Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te planten

Appels worden in elke supermarkt verkocht, maar de smaak van een rijpe vrucht die net uit een boom is geplukt, zorgt ervoor dat je fruit uit de winkel voor altijd verlaat. Het kweken van een appelboom is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je zeker op moet letten.

Het artikel zal je vertellen hoe je in de lente op de juiste manier een appelboom plant en ervoor zorgt om een ​​oogst van sappig fruit te krijgen.

Lente aanplant

Appelbomen worden zowel in de lente als in de herfst geplant.... Elk van deze periodes heeft voor- en nadelen. Bij het kiezen van een seizoen wordt voornamelijk rekening gehouden met de klimatologische kenmerken van de teeltregio.

In het zuiden worden in de herfst jonge bomen aangeplantomdat de winter hier mild is en de grond niet altijd bevriest. In dergelijke omstandigheden hebben planten die in de herfst zijn geplant de tijd om aan het begin van de lente wortel te schieten en zich te ontwikkelen met de komst van warmte.

Wanneer gekweekt in centrale regio's, Siberië en in het noorden, is de lente de optimale tijd om te planten... Als je dit in de herfst doet, zal de vroege komst van de winter voorkomen dat de zaailingen wortel schieten en zullen ze afsterven. Het planten in de lente begint zodra de grond ontdooit (voordat de knoppen ontwaken).

Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te planten

Voors en tegens

Laten we benadrukken de belangrijkste voordelen van het planten van appelbomen in het voorjaar:

 • geen dreiging van vorstschade;
 • de grond is verzadigd met vocht;
 • in de zomer zal de zaailing goed wortelen en sterker worden, en vervolgens met succes overwinteren;
 • Als u in het voorjaar een zaailing met bloeiende bladeren koopt, kunt u de toestand ervan beoordelen.

Minpuntjes:

 • verplichte regelmatige watergift (vooral bij het planten in zuidelijke regio's): de lentezon droogt de grond snel op en het wortelsysteem van de zaailing is onontwikkeld, daarom zal hij afsterven als er een gebrek aan vocht is;
 • terugkeervorst kan knoppen beschadigen;
 • hogere prijs van zaailingen.

Daarom wordt voorjaarsbeplanting aanbevolen voor de centrale en noordelijke regio's, herfstbeplanting voor degenen waar het weer mild en vochtig is tijdens het koude seizoen.

Interessant op de site:

Een beginnershandleiding: hoe je in het voorjaar een appelboom plant

Sproei appelbomen in het voorjaar tegen ziekten en plagen

Timing

Voorjaarsaanplant van appelbomen in het zuiden vindt half april plaats, op de middelste baan - eind april, in Siberië en de Oeral - half mei. Op dit moment is de grond al goed opgewarmd, maar nog steeds verzadigd met vocht.

De maanzaaikalender helpt je bij het kiezen van goede dagen voor fruitbomen planten.

Dergelijke dagen worden hiervoor in 2020 als een gunstige periode beschouwd.:

 • Maart - 3-7, 10-12, 24-25;
 • April - 12-13, 20-22, 27-30;
 • Mei - 18-19, 24-26.

Ongunstig:

 • Maart - 13-15, 19, 27-28;
 • April - 9-11, 14, 23-24;
 • Mei - 7-8, 12-13, 20-21.

Stoelkeuze

Bij het kiezen van een plek voor een appelboomgaard Houd rekening met het type boom, de kenmerken en de oppervlakte van de site... In het bijzonder is het belangrijk om de hoogte van de grondwaterstand te kennen. Hoge variëteiten die een hoogte bereiken van 6–8 m, zijn geschikt voor gebieden met een laag grondwaterpeil (minimaal 3 m). Dergelijke bomen worden op een afstand van 4-6 m van elkaar geplant.

Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te planten

Middelgrote appelbomen worden geplant in gebieden met een grondwaterpeil van 2-2,5 m, ondermaatse of dwergvariëteiten (2-3 m hoog) - ongeveer 1,5 m.

Referentie! Afhankelijk van het ras wordt bepaald aan welke kant van het perceel de zaailingen worden geplaatst. Hoge planten worden in het noordelijke deel geplaatst, laagblijvende - in het zuiden.

Kies voor appelbomen een open, ruime en zonnige plek., waarop bomen niet eerder groeiden.Peer, pruim, lijsterbes worden als gunstige buren beschouwd.

Voorbereiding van zaailingen en pitten

Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te plantenKies voor het planten een tweejarige boom van 60-70 cm hoog met minimaal 3 scheuten... Jaarlijkse zaailingen worden ook gebruikt, maar ze schieten alleen wortel als ze voldoende ontwikkeld zijn. Het wortelstelsel van een gewone plant heeft 3 takken van 30-35 cm lang of meer.

De voor opplant geselecteerde planten vormen de toekomstige kroon... Met een scherp mes of een snoeischaar snijden ze de bovenkant van de boom af, waarbij ze verschillende knoppen terugtrekken (er zullen laterale takken uit groeien). De nieren die omhoog kijken, worden verwijderd. Laat 5-6 gezonde toppen opzij kijken en gelijkmatig verdeeld over de lengte van de zaailing. Hieruit zullen skeletachtige takken ontstaan.

Direct voor het planten worden de zaailingen in water geplaatst voor een dag.

Belangrijk! De overgrote meerderheid van appelbomen heeft een andere variëteit nodig die in de buurt groeit voor bestuiving. En hoewel sommige planten zichzelf bestuiven, produceren ze allemaal meer fruit in de buurt van een andere boom. In dit geval moeten appelbomen tegelijkertijd bloeien om elkaar te bestuiven.

Landingsplaats

Het gat wordt 1-2 weken voor het planten gegraven.... De diameter van het gat voor grote en middelgrote variëteiten is 90-100 cm, diepte is 60-70 cm, voor dwergvariëteiten - respectievelijk 90 en 50 cm. Bij het graven van een kuil wordt de bovenste vruchtbare grondlaag opzij gelegd. Als de grond kleiachtig is, wordt zand toegevoegd (2: 1), als de grond zanderig is - humus en turf (2: 1: 1).

Aandacht! Een goed voorbereid plantgat voorziet de boom meerdere jaren van voedingsstoffen. Daarom graven ze zelfs voor kleine eenjarige zaailingen een groot gat.

De bodem van het gegraven gat wordt 20-30 cm losgemaakt en gevuld met een mengsel van de bovenste vruchtbare grondlaag, humus, turf, compost (in een verhouding van 1: 1) en minerale meststoffen (6 handenvol superfosfaat en 1 handvol kaliumsulfaat). De put is gevuld met aarde met een dia van 15–20 cm, waardoor er ruimte is voor krimp van de grond. Als de grond droog is, geef hem dan water.

Stap-voor-stap ontschepingsgids

Bereid de pits staan ​​een paar weken stil... Begin na deze tijd met planten. In een eerder geprepareerd gat wordt een gat gemaakt dat past bij de grootte van de wortels van een zaailing of een aarden coma.

Stap-voor-stap landingsinstructies:

 1. Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te plantenOnderaan het gat wordt een heuvel gevormd van ongeveer 15-20 cm hoog.
 2. In het midden is een steun voor een boom (een houten pin) geïnstalleerd.
 3. Er wordt een zaailing naast geplaatst, waarbij de wortels gelijkmatig in een cirkel worden verdeeld.
 4. De wortels zijn bedekt met vruchtbare grond en zorgvuldig aangedrukt zodat er geen holtes overblijven. Zorg er tegelijkertijd voor dat de basis van de boom (de kruising van de stam en het wortelsysteem) enkele centimeters boven het maaiveld ligt. Dit voorkomt dat de plant bezinkt.
 5. De appelboom is vastgebonden aan een pin zodat harde wind en neerslag hem niet kantelen.
 6. De plant krijgt water met water (3-4 emmers voor elke zaailing).

De bovengrond wordt bovendien mulch met stro of humusom vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.

Lees ook:

De beste zelfvruchtbare perenrassen: teeltkenmerken

Een gids voor het planten van lijsterbes in het voorjaar van A tot Z

Landingsnuances

Houd rekening met het bepalen van de timing en technologie van de landingwat is het wortelstelsel van de zaailing: open of gesloten.

Als je koopt open wortel zaailing (wortels zijn niet verborgen in een container of andere container), plant het eind april - begin mei of eind september - begin oktober. Zaailingen met een gesloten wortelstelsel (in een container) zijn niet zo veeleisend qua plantdata. Ze worden zelfs in de zomer geplant.

Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te planten

Een plant met een open wortelstelsel wordt zorgvuldig onderzocht om beschadigde wortels te verwijderen. Bij het planten wordt de boom op een gevormde hoop aarde aan de noordkant van de paal geplaatst zodat de wortelhals 5-6 cm boven het maaiveld komt. De wortels worden gelijkmatig verdeeld, overvloedig bewaterd en besprenkeld met de afgezette aarde.Na 5-10 minuten wordt de grond in het midden licht aangedrukt en aan de randen harder, zodat de kleine wortels er steviger aan hechten.

Bij het planten van een appelboom met een gesloten wortelstelsel de bodem van het gat is gemaakt in de vorm van een vlak gebied zodat een aarden klomp kan worden geplaatst. In dit geval bevindt de wortelkraag zich ook 5-6 cm boven het maaiveld. Geef de zaailing water, bedek het gat met aarde en stamp het aan.

Verdere zorg

De zorg voor appelbomen na het planten bestaat uit regelmatig water geven, de bovengrond mulchen, bescherming tegen ongedierte en vorst in de winter.

Water geven

Jonge bomen hebben meer vocht nodig dan volwassen bomen met een goed ontwikkeld wortelstelsel. Daarom is regelmatig water geven de sleutel tot het overleven van de zaailing op een nieuwe plek. De frequentie van water geven wordt beïnvloed door de grondsoort: kleiachtig wordt minder vaak, maar overvloediger bewaterd dan zandige.

De eerste watergift wordt onmiddellijk na het planten uitgevoerd.... De grond wordt tot een diepte van 40 cm bevochtigd om luchtbellen te verwijderen en de bodemdichtheid te waarborgen. Daarna worden de zaailingen de eerste weken 2 keer per 7 dagen overvloedig bewaterd, totdat het wortelstelsel wortel schiet.

Belangrijk! Wateroverlast van de bodem is schadelijk voor jonge bomen. Te vaak water geven zorgt ervoor dat de bladeren geel worden en eraf vallen.

Als de bovenste 5-10 cm van de grond droog is, is het tijd om de appelbomen water te geven... Een klein straaltje water uit een tuinslang dat enkele uren in de wortelzone blijft liggen, verdient de voorkeur boven water geven met een emmer.

Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te planten

Mulchen

Na het absorberen van water in het gat binnen een straal van 0,5 m, wordt de grond mulch met een dunne laag humus of turfkruim. Het doel van deze procedure is om verdamping van vocht te voorkomen. en de groei van onkruid in bedwang houden.

In de herfst, nadat de grond bevriest, wordt de mulchlaag vergrootom het wortelstelsel te beschermen tegen bevriezing.

Bescherming tegen vorst, ziekten en plagen

Naast het opwarmen van het wortelstelsel, in streken met ijzige winters worden jonge bomen vastgebonden met vuren takken, papier, enz., om de schors in het vroege voorjaar te beschermen tegen vorst en zonnebrand.

Appelbomen zijn vatbaar voor ziekten en plagen. Het gebied rond de boom schoonhouden door onkruid te verwijderen en het reinigen van plantenresten vermindert het risico op verspreiding van ziekten en het verschijnen van insecten.

tips & trucs

Als er niet veel ruimte in uw tuin is, kijk dan eens naar dwergvariëteiten. appelbomen. Prestaties van moderne veredeling maken het mogelijk om kleine en compacte bomen te laten groeien, terwijl ze een behoorlijke oogst opleveren. Bovendien zijn kleine planten gemakkelijker te verzorgen, ze zijn beter bestand tegen ziekten.

Een andere belangrijke tip is om uw jaarlijkse boomsnoei niet te verwaarlozen.... Het stimuleert actieve vruchtvorming, helpt verdikking van de kroon en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen. Zonder regelmatig snoeien produceert de appelboom te veel vruchten, wat leidt tot een verslechtering van de smaak en verzwakt de boom.

Instructies voor beginnende tuinders: hoe een appelboom in het voorjaar te planten

Veelgemaakte fouten

We vermelden de meest gemaakte fouten bij het planten van planten:

 1. Jonge zaailingen planten in een vers bereid gat met aarde. Appelbomen worden een paar weken na de voorbereiding van de put (of beter nog - in een maand) geplant, wanneer de grond is neergedaald en bezonken. Dit is belangrijk voor een goede plaatsing van de wortelkraag.
 2. Verdieping van de wortelhals. Deze fout volgt uit de eerste. De wortelkraag (de grens tussen het wortelsysteem en de stam is de plaats waar de kleur van de bast verandert van groenachtig naar lichtbruin) wordt ter hoogte van de grond of 2-3 cm erboven geplaatst.
 3. Verwarring tussen de begrippen "wortelkraag" en "vaccinatieplaats". Jonge boompjes die van de kwekerij worden gekocht, worden meestal geënt. Het is gemaakt in het wild, 4-8 cm boven de wortelhals. Beginnende tuinders bepalen vaak de locatie verkeerd en planten daarom planten en begraven ze in de grond naar de entlocatie.
 4. Ondiepe pasvorm. Onvoldoende diep planten leidt tot uitdroging van het wortelstelsel en een slechte overleving van de plant.Het ondiep planten van zaailingen in de lente is vooral gevaarlijk in droge jaren.
 5. De introductie van een grote hoeveelheid minerale meststoffen in de plantkuil. Aan hun overmaat sterven bacteriën, die voedingsstoffen moeten verwerken tot een voor planten toegankelijke vorm. Ook komt er geen verse of zwak afgebroken mest in de bodem terecht. Bij gebrek aan zuurstof op de bodem van de put, ontleedt mest slecht, waarbij ammoniak en waterstofsulfide vrijkomen, die het wortelsysteem van planten onderdrukken.

Gevolgtrekking

Correct uitgevoerde voorjaarsaanplant van een appelboom is de belangrijkste voorwaarde voor zijn toekomstige volwaardige groei en vroege vruchtvorming. Bij het planten is het belangrijk om de pitten van tevoren klaar te maken en de zaailingen er correct in te plaatsen. Plantenverzorging bestaat uit regelmatig water geven, bescherming tegen ziekten en plagen.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen