Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

Veel beginnende tuinders gaan ervan uit dat het niet moeilijk is om frambozen op de site te kweken en negeren belangrijke stappen in het proces, bijvoorbeeld snoeien. Het resultaat is echter dat de plantage groot is, er veel struiken zijn en de oogst bescheiden.

Vandaag zullen we u vertellen waarom dit gebeurt, waarom u frambozen in de herfst moet snoeien en wanneer u deze procedure moet uitvoeren.

Moet ik frambozen snoeien in de herfst?

De oogst van frambozen is afhankelijk van verschillende factoren - plantensoort, water geven, topdressing... Maar dit alles zonder bij te snijden zal niet het gewenste resultaat opleveren. De plant houdt van zon, ruimte, licht. Het snoeien van struiken is een van de belangrijke landbouwpraktijken die zullen helpen bij het vormen van struiken en een grote oogst krijgen.

Met de juiste zorg kunt u 4-7 kg heerlijke bessen uit elke struik verwijderen.

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

Wat geeft het

Ervaren tuinders raden aan frambozen te snoeien.

Wat de procedure geeft:

 • er wordt een groter aantal knoppen gelegd, waardoor de opbrengst toeneemt;
 • de groei van nieuwe scheuten wordt gestimuleerd;
 • de klauwen van eieren en larven van ongedierte worden vernietigd;
 • de penetratie van licht en lucht wordt verbeterd, bestuivende insecten krijgen toegang tot bloeiwijzen.

Tijd snoeien

Frambozen moeten worden gesnoeid om de plantage te reinigen en vorm te geven. Eenvoudige en remontante soorten worden op verschillende tijdstippen gesnoeid.

Algemene voorwaarden:

 1. Reinigingssnoei wordt voor alle soorten uitgevoerd. Zodra de verzameling bessen eindigt, worden de vruchtdragende takken verwijderd. In de late herfst, beginnend in oktober of het vroege voorjaar, in april, worden alle gebroken en zieke scheuten verwijderd.
 2. Formatief snoeien gebeurt in twee stappen voor eenvoudige variëteiten. Eind mei worden de toppen op jonge scheuten geknepen. Daarna groeien 2-3 zijscheuten op de takken. Na een maand worden de regrown scheuten weer geknepen. De toppen van de remontant framboos worden niet geknepen.

Interessant op de site:

Hoe frambozenblaadjes te bereiden voor de winter voor thee

De beste manieren om frambozen voor de winter in te vriezen

Hoe frambozen correct te trimmen

De oogst van frambozen houdt rechtstreeks verband met snoeien. Om de procedure gunstig te laten zijn, moet u onmiddellijk het type framboos bepalen - eenvoudig of niet.

Dit kan worden gedaan aan de hand van de volgende tekens:

 • als de variëteit eenvoudig is, breken de bessen samen met de steel af;
 • als de framboos remontant is, blijven de stengels aan de struiken.

Er vormen zich eenvoudige en remontante variëteiten verschillende manieren.

Aandacht! Simpele frambozen dragen vrucht op de scheuten van vorig jaar, remontant - op jonge scheuten van dit jaar.

Gebruik voor eenvoudige soorten een reiniging en dubbele snoei:

 1. Direct na het oogsten worden de struiken ontdaan van droge en gebroken takken. In de late herfst of lente, nadat de sneeuw is gesmolten, worden de takken van vorig jaar verwijderd, waarop werd geoogst. Er blijven 5-7 sterke scheuten op de struik. In het voorjaar, wanneer de eerste knoppen bloeien, worden de toppen van de takken afgesneden tot een gezonde knop.
 2. Dubbel snoeien begint in juni wanneer de jonge scheuten teruggroeien. Knijp op een afstand van 80 cm van de grond in de toppen. Na een maand groeien er 2-3 scheuten uit elke tak. Knijp in juli in de toppen van jonge scheuten. Het volgende jaar wordt een weelderige, vertakte struik verkregen.

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

Benodigde materialen en gereedschappen

Als u struiken begint te vormen, moet u voor het gereedschap zorgen. Je hebt een tuinschaar (snoeischaar) en handschoenen nodig.

Om de struiken schoon te maken, wordt een snoeischaar gebruikt, die de takken bij de wortel verwijdert. Het gereedschap moet worden geslepen om de planten niet te beschadigen.

Stap voor stap instructie

We zullen je in detail vertellen, hoe je frambozen snoeit voor de winter:

 1. Snijd de takken tot aan de wortel zodat er geen hennep achterblijft.
 2. Als er zegels op de takken zitten, knip ze dan uit en verbrand ze. Dit zijn plaaglarven.
 3. Knip liggende en zwakke scheuten weg - ze nemen de kracht van de plant weg en geven schaduw aan de struik.
 4. Verwijder afgesneden takken van de plantage om geen ongedierte aan te trekken.

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

Soorten trim

Er zijn verschillende soorten trimmen:

 1. Gedeeltelijk Aanbevolen voor het repareren van frambozen. Helpt bij het hebben van twee gewassen per seizoen. In de late herfst worden de takken die vrucht hebben gedragen, afgesneden. Er blijven 3-4 jonge scheuten in de struik. Ze zijn aan elkaar vastgebonden en op de grond gebogen zodat ze in de winter niet bevriezen. De wortels van de struiken worden gemulleerd met stro of hooi.
 2. Vol gebruikt voor remontante rassen om de opbrengst te verhogen. Frambozen worden in de late herfst gesneden. De plantage wordt bij de wortel uitgesneden. Het is belangrijk om geen stronken achter te laten. Het volgende jaar geven jonge scheuten een overvloedige oogst van augustus tot oktober.
 3. Dubbele geldt voor eenvoudige soorten frambozen. Het vindt plaats in twee fasen. De eerste keer - nadat de takken 80 cm zijn gegroeid, de tweede keer - een maand later. Knijp in de toppen van de regrown scheuten. Tegen de tijd van vruchtvorming wordt een weelderige struik gevormd.
 4. Snoeien voor sanitaire doeleinden vinden plaats in het vroege voorjaar of het late najaar. Bevroren scheuten worden tot een gezonde knop gesneden. Droge en beschadigde takken worden verwijderd.

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

Kenmerken van het snoeien van remontante variëteiten

Gerepareerde framboos is een laat ras en levert op jonge scheuten... De eigenaardigheid van de cultuur is dat het een of twee keer vrucht kan dragen - het hangt af van snoeien.

Gedeeltelijk snoeien gebeurt van juni tot oktober om te oogsten. In juni, aan het einde van de vruchtzetting, worden de toppen van de scheuten, waarop bessen stonden, afgesneden. De tweede oogst wordt gevormd op de groeiende jonge scheuten. In de herfst, wanneer de vruchtlichamen eindigen, worden de takken vastgebonden en voor de winter op de grond gebogen.

Belangrijk! Het nadeel van deze methode is dat de plant veel energie besteedt aan vruchtlichamen en groeiende scheuten. In dit geval zijn de bessen klein en klein.

Om één gewas te krijgen, worden de struiken in de herfst volledig gesnoeid.... Na het einde van de vruchtlichamen worden de struiken afgesneden zonder hennep achter te laten. Het volgende jaar groeien scheuten, waarop bessen worden gevormd.

De voordelen van volledig bijsnijden:

 • grote bessen groeien;
 • de opbrengst stijgt aanzienlijk;
 • afwezigheid van ongedierte (op dit moment verpoppen insecten).

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

De nuances van snoeien zijn afhankelijk van de regio

Wanneer frambozen snoeien in de herfst? Het hangt af van het gebied waarin de cultuur groeit. De hoofdregel is om op tijd te zijn voor de vorst.

In de zuidelijke regio's van Rusland de procedure begint in juli en eindigt in oktober. Deze regio's omvatten de Republiek van de Krim, Adygea, Kalmukkië, Rostov, Astrachan, de regio's Volgograd en het Krasnodar-gebied.

In een buitenwijk van Moskouwaar de vorst eerder begint, beginnen de zorgwerkzaamheden in augustus en eindigen ze medio september.

In koudere streken, in de Oeral en Siberiëwordt in augustus gewerkt. Het voorjaarsonderhoud van de plantage begint wanneer de grond sneeuwvrij is.

Wanneer en hoe frambozen in de herfst op de juiste manier te snoeien

Zorg voor frambozen na het snoeien

Activiteiten om de plant te helpen weer op krachten te komen en zich voor te bereiden op de volgende vruchtzetting:

 1. Bevruchting. Tijdens deze periode hebben frambozen fosfor-kaliumvoeding nodig. Complexe minerale meststoffen zijn geschikt: superfosfaat (8 g), "Nitrofoska" (10 g per m²). Tuinders gebruiken vaak humus (8 kg per m²).
 2. Frambozen, die niet voor de winter worden gesneden, op de grond buigen zodat de struiken niet bevriezen.
 3. Het land voor de winter mulchen met verrotte mest, hooi, stro.
 4. Water geven afhankelijk van het weer 1-2 keer per week.

Lees ook:

Een gids voor het goed voorbereiden van druiven voor de winter

Hoe u druiven goed kunt invriezen voor de winter in de vriezer

conclusies

De snoeimethode is afhankelijk van het type framboos. Voor remontante soorten is volledig snoeien geschikter. Deze technologie verhoogt de opbrengst en heeft invloed op de grootte en smaak van de bessen. Dubbel snoeien wordt gebruikt voor eenvoudige soorten.Het helpt om de opbrengst 3-4 keer te verhogen.

Na het snoeien moet bemest worden, de grond mulchen, regelmatig water geven. Juiste landbouwpraktijken zullen de plantage jarenlang behouden.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen