Bladluizen op kamperfoelie: hoe te verwerken om het gewas niet te verpesten

Bladluizen veroorzaken veel problemen voor tuinders en tuinders. Insecten voeden zich met plantensappen en maken geen onderscheid tussen komkommers en fruitstruiken. Kleine beestjes verspreiden zich razendsnel. Op de achterkant van de bladeren en op de scheuten zijn hele kolonies insecten te zien. Hoe om te gaan met bladluizen op kamperfoelie en hoe je de verspreiding van de plaag kunt voorkomen, zullen we in dit artikel vertellen.

Hoe kamperfoelie tegen bladluizen te behandelen

Misschien is elke tuinman bekend met het probleem van het verschijnen van bladluizen op de site. Kleine insecten met zwarte of groene lichamen zijn echte gulzigheid. Ze vallen fruit- en groentegewassen, bloemen, bomen en struiken aan.

Vroeger was kamperfoelie echter niet vatbaar voor bladluisplagen toen de struik zich in verschillende regio's verspreidde, verloor de cultuur zijn vermogen om de plaag te weerstaan.

De plant infecteert verschillende soorten bladluizen:

 1. Apicaal valt het bovenste gebladerte aan, waardoor het omkrult en droogt. Bladluizen tasten vaak Tataarse kamperfoelie aan. Tekenen van beschadiging zijn zichtbaar met het blote oog: scheuten stoppen met groeien en beginnen te vertakken. Dit fenomeen wordt de "heksenbezem" genoemd. De struik wordt slordig en verliest zijn decoratieve effect, om nog maar te zwijgen van het verlies aan gezondheid.
 2. Kamperfoelie-sparren eet actief gebladerte, daarom wordt het geel, droogt het en wordt het bruin. Meestal treft het de takken van blauwe kamperfoelie, tandsteen en Ruprecht.
 3. Kamperfoelie-ontbijtgranen beschadigt jonge takken. Al snel raken ze vervormd, stoppen ze met groeien en worden de internodiën korter. Bladeren worden geel en krullen naar beneden of krullen schuin over. Insecten tasten alle soorten struiken aan.

De belangrijkste voedselbron voor bladluizen zijn groentesappen.... Zonder hen kan de struik zich niet volledig ontwikkelen en verliest snel zijn vroegere schoonheid. Om insecten te bestrijden, gebruiken tuinders een heel arsenaal aan effectieve hulpmiddelen. Er worden chemische en biologische preparaten gebruikt, evenals folkremedies op basis van planten en schroot.

Bladluizen op kamperfoelie: hoe te verwerken om het gewas niet te verpesten

Folkmedicijnen na de bloei en tijdens vruchtvorming

Wat te doen als aan kamperfoelie aangevallen door bladluizen? Folkmedicijnen zijn de veiligste manier om struiken te behandelen... Ze doen geen kwaad aan mensen, bijen of vogels. De maximale efficiëntie wordt weergegeven aan het begin van de infectie. Het geld mag worden gebruikt tijdens de bloei en actieve vruchtzetting van de cultuur.

Laten we geven recepten voor de meest effectieve folkremedies volgens tuinders:

 1. 100 g tabakshag per 1 liter warm water. Laat 24 uur trekken en kook dan 40 minuten. Filtreer de bouillon door kaasdoek die in twee lagen is gevouwen en meng 40-50 g waszeep voor een betere plakkerigheid. Sproei de struiken 3-4 keer met een interval van 10 dagen.
 2. Hak 300 g knoflook of knoflookpijlen fijn en laat 2-3 uur trekken in 1 liter warm water. Filter daarna de infusie, verdun met 10 liter schoon water en meng er 40 g zeepkrullen door. Gebruik de kant-en-klare oplossing om 's avonds struiken te besproeien. De frequentie van de behandeling is afhankelijk van de mate van aantasting van de plant. Het interval tussen sprays is 10 dagen.
 3. Hak 1 kg tomatentoppen fijn en bedek ze een nacht met warm water. Filter de infusie 's ochtends door kaasdoek en verdun met schoon water voor de helft. Gebruik de oplossing om struiken te behandelen, vooral de achterkant van de bladeren. Het aantal behandelingen is 3-4 in 10-12 dagen.
 4. Giet 200 g houtas met 10 liter water, laat 24 uur staan ​​en zeef door kaasdoek.Meng 50 g zeepkrullen door de oplossing en gebruik deze onmiddellijk om de struiken te besproeien. De tool mag worden gebruikt tijdens de periode van vruchtvorming, het heeft geen invloed smaak en het uiterlijk van de struiken. De behandelingsfrequentie is 3-4 keer per 10 dagen.
 5. Giet 500 g gedroogde goudsbloemen met 10 liter warm water en blijf aandringen tot er een bedorven geur verschijnt. Meng in de infusie 50 g krullen waszeep en gebruik de oplossing om de struiken te besproeien. Tuinders raden aan om de stammen af ​​te vegen met een oplossing om het effect te versterken. De behandelingsfrequentie is 2-3 keer na 14 dagen.
 6. Maal 700 g aardappeltoppen en giet 10 liter heet water, laat drie dagen staan ​​en filter. Voor gebruik 50 g zeepkrullen erdoor roeren. De frequentie van sproeien is 2-3 keer per 10-12 dagen.
 7. Hak 200 g uien met kaf fijn en giet 10 liter warm water. Laat 24 uur staan, filtreer en voeg 40 g zeepkrullen toe. De behandelingsfrequentie is 3-4 keer per 10 dagen.
 8. 300 ml azijn of 100 ml ammoniak giet 10 liter water, voeg 25 ml vloeibare zeep (cosmetisch of teer) toe en verwerk de struiken tweemaal met een interval van 7 dagen.
 9. Los 50 g keukenzout, 50 g zuiveringszout, 100 g krullen waszeep op in 10 liter warm water en verwerk de kamperfoelie onmiddellijk. De frequentie van sproeien is 2-3 keer na 14 dagen.

Sommige tuinders verzamelen bladluizen met de hand of spoelen af ​​met water uit de tuinslang.

Bladluizen op kamperfoelie: hoe te verwerken om het gewas niet te verpesten

Chemicaliën

Hoe bladluizen op kamperfoelie behandelen? Chemicaliën gebruikt om de plaag op de struiken begin maart en tot de knopbreuk te vernietigen... De meest effectieve medicijnen zijn:

 • Actellik;
 • "Vertrouwenspersoon";
 • Rogor;
 • "Karbofos";
 • Trichlormetaphos 3;
 • "Keltan".

Hun actie is gericht op het vernietigen van de eieren van bladluizen die in de grond en op de lagere takken overwinteren.... Volwassen individuen sterven onmiddellijk. Contactinsecticiden blijven 25-30 dagen effectief.

Belangrijk! De struiken worden 's avonds na zonsondergang geïrrigeerd om brandwonden te voorkomen. Om de efficiëntie te vergroten, wordt de struik bedekt met plasticfolie en 's ochtends verwijderd.

Biologicals

Biologische preparaten hebben een sterke werking en zijn veilig voor mens en milieu... Ze kunnen worden gebruikt nadat de bladeren verschijnen, tijdens de bloei en vruchtvorming. De vruchten van eetbare kamperfoelie mogen niet eerder dan vijf dagen na verwerking worden gegeten.

Referentie. Biologische preparaten dringen het spijsverteringsstelsel van insecten binnen en beroven hen volledig van hun vermogen om te voeden. Dit leidt tot de onvermijdelijke dood van ongedierte.

Meest effectief:

 • "Lepidocide";
 • "Bitoxibacilline";
 • Iskra Bio;
 • "Entobacterin";
 • Fitoverm;
 • Inta-Vir.

Het effect treedt een week na de behandeling op... Het aantal insecten op scheuten en bladeren neemt af en er verschijnen geen nieuwe individuen. Herverwerking wordt uitgevoerd na 10-14 dagen. Bij droog en warm weer worden de struiken na zonsondergang besproeid.

Hoe om te gaan met mieren op kamperfoelie

De belangrijkste verspreiders van bladluizen op de site zijn mieren... Ze voeden zich met zoete honingdauw - een vloeistof die verschijnt als gevolg van de vitale activiteit van ongedierte. Mieren kruipen van plaats naar plaats en dragen bladluislarven op hun lichaam en infecteren nieuwe struiken.

Mierenhopen worden met kokend water gegoten of het preparaat "Miereneter", maak de aarde los in de buurt van de stamcirkel. Mieren tolereren geen inmenging in hun dagelijks leven en gaan op zoek naar een nieuwe plek om zich te vestigen.

Kamperfoelietakken zijn omwikkeld met katoenen doek en dik besmeurd met berkenteer... Het is voor mieren moeilijk om zo'n obstakel te overwinnen, dus het risico het verschijnen van ongedierte neemt aanzienlijk af.

Preventiemaatregelen

Om de verspreiding van bladluizen op kamperfoelie te voorkomen, worden dergelijke acties gebruikt:

 • mieren wegjagen of vernietigen;
 • naast munt, goudsbloemen, kaasjeskruid, Oost-Indische kers, alsem, papaver, peterselie, knoflook, ui, vlierbes;
 • lieveheersbeestjes, gaasvliegen, kneu, mussen, roodborstjes, mezen, grasmussen naar de site lokken;

Bladluizen op kamperfoelie: hoe te verwerken om het gewas niet te verpesten

 • snijd beschadigde takken af in de herfst en in het vroege voorjaar;
 • verzamel plantenresten en verbrand de site;
 • nadat de sneeuw is gesmolten, worden de struiken met kokend water gegoten;
 • in het vroege voorjaar worden de struiken besproeid met een oplossing van Aktellik, Rogor en Confidor;
 • bodem in het vroege voorjaar rond de kamperfoelie gegraven en gemorst met een steile oplossing van kaliumpermanganaat of kopersulfaat;
 • in de herfst grote takken zijn witgekalkt met gebluste kalk;
 • vergeet niet om de planten te voeden met kalium-fosfor-meststoffen.

Gevolgtrekking

Ervaren tuinders raden aan om bladluizen op kamperfoelie uitgebreid te bestrijden. In het vroege voorjaar begint het profylactisch spuiten met chemicaliën en worden plantenresten verwijderd na het losmaken van de grond. Totdat de knoppen bloeien, worden de struiken besproeid met chemicaliën, waarna ze overschakelen op folkremedies en biologische producten die veilig zijn voor mens en milieu. Tegelijkertijd verwijderen ze de nesten met kokend water en chemicaliën.

Voeg een reactie toe

Tuin

Bloemen