Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Om van jaar tot jaar te kunnen genieten van de royale oogst van tuinframbozen, is het belangrijk om ze drie keer per seizoen goed te verzorgen en te bemesten.

In de lente en zomer wordt de bes behandeld om de opbrengst te verhogen en te beschermen tegen ongedierte. Herfstvoeding helpt jonge scheuten op te groeien, sterker te worden en zich voor te bereiden op overwintering. In het artikel zullen we u in detail vertellen hoe en wat u frambozen in de herfst moet voeren.

Wat frambozen nodig hebben in de herfst

Ervaren zomerbewoners bepalen het gebrek aan een bepaalde voedingsstof door het uiterlijk van planten.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Bij een tekort aan kalium, fosfor of stikstof sporenelementen worden primair naar de top van de plant omgeleid naar de jonge scheuten. Daarom zullen de kleur en vorm van de onderste bladlagen in de midden- en nazomer je vertellen wat de plant vooral nodig heeft.

Vroeg vergeeld onderste blad met omgeslagen rand, de grijze kleur van de wortels duidt op een gebrek aan stikstof. Een ander teken is een zichtbare vertraging van de plantengroei.

Karmozijnrode, paarse, violette tinten van de bladeren van de onderste lagen, slecht en langzaam ontwikkelende wortels duiden op de noodzaak om fosforhoudende meststoffen toe te passen. Het ontbreken van dit element leidt tot een afname van de opbrengst.

Als de randen van het blad bruin worden en afstervenwaardoor de plant geen kalium heeft. Een licht kaliumtekort in de bodem leidt tot een vertraging van de groei van jonge stengels. Bij een acuut tekort is er sprake van verkorting van internodiën, groeiachterstand en zelfs afsterven van scheuten.

Aan de randen van het blad en tussen de nerven verandert de groene kleur naar geel, rood, paars en de aderen zelf blijven groen, de toppen van de bladeren buigen, rimpelen en sterven geleidelijk af - dit zijn tekenen van een tekort aan magnesium. Meestal zijn ze arm aan zanderige en zandige leemzode-podzolische bodems.

Belangrijk! Vertraagde groei en veranderingen in het uiterlijk van een struik gaan niet altijd samen met een tekort aan voedingsstoffen. De gezondheid van planten kan worden beïnvloed door ongedierte, ziekten en andere ongunstige factoren (droogte, vorst, teveel aan onnodige elementen, enz.).

Voorwaarden voor het maken van herfstverbanden

Van hoe correct en tijdig het voorbereidende werk voor de winter zal worden uitgevoerd, hangt af van de gezondheid en opbrengst van aanplant in het volgende seizoen.

Algemene regel. Het planten wordt ongeveer een maand voor het begin van de regenperiode en 2-2,5 maanden voor vorst gevoed.

Voedingskalender herfst per maand:

 • Verre Oosten: 20 augustus - 10 september;
 • Oost-Siberië: 1-15 september;
 • West-Siberië: 7-20 september;
 • Oeral: 10-25 september;
 • middelste rijstrook, regio Moskou: 15-30 september;
 • Noordelijke Kaukasus: 20 september - 10 oktober.

Deze periodes kunnen enigszins variëren afhankelijk van de nuances van weersomstandigheden.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Soorten herfstverbanden voor frambozen

Ervaren tuinmannen oefen twee manieren om de struik te voeden: wortel en blad.

Wortel

Bij wortelvoeding nuttige stoffen worden in het voor- en / of najaar onder frambozenstruiken of op enige afstand daarvan aangebracht.

Er worden minerale meststoffen met micro-elementen en organisch materiaal gebruikt.

Blad

Voor bladirrigatie de mest wordt opgelost in water, in een verstuiver of gieter gegoten en hele frambozen besproeid... Jonge bladeren worden alleen verwerkt in de zomer, bij lage temperaturen, 's avonds of' s morgens vroeg, bij rustig weer, niet later dan twee uur voordat dauw of regen valt. Vermijd direct zonlicht op de niet gedroogde oplossing om de bladeren niet te verbranden.

Bladdressing kan de wortel niet volledig vervangen... Daarom is worteldressing het belangrijkste en blad–  extra, indien nodig.

Maak een notitie:

De beste manieren om frambozen voor de winter in te vriezen

Meststoffen

De basis van herfstvoeding zijn fosfor- en kalimeststoffen... Fosfor is nodig om het wortelstelsel te versterken en kalium verhoogt de vorstbestendigheid van de struiken.

Als organische stof gebruiken zomerbewoners vogelpoep, mest, houtas, compost, beendermeel, stro. Velen verbouwen groenbemesters.

Belangrijk! Het gebruik van stikstofhoudende meststoffen in de herfst wordt afgeraden, omdat deze een slechte invloed hebben op de vorstbestendigheid van plantages. In frambozen mogen geen chloorhoudende stoffen worden gebruikt.

De beste meststoffen voor frambozen in de herfst

Vrijwel elke meststof voor bessentelers wordt kant-en-klaar verkocht in gespecialiseerde winkels. Maar veel zomerbewoners geven de voorkeur aan alleen natuurlijke verbanden die met hun eigen handen in hun eigen tuin zijn bereid.

Klaar geld

Als gecombineerde minerale meststof, meestal gebruikt monokaliumfosfaat, monofosfaat, superfosfaat. Een struik in de herfst heeft 40-60 g van het mengsel nodig. Meststoffen worden aangebracht in overeenstemming met de instructies op de verpakking. Granulaire mengsels worden over het oppervlak verspreid en vervolgens wordt de aarde gegraven tot een diepte van 7-10 cm.

Een goede optie is een fosfor-kaliummineraalcomplex "Autumn" van het handelsmerk "Hera". Het onderscheidt zich door een correct geselecteerde samenstelling, veelzijdigheid van toepassing en lage prijs.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Volksrecepten

U kunt zelf complete voedingsmixen makenmet behulp van verschillende componenten:

 • kaliumzout (40 g) + superfosfaat (60 g) per struik, gegraven met de grond rond de struik;
 • zinksulfaat (3 g) + magnesiumsulfaat (5 g) wordt verdund in 5 liter water - genoeg om 1 m² water te geven;
 • houtas (50 g) + superfosfaat (50 g) worden opgelost in 1 liter water en bewaterd met 1 m² frambozen;
 • mest (3 kg) + as (1 glas) + brandnetel (1 kg) giet 20 liter water, sta een week lang op de zon, verdun met infusie van water in een verhouding van 1:10, bewaterd met een snelheid van 1 liter per 1 frambozenstruik;
 • gelijke hoeveelheden smeerwortel en brandnetel worden in 10 liter water gegoten en 14 dagen in de zon gestaan, verdund met een infusie van water met een snelheid van 1:10 - 2 liter kunstmest is voldoende voor een frambozenstruik.

Ondanks de populaire overtuiging dat organische mest nooit teveel is, is dit niet het geval. Om te voorkomen dat de plant wortelverbrandingen krijgt door direct contact met kunstmest, is het belangrijk om de doserings- en voedingsregels te volgen.

Pluimveemest is de meest effectieve organische meststof voor frambozen... Voor herfstvoeding wordt gefermenteerde mest gebruikt - in vloeibare vorm, verdund met water in een verhouding van 1:20. Water rond de frambozenstruik.

Belangrijk! Kippenmest bevat stikstof, wat de verwerking van struiken even kost. Daarom moet aan het einde van de zomer worden gevoerd, maar niet in de herfst of voor de winter.

Mest wordt gebruikt als vogelpoep, maar een waterige oplossing voor irrigatie wordt gemaakt met een snelheid van 1:40... Hoge concentraties aan werkzame stoffen in uitwerpselen en mest kunnen leiden tot wortelverbranding. Het wordt niet aanbevolen om de dosering te overschrijden.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

As is een van de goedkoopste meststoffen, vooral goed voor frambozen vanwege de afwezigheid van chloor. Het kan het fosfor-kaliumcomplex vervangen. Het wordt toegepast in de vorm:

 • droge dressing - ondiepe groeven worden rond de planten gemaakt, as wordt gegoten met een snelheid van 1 kopje per 1 m² frambozen, besprenkeld met aarde of droge bladeren erop;
 • vloeibare topdressing - een glas as wordt verdund in 10 liter water en gedurende zeven dagen toegediend, bewaterd met een snelheid van 0,5 emmers per struik.

Compost wordt gelijkmatig over het bodemoppervlak verdeeld op basis van 5 kg compost per m² en opgegraven.

2-3 kg turf per 1 m² wordt uit de grond gehaald of op het oppervlak gemulleerd.

Sideraten worden ook gebruikt: wikke, klaver, haver of mosterd, in het voorjaar geplant in frambozengrond. Er is hier geen specifieke dosering. Na het oogsten van frambozen aan het einde van de zomer, worden de groenten uit de grond gehaald.

Raad. Ervaren tuinders raden af ​​om binnen een jaar organische en minerale meststoffen te gebruiken. Maar als je de grond goed wilt bemesten, wordt de dosering van elke soort meststof gehalveerd.

Hoe frambozen in de herfst correct te bemesten

Zodat de struik geen wortelverbranding krijgt, de grond moet nat zijn voordat u met de grond gaat voeren.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Droge topdressing wordt zorgvuldig opgegraven met de grond.

Zodat de vloeibare samenstelling de plant sneller bereikt, graaf een groef rond de struik met een diameter van 30-35 cm en een diepte van 10-15 cm, giet het mengsel erin en voeg het druppelsgewijs toe.

Elke korrelige minerale meststof (vooral superfosfaat) is het beter om vooraf op te lossen in heet water (maar niet in kokend water), aangezien de korrels slecht oplossen in koud water.

Over het voeren van andere gewassen:

Effectieve recepten voor voeding in augustus

Hoe, wanneer en hoe peterselie te voeren voor groei

Stap-voor-stap instructies voor de verzorging van frambozen in de herfst

Als het gewas al is geoogst, wordt dit aanbevolen:

 • onkruid verwijderen, groenbemesters opgraven;
 • de grond bemesten;
 • om sanitair te snoeien: snijd droge, zieke stengels af met een snoeischaar - het is onwenselijk om in de herfst oude sterke scheuten te verwijderen, ze zullen helpen om te overwinteren, en in de lente is het tijd om ze te verwijderen;
 • behandel struiken tegen ziekten en plagen met soda (geen bakpoeder) soda (200 g soda per emmer water) of een biologisch product om planten te beschermen tegen ziekten "Trichoderma veride" (2 theelepels per emmer water) - besproei of giet stengels uit een gieter;
 • geef de aanplant water met water: 50-60 liter per 1 m²;
 • mulch met turf, zaagsel, compost, stro, takken of naalden;
 • buig de takken en bind ze vast.

Frambozenmulchen is een landbouwtechniek die tot doel heeft het wortelstelsel te beschermen, vasthouden van vocht in de bodem en verbetering van het water-luchtregime.

Kenmerken van herfstvoeding per regio

Kenmerken van groeiende frambozen zijn afhankelijk van klimatologische omstandigheden, bodemsamenstelling, plantensoorten.

Als het moeilijk is om het weer voor de komende zomerperiode te voorspellen en elke zomerbewoner zijn eigen voorkeuren voor rassen heeft, dan er zijn algemene agrotechnische aanbevelingen voor landverrijking.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Allereerst je moet precies weten welke grondsoort in het gebied waar frambozen groeienen kies vervolgens het meest geschikte type meststof.

In de regio Moskou domineren podzolic-bodems en chernozems, in de Oeral - moerasveen en podzolic, in Siberië - podzolic en gley, in de Wolga-regio - chernozems, kwelders, zand.

Voor de teelt van zure podzolische grond is kalk (in een kleine hoeveelheid), aanplant van groenbemesters en het inbrengen van organische stof nuttig: turf, mest. Minerale meststoffen worden met de nodige voorzichtigheid gebruikt. Overvloedige neerslag spoelt stikstofhoudende meststoffen uit de vruchtbare laag, daarom worden ze geïntroduceerd in de vorm van nitraten. En ammoniumsulfaat, dat de zuurgraad verhoogt, is beter niet te gebruiken.

Zandgrond bevat weinig organische stof en minerale zouten... Daarom wordt dergelijke grond verdund met mest, humus, bespatte bladeren, slib of sapropel. Mulchen en inzaaien van groenbemesters is ook belangrijk.

Voor het rationeel voeden van zandsteen met organisch materiaal werkt de regel: de hoeveelheid kunstmest - afnemen, de frequentie van toediening - verhogen. Minerale meststoffen (vooral die opgelost in water) worden met de nodige voorzichtigheid gebruikt, omdat ze snel door de zandlaag sijpelen en de wortels kunnen verbranden.

In de eerste jaren van de ontwikkeling van gebieden met kleigrond is het aan te raden om te maken veel organische mest - verrotte mest, turf, compostcompost en graaf het tot een diepte van niet meer dan 10-12 cm, waarbij elk jaar de graafdiepte met slechts 1-2 cm wordt vergroot.Als de aarde zwaar is, kun je stro, fijngehakte takken, schors, as.Het land zal pas over een paar jaar vruchtbaar kunnen worden gemaakt.

Lees ook:

De beste recepten voor bladdressing van aardappelen

Hoe tomatenzaailingen te voeren

Het is handig om turfbodems te gebruiken gemalen kalksteen, gebluste kalk, dolomietmeel, krijt, as. Kalk wordt niet aanbevolen om samen met fosforhoudende meststoffen en ammoniakvormen van stikstofmeststoffen op de grond te worden aangebracht. Om de vruchtbaarheid van dergelijke bodems te verbeteren, is het ook nuttig om ze te verrijken met zand en klei.

Bij het uitvoeren van seizoenswerk is het belangrijk om de regels te volgenom de aanplant niet te beschadigen:

 • 's avonds of op bewolkte dagen werken;
 • de grond in de bes moet vochtig zijn;
 • meststoffen strikt volgens de instructies toepassen;
 • strooi geen verse (alleen verrotte) mest in de bes;
 • begin 3-4 jaar na het planten van frambozen met regelmatige seizoensvoeding.

Naleving van deze regels, gecombineerd met gunstige weersomstandigheden, zal helpen om een ​​uitstekende oogst te krijgen. volgend jaar.

Hoe en hoe frambozen in de herfst te voeren

Bemesting van frambozen na het planten in de herfst

Sommige tuinders geven er de voorkeur aan om in de herfst frambozen te planten.... In dit geval begint de voorbereiding 1,5-2 maanden voor het planten.

Per m² grond wordt tot 10 kg verrotte mest of compost toegepast, 80-100 g fosfor en 40-80 g kalimeststoffen, 400-800 g houtas.

Sideraten worden vooraf gezaaid op de frambozenplantplaats of groeiende peulvruchten. Daarna wordt de grond rijk aan stikstof en mineralen.

Voor het planten worden minerale meststoffen over de grond verspreid, organisch materiaal wordt van bovenaf toegevoegd, de grond wordt zorgvuldig uitgegraven en er worden putten of greppels gemaakt voor het planten van zaailingen.

Gevolgtrekking

Herfstvoeding van bessen legt de basis voor de toekomstige oogst. Frambozen groeien graag in vruchtbare en vochtige grond. Gebrek aan voeding heeft een negatieve invloed op de opbrengst en smaak van bessen. De keuze van het type en de methode van verzorging van planten hangt af van de zomerbewoner.

Het belangrijkste is om te onthouden dat meststoffen in redelijke hoeveelheden en op het juiste moment moeten worden aangebracht.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen