Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

Druiven dient als bron van vitamines, mineralen, organische zuren, polyfenolen, belangrijk voor het behoud van de gezondheid en het zorgen voor een harmonieuze werking van organen en systemen.

De rijpingsperiode van druiven in de natuur is van juli tot oktober. Op dit moment worden op verschillende manieren verse bessen gegeten en opgeslagen voor de winter. We zullen je in het artikel vertellen of het mogelijk is om druiven in de vriezer voor de winter in te vriezen.

Kunnen druiven worden ingevroren in de vriezer

Droog invriezen van voedsel is het kunstmatig koelen van voedsel (bijvoorbeeld druiven) in een vriezer met het oog op langdurige opslag. In deze vorm behouden de bessen hun smaak en nuttige eigenschappen. Je kunt elke druivensoort invriezen - en er zijn er meer dan 3000.

Als referentie... In de winter en de lente zijn bevroren druiven gezonder dan verse druiven die onder kunstmatige omstandigheden worden gekweekt met behulp van pesticiden.

De voor- en nadelen van deze inkoopmethode staan ​​in de tabel weergegeven.

Voordelen nadelen
Behoud van versheid en uiterlijk van bessen Bessen kunnen onaangename geuren absorberen
Verhoogde houdbaarheid De kans op beschadiging van verpakkingen voor opslag van producten onder invloed van lage temperaturen, wat leidt tot verlies van organoleptische eigenschappen van het product
De chemische samenstelling blijft nagenoeg ongewijzigd Duur van het ontdooien van bessen - 10-18 uur
Vermindering van het aantal schadelijke bacteriën, waardoor de gezondheidsveiligheid toeneemt Lichte smaakverandering
Creëren van optimale bewaarcondities voor bederfelijke rassen, vermindering van afval Bij een grote oogst wordt het volume aan diepvriesproducten beperkt door de grootte van de vriezer
Vereist geen tijdrovende en speciale culinaire vaardigheden

Selectie en bereiding van bessen

Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

Bij het kiezen van verse druiven in een winkel of op de markt, is het moeilijk om er zeker van te zijn dat het gekochte product nuttig zal zijn.... Daarom is het het beste om druiven te gebruiken die onafhankelijk zijn gekweekt of onder gegarandeerd veilige omstandigheden zonder het gebruik van pesticiden. De gunstige eigenschappen van druiven zijn ook afhankelijk van klimatologische en weersomstandigheden, rijpheid van bessen, omstandigheden en houdbaarheid.

Bevriezende bessen worden geoogst als ze rijp zijn en bevatten de meeste vitamines. Bessen in trossen moeten elastisch zijn, zonder sporen van schade door ongedierte. Vers geplukte druiven hebben een groene tak.

Een trage schil is een teken dat de druiven overrijp zijn of lange tijd op een lage temperatuur hebben bewaard. Dergelijke bessen worden niet ingevroren, omdat ze hun smaak en consistentie niet behouden tijdens het ontdooiproces.

Afhankelijk van de gekozen manier van invriezen, worden de bessen afzonderlijk of hele trossen gewassen met stromend water, afval (bladeren, spinnenwebben), rotte en overrijpe exemplaren worden verwijderd. Het resterende vocht wordt verwijderd met een papieren handdoek of op natuurlijke wijze gedroogd.

Referentie. Als je van plan bent de vrucht te gebruiken voor het maken van compote, gelei, kun je deze samen met de zaden invriezen. Voor voedsel is het beter om zaden te verwijderen of pitloze variëteiten te kiezen.

Regels voor bevriezing

Er zijn verschillende mogelijkheden om druiven thuis in te vriezen. Elke huisvrouw kiest een geschikte optie, afhankelijk van het volume van de vriezer, het aantal bessen, de methode van verder gebruik.

Invriezen in clusters

Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

Het vers geoogste gewas wordt ingevroren. Elke tros wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van verkreukelde, beschadigde en rotte bessen en deze worden verwijderd. Elke borstel wordt gewassen en 1-2 uur gedroogd, zodat het water volledig van glas is. In containers voor het invriezen van producten worden trossen verpakt in één of meerdere stuks. Overtollige lucht komt uit de zakken en wordt stevig vastgebonden.

Hotel bessen

Het invriezen van individuele bessen vindt plaats in twee fasen:

 1. Schone en droge bessen worden op een plat oppervlak neergelegd (meestal wordt een keukenplank of ondiepe bak met een platte bodem gebruikt). Ze gaan 5-6 uur naar de vriezer zodat ze licht bevriezen en vervolgens niet aan elkaar plakken.
 2. De bessen worden in porties in containers of zakken gelegd om in te vriezen, goed gesloten. Ze worden naar de vriezer gestuurd voor verdere opslag.

Het is interessant:

Hoe wortelen goed in de vriezer te bevriezen voor de winter.

Prei bewaren voor de winter: drogen, invriezen en de beste recepten om te oogsten.

Druiven invriezen

Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

We bieden verschillende manieren om druiven thuis voor de winter te bewaren. Je kunt het op siroop bereiden, verwerken tot puree of invriezen in wijn.

In suiker

De bessen zijn lekker en zoet. Maar houd er rekening mee dat druiven zelf veel suiker bevatten, en in dit geval neemt het caloriegehalte toe.

Het invriesrecept is eenvoudig: de bessen worden in een bakje gedaan voor het bewaren van fruit, besprenkeld met suiker en goed afgesloten met een deksel.

Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

Op siroop

In deze vorm bevat het werkstuk veel suiker, dus het wordt met de nodige voorzichtigheid gebruikt door patiënten met diabetes mellitus en degenen die de figuur volgen of willen afvallen.

Inkoopproces:

 1. Bereid suikersiroop uit 200 ml water en 100 g kristalsuiker. Breng de siroop aan de kook, laat 5-10 minuten sudderen, koel af.
 2. Doe de bessen in een voorbereide plastic bak, giet er gekoelde siroop over en sluit het deksel goed.

Puree

Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

Voor de bereiding van puree worden pitloze variëteiten geselecteerd of verwijderd voordat ze worden verwerkt. Aardappelpuree wordt gebruikt als dressing voor granen, kwark, vulling voor desserts, of ze worden gebruikt om er een drankje van te bereiden, verdund met heet water.

Hoe druiven voor de winter te bevriezen in de vorm van aardappelpuree:

 1. Maal de bessen met een blender of vleesmolen.
 2. Voeg naar smaak suiker toe aan de puree. Laat 2-3 uur op kamertemperatuur staan ​​om de suiker volledig op te lossen.
 3. Vul schone bakjes met aardappelpuree, sluit goed af met deksels en zet in de vriezer.

In wijn

Om druiven in wijn te bereiden heb je nodig: 400 ml witte wijn, 100 g suiker, 500-700 g druiven.

Inkoopproces:Hoe druiven voor de winter goed in de vriezer te bevriezen en is het mogelijk om het te doen

 1. Los in een luchtdichte glazen pot de helft van de suiker op in wijn. Voeg druiven toe, sluit het deksel.
 2. Laat de pot 12 uur in de koelkast staan.
 3. Giet de wijn af, laat de druiven drogen.
 4. Giet de resterende suiker op een bord, voeg de bessen toe en roer. Dek af met perkamentpapier en stuur 3-4 uur naar de vriezer.
 5. Het product is klaar voor gebruik. Als u van plan bent om het lang te bewaren, giet de bessen dan in een plastic bak.

Bewaartermijnen

De houdbaarheid van druiven, onderworpen aan alle regels voor het invriezen van het product, is 10-12 maanden. De bessen worden in de vriezer bewaard tot de volgende oogst - u kunt het hele jaar door genieten van verse druiven.

Het is interessant:

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren.

De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen.

Hoe goed te ontdooien

Het is verboden bessen op kamertemperatuur te ontdooien, omdat ze in een plakkerige massa veranderen. Het is beter om ze op de koelkast te ontdooien - het proces duurt 10 tot 18 uur.

Als de bessen worden gebruikt als vulling voor desserts of als u er compote, jam, confituur, gelei van maakt, dan is ontdooien optioneel - u kunt ze rechtstreeks uit de vriezer gebruiken.

Belangrijk! Het wordt niet aanbevolen om de trossen in de magnetron te ontdooien, omdat bij deze methode vitamines verloren gaan.

Gevolgtrekking

Druiven invriezen is de beste manier om de voedings- en smaakkwaliteiten van een product thuis te behouden. Het voor de hand liggende voordeel van het invriezen van bessen is eenvoud, geen extra kosten (met uitzondering van zakken of opslagcontainers), de mogelijkheid om druiven op verschillende manieren te oogsten, zelfs met wijn.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen