoeld is voor zakken. Het enige verschil zit in het behoud van de structuur van de bessen en ruimtebesparing. In zo'n container kreuken frambozen niet. Containers zonder verzegelde deksel worden in een dichte huishoudfolie gewikkeld en in de vriezer op elkaar gestapeld.

In zijn geheel bevroren met suiker

Voor het invriezen met kristalsuiker, overrijp en zacht, zonder tekenen van rot, of licht onrijpe frambozen zijn geschikt.

De vruchten worden in lagen in containers geplaatst die bedoeld zijn om in te vriezen, bestrooid met kristalsuiker. Suiker wordt ook met een laag van 1 cm op de bodem gegoten zodat het het sap dat eruit springt opneemt. De container is afgesloten met luchtdichte deksels of verpakt in folie.

Raad. Volg de regel van het invriezen van porties om het werkstuk onmiddellijk te gebruiken.

Gepureerde frambozen met suiker

De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen

De gewassen vruchten worden in een diepe schaal van voedselveilig plastic of geëmailleerd geplaatst en ingewreven met een houten plet. Voeg kristalsuiker toe aan de puree en meng. De standaard verhouding framboos: suiker is 1: 1, maar de hoeveelheid kan naar wens worden aangepast.

De massa wordt gegoten in plastic bekers van 200 ml, ijsblokjesbakjes, siliconen muffinvormpjes, plastic flessen of bakjes met gesneden bovenkant. De puree, ingevroren in ijs- of snoepbakjes, wordt verwijderd en opgevouwen in strakke ritssluitingszakken.

Frambozenpuree invriezen

De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen

Frambozenpuree wordt ingevroren volgens hetzelfde principe als gemalen met suiker. Het product verliest zijn smaak, aroma en gunstige eigenschappen niet. Na het ontdooien ontvang je vers gepureerde frambozen. De massa wordt in elke container gegoten.

Raad. Punch door de bevroren puree met een blender, voeg wat honing en citroensap toe en je hebt een heerlijke sorbet.

Bewaartermijnen

De houdbaarheid van ingevroren frambozen is afhankelijk van de temperatuur in de vriezer:

 • bij -18 ... -23 ° C verliezen bessen geen versheid gedurende 8-12 maanden;
 • bij -15 ° С - 6 maanden;
 • bij 0… -8 ° С worden bessen 3 maanden bewaard.

Hoe goed te ontdooien

Ontdooiregels:

 1. Fruit dat bedoeld is om compote of fruitdrank te koken, hoeft niet te worden ontdooid. Ze worden onmiddellijk naar kokend water gestuurd.
 2. Hele bessen voor het versieren van de cake, de vullingen van open taarten worden geleidelijk ontdooid - ze worden uit de vriezer gehaald en een nacht in de koelkast bewaard.
 3. De puree wordt ontdooid op kamertemperatuur of in koud water geplaatst.
 4. Om hele bessen snel te ontdooien, wordt een afgesloten bak 15 minuten in koud water geplaatst.
 5. Als de tijd om is en frambozen nodig zijn om de vulling voor gesloten taarten en dumplings voor te bereiden, wordt de bes in een glazen kom of in de magnetron geplaatst, waarbij de ontdooimodus wordt gekozen. De tijd is afhankelijk van het vermogen van de magnetron. De gereedheid van het product wordt elke minuut gecontroleerd.

Lees ook:

Hoe wortelen voor de winter goed in de vriezer te bevriezen.

Is het mogelijk om een ​​watermeloen in te vriezen en hoe doe je dat op verschillende manieren?

Prei bewaren voor de winter: drogen, invriezen en de beste recepten om te oogsten.

Hoe frambozen te ontdooien om ze uit het sap te houden

Het werkstuk wordt uit een bak of zak gehaald, op een dienblad of grote snijplank gelegd en gedurende 1-1,5 uur op de onderste plank van de koelkast geplaatst. Hoe langzamer het voedsel ontdooit, hoe beter. Bij snel ontdooien worden de vruchten doorweekt tegen vorst. Vervolgens worden de frambozen eruit gehaald en op kamertemperatuur bewaard tot ze volledig ontdooid zijn.

Raad. Strooi maizena of aardappelzetmeel over de frambozen om de frambozen uit het sap te houden bij het bakken van taarten. Voor 200 g is 2 theelepel voldoende.

Gevolgtrekking

Frambozen invriezen is eenvoudig, maar het kost tijd om de bessen te bereiden. Om de structuur te behouden, is het raadzaam om het product niet te wassen. Deze regel is echter alleen van toepassing op zelfgemaakte bessen uit eigen tuin. Het is beter om frambozen van de markt te laten weken of in gezouten water te bewaren en vervolgens te drogen.

Bevroren fruit behoudt hun smaak, aroma en nuttige eigenschappen. Hele frambozen worden in strakke zakken, containers gedaan. Puree wordt bewaard in plastic bekers of flessen, gegoten in vormen voor ijs, snoep of muffins. Langzaam ontdooien in de koelkast behoudt de textuur, terwijl de magnetron en koud water het proces versnellen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen