Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

De appeloogst is de trots van elke tuinman. Het is onmogelijk om je ogen van de bloeiende appelbomen af ​​te houden, van de takken die onder het gewicht van de vruchten hangen. En praten over de voordelen van deze vruchten zou misschien overbodig zijn.

Om appelbomen overvloedig vrucht te laten dragen, hebben ze het hele seizoen zorg en preventieve maatregelen nodig, vooral in de lente. In deze tijd van het jaar zijn bomen het meest vatbaar voor ziekten en plagen. De voorjaarsverwerking is een van de belangrijkste zorgstappen. Laten we hier meer in detail over praten.

De doelen van de voorjaarsverwerking van appelbomen

De voorjaarszorg voor appelbomen omvat een reeks verschillende maatregelen, waaronder snoeien, voeren, witten en beschermen van bomen.

Het belangrijkste doel van de behandeling is om planten te beschermen tegen schimmelziekten en plagen. Veel insecten overwinteren op de takken van appelbomen in de eierfase, zodat ze de bomen in het vroege voorjaar beginnen te verwerken. Dankzij een juiste en tijdige voorjaarsverwerking zal er in de zomer minder werk zijn.

Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

Welk ongedierte bedreigt appelbomen

Insecten brengen veel schade toe aan de cultuur. Ze eten de bladeren of zuigen hun sap eruit, bederven de schors en wortels van de boom, vernietigen de knoppen, eierstokken en knoppen.

Afhankelijk van de aard van de schade worden insecten onderverdeeld in knagen en zuigen.

De belangrijkste plagen van appelbomen:

Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

 1. Appelmot... Een van de gevaarlijkste plagen van appelbomen. Het is een nachtelijke grijsbruine vlinder met een spanwijdte van 20 mm. Overdag verstopt ze zich in de kruinen van bomen. Een week na het begin van de bloei van appelbomen legt het insect eitjes aan de bovenzijde van het boomblad. Rupsen-motten zijn lichtroze met grijze wratten op het lichaam, tot 18 mm lang. Ze maken wormgaten door de hele appel en binnen 25-30 dagen na de bloei verschijnt een aas.
 2. Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagenApple kommaschaal... De schilden vermengen zich in kleur met de schors van de bomen en lijken qua vorm op komma's. De maat van de flappen is 2-4 mm. Onder de schilden zijn platte geelachtige insecten. Ook worden insecteneieren onder de schilden gehouden voor de winter. Het schaalinsect voedt zich met het sap van jonge takken en schors.
 3. Bladluis. Insecten tot 2 mm groot zijn bruin of groen. Eieren worden voor de winter gelegd bij de knoppen op jonge takken. Bladluizen beschadigen de toppen van jonge scheuten van appelbomen en hun bladeren. Na het verslaan van bladluizen krullen en drogen de bladeren uit en ontwikkelen de takken zich niet meer.
 4. Bladrol. Rupsen zijn groen, tot 2 cm lang, knagen aan de schil van appels, rollen op en knagen aan de bladeren.
 5. Appelbloesem kever (weevil). Kevers tot 7 mm lang hebben een lange slurf. De snuitkever eet de stampers en meeldraden van de knoppen weg en plakt de bloembladen aan elkaar.Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen
 6. Appelmot... De vlinder ontwikkelt zich uit gelige rupsen tot 2 cm lang en nestelt zich op bomen in kolonies. Rupsen eten jonge bladeren en omhullen de appelboom met spinnenwebben en vormen spinnenwebnesten.
 7. Rode appelmijt. Het is tot 0,4 mm lang en helderrood. Vanwege zijn kleine formaat is hij moeilijk te zien aan een appelboom. De mijt leeft aan de onderkant van de bladeren en vormt daar een dun spinneweb. De geleedpotige beweegt er langs. De mijt infecteert de bladeren, die eerst donker worden en dan opdrogen.Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

Welke ziekten

Het zijn niet alleen insecten die de appeloogst schaden. De cultuur is vatbaar voor verschillende ziekten en schimmelinfecties. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan het uiterlijk van bomen en fruit.

Veel voorkomende appelziekten:

 1. Zwarte kanker... Een van de gevaarlijkste ziekten veroorzaakt door schimmelinfecties. Vormt zich op de schors en takken van bomen eerst bruine vlekken, dan donkerder en depressief. Geleidelijk worden de vlekken groter en worden ze zwart. De schors begint af te sterven en te barsten. De ziekte veroorzaakt dood van de stam en takken en treft meer oudere appelbomen. De aangetaste takken worden meestal verwijderd.
 2. Schurft. Een gevaarlijke ziekte die bladeren en fruit aantast. Het wordt veroorzaakt door een schimmel van het geslacht Venturia inaequalis. Het wordt actief bij een hoge luchtvochtigheid en tast eerst jonge scheuten aan en gaat dan naar de rest van de boom. Het manifesteert zich als donkere vlekken op de bladeren aan het einde van de bloei, die in omvang toenemen en vervolgens versmelten. Daarna vallen de bladeren eraf. Op jong fruit verschijnen ook vlekken bedekt met een groene fluweelachtige bloei. Het weefsel van de foetus in het getroffen gebied barst en verhardt.
 3. Gietvorm. Het wordt ook veroorzaakt door schimmelinfecties die in wonden op de schors van een boom terechtkomen. Schimmel verschijnt als grijsgroene vlekken op de schors. Schimmels vermenigvuldigen zich zeer snel en tasten een aanzienlijk deel van het omhulsel aan.
 4. Moniliose (vruchtrot). Deze schimmelziekte wordt veroorzaakt door insectenplagen. De vruchten worden eerst zacht, daarna beginnen ze te rotten. Rot treft ook jonge scheuten.

Het is interessant:

Hoe en wat aalbessen in de lente te sproeien tegen ziekten en plagen

Hoe aalbessen en kruisbessen in de lente te verwerken tegen ziekten en plagen

Plagen en ziekten van kamperfoelie: tekenen van schade en methoden om ermee om te gaan

Verwerkingstijd

De voorjaarsverwerking van appelbomen wordt in verschillende fasen uitgevoerd.

Eerste verwerking kan alleen worden uitgevoerd als de sneeuw al is gesmolten. Tegelijkertijd mag de luchttemperatuur niet lager zijn dan + 5 ° С. Het is ook nodig om de eerste behandeling uit te voeren voordat de nieren opzwellen.

Tweede zodra de cultuur is behandeld bij een temperatuur van +10 tot + 15 ° C. Op dit moment zwellen de knoppen op en beginnen insectenplagen te ontwaken.

De derde de verwerking wordt uitgevoerd wanneer de appelboomknop er al is, maar nog niet is geopend. Dit is de tijd van ontwaken van de mot. Verwerking voorkomt dat de mot eieren legt.

De laatste - vierde - verwerking wordt uitgevoerd na de bloei. Dit is de tijd van eierstokvorming. Motten en moniliose zijn op dit moment ook gevaarlijk.

Belangrijk! Het wordt afgeraden om de appelboom direct na de bloei te verwerken. De verwerking begint over 10-15 dagen.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat ze appelbomen tegen ongedierte behandelen, moeten ze worden voorbereid.

Na de winter kunnen bomen beschadigd raken en kan de schors op sommige plaatsen afbladderen. De boom wordt onderzocht, de oude schors wordt schoongemaakt. Kleine beschadigingen worden behandeld met een tuinplaats. Sporen van bevriezing worden in levend weefsel gesneden en behandeld met een antisepticum.

De schors van jonge bomen kan verbrand worden, dus appelbomen onder de tien jaar worden witgekalkt met kalk of tuinacrylverf.

Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

Belangrijk! De oude bast van de boom wordt na de regen afgepeld.

Een belangrijke fase is het snoeien in de lente... Het verjongt oude bomen, vormt de kroon en reguleert de vruchtfunctie. Verwijder droge en beschadigde takken naar een woonplaats en dek af met tuinpek. Jonge zaailingen laten de krachtigste skeletachtige takken achter.

Wat te verwerken

Om appelbomen te beschermen en een overvloedige oogst te krijgen, moet je weten hoe je appelbomen in de lente moet besproeien tegen ongedierte en ziekten. Er is nu geen tekort aan geld. Het belangrijkste is om ze correct te kiezen en de instructies te volgen. Tuinders gebruiken biologische en chemische middelen, evenals folkmethoden.

Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

Gekochte chemicaliën

Chemicaliën werken sneller dan andere, maar vereisen een nauwkeurige dosering. Overschrijding ervan is schadelijk voor planten. Het is noodzakelijk om appelbomen te besproeien met chemische middelen voordat de sapstroom begint.

Effectieve chemicaliën:

 1. Carbamide (ureum). Vernietigt bladrollers, bladluizen, schimmelziekten. Vult de grond met stikstof. Tegen de tijd dat de sappen stromen, moeten de ureumbehandelingsproducten zijn verdampt.Voor 10 l water is 20-30 g carbamide nodig.
 2. Kopersulfaat. Appelbomen worden eenmaal per jaar behandeld met koperhoudende producten. Verdun 100 g vitrioolkristallen in 10 liter water.Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen
 3. Bordeaux-vloeistof... Vernietigt de larven van de meeste plagen. Het product bevat koper. Bordeaux-vloeistof is een van de beste preventieve remedies voor appelboomziekten. Gebruik voor de bereiding 300 g kopersulfaat en 400 g ongebluste kalk per 10 liter water.
 4. Colloïdale zwavel. Een uitstekende bescherming tegen teken. 80 g zwavel wordt in 10 l water tot een suspensie geroerd.
 5. inkstone... Een universele remedie die insecten vernietigt en beschermt tegen schimmelziekten. Bereiding: 500 g vitriool per 10 liter water.

Biologische agentia

Op basis van virussen en bacteriën worden biologische producten gemaakt die insecten en schimmelziekten vernietigen.

Biologische basisproducten:

 • "Agrofit" vernietigt motten, motten en bladluizen;
 • "Planriz" - een van de meest veelzijdige remedies die zowel ziekten als insecten treft;
 • "Gaupsid" beïnvloedt effectief schimmelziekten;
 • "Pentafag-S" het wordt gebruikt voor de preventie en behandeling van appelbomen tegen zwarte kanker;
 • "Biktoxybacillin" - het medicijn is effectief vanwege het effect op het spijsverteringsstelsel van insectenplagen, ze sterven zeer snel.

Ervaren tuinders raden aan om een ​​mengsel van biologische producten te gebruiken om te sproeien. Spray met deze oplossing bij een luchttemperatuur van minimaal + 10 ° C. Lagere temperaturen verminderen de effectiviteit van de oplossing.

Belangrijk! Voordat u appelbomen besproeit, moet u de weersvoorspelling 1-2 dagen van tevoren weten. Als het in deze periode regent, is het effect minimaal.

Volksmethoden

Folkmedicijnen worden voornamelijk gebruikt om ongedierte te bestrijden dat gebladerte vernietigt en om ziekten te bestrijden.

Gemeenschappelijke folkmethoden:

 1. Knoflook. Een infusie wordt bereid in de volgende verhoudingen: 1 kg knoflook wordt in 10 liter water gegoten en gedurende twee uur aangedrukt.
 2. Peper bouillon... 100 g hete peper wordt in 1 liter water gegoten en twee uur gekookt. Filter vervolgens en voeg water toe tot 10 liter.
 3. Kamille thee. 700 g gedroogde kamille giet 5 liter kokend water en laat 10 uur staan. Voeg water toe aan 10 l en los 50 g wasmiddel op.
 4. Frisdrank. Neem voor 10 liter water 70 g frisdrank en 20 g vloeibare zeep.

Hoe de voorjaarsverwerking van appelbomen op de juiste manier uit te voeren

Veel mensen onderschatten de gevaren van chemicaliën die worden gebruikt om appelbomen te besproeien, ondoelmatige middelen te gebruiken of zelfs zonder te doen. Dergelijke onachtzaamheid kan de gezondheid aanzienlijk schaden, daarom moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen bij het verwerken van bomen.

Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn een aantal noodzakelijke maatregelen die iedereen moet volgen bij het sproeien van bomen:

 • voorbereidingen voor verwerking worden strikt volgens de instructies voorbereid;
 • bespoten appelbomen alleen bij rustig weer;
 • gebruik individuele beschermingsmiddelen: speciale kleding, gasmasker, veiligheidsbril, handschoenen.

Verdere zorg

Na het sproeien graven ze de aarde onder de appelbomen op in een cirkel bij de stam. Dit is de diameter van het breedste deel van de kroon. Graaf het tot de diepte van de schoppen en verwijder de wortels van onkruid.

In veel regio's zijn er late voorjaarsvorst. Tegelijkertijd worden in appelbomen de eierstokken en bloemen het meest aangetast.

Hoe, wanneer en hoe appelbomen in het voorjaar te besproeien tegen ziekten en plagen

Bescherm appelbomen tegen vorst voornamelijk op twee manieren:

 1. Rook. Aan de lijzijde van de site worden vreugdevuren gemaakt. Het materiaal in het vuur mag alleen smeulen om rook af te geven. Voor deze doeleinden worden zaagsel, het gebladerte van vorig jaar, krullen gebruikt.
 2. Water. Onder elke volwassen boom wordt tot 60 liter water gegoten.

Het is interessant:

Wat te doen als er roest op de bladeren van kamperfoelie verschijnt en hoe deze te behandelen

Hoe kun je kruisbessen van witte bloei op bessen verwerken en wat is de reden voor zijn uiterlijk

Gevolgtrekking

Om een ​​overvloedige oogst aan appels te kweken, moet je in de lente hard werken.Hoe winterhard de appelbomen ook zijn, in het voorjaar moeten ze worden voorbereid op toekomstige vruchtvorming: oude takken en schors worden verwijderd, overtollige takken worden afgesneden, zorgvuldig worden verwerkt tegen mogelijke ziekten en schadelijke insecten, voer en water. Met de juiste zorg zullen appelbomen u verrassen met een rijke oogst en in de winter zal er altijd heerlijke jam, sap en taarten op tafel staan.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen