Stapsgewijze handleiding om druiven goed voor te bereiden op de winter

Druiven zijn even lekker, zowel vers als ingeblikt, de bessen en bladeren worden aan verschillende gerechten toegevoegd. Druivensap, jam en wijnen voegen pit toe aan elke tafel.

Druiven zijn grillig in de teelt. Om in de zomer een goede oogst te krijgen, beginnen ze de plant in de herfst voor te bereiden. Tijdens de overwinteringsperiode moeten de druiven bloemknoppen behouden voor toekomstige bessen. Laten we het hebben over de soorten en timing van het werk om druiven voor de winter voor te bereiden.

Voorbereidingstijd

De verzorging van de wijngaarden in de herfst begint in september, direct na de oogst... Het werk gaat door tijdens de herfstmaanden en eindigt voordat de permanente vorst begint door de struiken te bedekken. De voorbereidingstijd is afhankelijk van de regio en klimatologische omstandigheden.

In het zuiden kun je door het klimaat tot december voor de planten zorgen. Op de middelste baan beginnen de werkzaamheden in september en eindigen ze eind november - begin december. Op de noordelijke breedtegraden, waar de eerste nachtvorst in september begint, wordt de tijd om te vertrekken verkort.

Stapsgewijze handleiding om druiven goed voor te bereiden op de winter

Hoe druiven voor de winter te bereiden

De voorbereiding op de winter bestaat uit verschillende fasen. Om ervoor te zorgen dat de struiken het volgende jaar een goede oogst opleveren, voeren ze in de herfst topdressing uit, snoeien ze, zorgen ze voor tijdige watergift, behandelen ze ze tegen ongedierte en ziekten en beschutten ze betrouwbaar tegen de kou.

Water geven

Water geven in de herfst is nodig voor de druiven om de wortels te beschermen. De vochtige grond die het wortelsysteem omgeeft, voorkomt bevriezing.

Als de plant in de herfst wordt voorzien van irrigatie met water, dan zal hij in de lente eerder aan het groeiseizoen beginnen.

Om de watergift zo effectief mogelijk te maken, wordt eerst een groef van 10 cm diep rond de plant gemaakt en vervolgens wordt er water in gegoten.

Het watervolume wordt gekozen afhankelijk van de grondsoort.

Lichte zandgrond heeft 50 liter (ongeveer 5 emmers) nodig voor één struik. Chernozem en leemachtige bodems hebben 25-30 liter (2,5-3 emmers) per struik nodig.

Belangrijk! De struiken worden bewaterd in de periode na het snoeien en vallen van bladeren en voordat de grond begint te bevriezen.

Stapsgewijze handleiding om druiven goed voor te bereiden op de winter

Topdressing

Door de rijpingsperiode van het gewas geeft de wijnstok al zijn kracht, daarom worden in de herfst voedingsstoffen geïntroduceerd. Tijdig voeren helpt om de bloemknoppen te behouden en de plant haar kracht te herstellen.

Een van de meest voedzame en veiligste remedies is humus. Rotte bladeren worden rond de plant verzameld, vermengd met graszoden, rond de struiken gestrooid en opgegraven. Kaliummeststoffen worden bovenop toegevoegd.

Bij het planten van nieuwe zaailingen in het najaar wordt eerst humus aan de plantkuil toegevoegd.

Wijnstokstruiken houden van kalkrijke bodems. Kalk wordt snel uit de grond gewassen, dus het wordt zowel in de lente als in de herfst regelmatig toegepast.

De wijngaard wordt ook gevoed met waterige oplossingen van meststoffen. Neem 10 g waterig extract van kalimeststoffen, 20 g fosforhoudende meststoffen en los op in 10 liter water. Met dit mengsel wordt de grond rond de struiken gegoten tot een diepte van 25 cm.

Het is nuttig om een ​​oplossing van sporenelementen aan het irrigatiemengsel toe te voegen - jodium, kaliumpermanganaat, boorzuur, ammoniummolybdaat.

Ook wordt houtas gebruikt voor het voeren. 200 g per m² nemen, rond de struiken verdelen en licht uitgegraven.

Stikstofmeststoffen worden in het najaar niet toegepast, omdat ze bijdragen aan de groei van groene massa en dit leidt tot bevriezing van de plant.

Belangrijk! Als de druiven in de herfst niet worden bemest, kunnen springverbanden het tekort aan voedingsstoffen in de grond niet compenseren.

Snoeien

Stapsgewijze handleiding om druiven goed voor te bereiden op de winter

Het snoeien wordt uitgevoerd nadat de bladeren van de plant zijn gevallen. Het is toegestaan ​​om de wijnstok na de eerste vorst te snoeien, maar altijd voordat de grond volledig bevriest. De optimale snoeimaand is oktober.

Alleen de onrijpe delen van de wijnstok worden afgesneden en de gerijpte delen blijven over. Snijd de scheuten af ​​bij de overgang naar het droge deel van de wijnstok. U kunt de gerijpte en onrijpe delen bepalen door de scheut in uw hand te nemen. Het koele, natte gedeelte zal onrijp zijn, en droog en warm zal rijpen.

Ook worden dunne (minder dan 5 mm) beschadigde, zieke scheuten en vruchten afgesneden. Als er twee of drie scheuten uit één wijnstok groeien, blijft een van de sterkste over en wordt de rest afgesneden.

Eenjarige scheuten die uit de grond groeien, moeten ook worden verwijderd.

Lees ook:

Hoe aardappelen in de winter te bewaren in een privéwoning zonder kelder.

Eenvoudige en smakelijke manieren om rode kool voor de winter in potten te zouten.

Geheimen van het bewaren van gesneden komkommers voor de winter.

Bescherming tegen ziekten en plagen

In de herfst worden druiven preventief verwerkt. Het is noodzakelijk om de plant te beschermen tegen overwinterende vormen van ziekteverwekkers en plaaglarven.

In september wordt de wijngaard na het oogsten besproeid met insecticiden om te voorkomen dat ongedierte zich in het hout nestelt. Ervaren telers wordt geadviseerd om voor deze doeleinden het effectieve medicijn "Aktara" te gebruiken.

Ter bescherming tegen ziekten worden gelijktijdig fungiciden gebruikt. Gebruik milde middelen totdat de bladeren zijn gevallen. Een van de beste is de Bordeaux-blend.

Wanneer het loof volledig opaal is, worden de struiken behandeld met ureum, ijzer en kopersulfaat. Deze producten worden alleen op de kale stam aangebracht.

Alle behandelingen zijn voltooid voordat de plant wordt beschut voor de winter.

Onderdak

Druiven zijn een thermofiele plant. Een scherpe en ernstige koudegolf leidt tot de dood van gebieden met jonge groei. Gebeurt dit, dan zal de plant het volgende jaar een zwakke oogst geven of helemaal geen vrucht dragen. Daarom worden druiven voor de winter bedekt voordat de grond begint te bevriezen.

Verberg struiken opties

Wijnstokstruiken zijn bedekt met verschillende materialen. Sommige zijn geschikt voor regio's met elk klimaat, andere voor zuidelijke regio's met warme winters.

Lapnik

Als er een naaldbos is in de buurt van de plaats waar druiven groeien, dan zijn dennen- en sparren takken een uitstekende schuilplaats voor de plant. De wijnstokken zijn van bovenaf bedekt met sparren takken, de laagdikte is 30-40 cm.

Dit type dekking heeft veel voordelen:

Stapsgewijze handleiding om druiven goed voor te bereiden op de winter

  • knaagdieren nestelen zich niet in vuren takken;
  • het is ademend;
  • geen schimmel en meeldauw;
  • de procedure duurt even.

Rietje

Stro is een milieuvriendelijke, ademende schuilplaats. De druiven zijn twee keer bedekt met stro.

De wijnstokken worden op planken gelegd en bedekt met een laag stro van 20-25 cm dik, dezelfde laag wordt in 2-3 weken gelegd.

Om te voorkomen dat het stro door de wind waait, wordt het vastgezet met bogen of spanband.

Ook is het stro bedekt met sneeuw bovenop. Stro heeft één belangrijk nadeel: knaagdieren nestelen zich er vaak in.

Sneeuw

Dit type schuilplaats is handig in die regio's waar zware sneeuwval valt. De wijnstokken worden eerst op multiplex of planken gelegd en met metalen nietjes vastgezet.

De hoogte van het sneeuwdek moet minimaal 50 cm zijn, daarom wordt er in de winter sneeuw gestort. Om te voorkomen dat de sneeuw door de wind wordt geblazen, wordt deze licht verdicht.

Sneeuwbedekking is een van de gemakkelijkste en snelste methoden, maar heeft ook nadelen:

  • met het begin van strenge (tot -10 ° C) vorst voordat sneeuw valt, kan de plant afsterven;
  • winterse dooi leidt tot het smelten van sneeuw en het verdwijnen van de schuilplaats;
  • afwisselend dooi en vorst leiden tot de dood van de plant.

Aarde

Grond, of turf, bedek de druiven met het begin van de vorst. Eerst wordt een laag van 10 cm dik gestort en na 3 weken wordt er nog een laag van dezelfde dikte aangebracht.

Met deze methode worden containers met droge grond van tevoren voorbereid.Het nadeel is de mogelijke bevriezing van de bodembedekker.

Dakbedekkingsmateriaal

Dit materiaal wordt gebruikt in streken met milde winters waar weinig sneeuw valt.

De wijnstokken zijn in jute gewikkeld en in groeven gevouwen die op de grond zijn voorbereid. Vervolgens wordt er dakbedekkingsmateriaal bovenop gelegd. Omdat het luchtdicht is, wordt het periodiek verwijderd voor ventilatie.

Belangrijk! Als de druiven op zandgrond groeien, kun je deze niet aan de grond toevoegen - dergelijke bodems bevriezen in de winter.

Film

Een effectieve manier om druiven te beschermen in gebieden met milde winters. De plant wordt op de grond gelegd en er worden ijzeren bogen bovenop geplaatst, zonder ze te fixeren. De bogen zijn bedekt met folie en langs de randen bestrooid met aarde. Aan de ene kant zijn luchtspleten gelaten. Met het begin van koud weer worden de scheuren betrouwbaar gesloten.

Kenmerken van de bereiding afhankelijk van de druivensoort

De eigenaardigheden van de voorbereiding op de winter zijn afhankelijk van de druivensoort en de leeftijd van de plant. Onder alle klimatologische omstandigheden is goede zorg de sleutel tot een rijke oogst.

Afhankelijk van de regio

De klimatologische omstandigheden in verschillende regio's maken het mogelijk om vroege en late druivensoorten te telen. Elke regio heeft zijn eigen kenmerken van het verbouwen van gewassen.

Oekraïne

In Oekraïne worden ultra-vroege, vroege en late vorstbestendige rassen geteeld. Dankzij het warme klimaat overwinteren druiven zonder beschutting of met minimale filmbescherming.

De eigenaardigheid van Oekraïense winters is het verschil in temperaturen boven nul en onder nul. Dit draagt ​​bij aan het verschijnen van ijs en leidt tot de dood van de plant, dus kwekers geven er de voorkeur aan zelfs winterharde variëteiten te bedekken.

Middelste zone van de regio Rusland en Moskou

Voor de middelste rijstrook hebben veredelaars rassen ontwikkeld die bestand zijn tegen het veranderlijke klimaat in de regio. In een relatief korte zomer slagen variëteiten met een kort groeiseizoen - 95-120 dagen erin om zich te ontwikkelen en een oogst te geven.

Om in deze klimaatzone te overwinteren, moeten druiven bestand zijn tegen temperaturen van -20 ° C.

Een ander kenmerk is de weerstand tegen schimmelinfecties. Natte, koele zomers dragen bij aan hun verspreiding. Speciale aandacht wordt besteed aan het voorkomen van infecties tijdens de voorbereidingsperiode in de herfst.

Voor de schuilplaats worden de druiven in de aarde begraven.

Oeral en West-Siberië

Verharde en vorstbestendige rassen passen zich goed aan het klimaat van de Oeral en Siberië aan. In deze regio's beginnen ze de cultuur eerder op de winter voor te bereiden dan andere. Bijzondere aandacht wordt besteed aan een betrouwbare schuilplaats voor druiven. Bij eventueel afdekmateriaal wordt er nog eens 50 cm sneeuw op gestort. Ze vertrekken niet eerder dan april uit de schuilplaats.

Nuances voor jonge druiven

In de herfst moeten jonge druiven zorgen voor de rijping van de wijnstokken.

Zolang de grond nog warm is en veel stikstof bevat, zal de plant lange scheuten blijven maken. Nadat de grond is afgekoeld, begint de struik te rijpen. Om het proces te versnellen, wordt de bovenkant ervan verwijderd. Ze knijpen ook de stiefzonen zodat de struik geen energie besteedt aan de groei van scheuten. In dit geval kunnen de toppen ontwaken voor de oogst van het volgende jaar. Op jonge struiken is dit niet gevaarlijk, omdat ze nog geen grote oogst opleveren.Stapsgewijze handleiding om druiven goed voor te bereiden op de winter

De behandeling van een jonge plant tegen ziekten en plagen wordt op dezelfde manier uitgevoerd als alle andere struiken.

Meerdere keren worden ze besproeid met een oplossing van kalimeststoffen.

Het snoeien van jonge wijnstokken is optioneel. Het resterende gebladerte wordt verwijderd, behandeld met ijzersulfaat en op de grond gelegd.

Dek een jonge plant af voor het begin van de eerste nachtvorst. Onderdakmaterialen worden op dezelfde manier gebruikt als voor de rest van de druiven.

Het is interessant:

De beste manieren om frambozen voor de winter correct in te vriezen.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren.

Gevolgtrekking

Druiven telen is niet eenvoudig. De belangrijkste voorwaarde voor de toekomstige oogst is de juiste voorbereiding van de plant op de winter. Als u de druiven tijdig voedt en snijdt, ze beschermt tegen ziekten en ze op betrouwbare wijze beschermt tegen de kou, zal het u in de zomer verrassen met een overvloed aan smakelijke, sappige en mooie bessen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen